Gorący kąsek)Placuszki otrębuski z żurawiną, migdałami i suszonym mango (Sio-smutki)Słodkie grzanki na śniadanie (O kurrrka!)Owsianka. Pasta...Owsianka z jajkiem (Lawendowy Poranek)Kremowa kaszka (Śniadania Fate)Tradycyjna pasta jajeczna (Apetyczna kuchnia)... i basta!Wszystkim uczestnikom chciałam serdecznie podziękować za interesujące przepisy na śniadania.Okazuje się, że jajko wcale nie musi być nudne.I
bastalenanożem. Dodać posiekane masło oraz cukier, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na pół. Jedną część owinąć w folię spożywczą i zamrozić. Blaszkę o wym. 25x36cm natłuścić i wysypać cienko kaszką manną. Wyłożyć pierwszą część ciasta. Nakłuć widelcem.Dodatkowo:75 dag truskawek, czubata łyżka kakao.Owoce umyć, odszypułkować, przepołowić i ułożyć na cieście. Oprószyć gorzkim kakao.Piana:6 białek, 1 i 1/2 szkl. cukru
Z miłości do słodkościDuś kolejne 1 1/2 godz. Sprawdzaj potrawę i jeżeli będzie sucha, dolej bulionu lub wody. Spróbuj gotowe danie i ewentualnie dosól. Posyp listkami kolendry. Do tażinu najlepiej pasuje kaszka kuskus
Chilli Czosnek i Oliwasię ją na małym ogniu przez 4 godziny. Czasem cotechino zastępowane jest innym wieprzowym specjałem, zampone, czyli faszerowaną świńską nogą. Soczewicowy gulasz i cotechino podaje się z ugotowaną polentą (kaszką kukurydzianą) lub puree ziemniaczanym. Abstrahując od symboliki tego dania, soczewica z kiełbasą to pożywne jedzenie, które pomoże odzyskać siły po zabawach sylwestrowej nocy. Soczewica na Nowy Rok – Lenticchie
Chilli Czosnek i Oliwagodz. (z czego w sumie ponad 2 godz. na wyrastanie ciasta) Składniki: 250 g mąki chlebowej 125 g mąki pełnoziarnistej 125 g mąki jęczmiennej, kukurydzianej lub polenty (ja użyłam kaszkę mannę) 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 7 g suszonych drożdży 325 ml ciepłej wody 2 łyżeczki nasion sezamu + więcej do posypania chlebków 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego (opcjonalnie) oliwa
Chilli Czosnek i OliwaKasz manna jest świetnym dodatkiem do deserów. Któż nie jadł w dzieciństwie kaszki manny na gęsto z sokiem malinowym? Tym razem tradycyjnie ugotowana na mleku kasza manna została uzupełniona dodatkiem pysznych, słodkich owoców sezonowych: poziomek i jeżyn, oraz galaretki malinowej. U mnie na działce jest ich zatrzęsienie tych owoców, więc mogę korzystać do woli. Ten owocowy deser polecam zarówno
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięporcje 2,5 szklanki mleka roślinnego 10 łyżek kaszy manny 5 łyżek brązowego cukru sos malinowy: 300g świeżych malin 2/3 szklanki brązowego cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej Kaszkę mannę gotuję na mleku wg przepisu na opakowaniu z ododatkiem cukru brązowego. Przekładam gotową do szklanek. Maliny płuczę, usuwam szypułki. Wrzucam do rondla z cukrem, podsmażam i doprowadzam do wrzenia
W kuchni Karmel-itkimasy serowej świeże maliny, mieszamy łyżką i wkładamy do środka tartaletek. Składniki na ciasto kruche: 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej + trochę do podsypania 1/2 szklanki kaszki kukurydzianej 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczka soli 125 g margaryny, zimnej, pokrojonej na kawałki + 1 łyżka do wysmarowania formy na muffiny 3/4 szklanki jogurtu greckiego 2 żółtka jajek Przygotowanie: Wszystkie suche
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmasy serowej posiekane żurawiny, mieszamy łyżką i wkładamy do środka tartaletek. Składniki na ciasto kruche: 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej + trochę do podsypania 1/2 szklanki kaszki manny 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczka soli 125 g masła pokrojonego na kawałki + 1 łyżka do wysmarowania formy na muffiny 1/2 szklanki kefiru 2 żółtka jajek Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wsypujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięposiekaną drobniej suszoną żurawinę mieszamy łyżką i wkładamy do środka surowych babeczek. Składniki na ciasto kruche: 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej + trochę do podsypania 1/2 szklanki kaszki manny 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczka soli 125 g masła pokrojonego na kawałki + 1 łyżka do wysmarowania formy na muffiny 1/2 szklanki kefiru 2 żółtka jajek Przygotowanie: Wszystkie suche składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPikantne kotlety wieprzowe grillowane są bardzo smaczne, miękkie a jednocześnie soczyste, przygotowałam je z 30 dag chudej łopatki wieprzowej, którą sama zmieliłam. Zamiast jajka dodałam 1 łyżkę kaszki manny, doprawiłam 1 łyżeczką suszonej szałwii, ognistą mieszanką przypraw i niewielką ilością soli. Z tej ilości zrobiłam 4 duże kolety wieprzowe. Przed grillowaniem kotlety posmarowałam oliwą, co zapobiega wysuszaniu się mięsa. Pamiętajcie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZapiekana cukinia wypełniona wegetariańskim farszem z kaszki kuskus, warzyw i pietruszki. Pysznie smakuje np. z sosem czosnkowym. Składniki:2 małe cukinie1/2 szklanki kuskusuczerwona cebulakilka suszonych pomidorówpęczek natki pietruszkioliwa z oliweksól, pieprz Cukinie przekroić wzdłuż, łyżeczką wydrążyć miąższ. Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i pomidory pokroić w kostkę, natkę drobno posiekać. Wymieszać z kuskusem Doprawić farsz solą
wyzwania kuchennezrobienia znalazłam tutaj. 20 g świeżych drożdży 250 ml ciepłej wody 350 g mąki pszennej tortowej, typ 450 50 g mąki kukurydzianej lub BŁYSKAWICZNEJ kaszki manny 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 50 ml oleju Drożdże rozpuścić w ciepłej (nie gorącej) wodzie. Dodać mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, cukier, sól i olej
Moje domowe kucharzeniesól,pieprz listek , ziele koperek Porcję rosołową umyć, zalać wodą, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i poszatkowaną kapustę.Dodać listek, ziele, sól.Gotować do miękkości, pod koniec dodać kaszkę kuskus.Dodać koperek, w razie potrzeby doprawić
Moje domowe kucharzeniepołowę kaszy przekładamy do szklaneczki a na to nakładamy mus jabłkowy i ponownie przykrywamy pozostałą częścią kaszy. Podobnie postępujemy z mandarynką. Miksujemy ją na gładki mus i nakładamy na kaszkę. Wierzch dekorujemy wiórkami kokosowymi
Emcia Pichci