morszczuka (może być dowolny filet wedle smaku) zmieliłam przez maszynkę. Dwie cebule pokroiłam,podsmażyłam i również zmieliłam. Dodałam do ryby dwa całe jajka,sporo zielonej pietruszki, parę łyżek kaszki mannej i tartej bułki. Przyprawiłam solą,pieprzem i czosnkiem. Wszystko dokładnie wymieszałam i włożyłam do... i tutaj napomknę ,że ile głów tyle pomysłów... do bawełnianego bandaża. Tak uformowany
potrawyregionalneSkładniki: 500 ml bulionu warzywnego 100 gr grysiku (kaszka manna lub kukurydziana) 1 roztrzepane jajko 50 gr świeżo startego parmezanu tymianek sól,pieprz łyżka masła 2 ząbki czosnku pasta z przetartych pomidorów Grysik zagotowałam z bulionem stale mieszając przez około 3-4 minuty aż masa zgęstniała. Dodałam do niej tymianek,sól,pieprz i przecier pomidorowy z czosnkiem. Odstawiłam
potrawyregionalnełyżeczka zmielonych ziaren kolendry 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 -2 łyżeczki soli olej do smażenia ewentualnie np. kaszka kukurydziana do obtoczenia sezam do obtoczenia Najlepiej ziarna ciecierzycy namoczyć przez noc w zimnej wodzie. Można też użyć kupioną, gotową w puszcze lub słoiku. Kolejno do miksera lub blendera wkładałam
potrawyregionalnekakaowa kaszka kukurydziana gotowana z gruszka w sloiku po domowym maśle orzechowym~ Jak na mnie - dawno nie było tutaj śniadania w słoiku :D Jednak jak zawsze - teraz wszystkie masła zaczeły się na raz kończyć wiec będzie dużo słoikowych śniadań :D Prosze Was o kciuki dzisiaj o 14.30! Nie chcę na razie mowić o co chodzi, jak już będzie po wszystkim
breakfast of dreamspszennej, - ciepłej wody do pełna w kubku 300 ml. Mieszamy to wszystko dokładnie, przykrywamy i odstawiamy na chwilę, żeby drożdże zaczęły pracować. W tym czasie mielimy sobie elegancko kaszkę kukurydzianą na mąkę, wsypujemy do miski: - 250 g mąki kukurydzianej, - jeszcze 1 duża kopiastą łyżkę mąki pszennej, bo akurat tyle zostało w pojemniku ;) - szczyptę soli - i nic więcej
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEsztywną pianę. Żółtka ubijam z cukrem na puch , dodaję pokrojone w kosteczkę miękkie masło. Jak utworzą jednolitą masę dokładam partiami ser oraz serek mascarpone. Dosypuję przesianą mąkę i kaszkę mannę, mieszam do połączenia składników. Dokładam brzoskwinie i połowę porcji białek. Mieszam rozluźniając białkami serową masę. Następnie delikatnie mieszam z pozostałymi białkami. Przelewam do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką formy. Piekę
kawawszklanceBeachFlower BackMit 1/2 szklanki, masło 250 gram/zimne, cukier puder - ile potrzeba jabłka słodko-winne zetrzeć na tarce grubsze oczka razem ze skórką, wymieszać z cynamonem, w osobnej misce mąkę, kaszkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia dokładnie na sucho wymieszać, orzechy włoskie zmielić w młynku lub użyć gotowe mielone użyłam 2 formy okrągła 22 cm i 15x15 cm, można użyć
W Mojej Kuchni LubięBardzo dobra tarta, super smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych, oraz na zimno. Formę do tarty o średnicy 28 cm, wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Składniki ciasta wrzucić do miski i szybko zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić ciasto 30 minut w lodówce. Thermomix – wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego, czas 1, 30 , naczynie zamknięte, interwał
Kuchnia Pokoleńzostawić na około 5 minut. W międzyczasie pokroić buraki i fetę w niewielką kostkę, posiekać natkę pietruszki i przygotować dressing - w niewielkim naczyniu dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Kaszkę wzruszyć widelcem, aby ziarenka się rozkleiły, dodać buraki, fetę, natkę pietruszki i uprażone orzechy, dokładnie wymieszać, polać dressingiem i podawać. * Z podanych ilości otrzymamy dużą porcję sałatki, dla około
Codzienne Gotowanietuż przed pieczeniem przekrawamy w poprzek (nie do końca) tworząc charakterystyczne dla chikkera wyżłobienie na szczycie bułki (oczywiście czynność tę możemy pominąć). Bułeczki smarujemy mlekiem (możemy je także posypać kaszką kukurydzianą charakterystyczną dla chikkera). Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut. Sos miodowo-musztardowy: Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy ze sobą i odstawiamy
Słodka Stronaowocowy to kolejne 'danie' z menu mojego dziecka. Jest uniwersalny można podawać go na śniadanko do kaszki albo solo na deser. Warto zrobić większą porcję i zamrozić. Wówczas będzie łatwo dostępny jak danie ze słoiczka. Mus dyniowo-brzoskwiniowo-jabłkowy Składniki 100 g dyni (po obraniu) 1 brzoskwinia 1 jabłko 1 szklanka wody Mus dyniowo-brzoskwiniowo-jabłkowy Wykonanie Owoce myjemy, obieramy
Pyza i Surówkałyżeczka cukru - szczypta soli nadzienie: - 2 pory - 1 cebula - ok. 7-8 małych pomidorków - sól - oregano - przyprawa Tikka Masala firmy Rafex - 1 okrągły ser pleśniowy - 3 łyżeczki kaszki mannej masa jogurtowo- jajeczna: - kubeczek jogurtu naturalnego - 2 jajka - szczypta gałki muszkatołowej Przygotowuję ciasto- łączę ze sobą mąkę, margarynę, żółtka, proszek do pieczenia, sól i cukier. Zagniatam kulę i daję
Wielopokoleniowopierwszej chwili mój mąż zapytał czy to kaszka bananowa z borówkami. Tak właśnie smakują moje serniczki. Są delikatne, pachnące bananami i dość słodkie. Dla mnie obłędne! A przygotowuje się je w kilka minut. Po godzinie można już delektować się ich smakiem.... Ja jednak wolę schłodzone. Składniki: 500 g ricotty 2 duże dojrzałe banany 2 jajka 120-150 g białej czekolady
Czerwień i błękitjuż zostało, co drugi dzień musiała być kasza jaglana w formie musu z owocem lub dżemem. Jak młodsze dziecko podrosło to też polubiło i teraz obaj domagają się kaszki. Często robię ją w formie koktajlu, zmieniam tylko dodatki. Dzisiaj z bananem, siemieniem lnianym i miodem. pół szklanki suchej kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody 1 banan 1 łyżka miodu
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieKasza manna kojarzy mi się z dzieciństwem - mama często przygotowywała nam pyszne śniadanko - słodka, gęsta kaszka na mleku, posypana cynamonem :) Mniam!!! Dzisiaj podrzucam Wam pyszne, tanie i ekspresowe w wykonaniu śniadanie lub podwieczorek - nie tylko dla dzieci;) Składniki: 1 szklanka kaszy manny, 1 niepełna szklanka kefiru, 2 małe jajka, 2 łyżki cukru, 1 czubata łyżeczka otartej skórki pomarańczy, ½ łyżeczki sody
Nie tylko w kuchni