wilgotne ale jednocześnie lekkie. Ciasto jest na samych białkach, więc jeżeli mamy do wykorzystania zapasy białek, to jest to idealne rozwiązanie. Ciasto można zrobić w wersji dla dzieci, wtedy wiśnie z nalewki można zastąpić wiśniami z kompotu, truskawkami z kompotu, lub innymi drobnymi owocami, odsączonymi wcześniej na sitku. Inspiracja pochodzi ze strony moje wypieki . [:Listonic] Składniki na tortownice o średnicy(...)wrzątku 50 gr masła 5 białek z dużych jaj 100 gr orzechów laskowych zmielonych na mąkę 1 łyżeczka cynamonu (ewentualnie) 250 gr odsączonych owoców z nalewki (u mnie wiśnie, mogą być też porzeczki)* W garnuszku umieścić 60 gr cukru, czekoladę, wrzątek, masło, kakao, podgrzewać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą, zestawić z ognia, lekko przestudzić. Białka ubić na sztywno
moj przepis nawilgotne ale jednocześnie lekkie. Ciasto jest na samych białkach, więc jeżeli mamy do wykorzystania zapasy białek, to jest to idealne rozwiązanie. Ciasto można zrobić w wersji dla dzieci, wtedy wiśnie z nalewki można zastąpić wiśniami z kompotu, truskawkami z kompotu, lub innymi drobnymi owocami, odsączonymi wcześniej na sitku. Inspiracja pochodzi ze strony moje wypieki . [:Listonic] Składniki na tortownice o średnicy(...)wrzątku 50 gr masła 5 białek z dużych jaj 100 gr orzechów laskowych zmielonych na mąkę 1 łyżeczka cynamonu (ewentualnie) 250 gr odsączonych owoców z nalewki (u mnie wiśnie, mogą być też porzeczki)* W garnuszku umieścić 60 gr cukru, czekoladę, wrzątek, masło, kakao, podgrzewać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą, zestawić z ognia, lekko przestudzić. Białka ubić na sztywno
moj przepis nałyżka erytrytolu czubata 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 0,5 łyżeczki glucomannanu można ewentualnie zastąpić 0,5 - 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej Sos wiśniowy (na więcej porcji) 100 g wiśni mrożonych lub świeżych w sezonie 0,25 szklanki wody 0,5 łyżeczki glucomannanu można zastąpić ok. łyżeczką nasion chia 5 kropli stewii w płynie lub płynnego słodzika na bazie owocu mnicha(...)rozbełtać żółtka. Do prawie gotującego się płynu wlać mleko wymieszane z żółtkami. Mieszać intensywnie dalej podgrzewając aż do zgęstnienia, uważając aby nie zagotować masy. Zestawić z palnika. Sos wiśniowy Wiśnie podgrzać w garnuszku aż puszczą sok i zmiękną. W wodzie rozmieszać glucomannan lub nasiona chia. Wlać do gorących wiśni i zagotować. Odstawić do ostygnięcia. Dosłodzić słodzikiem w płynie. Jeśli masa
Modern Cave GirlTort czapka z pomponem to zimowy pomysł na tort urodzinowy, imprezowy, niedzielny… Środek to czekoladowe ciasto, czekoladowy krem i dużo wiśni. Ciasto piekłam w foremce o kształcie półkuli, ale możecie upiec również w foremce babkowej pełnej, bez kominka. Przyznaję, że dekoracja zajmuje trochę czasu, ale efekt jest sympatyczny Składniki na ciasto: 6 jajek ½ szklanki cukru pudru 9 łyżek wody(...)Składniki na krem: 400 ml mleka 1 budyń czekoladowy 2 łyżki cukru lub ksylitolu 50 g czekolady 250 g masła Dodatkowo: 300 g dżemu wiśniowego bez cukru 300 g wiśni bez pestek (mogą być z kompotu) 1,5 szklanki kompotu wiśniowego lub soku wiśniowego rozcieńczonego wodą Zagotowuję 300 ml mleka, a w 100 ml zimnego mleka rozprowadzam budyń i cukier
Słodki sentymentłyżka erytrytolu czubata 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 0,5 łyżeczki glucomannanu można ewentualnie zastąpić 0,5 - 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej Sos wiśniowy (na więcej porcji) 100 g wiśni mrożonych lub świeżych w sezonie 0,25 szklanki wody 0,5 łyżeczki glucomannanu można zastąpić ok. łyżeczką nasion chia 5 kropli stewii w płynie lub płynnego słodzika na bazie owocu mnicha(...)rozbełtać żółtka. Do prawie gotującego się płynu wlać mleko wymieszane z żółtkami. Mieszać intensywnie dalej podgrzewając aż do zgęstnienia, uważając aby nie zagotować masy. Zestawić z palnika. Sos wiśniowy Wiśnie podgrzać w garnuszku aż puszczą sok i zmiękną. W wodzie rozmieszać glucomannan lub nasiona chia. Wlać do gorących wiśni i zagotować. Odstawić do ostygnięcia. Dosłodzić słodzikiem w płynie. Jeśli masa
Modern Cave GirlWiśniowa chmurka to nic innego jak inna wersja malinowej chmurki. Jeśli macie zapas mrożonych wiśni lub po prostu uwielbiacie wiśnie to wiśniowa chmurka Was zachwyci. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Wiśniowa chmurka Składniki Składniki na ciasto: 6 jajek 300 g masła 400 g mąki pszennej 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia płaskie Składniki na pianę: 180 g cukru drobnego(...)szczypta soli 75 g płatków migdałowych Składniki na masę wiśniową: 600 g wiśni (bez pestek) świeżych lub po rozmrożeniu 3 galaretki o smaku wiśniowym Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody, kiedy wystygnie dodajemy lekko rozmrożone maliny. Odstawiamy do czasu, aż zacznie tężeć. Składniki na masę śmietanową: 500 ml śmietanki 30 % lub 36 % 500 ml serka mascarpone 4 łyżeczki żelatyny
To co lubię - gotuję i polecamFale Dunaju z wiśniami to dwukolorowe ciasto, masą budyniową i polewą czekoladową na wierzchu. Ciasto wygląda jak wzburzone fale, stąd ta nazwa. Do ciasta Fale Dunaju z wiśniami także pasują jabłka, maliny, śliwki, morele, gruszki .Przepis pochodzi od pani Danuty. Dziękuję serdecznie za przesłanie przepisu. … The post Fale Dunaju z wiśniami appeared first on Smaczne potrawy
Smaczne Potrawywiaderka 40 gram żelatyny 100 ml mleka sok z połowy cytryny cukier do smaku 400 ml śmietany 30 % aromat waniliowy Masa wiśniowa: 400 ml wody 0,5 kg wiśni mrożonych lub z kompotu 1 galaretka wiśniowa 1 łyżka żelatyny Ciasto: 150 gr. masła 150 gr. mąki 2 łyżki kakao 2 łyżki proszku do pieczenia 100 gr. cukru 3 jajka DOMOWY(...)mieszając, a na końcu przestudzone masło. 3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 30 – 35 minut. Masa wiśniowa: 1. Wiśnie wkładamy do wody i zagotowujemy. Gdy puszczą sok i zrobi się ładny kompot, zlewamy płyn i w gorącym rozpuszczamy galaretkę i łyżkę żelatyny. Odstawiamy, żeby ostygło. Masa śmietankowo serowa
Kuchnia Na Wypasiekilka chwil. Lekkie i delikatne, idealnie nadają się na leniwe śniadanie w ogródku, na plac zabaw albo na kolację. Placki serowe z wiśniami Składniki: 1) 250 g twarogu półtłustego 2) 3 łyżki mąki pszennej 3) 3 jajka(...)cukier waniliowy (10g) 5) łyżka miodu 6) łyżeczka proszku do pieczenia 7) ¾ szkl wiśni z kompotu 8) olej do smażenia 9) cukier puder (opcjonalnie) Sposób przygotowania: 1. Twaróg wkładamy do miski i rozdrabniamy
Na kulinarnym poligoniedowolnymi owocami – zupełnie jak u babci. Tym razem nie mogłam się zdecydować i mój placek z blachy jest w dwóch wariantach – jedna połówka ze śliwkami, a druga z wiśniami. Do tego ciasto drożdżowe z lekko cytrynową nutą i sukces gwarantowany Składniki: 3,5 szklanki mąki 5 łyżek cukru 60 g masła 2 jajka 4 dag drożdży 1 szklanka mleka Skórka(...)otarta z 1 cytryny 1 szczypta soli Dodatkowo: 1 kg śliwek (wystarczy na wyłożenie połowy blachy) 300 g wiśni (na drugą połowę blachy) Cukier puder Cynamon Mąkę wsypuję do miski, robię zagłębienie. Do zagłębienia wkruszam drożdże, wlewam 3 łyżki letniego mleka i zasypuję 1 łyżką cukru. Lekko mieszam drożdże z mlekiem, miskę przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na 15 minut
Słodki sentymentdodatki pozbawione są ulepszaczy, konserwantów itd. A znacznie lepiej zakonserwują nam przetwory, dzięki czemu nie musimy ich pasteryzować. Ale pamiętajcie czytajcie skład. Jednak chyba najbardziej czasochłonne to jest drylowanie wiśni. Składniki 2 kg wiśni 1 kg cukru 2 cukry żelujące 2 w 1 Zobacz również: Domowy dżem truskawkowy Domowy dżem wiśniowy – przepis Wydrylowane wiśnie wkładamy do rondelka, posypujemy cukrem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!szklanki ciepłej wody 1 łyżka masła 1 jajko 1 łyżeczka octu winnego Z podanych składników zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny. Nadzienie: 1 kg wydrylowanych wiśni 1 szklanka cukru 1/2 szklanki bułki tartej 100 g masła Wiśnie zasypujemy cukrem i odstawiamy również na pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na cienki prostokąt (ja to zrobiłam(...)papierze do pieczenia, wyciętym na wielkość, dużej płaskiej blaszki z piekarnika) i smarujemy grubą warstwą roztopionego masła, a następnie posypujemy bułką tartą. Z wiśni odlewamy nadmiar soku i rozkładamy je równomiernie na cieście, które teraz ostrożnie zwijamy jak roladę, przekładamy do blaszki do pieczenia, smarujemy resztką roztopionego masła i pieczemy w 175 st. C przez 45 minut. Zapisz
Cynamonowe szczęścieCiasto z owocami – wiśnie i borówki pod delikatną kołderką z kruchego ciasta Składniki CIASTO mąka pszenna 230 g masło 140 g cukier puder 50 g duże żółtko rozkłócone jajo do posmarowania NADZIENIE wiśnie 800 g borówki amerykańskie 200 g skrobia ziemniaczana 3 łyżki cytryna cukier 100 g Wykonanie Wracając do foremki, najlepsza byłaby taka z rantem(...)uzyskania konsystencji bułki tartej. Dodajemy cukier puder i żółtko, chwilę mieszamy i już ręcznie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Wiśnie drylujemy, wkładamy do miski, dodajemy borówki, skrobię ziemniaczaną, otartą skórkę i sok z cytryny. Mieszamy i odstawiamy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C. Ciasto dzielimy na pół. Z jednej połówki
Tajemnice Smakuczas 1 minuta. Następnie wyjąć i ugnieść rękoma. reszta jak wyżej. Pieczenie spodu – piekarnik rozgrzać do 190 C i piec spód ciasta 15 minut. Przestudzić. Przygotowanie pianki – wiśnie odcedzić na sitku. Białka ubić na sztywną pianę. Jak już jest sztywna powoli wsypywać cukier, nie przerywać ubijania. Podczas ubijania dodawać również proszek budyniowy, cukier puder, olej. Dokładnie wszystko wymieszać(...)Wylać piankę na podpieczone i ostudzone ciasto, obłożyć wiśniami. Na górę zetrzeć pozostałe ciasto kruche. Pieczenie – wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 190 C i piec 30-35 minut. Ciasto musi nabrać rumieńca. Ostudzić całkowicie. Można ciasto polać lukrem, ale nie jest to konieczne. Pianka w thermomix nałożyć motylek, wlać białka, ubić 3 minuty, obroty 3,5 ubijać obroty
Kuchnia PokoleńPyszne ciasto drożdżowe z kruszonką wg przepisu mojej mamy. U nas dziś z dodatkiem sezonowych świeżych wiśni :). Mi najlepiej smakuje jeszcze ciepłe do popicia z zimnym mlekiem… Mniam!! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na rozczyn: 50 gram świeżych drożdży 4 łyżki ciepłej wody 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki pszennej składniki na ciasto: 3/4 szklanki ciepłego mleka ( zawsze używam szklanki(...)pojemności 250 ml) 150 gram masła lub margaryny 4 szklanki mąki pszennej 4 jajka 8 łyżek cukru szczypta soli ok 3 garście wiśni Składniki na kruszonkę: 5 łyżek cukru pół szklanki mąki pszennej 60 g margaryny lub masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: umyte wiśnie pozbawiamy pestek, składniki na rozczyn rozrabiamy w kubku widelcem i odstawiamy na ok 10-15 minut
Blog kulinarny S9.PL