kaszka - 1004 przepisów (strona:16/67)

Pulpeciki mięsno ryżowe w sosie pomidorowym otulone cukinią. 175

sól, pieprz do smaku 2 łyżeczki posiekanego świeżego lubczyku 1 mała cukinia Składniki na sos; 2 szklanki passaty pomidorowej 1 szklanka wody sól, pieprz do smaku 1-2 łyżki kaszki kukurydzianej KUPIEC Przygotowanie; Mięso przekładamy do miski, dodajemy posiekaną cebulę i lubczyk. Wbijamy jajko. Chleb wcześniej namaczamy, odciskamy i dodajemy do mięsa. Wsypujemy surowy ryż oraz przyprawy. Mieszamy energicznie(...)garnka wlewamy passate i wodę. Mieszamy. Doprawiamy do smaku. Zagotowujemy. Jeśli sos jest kwaśny możemy dodać łyżeczkę cukru lub miodu do smaku. Sos delikatnie zagęszczamy dodając stopniowo kaszkę. Dokładnie mieszamy. Cukinię kroimy na cieniutkie paseczki, najlepiej obieraczką do warzyw. Z masy mięsnej formujemy małe pulpeciki, owijamy paskiem cukinii, spinamy wykałaczką i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem pomidorowym i wkładamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Muffiny z morelami i kaszką kukurydziana. 120

szklanka mleka pół szklanki  przegotowanej wody 3 łyżki oleju pół szklanki cukru 2 jajka 1 szklanka mąki pół łyżeczki sody pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka kaszki kukurydzianej KUPIEC 3 morele 1 łyżka brązowego cukru Przygotowanie; Foremkę wykładamy papilotami. Do miski wlewamy mleko, wodę, olej. Wsypujemy cukier, wbijamy jajka i miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy przesianą mąkę(...)kaszkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i sodę. Miksujemy i wykładamy do papilotek na wysokość 3/4.  Morele kroimy w cienkie plasterki i po kilka wykładamy na wierzch babeczki, posypujemy delikatnie brązowym cukrem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180C pieczemy około 20 min. Należy babeczki kontrolować aby za bardzo się nie przypiekły. Możemy posypać cukrem pudrem.  Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Kaczka konfitowana (Confit z kaczki) 198

nogi i 2 piersi kacze 3 ząbki czosnku 4 gałązki rozmarynu sól Składniki na confit z kaczki: olej rzepakowy główka czosnku gałązki rozmarynu Składniki na polentę: 1 szklanka kaszki kukurydzianej 4 szklanki wody 0,5 kostki bulionu warzywnego 1 łyżka masła 75 g startego parmezanu Składniki na sos wiśniowo – żurawinowy: 2 łyżki suszonej żurawiny garść mrożonych wiśni 4 łyżki octu(...)było zupełnie zakryte. Mięso jest gotowe wówczas, gdy stanie się miękkie, delikatne i z łatwością odchodzi od kości. POLENTA: W wodzie rozpuszczamy bulion w kostce. Po zagotowaniu wsypujemy porcjami kaszkę, cały czas mieszając aż zgęstnieje. Pod koniec dodać masło i starty parmezan. Polentę przelać do niskiego naczynia wysmarowanego masłem (np. blaszka z piekarnika) lub innego, który nada jej pożądany kształt

Kierunekuchnia
Kuskus z warzywami i fetą 108

było go na tyle dużo następnego dnia miałam gotowy lunch do pracy. Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania kuskusu z warzywami i fetą (na 2 - 3 porcje): 150g kaszki kuskus, 1 niewielka cukinia, połówka czerwonej papryki, połówka awokado, kilka kropel soku wyciśniętego z cytryny, 2 dymki, pół opakowania sera feta (około 135g), oliwa do smażenia, sól i pieprz(...)równo z warzywami i mieszam. Jeżeli kuskus wchłonie całą wodę i jest jeszcze twardawy dolewam jej odrobinę i mieszam. Postępuję tak do momentu aż kaszka będzie gotowa. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Na koniec posypuję całość świeżym tymiankiem. Kuskus z warzywami i fetą gotowy. Kuskus z warzywami i fetą SMACZNEGO

Gotuj Się Kto Może
Babka majonezowa 127

pieczenia 4 łyżki majonezu skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka soku z cytryny Składniki na lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny + masło i kaszka manna lub bułka tarta do wysypania foremki Jajka (dobrze, żeby były w temperaturze pokojowej) ubijamy na puszytą gęstą pianę z cukrem. Warto przyłożyć się do ubijania, im lepiej napowietrzona piana(...)bardziej puszysta będzie babka. Mieszamy mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia. Przesiewamy i odstawiamy. Myjemy cytrynę i ścieramy całą skórkę. Foremkę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy kaszką manną lub bułką tartą. Do ubitej masy jajecznej dodajemy skórkę, sok z cytryny i majonez. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników. Dodajemy partiami przesianą mąkę i mieszamy szpatułką. Gotową masę przelewamy

Ciastkozercy
Lekki budyń owsiany dla dzieci i dorosłych gotowy w 5 minut :) 170

wersja budyniu , jednak z powodzeniem możesz zrobić także inne smaki i przebierać zarówno w owocach czy zbożach. Możliwości jest wiele, bo oferta Helpa jest bardzo różnorodna. Składniki: 40 g kaszki owsianej (Helpa) 250 ml mleka krowiego lub roślinnego  1 łyżka syropu klonowego lub miodu  1 saszetka jagodowej różdżki smaku (Helpa) Przygotowanie: Do rondelka wsyp kaszkę i wlej mleko

Zdrowie na języku :P
Babka majonezowa 1682

pieczenia 4 łyżki majonezu skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka soku z cytryny Składniki na lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny + masło i kaszka manna lub bułka tarta do wysypania foremki Jajka (dobrze, żeby były w temperaturze pokojowej) ubijamy na puszytą gęstą pianę z cukrem. Warto przyłożyć się do ubijania, im lepiej napowietrzona piana(...)bardziej puszysta będzie babka. Mieszamy mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia. Przesiewamy i odstawiamy. Myjemy cytrynę i ścieramy całą skórkę. Foremkę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy kaszką manną lub bułką tartą. Do ubitej masy jajecznej dodajemy skórkę, sok z cytryny i majonez. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników. Dodajemy partiami przesianą mąkę i mieszamy szpatułką. Gotową masę przelewamy

Ciastkozercy
Zapiekanka od serca z makaronem 151

gotować makaronu tylko razem wszystko zapiekany.  mielone: 50 dkg filetu z indyka 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku sól,pieprz papryka czerwona 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki kaszki manny 1 bułka 1 szklanka mleka pozostałe: 20 dkg makaronu penne Czaniecki 1/3 brokuła 2 ząbki czosnku 200 g śmietany 18 % ukwaszonej 1/2 szklanki sera żółtego startego 2 szklanki mleka(...)sól, pieprz 1 łyżka maki pszennej 1 łyżka masła 1 burak pieczony Mielone: Mięso, cebulę, czosnek miele maszynką. Bułkę namaczam w mleku. Do mięsa dodaję odciśniętą bułkę, dodaję kaszkę, jajko, sól, pieprz, paprykę, majeranek i wyrabiam. Formuję nieduże kule. Na patelni roztapiam masło, dodaje mąkę i chwilę przesmażam, ale uważam żeby mąka się nie spaliła. Zdejmuję z ognia i wlewam

wesoła kuchnia
BABKA MANDARYNKOWA W POLEWIE 207

proszku do pieczenia 250 g margaryny 3/4 szklanki cukru kryształ 2 mandarynek  sok wyciśnięty z 2 mandarynek 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: masło do wysmarowania formy kaszka manna o smaku jabłkowym Glazurą Mirror Ascanio Lauretta 2 mandarynki Przygotowanie: 5 mandarynek obrać, dokładnie usunąć białą skórkę, miąż podzielić na cząstki. Margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną(...)wymieszać. Na koniec dołożyć cząstki mandarynek i delikatnie wymieszać je w ciasto za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przełożyć do formy na babkę lub klasycznej keksówki natłuszczonej masłem i obsypanej kaszką manną o smaku jabłkowym. 2 mandarynki obrać i dokładnie usunąć białą skórkę, a następnie pokroić w cienkie plastry.  Na wystudzone ciasto rozłożyć plastry mandarynek i pokryć Glazurą Mirror Ascanio

Ciastka - domowe słodkości
Mielone z jesiotra z chipsami 163

czosnkowy na bazie jogurtu. Kotleciki są dobre na ciepło i na zimno, można zabrać do pracy. 40 dkg filetu z jesiotra 1/5 brokuła 1 cebula 1 jajko 4 łyżki kaszki manny 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz przyprawa do ryb olej rzepakowy Wielkopolski 1/3 szklanki sezamu chipsy: 1 batat 5 ziemniaków fioletowych sól, pierz olej rzepakowy Wielkopolski 1 łyżeczka bazylii(...)suszonej Z jesiotra odcinam skórę, bo jest twarda. Mięso ryby mielę maszynką do mięsa razem z obraną cebulą. Przekładam do miski, dodaję brokuła którego starłam na tarce jarzynowej, jajko, kaszkę, bułkę tartą, sól, pieprz, przyprawę do ryb. Całość dokładnie mieszam, formuję klopsy i obtaczam w sezamie, wymieszanym pół na pół z bułką tartą. Smażę klopsiki na rozgrzanym oleju na wolnym

wesoła kuchnia
Chleb pszenno-żytni wieloziarnisty na zakwasie 221

Chleb pszenno-żytni wieloziarnisty na zakwasie  To jest naprawdę wielo ziarnisty chleb  ;) Do ciasta dodałem całe mnóstwo rozmaitych nasion  (siemię lniane, chia, sezam, kminek, mak, dynię, kaszkę kukurydzianą) - w zasadzie wszystko, co miałem w domu i jeszcze sporo mieszanki ziaren na posypkę. Poza tym są w nim jeszcze zarodki pszenne (6%) i mąka żytnia pełnoziarnista(...)siemię lniane  10 g chia 100 g gorąca woda  potem dodajemy: 15 g sezam 5 g kminek 20 g mak niebieski  30 g dynia 10 g kaszka kukurydziana Dobrze mieszamy i zostawiamy do wystygnięcia i wchłonięcia wody przez nasiona. Po autolizie (1 godzina), dodajemy do ciasta 12 g soli, oraz małymi porcjami dodatkowe 35 g wody. Delikatnie

Przepisy na domowy ser i chleb
Delikatny makowiec z orzechową kruszonką 172

łyżki no i nie dajmy się zwariować, nie każę Wam łyżki maku wyrzucać, czy ćwiartki jabłka Aby makowiec był w 100 % bez glutenu kaszę manną można zastąpić ekspresową kaszką jaglaną lub po prostu mąką.Ten makowiec trzymany w lodówce wytrzyma tydzień spokojnie, więc już dziś możecie go upiec i odhaczyć jedną pozycję z 12 potraw wigilijnych Składniki na standardową prostokątną(...)orzechów (u mnie migdałów) 150 g mąki (u mnie była jaglana) 150 g cukru 150 g zimnego oleju kokosowego Przygotowanie: Zblenduj na gładką masę banany z olejem, wymieszaj z kaszką i mielonymi orzechami. Połącz ze startymi na dużych oczkach jabłkami, rodzynkami/daktylami i masą makową. Z podanych składników zagnieć kruszonkę, blachę wyłóż papierem do pieczenia i na dnie formy rozłóż równomiernie

greenscarf
Gniazdka z cielęciny w sosie paprykowo bakłażanowym 148

makaronu  pappardelle kotleciki: 1/2 kg cielęciny 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki zmielonych grzybów suszonych papryka słodka sól, pieprz koperek świeży 3 łyżki kaszki manny do obtoczenia: mąka kukurydziana  pieprz czerwony natka pietruszki Sos: Bakłażany kroję wzdłuż, paprykę kroję na pół pozbawiam nasion, cebule obieram i kroję na ćwiartki. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia układam(...)gotowania makaronu bo zrobi się gęsty. Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Kotleciki: Cielęcinę mielę maszynką do mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Przekładam do miski, dodaję jajko, kaszkę, sól, pieprz, paprykę, grzyby zmielone, koper pokrojony i wyrabiam. Formuję kulki średniej wielkości i obtaczam w mące kukurydzianej. Do garnka wlewam dwa litry wody i gotuję. Do wrzątku wkładam pulpety

wesoła kuchnia
Krupnik orkiszowy na kościach z pieczonej gęsi 196

pozostałe po gęsiej uczcie można wykorzystać do przygotowania aromatycznego rosołku lub np. krupniku. Dzisiaj zapraszam na wyjątkowo smaczny i super zdrowy - krupnik orkiszowy. Nie planowałam krupniku z kaszy orkiszowej, kaszka wylądowała w koszyku z zakupami dość przypadkowo. A krupniczek jest wspaniały, kaszka drobniutka, rozkleja się podobnie jak jęczmienna, w smaku delikatniejszy niż tradycyjny jęczmienny. Nadmienię, iż orkisz przeżywa renesans dzięki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rogaliki trzyskładnikowe z nadzieniem z kaszki manny i orzechów 1201

śmietana.     Do przygotowania 32 rogalików potrzebujemy:   ciasto: 330 g mąki pszennej 250 g margaryny 3 łyżki gęstej śmietany 18%   nadzienie: 1 szklanka mleka 4 łyżki kaszki manny 1/2 szklanki cukru 100 g zmielonych orzechów włoskich olejek migdałowy   cukier puder do posypania   Z trzech składników na ciasto (margaryna prosto z lodówki) wyrabiamy szybko ciasto(...)wkładamy je na godzinę do lodówki.   Mleko wraz z cukrem zagotowujemy, dodajemy kaszkę mannę i gotujemy 2 minuty, następnie dodajemy orzechy i olejek migdałowy do smaku, ale raczej nie żałujmy ilości kropelek, smak powinien  być intensywny.   Po godzinie ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie równe części i rozwałkowujemy na okrągło na około 2 mm grubości. Ciasto

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania