kaszka - 1004 przepisów (strona:57/67)

Tarta śródziemnomorska - quiche. 275

pozostaną maleńkie kawałeczki masła, potem szybko zagniatam.Do zamrażarki ciasta nie wkładam, ale jak ktoś chce to proszę bardzo, niech sobie te pół godzinki poczeka. Natłuszczam formę, posypuję kaszką manną lub mąka razową i wykładam dość cienko ciastem (razem ze ściankami). Podpiekam kilka minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku po czym nakładam nadzienie:1 niewielka cukinia pokrojona w plasterkimieszanka

Z butelką mleczka w tle
Szybka napoleonka z masą grysikową 222

wyjdzie, bo robiłam pierwszy raz taką masę z manny, ale wyszło i to bardzo dobrze. Lubię manną i smak jak najbardziej mi odpowiadał. Bo w smaku przypominała kaszkę manną na mleku :). A to zawsze coś innego. Mama z siostrą trochę po marudziły, ale i tak cała brytfanka poszła nawet nie wiem kiedy.Składniki:1/2 kostki margaryny3-4 łyżki cukru

Moje pyszne gotowanie
Drożdżówki z serowo - mannym nadzieniem 143

dzisiaj mam wam zaszczyt przedstawić pyszne drożdżówki o nadzieniu kaszki manny. Mi osobiście bardzo smakowały, ja manną mogła by jeść codziennie. Uwielbiam ją. A oto przepis. Po ostatniej notce nie będę się tak rozpisywać :).Składniki: (ok. 20 bułeczek)Ciasto:3 szklanki mąkiszklanka mleka25 g drożdżyjajko (rozmącone)4 łyżki masła (rozpuszczonego i lekko schłodzonego)5 łyżek cukruszczypta soli3 łyżki letniej

Moje pyszne gotowanie
Kasza manna z crunchy 184

miseczkę)szklanka mleka4 łyżki kaszy mannygarść crunchyłyżeczka mioduWykonanie:Mleko zagotować, zestawić. Wsypać kaszę i dokładnie wymieszać.Następnie przez chwilę pogotować na małym ogniu. Przelać do miseczki.Wmieszać do kaszki łyżeczkę miodu. Posypać po wierzchy crunchy i zjadać ze smakiem.Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Manna toffi 161

miseczkę)szklanka mleka4 łyżki kaszy mannyjedna krówkaWykonanie:Mleko zagotować, zestawić z ognia dokładnie wmieszać kaszę i znów postawić ją na ogień. Chwilę pogotować.Krówkę pociąć na mniejsze kawałki.Kaszkę przelać do miski, dodać krówkę pomieszać.Kiedy się rozpuści, wcinać.Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Manna z tartym jabłuszkiem 121

Pyszny początek dnia :)Składniki:szklanka mleka4 łyżki mannypół jabłuszka (średniego)łyżka mioduWykonanie:Mleko zagotować, zdjąć z palnika. Następnie dać kasze manną i dokładnie wymieszać, żeby

Moje pyszne gotowanie
Cynamonowa manna z powidłami śliwkowymi 136

powidełki mojej cioci, pyszne :DSkładniki:kubek mleka4 łyżki mannyszczypta cynamonułyżka powidełWykonanie:Mleko zagotować z cynamonem. Zestawić z kuchenki i wymieszać dokładnie z kaszą, następnie zmniejszyć ogień i chwilkę pogotować. Kaszkę przełożyć do miseczki o dodać powideł.Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Prosto, owocowo. Pysznie 136

której szukałam. Zadziałałam więc tak jak mi instynkt podpowiadał - i wyszły pyszności! Spód jest niesamowicie kruchy i ani trochę nie rozmiękł (dzięki białku, które odizolowało sok z rabarbaru i kaszce, która część tegoż soku wchłonęła), nadzienie jest kwaśno-słodkie i soczyste, choć kawałki rabarbaru zachowały swój kształt, zamiast się rozpaść. Wygląda, jak wygląda - kratka nie jest idealna, brzegi mi się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rustykalny pasztet z leśnymi grzybami 142

ocenić jak pasztet będzie smakował po upieczeniu.Po doprawieniu dodać pozostałe grzyby, wymieszać łyżką.    Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Nasiona słonecznika uprażyć na patelni, wystudzić, zmielić na kaszkę. Foremki posmarować oliwą (ja użyłam trzech silikonowych o wymiarach 20x11cm), wysypać zmielonym słonecznikiem, napełnić farszem. Foremki wstawić do większej formy napełnionej wodą. Piec 60 minut. Jeśli góra pasztetów zacznie się

SzczyptaSmaQ
Kuchnia gruzińska 318

smakowo urzekłoAjapsandali po domowemu, z gruzińskiej kuchni kaflowejGomiTa nieapetyczna mamałyga to gomi – potrawa bardzo ważna dla Gruzinów. Od razu uprzedzam, że smakuje lepiej niż wygląda. Jest to kaszka kukurydziana (z białej kukurydzy, podobna do polenty) z dodatkiem sera. Danie jest ciągnące. Jest to tradycyjne danie… weselne, podawne z czaczą. Zawsze przyrządzane w kotle na żywym ogniu. My nazwaliśmy

Poezja smaku
Wykwintny gulasz - Quiche 294

jogurtem    WSKAZÓWKI:- czas pieczenia tarty najlepiej obserwować wedle swojego piekarnika - aby quiche lepiej z formy wychodziła najlepiej wysmarować ją tłuszczem i obsypać kaszką manną lub bułką tartą - podany przepis jest na rozmiar formy o średnicy 24 cm  Wkrótce pokażę w jaki jeszcze inny sposób można podać gulasz.Smacznego

Basia w kuchni
Razowe krakersy, chlebki 109

była bym sobą gdybym nie posypała krakersy aromatyczną czarnuszką .Inspiracją do tego był przepis z książki ""The Great British Bake off". SKŁADNIKI:230 g mąki razowej 2000120g  kaszki  manny 50 g sezamu 40 g zarodków pszennych  50 g ziaren słonecznika pół łyżeczki soli morskiej 1 łyżka miodu płynnego(użyłam sztucznego)3 łyżki oleju

Basia w kuchni
Gołąbki bez zawijania 371

taką o wadze ok ponad 1,5 po odjęciu liści niepotrzebnych i środka zostało ok 1 kg 1 kg mielonego 7 łyżek ryżu  6 łyżek kaszki manna 6 jaj 0,5 kg marchwi 1 korzeń pietruszki 1 mały seler 2 cebule  pieprz do smaku sól do smaku majeranek

Basia w kuchni
Mumie na Halloween z krwistym pomidorowym sosem 159

naszym ciastem wedle naszej fantazji tak, aby pozostawić miejsce na buźkę- tak przygotowane ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem- układamy w naczyniu żaroodpornym które wcześniej wysmarowaliśmy tłuszczem oraz posypaliśmy np. kaszką manną, aby ciasto nam się nie przykleiło- nagrzewamy piekarnik do 180 stopni- gotowe mumie pieczemy 20 minut - w tym czasie przygotowujemy SOS-  rozgrzewamy patelnie z oliwą, dodajemy starty czosnek, zioła

Basia w kuchni
SAŁATKA Z KASZĄ JAGLANĄ / HIRSEBREI-GEMÜSE-SALAT 1651

Wange mit saueren Tränen. November. Alle Montags aus ganzem Jahr.Sałatki kojarzą mi się z latem. A w szczególności te na bazie świeżych warzyw, z odrobiną kaszy jaglanej bądź kaszki kuskus. Kolorowe, lekkie i pachnące słońcem. Tym bardziej teraz, kiedy za oknem szaro, buro i nieprzyjemnie.Die Salaten erinneren mich mit Sommer, besonders diese aus frischen Gemüse mit Hisebrei oder Kuskus

W kuchni Karmel-itki