wiśnia - 6835 przepisów (strona:92/456)

Ambasador, wykwintny tort na specjalne okazje 458

Jest to ciasto wykwintne na specjalne okazje, wiśnie w alkoholu, masa bakaliowa, mniam. Biszkopt – białka ubić na sztywną pianę, jak już piana z białek jest sztywna powoli dodać cukier nie przerywając mieszania. Dodać po jednym żółtku, ale mieszać już delikatniej. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i powoli dodawać do masy jajecznej. Mieszać już bardzo delikatnie. Wylać(...)minut. Można piec w okrągłej formie lub prostokątnej. Jeśli chcecie żeby było bardziej podzielne to zróbcie w prostokątnej blaszce, a w okrągłej to będzie wykwintny Tort Ambasador.   Wiśnie zalać spirytusem i zostawić na drugi dzień. Następnie odcedzić na sitku. Masa – mleko z cukrem zagotować, jajka lekko ubić i dodać do mleka i gotować ciągle mieszając na bardzo małym

Kuchnia Pokoleń
Piernik z wiśniową galaretką. 160

szklanki płynnego miodu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki kakao   na galaretkę z wiśniami: 1 szklanka soku z wiśni (z kompotu)   1,5 szklanki wody 2 galaretki wiśniowe 1 szklanka odsączonych wiśni z kompotu Normal 0 21 false false false(...)wodę zagotowujemy w garnku. Odstawiamy z ognia. Dodajemy 2 galaretki wiśniowe, dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Gdy galaretka zacznie tężeć, dodajemy do niej wiśnie (bez pestek). Odkładamy, aby galaretka jeszcze lekko stężała i przekładamy nią piernik. Jedną część ciasta - spód, wkładamy do foremki, wyłożonej folią aluminiową. Wykładamy nadzienie i przyciskamy wierzchem piernika. Odstawiamy do całkowitego

Symfonia smakowa
Torcik kawowy z bitą śmietaną 180

Torcik kawowy, to ciasto doskonałe  nie tylko do kawy.  Dlaczego kawowy? Otóż zarówno do ciasta, jak i do masy dodajemy kawę rozpuszczalną. Esencja smaku to również wiśnie z nalewki,  które dodajemy pod bitą śmietanę. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. SKŁADNIKI: Na biszkopt 5 jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej  3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego(...)szklanki cukru pudru 5-6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 4 łyżki likieru kawowego.  Bita śmietana 0,5 l kremówki 2 płaskie łyżki cukru pudru (opcjonalnie) 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: wiśnie z nalewki  mały słoik konfitury lub dżemu z  wiśni WYKONANIE Białka oddzielamy od żółtek,  ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy porcjami żółtka i cukier, cały czas ucierając

W kuchennym oknie Ewy
Stollen – drożdżowa strucla z bakaliami 172

pełne łyżki miodu 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g żurawiny (użyłam Bakalland) 50 g rodzynków (użyłam Bakalland) 50 g suszonych moreli (użyłam Bakalland) 50 g suszonej wiśni lub śliwek (użyłam wiśni Bakalland) 50 g płatków migdałowych (użyłam Bakalland) 1 łyżeczka cynamonu 300 g marcepanu kilka łyżek amaretto, rumu lub soku pomarańczowego cukier puder do posypania listonic_type='fooddrink(...)pełne łyżki miodu 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g żurawiny (użyłam Bakalland) 50 g rodzynków (użyłam Bakalland) 50 g suszonych moreli (użyłam Bakalland) 50 g suszonej wiśni lub śliwek (użyłam wiśni Bakalland) 50 g płatków migdałowych (użyłam Bakalland) 1 łyżeczka cynamonu 300 g marcepanu kilka łyżek amaretto, rumu lub soku pomarańczowego cukier puder do posypania'; document.write(" "); Amaretto

Poezja smaku
Wątróbka z sosem wiśniowym 223

Składniki : 20- 30 dag wątróbki drobiowej tłuszcz do smażenia, mąka około 3- 5 łyżek wiśni- u mnie mrożone sól, pieprz, miód lub cukier wino czerwone, ocet balsamiczny Przygotowanie : Umytą wątróbkę drobiową moczyłam kilka minut w mleku Po osączeniu na sicie maczałam w mące i smażyłam ją na głębokim tłuszczu, posoliłam i posypałam pieprzem po usmażeniu Rozmrożone wiśnie gotowałam w garnuszku(...)podlałam kilkoma łyżkami wody) do momentu aż się lekko rozpadły (można pomóc sobie rozgniatając wiśnie widelcem ) i dodałam do smaku miód oraz łyżeczkę octu balsamicznego ( może być czerwone wino) W kilku łyżkach zimnej wody rozmieszałam płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wlałam mieszając do rozgotowanych wiśni, całość zagotowałam. Takim sosem polałam wątróbkę. Moje uwagi: Jeśli lubimy sos lekko kwaskowy to można

Proste Potrawy
Kakaowe ciasto z nutką piernikową , kremem czekoladowym i wiśniami . 381

Moje dzieciaczki przyszły ze szkoły i zachciało im się ciasta , cóż musiałam wymyślić coś na szybko :) Upiekłam kakaowy biszkopt z nutką piernikową , kremem czekoladowym i wiśniami . Do ciasta użyłam Mąki tradycyjnej z Młyna zbożowego w Szadku  oraz Oleju kokosowego ze Skworcu . Ciasto wyszło pyszne i szybko znikało z talerzyków :) Zapraszam :)  Składniki na ciasto kakaowe: 1 szklanka mąki Tradycyjnej(...)łyżeczka przyprawy do piernika 3 łyżki roztopionego  Oleju kokosowego ze Skworcu Krem : 2 kremy Dr. Oetkera czekoladowe  600 ml mleka 1 słoiczek dżemu wiśniowego 2 szklanki wiśni  1 wafelek Grzesiek       Blaszka 24/36 Wykonanie : Białka ubić na sztywna pianę z cukrem i cukrem waniliowym  następnie ciągle mieszając dodawać po jednym żółtku , olej kokosowy

Sama słodycz i szczypta chili
Wiśnie ze słoika do ciast, kompot 145

Sezon na wiśnie trwa w najlepsze, dopiero dziś wzięłam się za nie, w tym roku robię takie jakie pamiętam z dzieciństwa czyli woda z pod nich może być kompotem a same idealnie pasują do ciast. Ten kto wymyślił letnie słoiki na zimę jest dla mnie mistrzem!  Składniki: 1 kg wiśni bez pestek 2 nie pełne szklanki cukru(...)litra wody Wykonanie: Wiśnie dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Wypestkować i przełożyć do słoików. Gotować wodę z cukrem przez 3 minuty. Wiśnie zalać powstałym syropem, dokładnie zakręcić i pasteryzować 20 minut

Pychotkaaa
Torcik kakaowo- śmietankowy z wiśniami i czekoladową koronką 154

łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kakao,   Masa: 4 serki mascarpone ( po 250g każdy), 0,8 l śmietany 30%, 5 – 6 łyżek cukru pudru, 0,4 kg wiśni z kompotu lub mrożonych, Czekoladowa koronka: 2 gorzkie czekolady,   Wykonanie: Mąkę zwykłą i ziemniaczaną przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i kakaem do miski . W drugiej misce ubijamy białka(...)Śmietanę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy mascarpone i cukier puder.   Ubijamy na sztywną masę.   Jak już masa jest gotowa oddzielamy od niej ¼ masy. Do reszty dodajemy odsączone wiśnie. Mieszamy. Masą z wiśniami przekładamy blaty ciasta. Wierzch i boki tortu smarujemy masą bez wiśni. Dokładnie wygładzamy. Odstawiamy do lodówki. W między czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Z papieru

Passion of Cooking
Deser ambasador 154

zrobić z kremem, który został Ci po zrobieniu tortu? Deserki! Przedstawiam deser ze znanego ciasta "ambasador" :) Ale zamiast brzoskwiń dodałam wiśnie. Deserki przygotowałam podczas długiego oczekiwania na "tę" wiadomość. Przy okazji, z nudów poszukałam od tygodnia zaginionego pilota (był pod łóżkiem) ! Ale nie dostałam "tej" wiadomości :( wieczór spędziłam sama zajadając deser... Składniki: 1 kostka masła (200 g) 1/2 szklanki ksylitolu(...)albo cukru 4 żółtka 1 budyń waniliowy 1,5 szklanki mleka 2 łyżki kakao 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 garść posiekanych orzechów włoskich 1 garść rodzynek 1 szklanka wydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu) 50 ml naparu z kawy 50 ml wódki / rumu / wiśniówki 1 łyżeczka mielonej kawy 1/4 l mleka roztrzepujemy budyń, dodajemy żółtka. Ważne żeby nie było grudek

Bon Appetit Małgorzaty
smaczne z wiśniami śmietaną ucierane łatwe ciasto... 180

masło lub margaryna 12,5 dag, cukier 1/2 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 1 i 3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, bułka tarta 2 łyżki, wiśnie bez pestek 70 dag, śmietana 30 % 300 ml, śmietan fix 1 opakowanie, cukier puder 2 łyżki jajka, cukier, cukier wanilinowy, miekką palmę utrzeć mikserem z 4 minuty, masa ma być(...)zważona" wsypać mąkę, proszek do pieczenia i utrzeć dość gęste, blachę 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować ciasto i posypać tartą bułką na cieście gęsto poukładać wypestkowane wiśnie wiśnie mogą być z kompotu dobrze odsączone, mrożone i odmrożone na durszlaku... piec w 200 C około 40-45 minut, do suchego patyczka, ciasto zostawić w formie do wystygnięcia śmietanę

W Mojej Kuchni Lubię
Morze Czarne - ciasto czekoladowe pod bezą 788

gorzkiej. Kakaowy biszkopt przełożony jest masą czekoladową na bazie mascarpone z kremem orzechowym i rozpuszczoną gorzką czekoladą. Od delikatnego kremu śmietankowego i bezy oddziela go, a właściwie łączy, warstwa wiśni w żelu i starta gorzka czekolada. Słodycz bezy i kremu śmietankowego przełamana jest goryczką kakao, dzięki czemu ciasto staje się wykwintne i ma wyjątkowy smak. Jeśli jednak ktoś(...)serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Śmietanę i cukier puder ubić na sztywno za pomocą miksera, dodać serek mascarpone i jeszcze raz wszystko razem dobrze ubić. Dodatkowo: ½ słoiczka wiśni w żelu (lub wiśni z kompotu) 50 g  gorzkiej czekolady startej na tarce (1/2 tabliczki) 50 ml ajerkoniaku do nasączenia (lub innego alkoholu, lub herbaty, lub soku z cytryny

Trzeci talerz
ciasto Świętego Jakuba 138

się chyba ze dwa lata i w końcu udało mi się je zrobić. Jest pracochłonne, ale przepyszne, warto poświęcić czas na jego przygotowanie. Smakuje nawet osobom, które nie lubią wiśni. Jest wysokie, podzielne a przechowywane w lodówce ładnie się kroi i długo pozostaje świeże.  *blaszka 23*28 cm  Składniki: na ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej(...)szklanka kwaśnej śmietany 18% 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia na bezę: 6 białek 3 opakowania kisielu wiśniowego 6 łyżek cukru 2 litrowe słoiki czereśni lub wiśni w kompocie (wydrylowanych) na krem: litr mleka 3 opakowania budyniu śmietankowego 4 łyżki cukru Składniki ciasta zagnieść, zważyć ciasto i podzielić na sześć równych części. Każdą rozwałkować na osobnym papierze

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zemsta teściowej 71477

minut. Aby beza zbyt mocno się nie przypiekła, pod koniec pieczenia można przykryć ciasto w piekarniku folią aluminiową. Upieczone ciasto wystudzić. Warstwa wiśniowa: 650-700 g wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone); 2 galaretki wiśniowe; 2 szklanki bardzo gorącej wody; 1 szklanka wiśniowego soku; Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, dodać sok, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce, by galaretka zaczęła lekko(...)tężeć. Do lekko tężejącej galaretki dodać wiśnie, wymieszać. Ciasto bez bezy włożyć do formy, w której było pieczone. Na ciasto wylać tężejącą galaretkę z wiśniami, wyrównać na całej powierzchni i wstawić do lodówki, by galaretka mocno stężała. Warstwa śmietanowa: 500 ml śmietanki 30%; 2 łyżki cukru pudru; 1 cukier waniliowy; 1 łyżka żelatyny; Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem

In my kitchen
Drożdżówki z wiśniami 287

Dawno nie jadłam tak pysznych bułeczek. Ciasto drożdżowe lekko wilgotne, smaczne nawet następnego dnia. Do nadzienia możesz użyć nie tylko wiśni świeżych czy mrożonych, ale warto wykorzystać teraz owoce sezonowe: jabłka, śliwki czy jabłka z dynią. Polecam ten przepis, bo drożdżówki przygotowane na bazie tego przepisu są grzechu warte:) Przepis znalazłam u Mariny . Na jej kanale możesz zobaczyć w jaki(...)się do rąk. Gotowe ciasto odłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę. W tym czasie przygotować nadzienie do bułeczek. Nadzienie: wydrylowane wiśnie świeże lub mrożone; cukier kryształ; Mrożone wiśnie należy rozmrozić i odsączyć na sicie z nadmiaru soku.  Wyrośnięte ciasto należy ponownie zagnieść rękami, następnie przygotowujemy drożdżówki według własnej metody. Jeżeli

In my kitchen
Ciasto "Zośka" 666

jedną pozostawiamy żółtą, do drugiej dodajemy orzechy a do trzeciej kakao. Pieczemy trzy placki w formie 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. powidło śliwkowe  Masa wiśniowa: słoik wiśni w cukrze drylowanych 2 galaretki wiśniowe Wyk: z wiśni odlewamy sok, dolewamy wody, żeby było 2 szklanki, zagotowujemy i rozpuszczamy w niej galaretki wiśniowe i odstawiamy aż zaczną tężeć, potem(...)dodajemy do galaretki wiśnie i lekko mieszamy. Masa śmietanowa: śmietana śnieżka 1/2 szklanki mleka 1 galaretka cytrynowa Wyk: galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance wody i odstawiamy do stężenia, śmietanę śnieżkę ubijamy w zimnym mleku i dodajemy tężejącą galaretkę. Przekładamy: Na spód dajemy placek orzechowy placek orzechowy smarujemy powidłami śliwkowymi  na powidła wykładamy galaretkę z wiśniami przekładamy

Kuchnia u Bietki

Proponowane wyszukiwania