Skladniki 1, 25 kg. dojrzałych wiśni - ok. 300g. cukru 10 ziaren kardamonu zielonego Wykonanie Wiśnie myjemy i drylujemy. zasypujemy je ok.0,5 szklanki cukru i zostawiamy na noc.Powstały sok odcedzamy do garnka, wsypujemy do niego cukier w proporcji:0,5 kg. cukru na 0,5litr soku i zagotowujemy go na średnim ogniu.Wrzącym sokiem zalewamy wiśnie i ostawiamy je na 12 godzin-na noc.Rano przecedzamy sok . Czynność gotowania soku i zalewania nim wiśni powtarzamy 3 razy, co 12 godzin. .Do ostatniego gotowania... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Jestem kobietą , której życie co dzień zaczyna się od nowa.. Matką, miłośniczką antyków przedmiotów z duszą i muzyki ... . .. Kolekcjonuję wspomnienia. . Jeszcze wierzę w drugiego człowieka... Gotuję i kocham gotowanie, choć nie znaczy to, że ciągle siedzę w kuchni.
Preferuję kuchnię nieskomplikowaną, w pełni korzystającą z doświadczeń poprzednich pokoleń, ale otwartą na nowości. Jestem przeciwnikiem ścisłego trzymania się wytycznych w przepisach, kocham eksperymenty w dodawaniu do potraw swoich "trzech groszy" - to nic, że nieraz wyjdzie coś nie tak - następnym razem będzie lepiej Uwielbiam to, co związane jest z dobrym jedzeniem - kulinarne zakupy i podróże..