żółtka 30 g cukru 3 g żelatyny w płatkach 125 g czekolady 53% 275 g śmietanki 36% III. Syrop 30 ° : 100 g cukru 100 g wody IV. Nasącz i wiśnie: 150 g mrożonych wiśni 6 łyżek likieru wiśniowego V. Polewa czekoladowa: 50 g śmietanki 30% 50 g mleka 3,6% 160 g czekolady 53% VI. Do przybrania: kwiaty cukrowe kratka(...)czekoladę. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Śmietankę ubijamy na półsztywno i dodajemy do tężejącej masy czekoladowej. Bardzo dokładnie mieszamy, by całość się połączyła. Cukier oraz wodę zagotowujemy i wrzucamy wiśnie. Ponownie zagotowujemy. Owoce przecedzamy i odkładamy do miseczki. Syrop odstawiamy do ostygnięcia i dodajemy do niego likier. W ten sposób otrzymaliśmy nasącz do tortu. Z biszkoptu ściągamy skórkę i przekrawamy
DominikaDolciKocham czekoladowe wypieki, bardzo! Ta ciasteczkowa tarta bez pieczenia z musem czekoladowym z dodatkiem wiśni posypana krokantem z orzeszków arachidowych jest pyszna J To połączenie zawsze się udaje i smakuje wybornie, zamiast wiśni można użyć sezonowych czerwonych owoców, malin lub truskawek a nawet granata. Jest nieprzesłodzona, wręcz idealna! Tortownica 24/24 cm Ciasteczkowy spód(...)kakao 50 g stopionego masła Mus czekoladowy: 10 dag mlecznej czekolady 15 dag gorzkiej czekolady 60% kakao 2 łyżki rumu ½ litra śmietany kremówki 1 listek żelatyny 2 szklanki wiśni osączonych z syropu (latem można użyć świeżych wydrylowanych) 2 łyżki drobno posiekanych orzechów arachidowych Tartę zaczynamy od przygotowania spodu: Czekoladę rozpuszczamy do płynnej konsystencji w gorącej kąpieli wodnej. Ciasteczka łamiemy
Wanilia i KardamonPrzepis na przepysznego bananowego murzynka. Owoce suszone można dowolnie podmieniać - ale bardzo polecam połączenie podane w przepisie.... suszona wiśnia + kandyzowana pigwa! Składniki na 2 małe keksówki lub jedną dużą: 3 duże banany 1/3 szkl. ksylitolu 1 szkl. mąki orkiszowej typ 1850 lub 2000 1/2 szkl. mąki orkiszowej typ 500/550 1 łyżeczka sody oczyszczonej 50 g roztopionego masła klarowanego(...)szkl. kakao Garść suszonych wiśni Garść kandyzowanej pigwy Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz wiśni i pigwy blendujemy. Wrzucamy pigwę i wiśnie. Keksówki smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przelewamy masę. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Pieczemy ok. 50 min. Polewa czekoladowa: 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka ksylitolu 3 łyżki mleka bez laktozy Rozpuszczamy czekoladę wraz z ksylitolem
Czarnawisienkajednego, najważniejszego – mojego męża. Dla niego, jeszcze przed świętami, przygotowałam pyszne ciasto, które smakowało nam tak bardzo, że chyba w tym roku znajdzie się wśród innych na świątecznym stole. Wiśnię z makiem znalazłam na tej stronie . Od razu zwróciłam uwagę na pyszne połączenie smaków: masa śmietanowa z wiśniami, mak i czekolada. Nie zawiodłam się. Ciasto smakuje wyśmienicie. Polecam. Składniki: Ciasto(...)śmietanki 30% • 4 łyżki cukru pudru Masa czekoladowa: • 250 g serka mascarpone • 200 g kremu typu nutella Poncz: • 50 ml likieru Amaretto + 50 ml wody Dodatkowo: • 1 szklanka drylowanych wiśni z kompotu • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów (120g) • 2/3 szklanki kawy + 2 łyżki likieru Amaretto Sposób wykonania: 1. Przygotować składniki na ciasto makowe odpowiednio wcześniej, aby wszystkie były w temperaturze pokojowej
W mojej kuchniSmak dzieciństwa, smak Świąt. Smakuje słodko, kakaowo a dodatek pomarańczowej skórki i wiśni sprawia, że przestaje być tylko namiastką luksusu z lat 80tych. Przypomniałam sobie o nim nie tak dawno, postanowiłam zrobić i pokochały go moje dzieci. To taka mała rozpusta, trochę wbrew regułom ale od czasu do czasu pozwalamy sobie na to :) Świąteczny blok kakaowy(...)wiśniami 100 ml cukru 125 g masła 75 ml wody 2 łyżki kakao 200 g pełnego mleka w proszku 50 g herbatników 50 g suszonych wiśni (lub innych bakalii) pół łyżeczki cykaty kakao do posypania Masło roztapiany w rondelku. Dodajemy cukier, wodę, kakao i mieszamy. Podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru, następnie zdejmujemy z palnika i studzimy. Do miski wsypujemy mleko
Dzieje kuchennej WiewiórySezon na wiśnie wciąż trwa, dlatego nadeszła teraz pora na zrobienie przepysznych dżemów na cały rok. Nie byłam bym jednak sobą gdybym czegoś nie dodała od siebie. W tym wypadku jest to kakao. Niby nie jest to duża ingerencja, a jednak zmienia nieco smak dżemu. Dżem wiśniowo-kakaowy smakiem i aromatem przypomina znane wszystkim czekoladki. W dżemie wiśniowo-kakaowym zostało(...)zamknięte smaki i aromaty lata. Dżem o tak niezwykłym połączeniu na pewno zagości u mnie w spiżarni za rok. Składniki: 1 kg wiśni 460-500 g cukru(około 2,5 szklanki) 60 g dżemfixu 2:1 15 g kakao(1,5 płaskiej łyżki) Kakao przesiać przez sitko do cukru. Wymieszać. Wiśnie umyć, wydrylować. Owoce umieszczamy w garnku o grubym dnie
Ciasta z tradycjamimoje czekoladowe pragnienia. Do sernika użyłam 350 g czekolady. Masa serowa pozostała śnieżno biała, a prawie całą czekoladę wykorzystałam na czekoladowy mus. Dodatkowo posypałam sernik czekoladowymi wiórami i udekorowałam wiśniami w syropie…Ten sernik to prawdziwe niebo w gębie! Sernik z czekoladą Składniki: okrągła forma z otwieraną obręczą o średnicy 23 cm Masa serowa 900 g twarogu 1 puszka(...)czekoladowy 3 białka 6 żółtek 1 łyżka kakao 150 g cukru 200 ml śmietanki, 36% 100 g masła 250 g czekolady, 70% Dekoracja 100 g czekolady 150 g wiśni w syropie Zacznij od pieczenia sernika. Nastaw piekarnik na 180ºC. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, zaciśnij obręcz i obetnij nadmiar papieru. Do dużej miski włóż ser, wlej skondensowane mleko, białka
codojedzeniamleka 3,2% ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka cynamonu 70 ml maślanki naturalnej 6 dag roztopionego masła 1 jajko Szczypta soli Frużelina z wiśni: 20 dag wiśni z kompotu 100 ml soku z wiśni 2 łyżki brązowego cukru Dry Deremara 2 łyżeczki mąki kukurydzianej Dodatkowo: Bita śmietana Syrop trzcinowy Diamant do polania Przygotowanie: W małej(...)białka ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Rozgrzewamy gofrownicę i nalewamy po porcji ciasta, pieczemy na złocisto 3-4 minuty. Przekładamy na kratkę, lekko studzimy. Frużelina, wiśnie z syropem i brązowym cukrem zagotowujemy zagęszczamy mąką kukurydzianą rozprowadzoną w łyżce wody, gotujemy dwie minuty zastawiamy z ognia. Studzimy. Gofry podajemy z bitą śmietaną i fruzeliną, polane syropem trzcinowym
Wanilia i KardamonDawno nie było u mnie tortu. Ale powiem wam tylko tyle żebyście z upieczeniem tego tortu za długo nie zwlekali. Tort jest rewelacyjny a dodatek wiśni do kokosu sprawdził się rewelacyjnie nadając lekko kwaśnego smaku. Tort podany na Porcelana Bogucice Diament Gold. Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)śnieżki w proszku 100 g białej czekolady 100 g mielonych migdałów* 200 g wiórków kokosowych 100 ml adwokatu Dodatkowo: 100 ml likieru kokosowego do nasączenia biszkoptów 1 słoik wiśni deserowych Rolnik 4 szt cukierki raffaello kokos do obsypania listki mięty Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę
Ala piecze i gotujeCIASTO FRANCUSKIE Z WIŚNIAMI Składniki: 4 szklanki mąki 4 żółtka 1 szklanka śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny 4 białka kisiel wiśniowy dżem lub wiśnie z kompotu (ja użyłam wiśni z wiśniówki) szklanka drobnego cukru do wypieków Wykonanie: Mąkę, żółtka, margarynę, proszek do pieczenia i śmietanę zagniatamy. Odstawiamy ciasto do lodówki na 12 godzin. Ciasto dzielimy(...)równych części. Rozwałkowujemy każde osobno. Ubijamy białka z cukrem i kisielem wiśniowym. Dzielimy to na 3 równe części. Układamy: placek-piana-dżem lub wiśnie-placek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 ° około 30 minut. Z tego ma powstać trzy placki. Robimy masę karpatkową i przekładamy ciasto: placek-krem-placek-krem-placek. Przepis na masę karpatkową znajdziecie przy przepisie na mini
Słodkie ciachoZnalazłam dziś wśród swoich zdjęć kulinarnych, zdjęcie tego oto sernika. Piekłam go dawno temu, jeszcze przed założeniem bloga. I choć powstał on w sezonie na wiśnie ( co chyba widać wyraźnie ;) ), a mamy dopiero początek wiosny, to postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem, bo sernik był pyszny, a wiśnie świeże można z powodzeniem zastąpić mrożonymi ( po uprzednim ich rozmrożeniu(...)łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii lub 1 opakowanie ( 16 g ) cukru wanilinowego Ponadto: około 300 g wiśni świeżych lub mrożonych ( mrożone należy wcześniej rozmrozić i osączyć na sicie ); zamiast wiśni mogą być owoce z puszki lub inne miękkie owoce sezonowe ( np. maliny, jeżyny, czereśnie, borówki amerykańskie, jagody
Opowieści z piekarnikakorzenne, słodkie, kwaśne i lekko pikantne zarazem. Buraczki, jakie teraz są moimi ulubionymi. Musicie takie zrobić :) Inspiracja: Karol Okrasa, Pascal Brodnicki. Składniki: 1 kg buraczków (niedużych) 1 szklanka wydrylowanych wiśni 1/2 szklanki soku z wiśni 1/3 szklanki rodzynek 3-4 łyżki masła 4-5 goździków 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika 4 ziarna ziela angielskiego(...)umyć i ugotować nie obierając, prawie do miękkości. Przestudzić, obrać i pokroić w grubą kostkę. Na patelnię wrzucić masło i wszystkie zmielone korzenne przyprawy, dodać pokrojone buraczki, wiśnie i sok z wiśni. Dusić na małym ogniu około 10 minut. Dodać rodzynki, chili, tymianek oraz sol i pieprz do smaku. Poddusić jeszcze 2-3 minuty. Podawać na goraco jako
Gosia gotujeKakaowe biszkopty, śmietanowy krem i wyczuwalne wiśnie w każdym kęsie. Z nutą alkoholu sprawdzi się na domowych imprezach. Ciasto foremka 25x36 cm: 6 jajek (M) 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g margaryny Krem: 750 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 2 fixy do śmietany 2 łyżki cukru pudru(...)dżemu wiśniowego 1,5 szklanki wiśni ze spirytusu lub likieru 4 łyżki likieru wiśniowego 50 g mlecznej czekolady Margarynę rozpuszczamy w rondelku, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na puszysty, jasny krem. Cały czas ubijając na wolnych obrotach dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Na końcu wlewamy margarynę. Gładką masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
VioletoweKucharzeniełyżek cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia galaretka z owocami: 1 i 1/2 galaretki przezroczystej winogronowej Winiary 1 szklanka borówek 100 g malin 1 kiść winogrono jasne 3 wiśnie Krem wiśniowy: 40 dkg wiśni 1/2 cytryny 4 łyżeczki żelatyny 250 g serka mascarpone 400 ml śmietany kremówki 36 % 3 łyżki cukru trzcinowego poncz: 1/2 szklanki wina białego 1 cytryna(...)drugi dzień wstawiam naczynie na chwilę do gorącej wody żeby galaretka wyszła. Można obkroić nożem trochę. Pozostałą galaretkę przelewam do małych miseczek, dodaję owoce i wiśnie. Do małego kieliszka przelewam resztę galaretki i dodaję tylko borówki. Wstawiam na noc do lodówki. Biszkopt ciemny: Do miski wbijam białka o temperaturze pokojowej. Ubijam mikserem na sztywno i dodaję stopniowo po łyżce
wesoła kuchniaUdało się kupić na targu aronię w przyzwoitej cenie. Nalewkę z aronii można przygotować na wiele sposobów,, największym hitem jest nalewka z liśćmi wiśni. Przemrożenie owoce aronii i liście wiśni niweluje lekką gorycz tych owoców, do tego nadaje bardzo ciekawy posmak. Smak jest inny choć bardzo zbliżony do nalewki z wiśni. Składniki 2,5 kg aronii 400 szt liści wiśni
Kulinarne pyszności Molki