Żytni na zakwasie z semoliną i nasionami Chia

Żytni na zakwasie z semoliną i nasionami Chia

Żytni na zakwasie z semoliną i nasionami Chia

Chleb z dodatkiem mąki semoliny piekłam już nie raz. Pod tym linkiem jest niemal identyczny ale bez dodatku nasion Chia. Zupełnie inna struktura miąższu a i kolor bardziej żółty. Polecam oba. Dodatek namoczonych nasion przedłuża świeżość chleba.  Szukajmy mąki z pszenicy durum a nie kaszki. Mąka jest zdecydowanie lepsza.   Na zaczyn • 30g zakwasu, / 1 łyżka /, • 190g mąki żytniej typ 720, • 230g wody. Składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy i pozostawiamy do fermentacji w temperaturze pokojowej, n... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Leśny Zakątek

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.