jednym). Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i łączymy "suche" z masą jajeczną. Miksujemy z makiem i majonezem. Mieszamy z pokrojonymi figami. Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy np. kaszką kukurydzianką. Pieczemy: około 1 godziny w 170 stopniach + termoobieg, góra-dół. MAK BIAŁY: Jesteśmy ogromnymi miłośniczkami maku, więc do jego jakości (smaku, zapachu) przykładamy bardzo dużą rolę i często zgrzytamy
Wypisz WymalujPorcelana Bogucice. Składniki: 400 g filet z dorsz (u mnie świeży) sól, pieprz do smaku sok z cytryny Ciasto piwne 1 szkl mąki pszennej Młyn Kopytowa 2 łyżki kaszki kukurydzianej 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szkl jasnego piwa 2 łyżki oleju sól olej do smażenia Przygotowanie: Dorsza umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny
Ala piecze i gotujekolejny sernik, ale co zrobić), który znalazła w gazecie, serniczek jest z żurawiną, a ja ją uwielbiam. Więc... SKŁADNIKI: 1kg. mielonego sera szczypta soli 1 szkl. cukru pudru łyżka kaszki manny budyń waniliowy cukier waniliowy 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 100g suchej żurawiny łyżka mąki 100ml rumu(ja użyłam nalewki wiśniowej) płatki migdałowe WYKONANIE: Żurawinę namoczyć w rumie(lub innym
Kuchnia Beatynaprawdę to szybkie śniadanko, wystarczy tylko trochę organizacji, wieczorem dzień wcześniej, aby rano móc przywitać dzień tak pysznym smakołykiem z dodatkiem ciastek belVita Składniki na dwie porcje: 3 łyżki kaszki many 2 łyżki płatków owsianych 4 ciastka belVita 1/4 szklanki ryżu 2 jajka 1 bardzo duże jabłko garść suszonej żurawiny 1 łyżka cukru 1. Ryż ugotować dzień wcześniej, najlepiej wieczorem
Jadło i czytadłoprzepisu Ewy Wachowicz, był dobry, ale .... ten jest lepszy ;-) 1 kg selera 2 cebule 1 kostka masła 5 jajek 1 1/2 szklanka bułki tartej 1/2 szklanka kaszki many 2 kostki rosołowe 4 ząbki czosnku sól, pieprz Selera obrać i pokroić w ćwiartki, gotować w osolonej wodzie do miękkości, następnie zetrzeć na tarce. Cebule pokroić i podsmażyć. Masło
Jadło i czytadłoKolejny wpis z serii "Zaczynamy używać mąk alternatywnych :) Dziś chciałabym przybliżyć nieco kaszę jaglaną, o której już wcześniej troszkę pisałam. Ta kaszka jest niezwykle lekkostrawna, nie uczula, a więc jest odpowiednia dla osób nie tolerujących glutenu. Wykazuje również działanie antywirusowe, może być domowym sposobem na walkę z katarem. Ma działanie zasadotwórcze, a przez to pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową
Chocolate Muffin BlogKolejny wpis z serii "Zaczynamy używać mąk alternatywnych" :) Dziś chciałabym przybliżyć nieco kaszę jaglaną, o której już wcześniej troszkę pisałam. Ta kaszka jest niezwykle lekkostrawna, nie uczula, a więc jest odpowiednia dla osób nie tolerujących glutenu. Wykazuje również działanie antywirusowe, może być domowym sposobem na walkę z katarem. Ma działanie zasadotwórcze, a przez to pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową
Chocolate Muffin Blogunikam, ale ta koncepcja udawanego "kuskusu" po prostu mnie zachwyciła. Czyż nie jest to świetny pomysł na przemycenie większej ilości warzyw do naszych posiłków? Szczególnie, że do przygotowania drobnej kaszki z kalafiora nie potrzebujemy żadnego wyszukanego sprzętu (w przeciwieństwie do warzywnego spaghetti uzyskiwanego za pomocą specjalnej obieraczki). Wystarczy, że rozdrobnimy pulsacyjnie kalafiora w robocie kuchennym lub zetrzemy go na tarce
Chilli Czosnek i OliwaPrzelać to do miseczki, wymieszać, dodać cukier i drożdże. Wymieszać i zostawić, aż drożdże się rozpuszczą. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier wanilinowy, margarynę i smalec. Posiekać do konsystencji kaszki. Dodać śmietanę z drożdżami, zamieszać łyżką, zlepić lekko zagniatając dłonią. Ciasto podzielić na 4 części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny. Po schłodzeniu wyjmować kolejno poszczególne
dom-agi.plbudyń waniliowy 1 budyń czekoladowy 2 tabliczki czekolady 70% kakao Przygotowanie: 1 czekoladę topimy nad kąpielą wodną, drugą siekamy na wiórki masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy ser, kaszkę i śmietanę, kolejno wbijamy jajka. masę dzielimy na dwie części-do jednej wsypujemy budyń waniliowy, do drugiej czekoladowy oraz roztopioną czekoladę, a także posiekane pól tabliczki czekolady masy wylewamy do tortownicy
Luźna Kuchniakostki masła szczypta soli 0,5 kubka cukru 0,5 kubka rodzynek cynamon 1 op budyniu waniliowego 1 op cukru waniliowego 2 op twarożku półtłustego ( 500g) 4 łyżki kaszki manny Przygotowanie: piekarnik włączamy i nagrzewamy do temp 200'C jabłka myjemy, osuszamy, kroimy w kosteczki, wrzucamy do miseczki, wsypujemy rodzynki, skrapiamy sokiem z cytryny żółtka oddzielamy od białek, z odrobiną
Luźna Kuchniaszklanka cukru pudru 2 lub 3 łyżki kwaśnej śmietany 150g czekolady 1 czubata łyżka kaszki kukurydzianej 1 łyżka mąki 1 i 1/4 szklanki cukru szczypta soli 3 jajka 1 żółtko
Amatorka kuchennakwaśnej śmietany Masa twarogowa: 250 g twarogu 1 łyżka kaszki kukurydzianej 1 jajko 1 żółtko
Amatorka kuchennałyżki ugotowanej kaszy i posypujemy posiekanymi czekoladowymi cukierkami, które zalewamy kolejnymi trzema gorącymi łyżkami kaszy manny. Całość dekorujemy plasterkami kiwi i słodką posypką - podajemy po chwilowym przestudzeniu bądź kiedy kaszka całkowicie zastygnie. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiśliwkowe 50 ml płatki migdałowe posypka czekoladowa(pieguski) perełki dekoracyjne PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy kruche ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wkrawamy masło i siekamy do uzyskania kaszki, następnie dodajemy cukier puder oraz żółtka. Ciasto zagniatamy, owijamy w folię i zostawiamy na 30 - 40 min w lodówce. Następnie ciasto wykładamy na blaszkę, podnosimy brzegi ciasta bądź formujemy warkocz
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki