Znalazłam dziś wśród swoich zdjęć kulinarnych, zdjęcie tego oto sernika. Piekłam go dawno temu, jeszcze przed założeniem bloga. I choć powstał on w sezonie na wiśnie ( co chyba widać wyraźnie ;) ), a mamy dopiero początek wiosny, to postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem, bo sernik był pyszny, a wiśnie świeże można z powodzeniem zastąpić mrożonymi ( po uprzednim ich rozmrożeniu(...)łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii lub 1 opakowanie ( 16 g ) cukru wanilinowego Ponadto: około 300 g wiśni świeżych lub mrożonych ( mrożone należy wcześniej rozmrozić i osączyć na sicie ); zamiast wiśni mogą być owoce z puszki lub inne miękkie owoce sezonowe ( np. maliny, jeżyny, czereśnie, borówki amerykańskie, jagody
Opowieści z piekarnikakorzenne, słodkie, kwaśne i lekko pikantne zarazem. Buraczki, jakie teraz są moimi ulubionymi. Musicie takie zrobić :) Inspiracja: Karol Okrasa, Pascal Brodnicki. Składniki: 1 kg buraczków (niedużych) 1 szklanka wydrylowanych wiśni 1/2 szklanki soku z wiśni 1/3 szklanki rodzynek 3-4 łyżki masła 4-5 goździków 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika 4 ziarna ziela angielskiego(...)umyć i ugotować nie obierając, prawie do miękkości. Przestudzić, obrać i pokroić w grubą kostkę. Na patelnię wrzucić masło i wszystkie zmielone korzenne przyprawy, dodać pokrojone buraczki, wiśnie i sok z wiśni. Dusić na małym ogniu około 10 minut. Dodać rodzynki, chili, tymianek oraz sol i pieprz do smaku. Poddusić jeszcze 2-3 minuty. Podawać na goraco jako
Gosia gotujeKakaowe biszkopty, śmietanowy krem i wyczuwalne wiśnie w każdym kęsie. Z nutą alkoholu sprawdzi się na domowych imprezach. Ciasto foremka 25x36 cm: 6 jajek (M) 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g margaryny Krem: 750 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 2 fixy do śmietany 2 łyżki cukru pudru(...)dżemu wiśniowego 1,5 szklanki wiśni ze spirytusu lub likieru 4 łyżki likieru wiśniowego 50 g mlecznej czekolady Margarynę rozpuszczamy w rondelku, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na puszysty, jasny krem. Cały czas ubijając na wolnych obrotach dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Na końcu wlewamy margarynę. Gładką masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
VioletoweKucharzeniełyżek cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia galaretka z owocami: 1 i 1/2 galaretki przezroczystej winogronowej Winiary 1 szklanka borówek 100 g malin 1 kiść winogrono jasne 3 wiśnie Krem wiśniowy: 40 dkg wiśni 1/2 cytryny 4 łyżeczki żelatyny 250 g serka mascarpone 400 ml śmietany kremówki 36 % 3 łyżki cukru trzcinowego poncz: 1/2 szklanki wina białego 1 cytryna(...)drugi dzień wstawiam naczynie na chwilę do gorącej wody żeby galaretka wyszła. Można obkroić nożem trochę. Pozostałą galaretkę przelewam do małych miseczek, dodaję owoce i wiśnie. Do małego kieliszka przelewam resztę galaretki i dodaję tylko borówki. Wstawiam na noc do lodówki. Biszkopt ciemny: Do miski wbijam białka o temperaturze pokojowej. Ubijam mikserem na sztywno i dodaję stopniowo po łyżce
wesoła kuchniaUdało się kupić na targu aronię w przyzwoitej cenie. Nalewkę z aronii można przygotować na wiele sposobów,, największym hitem jest nalewka z liśćmi wiśni. Przemrożenie owoce aronii i liście wiśni niweluje lekką gorycz tych owoców, do tego nadaje bardzo ciekawy posmak. Smak jest inny choć bardzo zbliżony do nalewki z wiśni. Składniki 2,5 kg aronii 400 szt liści wiśni
Kulinarne pyszności Molkisoli, a to czy damy o dwa ząbki czosnku za dużo czy za mało, to już ma mniejsze znaczenie. Na szczęście mam na działce swój chrzan i wielką wiśnię, więc nie miałam problemu z liśćmi, które pewnie odegrały niemałą rolę, jeśli chodzi o jędrność ogórków :) Składniki: (ok. 10 słoików 0,9 - 1l) ogórki gruntowe woda sól kamienna czosnek koper(...)korzeń chrzanu ew. liście chrzanu i liście wiśni (lub dębu) Przygotowanie: Ogórki myjemy. Możemy odciąć końcówki, ale nie musimy. W zeszłym roku nie obcininałam, w tym roku obcięłam. Słoiki myjemy i wyparzamy wrzącą wodą. sprawdzamy czy nie są uszczerbione, a wieczka nie mają uszkodzeń, zardzerwień itp. Na dno każdego słoika dajemy: gałązkę kopru, 2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu
bistro mamaSkładniki : 2 kg ciemnoczerwonych wiśni ( najlepiej wiśni dzikich ) spirytus 50 % Sposób wykonania : W iśnie opłucz, osusz, wydryluj, wsyp do słoja lub gąsiorka. Do wiśni dodaj 12 dkg drobno potłuczonych pestek z wiśni. Zalej wszystko spirytusem tak, aby wszystkie owoce były przykryte alkoholem. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 4-5 miesięcy. Od czasu do czasu wstrząśnij lekko słojem
Przepisy i porady kulinarneWiśnie bardzo lubię nie tylko w wersji na słodko, ale również wytrawnej, w szczególności z dodatkiem wina i rozmarynu. Tak przygotowany sos wiśniowy doskonale maskuje smak wątróbki, która przez wielu jest znienawidzonym daniem. Ze swojej strony po prostu powiem, spróbujcie i przekonajcie się sami :) Składniki na 2 porcje: 400g wątróbki drobiowej (u mnie indycza) Mąka do obtoczenia Mleko(...)namoczenia Sól Pieprz Olej rzepakowy do smażenia Sos: 1 szklanka wydrylowanych wiśni (poza sezonem mrożonych) 3 łyżki wytrawnego czerwonego wina ½ łyżeczki rozmarynu 1 łyżeczka miodu Pieprz 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Opcjonalnie woda, gdy sos będzie za gęsty Przygotowanie: Wątróbkę umyć, osuszyć. Przełożyć do talerza lub miski, zalać mlekiem, tak aby wątróbka była w nim zanurzona. Odstawić na około
Fabryka pomysłówkremu) - ½ łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym - ½ łyżeczki sody oczyszczonej Krem kokosowo-wiśniowy -śmietanka kokosowa (stała części z mleka kokosowego) z 400ml puszki -2 szklanki wydrylowanych wiśni -ksylitol -ok 4-5 łyżek mąki kokosowej Dodatkowo -garść wiśni - dżem kokosowy z chilli Buko Organic WEGAŃSKIE CIASTO KAKAOWE Len wymieszać z wodą i zostawić na 5 minut. Mąki, kakao(...)minut (sprawdzić patyczkiem czy jest w środku dopieczone). Po wystudzeniu wyrównać górę biszkoptów i przeciąć na każdy na dwa blaty. KREM KOKOSOWO-WIŚNIOWY Śmietankę kokosową, wiśnie i ksylitol zmiksować blenderem. Dodać mąkę kokosową, wymieszać i zostawić na 3 minuty do wchłonięcia. Masa ma być gęsta i przypominać nieco kaszkę. Gotowy krem włożyć do rękawa cukierniczego. Pierwszy blat posmarować
Candy Pandasgorące dni, a fala upałów ma dotrzeć do Nas we wtorek, tak więc sprawdź stan lodówki i spiżarnię, bo szykujemy pyszny chłodnik! PRZEPIS NA BURACZKOWY CHŁODNIK Z WIŚNIĄ I SEREM BAŁKAŃSKIM Czasami wystarczy się odważyć i spróbować nowego smaku aby powiedzieć: O mamunci jakie to dobre! Tak było z tym chłodnikiem, nigdy wcześniej nie wpadłam na dodatek soczystej, kwaskowatej(...)wiśni do chłodnika, ani też nie pomyślałam o kalarepie. A tu proszę, jednak warto mieć zawszę głowę otwartą na nowe pomysły! SKŁADNIKI: - 100 ml Barszcz Koncentrat Krakus - 1/3 szklanki wydrylowanych soczystych wiśni - 250 ml jogurtu greckiego 10% tłuszczu - 100 ml śmietany 12% tłuszczu - 250 ml mleka 3,2% tłuszczu - 1 spora szalotka - 1/2 młodej kalarepy - 100 g sera bałkańskiego
SMYKWKUCHNIDziś zapraszam Was na na lekki jagodowy deser na zimno z wiśniami i wafelkami. Pyszna letnia propozycja. U nas fala upałów wciąż nie odpuszcza, dlatego tak często serwuję słodkości prosto z lodówki lub zamrażalnika. Polecam Wam ten pyszny i naprawdę prosty w przygotowaniu deser. Idealny na letnie wieczory, spotkania ze znajomymi lub po prostu chwilę słodkiego relaksu Spróbujcie(...)Nyskie Składniki: (na 2 porcje) 330 ml gęstego jogurtu naturalnego 1 i 1/3 łyżeczki żelatyny + 1 łyżka zimnej wody 3 łyżki cukru 3 łyżki 100% soku jagodowego 2 łyżeczki wiśni w syropie, świeżych owoców lub tak jak u mnie wiśni z Naturalnie Owocowe ulubione wafelki – u mnie wafelki Pałeczki kakaowe Cukry Nyskie bita śmietana i listki świeżej mięty
Słodkie okruszkipolędwiczki wieprzowej ( w temp. pokojowej ) sól i pieprz łyżeczka rozmarynu łyżka masła 3 łyżki oleju 3 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki cukru pół łyżki cynamonu 350 g wydrylowanych wiśni ( świeże lub mrożone ) 200 ml wody 200 ml bulionu 3 łyżki mąki ziemniaczanej WYKONANIE: 1. Polędwiczkę umyć, osuszyć i oczyścić z błon. 2. Pokroić na plastry grubości 2 cm. Doprawić solą(...)pieprzem i rozmarynem. 3. W garnuszku zagotować ocet z cukrem, tak aby powstał syrop. Dodać cynamon i gotować aż sos zgęstnieje. 4. Dodać wiśnie i gotować ok 5 min. 5. Do szklanki wody dodać 3 łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Dodać do garnka z wiśniami, energicznie mieszać do zgęstnienia sosu
Atlas Smakówmleka 2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru lub waniliowego po 1 łyżce mąki zwykłej i ziemniaczanej kostka masła 3 cukry waniliowe i 3 łyżki zwykłego cukru ponadto: wiśnie drelowane ze słoika dżem z czarnej porzeczki rodzynki, migdały, orzechy, wiórki kokosowe Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, dodać cukier, ubijać, dodając żółtka. Mieszać łyżką dodając przesianą mąkę połączoną(...)Piec w 180 st. C około 30 minut. Ugotować masę budyniową, którą po wystudzeniu utrzeć z masłem. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta, przekroić na pół, nasączyć sokiem z drelowanych wiśni, pozostałe odcedzić na sitku, przesmarować cieniutko dżemem, wyłożyć połowę masy, powkładać w masę wiśnie, przykryć kolejnym blatem ciasta. Przesmarować cienko dżemem, położyć resztę masy, rozrzucić resztę wiśni, położyć gdzieniegdzie dżem
kgwjanczewoŁatwe Tanie Przepis na zupę owocową z makaronem i kisielem na bazie kompotu z wiśni. Składniki 0,5l wody kompot lub sok z wiśni 2 kisiele truskawkowe cukier do smaku makaron Sposób przyrządzenia 1 W garnku zagotować wodę z kompotem lub sokiem z wiśni. W oddzielnym naczyniu przygotować kisiel według instrukcji na opakowaniu. […] Artykuł Zupa owocowa z soku(...)wiśni pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl
PysiaGotuje.pljakiegoś czasu zaczęło się nasze Tradycyjne Grillowanie. Jednak nie każdy może albo nie ma możliwości grillować. Ja dziś zapraszam na karkówkę duszoną w wiśniach oraz kopru. Pyszna i bardzo delikatna. Polecam każdemu zarówno małemu jak i dużemu. SKŁADNIKI: 1 kg karkówki bez kości 1 słoik ok 500 ml wiśni w syropie bez pestek 1 pęczek koperku Sól i pieprz(...)smaku PRZYGOTOWANIE: Karkówkę myję, osuszam, kroję w plastry grubości ok 1 cm. Każdy plaster dokładnie rozbijam, solę i pieprze z obu stron. Koper myję i drobno siekam. Wiśnie wyciągam ze słoiczka. W naczyniu żaroodpornym kładę ok 3 plastry następnie smaruję wiśniami i posypuję koperkiem. I tak kładę warstwy do wykorzystanie produktów ok 3 razy. Przykrywam naczynie. Wkładam do piekarnika
Gotowanie Patki