Bardzo dobra tarta, super smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych, oraz na zimno. Formę do tarty o średnicy 28 cm, wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Składniki ciasta wrzucić do miski i szybko zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić ciasto 30 minut w lodówce. Thermomix – wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego, czas 1, 30 , naczynie zamknięte, interwał
Kuchnia Pokoleńzostawić na około 5 minut. W międzyczasie pokroić buraki i fetę w niewielką kostkę, posiekać natkę pietruszki i przygotować dressing - w niewielkim naczyniu dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Kaszkę wzruszyć widelcem, aby ziarenka się rozkleiły, dodać buraki, fetę, natkę pietruszki i uprażone orzechy, dokładnie wymieszać, polać dressingiem i podawać. * Z podanych ilości otrzymamy dużą porcję sałatki, dla około
Codzienne Gotowanietuż przed pieczeniem przekrawamy w poprzek (nie do końca) tworząc charakterystyczne dla chikkera wyżłobienie na szczycie bułki (oczywiście czynność tę możemy pominąć). Bułeczki smarujemy mlekiem (możemy je także posypać kaszką kukurydzianą charakterystyczną dla chikkera). Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut. Sos miodowo-musztardowy: Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy ze sobą i odstawiamy
Słodka Stronaowocowy to kolejne 'danie' z menu mojego dziecka. Jest uniwersalny można podawać go na śniadanko do kaszki albo solo na deser. Warto zrobić większą porcję i zamrozić. Wówczas będzie łatwo dostępny jak danie ze słoiczka. Mus dyniowo-brzoskwiniowo-jabłkowy Składniki 100 g dyni (po obraniu) 1 brzoskwinia 1 jabłko 1 szklanka wody Mus dyniowo-brzoskwiniowo-jabłkowy Wykonanie Owoce myjemy, obieramy
Pyza i Surówkałyżeczka cukru - szczypta soli nadzienie: - 2 pory - 1 cebula - ok. 7-8 małych pomidorków - sól - oregano - przyprawa Tikka Masala firmy Rafex - 1 okrągły ser pleśniowy - 3 łyżeczki kaszki mannej masa jogurtowo- jajeczna: - kubeczek jogurtu naturalnego - 2 jajka - szczypta gałki muszkatołowej Przygotowuję ciasto- łączę ze sobą mąkę, margarynę, żółtka, proszek do pieczenia, sól i cukier. Zagniatam kulę i daję
Wielopokoleniowopierwszej chwili mój mąż zapytał czy to kaszka bananowa z borówkami. Tak właśnie smakują moje serniczki. Są delikatne, pachnące bananami i dość słodkie. Dla mnie obłędne! A przygotowuje się je w kilka minut. Po godzinie można już delektować się ich smakiem.... Ja jednak wolę schłodzone. Składniki: 500 g ricotty 2 duże dojrzałe banany 2 jajka 120-150 g białej czekolady
Czerwień i błękitjuż zostało, co drugi dzień musiała być kasza jaglana w formie musu z owocem lub dżemem. Jak młodsze dziecko podrosło to też polubiło i teraz obaj domagają się kaszki. Często robię ją w formie koktajlu, zmieniam tylko dodatki. Dzisiaj z bananem, siemieniem lnianym i miodem. pół szklanki suchej kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody 1 banan 1 łyżka miodu
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieKasza manna kojarzy mi się z dzieciństwem - mama często przygotowywała nam pyszne śniadanko - słodka, gęsta kaszka na mleku, posypana cynamonem :) Mniam!!! Dzisiaj podrzucam Wam pyszne, tanie i ekspresowe w wykonaniu śniadanie lub podwieczorek - nie tylko dla dzieci;) Składniki: 1 szklanka kaszy manny, 1 niepełna szklanka kefiru, 2 małe jajka, 2 łyżki cukru, 1 czubata łyżeczka otartej skórki pomarańczy, ½ łyżeczki sody
Nie tylko w kuchnikakaowy pudding z kaszki kukurydzianej z duszoną w cynamonie gruszką~ Jeśli pojawia się u mnie gruszka to wiadomo, że nie już innych owoców w domu... :D Tak, gruszki to w moim przypadku ostateczność...Ale owoc do śniadania musi być :) Oby jakoś przetrwać dzisiaj do 15.20...Potem do domu, obiad i lecę na wernisaż! Już drugi w tym miesiącu, kuuuurczę :) Także
breakfast of dreamsnajwyższych obrotach wyrabiać z 7 minut, misę przykryć talerzem i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu forma tortownica silikonowa 24 cm - powidła śliwkowe wymieszać z kaszką manną, ciasto wyjąć na stolnicę pdsypana maką, wyrobić kilka razy, podzielić na 3 części, rozwałkować na pasek długi i nałożyć porcję powideł, ciasno zawinąć rulon i ułożyć go na środku formy
W Mojej Kuchni Lubięciepła wsypać kaszę manną i dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki. Gotować na wolnym ogniu. W międzyczasie banana rozgnieść widelcem za gładką masę. Mus bananowy wymieszać z gotującą się kaszką i jeszcze chwilę pogotować. Gotową mannę przełożyć do miseczki i podawać z ulubionymi dodatkami
tost z dżememmojemu "przegląd tygodnia". Tak to za czasów komunistycznych określaliśmy obiad z resztek pozostałych po obiedzie w tygodniu. Tak w skrócie wygląda ta potrawa. Jest tam trochę marchewki duszonej, oraz kaszki mannej po śniadaniu i główny składnik ryż,po wczorajszym obiedzie. Składniki - ryż gotowany 2 szklanki - marchew duszona (kostka) ok 1 szklanki - jajka 2 szt - bułka tarta 2 łyżki - sól
Eli Gotowaniemleka ew. cukier, szczypta soli jak zrobić? Kaszę przełożyć do garnka, zalać 150 ml mleka i całość zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem i mieszać kaszkę co jakiś czas, żeby nie przywarła do dna. Gdy kasza wchłonie płyn, dolać pozostałe 100 ml mleka. Gotować, aż wchłonie całość, ewentualnie w tym momencie posłodzić i posolić kaszę, przełożyć
tost z dżememkominkiem silikonowej 24 cm jajka, cukier, cukier wanilinowy, sok z cytryny mikserem utrzeć na kogel-mogel z 4 minuty na dużych obrotach, dodać twaróg bezsmakowy z wiaderka, wsypać budyń, kaszkę manną i mikserem na wolniejszych obrotach połączyć składniki sernik przełożyć na śliwki, łyżką wygładzić wierzch piec w 180 C, grzanie góra/dół około 40 minut, nastepnie na termoobiegu
W Mojej Kuchni LubięFAJNA-WARTA WYPRÓBOWANIA SKŁADNIKI: 250 G KASZY KUSKUS SŁOICZEK SUSZONYCH POMIDORÓW 1 OSTRA PAPRYCZKA 1 SŁODKA PAPRYCZKA ŚWIEŻY OGÓREK SEREK FETA ŚWIEŻA BAZYLIA I NATKA PIETRUSZKI SÓL PIEPRZ PRZYGOTOWANIE: KASZKĘ KUSKUS ZALEWAMY WRZĄTKIEM (WODY MA BYĆ OK 1 CM WIĘCEJ NIŻ KASZY) PRZYKRYWAMY I ODSTAWIAMY NA KILKA MINUT PAPRYCZKĄ OSTRĄ OBIERAMY Z NASION I KROIMY DROBNIUTKO,SŁODKĄ RÓWNIEŻ OBIERAMY
Swojskie jedzonko