Dodaję ją do zapiekanek (beszamel), kisielu, budyniu, ale również do śniadania jako składnik przewodni, tak jak w tym przypadku. Trudno mi tak naprawdę nazwać to danie. Nie jest to kaszka, bo kaszki w tym nie ma… skoro jest kaszanka to może w takim razie mączanka? Pomysłów wiele i zarazem niewiele naprawdę pasujących. Stanęło na nazwie, która się przyjęła
BlendmanDodaję ją do zapiekanek (beszamel), kisielu, budyniu, ale również do śniadania jako składnik przewodni, tak jak w tym przypadku. Trudno mi tak naprawdę nazwać to danie. Nie jest to kaszka, bo kaszki w tym nie ma… skoro jest kaszanka to może w takim razie mączanka? Pomysłów wiele i zarazem niewiele naprawdę pasujących. Stanęło na nazwie, która się przyjęła
Blendmanłyżki, stewia 4 tabletki, masło 1 łyżeczka, sól - szczypta, sok z wiśni - ile potrzeba, banan 1 dojrzały wodę zagotować z mlekiem, masłem, solą gdy zacznie się gotowac wsypać kaszkę mannę mieszając, wsypać kaszę kuskus i gotować z 2 minuty mieszając wsypać tabletki stewii i mieszać do rozpuszczenia przelać kaszki do miski, na wierzch pokroić plasterki dojrzałego banana, polać sokiem wiśniowym
W Mojej Kuchni Lubięznam i nierzadko używam. Noworodkowi i mniejszemu niemowlakowi pokazujemy wszystko sami, starsze dziecko naśladuje nas, prosi o zabawę, samemu ją inicjując. Zuzia często sama zaczyna warzyć ze sroczką kaszkę na dłoni, uwielbia też łaskotanie po brzuszku i szyi, plecach. :) Sama też czasem nas połaskocze, niestety krótko albo pogłaszcze po buzi. Dzięki zabawom palcami pokazujemy noworodkowi, gdzie ma rączkę(...)gdzie ona się kończy ( Idą mrówki , Idzie rak ), co pomaga rozwijać myślenie przestrzenne. Później dajemy podstawy do nauki konstruowania i rozumienia pojęć liczbowych ( Sroczka kaszkę warzyła ). Gdy dziecko bawi się z nami, próbuje naśladować nie tylko ruchy, udoskonalając zręczność swoich małych paluszków, ale i dźwięki. Wspomagamy wówczas rozwój krtani, a co za tym idzie - mowy. Zabawy manipulacyjne - przesypywanie piasku, fasoli
Anioszek w kuchnimojej wyjątkowej plaży piasek jest słodki i nietypowy, bo ..z bułki tartej 🙂 Maja przepada za tą wersją kaszki manny: wylizuje garnki, pucharki, oblizuje łyżeczki i krzyczy: mamo, jeszcze!!! Przyznaję, gruszka w takim wydaniu smakuje doskonale 🙂 Na przepis karmelizowanej bułki tartej natrafiłam kiedyś, przeglądając stare wycinki z kulinarnych gazet. Przypomniał mi się, […] Artykuł „Słoneczna plaża” – deser
Wiszniówkamistrzostw, bo i tak przecież wcześniej wiedział, kto wygra ;) PPS Czy nie powinniśmy byli zrobić przypadkiem tygodnia portugalskiego?! Składniki: 200 g miękkiego masła 120 g cukru 150 g polenty (kaszki kukurydzianej) 150 g mielonych migdałów 3 duże jajka 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 2 cytryn sok z 2 cytryn 80 g cukru pudru Wykonanie: Masło(...)cukier utrzeć na puszystą masę. Wymieszać kaszkę kukurydzianą, mielone migdały i proszek do pieczenia. 2 łyżki suchych składników i 1 jajko dodać do masła z cukrem i zamieszać. Dodać pozostałą część suchych składników i resztę jajek, a następnie skórkę cytrynową i bardzo dokładnie wymieszać całość. Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować lekko masłem. Wyłożyć masę na formę
zadanie-gotowaniemleka 5 łyżek kaszy manny Cenos 1 galaretka malinowa lub truskawkowa Sos: 1/2 l malin cukier do smaku łyżeczka mąki kukurydzianej Połowę mleka zagotować. W pozostałym wymieszać kaszkę. Gdy mleko zacznie się gotować, wlać kaszkę, zmniejszyć płomień i mieszać kilka minut aż zgęstnieje. Zestawić z ognia, wsypać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia. Gorącą masę przelać do wypłukanych zimną wodą silikonowych
Smakołyki AsiWitam serdecznie Podzielę się przepisem na pyszną kaszę jaglaną z truskawkami. Tak przygotowana kaszka jaglana idealnie nadaje się do podania na śniadanie, podwieczorek lub jako deser, powinna smakować dzieciom jak i dorosłym. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania kaszy jaglanej z truskawkami będziemy potrzebować: 100 g kaszy jaglanej 350 g truskawek 4 łyżki jogurtu naturalnego około 2 łyżek cukru brązowego (białego(...)kaszy dodaję oczyszczone z szypułek i umyte truskawki, jogurt naturalny, cukier i całość dokładnie rozdrabniam blenderem (jeżeli nie mamy blendera składniki możemy rozgnieść widelcem i dokładnie wymieszać). Tak przygotowaną kaszkę przekładam do miseczek, przed podaniem możemy schłodzić w lodówce. Kasza jaglana z truskawkami jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujegotowania! ;) * SKŁADNIKI Roladki : 2 filety z kurczaka 1 kostka sera camembert świeży lub suszony rozmaryn 100 g orzechów laskowych sól, świeżo mielony pieprz kilka wykałaczek Polenta: 1 szklanka kaszki kukurydzianej 4 szklanki wody ¼ łyżeczki kurkumy ½ kostki bulionu warzywnego ½ łyżeczki soli 1 łyżka masła 100 g tartego parmezanu Sos czereśniowy: 2 szklanki drylowanych czereśni 4 łyżki kirschu 4 łyżki różowego(...)płatków chili ½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej posiekana natka pietruszki do podania * PRZYGOTOWANIE Polenta W garnku zagotuj wodę z solą, bulionem, masłem i kurkumą. Do gotującej się wody wsypuj stopniowo kaszkę, cały czas mieszając. Gotuj prze około 3 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj otarty parmezan i wymieszaj. G orącą polentę przełóż do małej keksówki, posmarowanej uprzednio odrobiną masła. Odstaw
Food Squarejagód. Oto przepis i zdjęcia, jak zrobić taką pyszność krok po kroku:) Bonitkowe ciasto z truskawkami Składniki: 1 opakowanie herbatników kakaowych Bonitki lub inne (ok 20 herabatników) 1 szkl. kaszki mannej 1 l mleka 1/2 szkl. cukru 2 galaretki poziomkowe :) 20 dag masła 1/2 kg truskawek (maliny, porzeczki, jagody) Sposób przyrządzenia : 1. Przyrządzamy galaretki wg instrukcji na opakowaniu(...)blaszce układamy herbatniki kakaowe. fot. Aga Prus 3. Gotujemy mleko z masłem i cukrem, do gotującego się mleka wsypujemy kaszkę - mieszamy. 4. Gotujemy jeszcze chwilkę. 5. Wylewamy mannę na herbatniki. fot. Aga Prus 6. Układamy truskawki. 7. Zalewamy galaretką. fot. Aga Prus 8. Wkładamy do lodówki, aż do schłodzenia. fot. Aga Prus Mmmmm....to, co Filolożki lubią najbardziej..;) Smacznego
Kuchnia smakówSkładniki : 20 dkg błyskawicznej kaszki kuskus 3-4 pomidorki koktajlowe 1 pęczek dymki 1/2 strąka żółtej papryki 1 ogórek 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek 2 gałązki świeżej mięty 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz do smaku Sposób wykonania : K aszkę zalej wrzątkiem, tak, aby wrzątek przykrywał ją 1-cm warstwą. Lekko posól(...)Ogórek umyj, nie obieraj ze skórki, przekrój na połowę wzdłuż , pokrój w kostkę. Czosnek obierz, zmiażdż lub drobno posiekaj. Miętę opłucz, osusz, oberwij listki posiekaj. Pokrojone warzywa wymieszaj z kaszką kuskus, oliwą i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Od razu podawaj
Przepisy i porady kulinarneKOTLETY Z CIECIORKI 1 puszka cieciorki konserwowej (240 g netto) 3 szalotki 1/2 pęczka natki pietruszki 1 ząbek czosnku sól himalajska papryka słodka 4 łyżki bułki tartej 1 jajo kaszka kukurydziana do panierowania olej do smażenia Cieciorkę wraz z zalewą przekładamy do niedużego garnka, podgrzewamy przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Przestudzoną(...)Chwilę razem blendujemy. Wsypujemy bułkę tartą i wbijamy jajko - mieszamy (można dłonią). Jeśli masa na kotlety wyszła zbyt rzadka dodajemy trochę bułki tartej. Formujemy nieduże kotleciki, obtaczamy je w kaszce kukurydzianej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Podajemy na ciepło bądź zimno. P.S. Bezpośrednio po usmażeniu panierka wydaje się może nazbyt chrupiąca, ale na drugi dzień
peggiwkuchniPrzygotowanie: Schłodzony jogurt grecki mieszamy z ugotowanym amarantusem. Dosładzamy odrobinę miodem. Granata obieramy, wyjmujemy ziarenka. Do szklanek lub pucharków układamy warstwami ulubione płatki śniadaniowe, granata i jogurt z dodatkiem kaszki na przemian. Amarantus można zastąpić inną drobna kaszką np. jaglana albo kukurydzianą
Bon appetit mon amieWytrawna wersja muffinek- smakują wybornie :) Składniki: 10 dag kukurydzy z puszki 15 dag kaszki kukurydzianej 15 dag wędzonego sera żółtego 10 dag mąki przennej/ kukrydzianej 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 300 gram śmietany 60 ml oleju 1 czerwona papryka sól do smaku pieprz do smaku tłuszcz do foremek Wykonanie: Mąkę wymieszać z kaszką kukurydzianą, startym
Tradycyjna Kuchniaprzez tydzień. To jest chyba moje pierwsze „niepieczone” ciasto na blogu, fakt bardzo rzadko takie robię, jakoś mi z nimi nie po drodze, ale Miśka bardzo lubi kaszkę manną więc to deser dla niej Składniki (użyłam tortownicy o średnicy 18 cm): 350 g kruchych ciastek ( użyłam tych )- tak, aby wystarczyło ich na 3 warstwy 200 g kaszy manny(...)przepisie podaję zakres, bo to kwestia gustu i Waszego wyboru, czy będzie mniej lub bardzie czekoladowe. Przygotowanie: Do garnka wlej około 800 ml mleka, dodaj karob, cukier i kaszkę. Dokładnie mieszaj całość aż się zagotuje i zgęstnieje. Wyłącz gaz i dodaj masło kokosowe, dokładnie wymieszaj. Dno formy wyłóż papierem i warstwą ciastek. Na ciastka wyłóż połowę masy. Na krem warstwę
greenscarf