podobno - smakuje nawet lepiej.Tort wiśniowy z bitą śmietanąSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)biszkopt:10 jajek400 g cukru230 g mąki pszennej90 g mąki ziemniaczanejmasa wiśniowa:550 g wiśni ze słoika (bez pestek)300 ml soku wiśniowego1 opakowanie kisielu o czerwonym kolorze (40 g)55 ml zimnej wodykrem:300 g serka kremowego150 g mascarpone200 ml śmietany kremówki(...)ewentualną górkę - tak, żeby był idelanie płaski.Sok wiśniowy zagotować. Kisiel rozmieszać w wodzie, powoli wlewać do soku, cały czas mieszając. Chwilę pogotować, zdjąć z ognia. Dodać dokłądnie odcedzone wiśnie, delikatnie wymieszać. Ostudzić.Serek kremowy ubić z mascarpone. Wlać kremówkę, miksować, aż masa znów zgęstnieje. Przesiać cukier puder z waniliowym, zmiksować.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie rozpuścić w gorącej
Pożeraczka, czyli raz adobrzemieć wszystkiego), a do tego wytwarza się pyszny sok, z którego można zrobić galaretkę, lemoniadę lub jesienią dodawać zamiast cukru do herbaty. Same plusy!Poza porzeczkami można tak przygotować wiśnie, jagody, maliny i jeżyny. I być może agrest, ale tego jeszcze nie próbowałam. Truskawki robią się miękkie i ciapowate (maliny trochę też, ale za to ten sok - bajka) i takie(...)odpowiadają. Wolę truskawkowy dżem.Sposób ten podpatrzyłam u Mamy - w zeszłym roku dostałam od niej kilka słoiczków wiśni, i są po prostu idealne do ciast! Jeśli więc macie dużo owoców, a mało miejsca w zamrażarce - ten sposób jest dla Was.Owoce w cukrzeSkładniki:(ilość zależy od ilości użytych składników)owoce: wiśnie, porzeczki, jagody, maliny, jeżyny2-3 łyżki cukru na słoikOwoce
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto wiśnioweCiasto to jest świetnym połączeniem wiśni i śmietanki z kokosem, po schłodzeniu smakiem przypomina serniczek czym bardzo pozytywnie się zaskoczyłam. W wykonaniu jest naprawdę proste i szybkie , w smaku pyszne i wilgotne, więc na pewno znajdzie się w moim zeszycie z przepisami. Podaję przepis oryginalny al.rossia2009 a w nawiasach moje zmiany na większą foremkę.Czas pieczenia: około(...)cukru pudru150 g kwaśnej śmietany ( 2 łyżki z górką)1 proszek do pieczenia (10 g). szczypta soli 200 g mąki ( 2 szkl mąki)Na nadzienie: 1 słoik wiśni z kompotu (580 ml.) 2 łyżki wiórek kokosowych Kokosowy lukier: 300 g śmietany ( śmietana 18 % 330g + 2 łyżki )¾ szkl cukru pudru 1 szkl wiórków kokosowychwanilina
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniatuczona w taki sposób, aby uzyskać delikatne i kruche mięso. Jest znana w kuchni staropolskiej. Pyszna, pieczona z dodatkiem miodu, ziół. Dopełnieniem były pieczone młode ziemniaczki i jabłka z wiśniami. Czysto szlachecki obiad. Składniki: 1 pularda (lub mały kurczak do 1,5 kg) miód (Miód kurpiowski ChOG) gałązka rozmarynu 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej Kamis odrobina sosu tabasco(...)wytrawnego sherry 3 ząbki czosnku sól 2 jabłka (jabłka łąckieChOG) wydrylowane świeże wiśnie (Wiśnia nadwiślanka ChNP) ok 10 szt. 500 g młodych ziemniaków olej rzepakowy Wykonanie: Pulardę umyj, osusz i pokrój na porcje. Igiełki rozmarynu oderwij i drobno pokrój. Czosnek obierz, posiekaj i rozetrzyj z odrobiną soli. Wymieszaj rozmaryn z czosnkiem, mieloną papryką, tabasco, 2 łyżkami miodu, 2 łyżkami
Malinowe PocałunkiSkładniki: 1,2 kg wiśni 80 dag cukru 1 żelfix Przygotowanie: Wiśnie płuczemy, przebieramy i drylujemy. Wydrylowane wiśnie zasypujemy cukrem mieszamy i pozostawiamy najlepiej na noc aby puściły sok (przykrywamy szczelnie ściereczką). Wiśnie gotujemy na małym ogniu około 5 minut, wsypujemy żelfix i jeszcze gotujemy na małym ogniu około 3-4 minuty mieszając. Nakładamy w suche słoiczki, przewracamy wieczkiem
Anioły w kuchniWiśnie są teraz tanie, smaczne i bardzo soczyste. Trzeba to wykorzystać. Wiśnie idealnie nadają się na wszelakie przetwory: kompoty, dżemy i frużeliny. Polecam Wam przepis na pyszną frużelinę wiśniową, czyli wiśnie w żelu. Frużelina owocowa to wg mnie najlepszy dodatek do deserów, gofrów, serników, innych ciast, czy jako dodatek do kremów. Polecam przepisy na frużelinę z innych owoców: Frużelina truskawkowa(...)Frużelina jagodowa Frużelina truskawkowo-arbuzowa Domowa frużelina na 3 słoiczki: 400 g drylowanych wiśni 1,5 łyżeczki żelatyny 5 łyżek cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 4 łyżkach wody Umyte wiśnie do frużeliny drylujemy. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody, odstawiamy do napęcznienia. W małym rondelku mieszamy wydrylowane wiśnie z cukrem, zostawiamy aż puszczą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępamiętać, że im dłużej nalewka owocowa stoi, tym zyskuje na smaku. Nalewki najlepiej smakują po kilku, albo najlepiej kilkunastu miesiącach dojrzewania w chłodnym, ciemnym miejscu. Ja uwielbiam nalewkę z wiśni, która jest idealna na jesienne i zimowe wieczory. Jednak jest lato, czemu więc piszę o tej nalewce, ano dlatego, że otworzyliśmy 2 letnią wiśniówkę aby uczcić finały mistrzostw świata(...)piłce nożnej 2014. W wiśniówce ważna jest jakość owoców i proporcje użytych składników. Niestety nalewka z wiśni jest trochę pracochłonna , gdyż wiśnie musimy wydrylować. Do przygotowania nalewki Piotrek wykorzystał wiśnie tzw. szklanki, ja pamiętam ich smak z ogrodu mojej babci Antoniny, jest to stara, bardzo smaczna odmiana czereśni. Wiśniówka. Polecam. Składniki: 1 kg dojrzałych wiśni, 80 dag cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBabeczki z dodatkiem mielonego maku i z wkładką z smażonych wiśni.Puszyste, przełamane kwaśnym smakiem wiśni.Po prostu pyszne. Składniki: 150 g margaryny 300 g mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mielonego maku 100 g cukru 200 ml mleka 2 szt jajka 250 g wiśni wydrylowanych 100 g cukru 4 łyżki wiśniówki 2 łyżeczki konfitur(...)roztrzepać.Do suchych składników dodać mleko z jajkami,letnią margarynę i wymieszać. Ciastem napełnić papilotki do 2/3 wysokości.Z upieczonych babeczek ściąć górę wykroić nożykiem w środku dziurkę na wiśnie.Do środka każdej babeczki dajemy łyżeczkę wiśni,przykryć ściętą górą i oprószyć cukrem pudrem. Wiśnie przełożyć do rondelka dodać cukier, konfitur fix i smażyć od czasu do czasu mieszając około
Ala piecze i gotujejest to oryginalny przepis na Tort Szwarcwaldzki, jednak dla mnie jest doskonały! Tort ten, zwany Czarny Las wywodzi się z Niemiec. Składa się z czekoladowego ciasta, dużej ilości wiśni i masy śmietanowej. Główną dekorację stanowi czekolada. Tort jest obłędny, na pewno jeszcze nie raz go upiekę:) Jest bardzo elegancki, więc nadaje się na szczególne okazje i na pewno(...)Delikatnie wymieszać szpatułką. Przelać na przygotowaną tortownicę o śr. 24cm. Piec ok. 35-40 min w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na trzy blaty. Masa wiśniowa: 700g wiśni świeżych lub z kompotu, 150ml kompotu z wiśni, 50ml nalewki z wiśni, laska wanilii, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki cukru. Kompot i nalewkę wymieszać z cukrem, mąką
Z miłości do słodkościBardzo lubię takie szybkie deserki z owocami. Miałam otwarty słoik z wiśniami, musiałam więc je dobrze spożytkować. Zrobiłam pyszny, nie za słodki deser z wiśniami, serkiem homogenizowanym i chrupiącym musli Fitella, które dostałam do testowania. Użyłam musli z żurawiną, które doskonale komponowało się z wiśniami. Składniki: 250g serka waniliowego homogenizowanego, 300ml wiśni z kompotu, opakowanie musli z żurawiną(...)Fitella, 6 małych bez, 3 kostki gorzkiej czekolady, 6 kandyzowanych wiśni (użyłam Gold Pack), mięta do dekoracji. Przygotowanie Na dno pucharków nałożyć po łyżce serka waniliowego. Nałożyć po czubatej łyżce odsączonych wiśni. Posypać łyżeczką musli. Nałożyć kolejne dwie warstwy serka, odsączonych wiśni i musli. Na koniec do każdego pucharka pokruszyć po dwie bezy, posypać startą czekoladą, udekorować dwiema
Z miłości do słodkościowoców, warzyw oraz domowych soków. Przepisy na przetwory z owoców: konfitury, dżemy i kompoty Przetwory z owoców to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców, takich jak truskawki, maliny, wiśnie czy śliwki. Oto kilka propozycji przepisów na smaczne i aromatyczne przetwory: Konfitura z truskawek – do przygotowania konfitury potrzebujesz 1 kg truskawek, 1 kg cukru oraz sok z 1 cytryny. Truskawki(...)cytryny. Maliny umyj, wymieszaj z cukrem i sokiem z cytryny, a następnie gotuj na wolnym ogniu, aż uzyskasz gęstą konsystencję. Gorący dżem przełóż do słoików i pasteryzuj. Kompot z wiśni – do przygotowania kompotu potrzebujesz 1 kg wiśni, 1 l wody, 200 g cukru oraz 1 laskę cynamonu. Wiśnie umyj, usuń pestki, a następnie zalej wodą z cukrem i cynamonem
Ugotowane pozamiatanespotykane są pierogi z serem i pierogi z owocami – z truskawkami, borówkami, śliwkami, czy jabłkami. Przedstawiam pomysły na równie smaczne pierogi na słodko, które warto wypróbować. Pierogi z wiśniami i czekoladą Pierogi możesz przygotować ze świeżych lub mrożonych wiśni. Farsz najlepiej będzie smakować, kiedy wiśnie wymieszasz z cukrem i zagotujesz je w rondelku. Następnie odstawisz do wystudzenia, po czym(...)pierogi z ziemniakami i serem, pierogi ze szpinakiem i serem, pierogi z borówkami, pierogi z jagodami, pierogi z malinami, pierogi z serem na słodko, pierogi z truskawkami, pierogi z wiśnią, pierogi czekoladowe z serem z kropelkami czekolady, pierogi leniwe
Via GustoWiśniowa księżniczka Niebiańskie warstwowe ciasto, przekładane pysznymi kremami i zwieńczone galaretką z owocami. Świetne, nie tylko na specjalne okazję. Wykorzystujemy mrożone wiśnie, więc spokojnie możemy to ciasto przygotować o każdej porze roku. Polecam! Przepis na blaszkę o wymiarach 32 x 20 centymetry Składniki: Biszkopt: 5 jajek 200g cukru 150g mąki pszennej typ 450 50g mąki ziemniaczanej 1 płaska(...)proszku do pieczenia Krem śmietankowy: 250g serka mascarpone 500ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix Galaretka owocowa: 2 galaretki wiśniowe 0,5 kg mrożonych drylowanych wiśni 600 ml gorącej wody (do galaretek) Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej ok 40 sztuk (20 dkg) herbatników kakaowych Warstwy ciasta od dołu: – biszkopt, – krem śmietankowy, – herbatniki
Blog z ApetytemSkładniki na krem śmietankowy: 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 200 ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36% Składniki na frużelinę wiśniową: 1 duży słoik kompotu z wiśni tak około 320 g wydrylowanych wiśni po odsączeniu 30 g skrobi ziemniaczanej 80 g drobnego cukru 1 łyżka soku z cytryny 100 ml likieru Amaretto (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Przygotowanie bezy(...)tego dodajemy ostudzoną ale płynną czekoladę. Chwilę tylko wymieszać. Pozostałą śmietankę kremówkę, czyli 150 ml. ubijamy na sztywno i dodajemy do kremu. chwilkę mieszamy szpatułką. Przygotowujemy wiśniową frużelinę: Wiśnie z kompotu przekładamy do rondla, dodajemy cukier i sok z cytryny. Na średnim płomieniu podgrzewamy, aż rozpuści się cukier. W innym kubku mieszamy skrobię ziemniaczaną z Amaretto. Wiśnie w rondelku zagotowujemy
Olcia gotuje!dojrzały banan 2 jajka 1/2 szkl jogurtu naturalnego 1 szkl mleka owsianego 1/2 szkl. roztopionego masła 3 łyżyki syropu klonowego lub z agawy 1 łyżeczka proszku do pieczenia garść wiśni z syropu lub mrożonych sos: 100 g mrożonych wiśni 1/2 szkl wody odrobina cukru lub miodu do smaku Przygotowanie: Do formy do zapiekania przesypujemy płatki owsiane. W wysokim(...)jajka, jogurt naturalny, mleko, rozgniecionego banana, rozpuszczone ostudzone masło i syrop klonowy. Do mieszanki dodajemy proszek do pieczenia i zalewamy nią płatki owsiane. Na płatkach rozkładamy odciśnięte z syropu wiśnie (mogą też być mrożone lub inne ulubione owoce) Formę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 35 minut. Po upieczeniu kroimy na mniejsze porcje. Podajemy z sosem
Bon appetit mon amie