zupę owocową gotowało się trochę inaczej, przede wszystkim bez galaretki. Zupa wiśniowa Przygotuj garnki, wagę kuchenną, łyżkę, durszlak, drylownicę lub średniej wielkości agrafkę. Przygotuj składniki: trochę ponad 1 kg wiśni, 1 opakowanie galaretki o smaku wiśniowym, cukier, 10 dag grubego makaronu, np. kokardek, dużą szczyptę cynamonu. Wiśnie przebierz, opłucz pod bieżącą wodą i osącz na sicie. Osączone owoce wydryluj. Odmierz(...)wydrylowanych wiśni. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu i odcedź. W większym garnku zagotuj mniej więcej 1 litr wody. Na wrzątek wrzuć wydrylowane owoce i całość gotuj pod przykryciem przez ok. 20 minut. Po tym czasie do zupy dodaj galaretkę, dokładnie wymieszaj i ponownie zagotuj. Całość dopraw do smaku szczyptą cynamonu oraz cukrem. Tak przygotowaną zupę wiśniową podawaj z makaronem
blog.moje-pasje.infoIdealne bułeczki do popołudniowej kawy lub na śniadanie :) pulchne i miękkie a dzięki wiśniom soczyste ....polecam bo są łatwe do zrobienia :) Składniki na 22 sztuki : - 500g mąki pszennej u mnie typ 650 - 2 jajka - 50g świeżych drożdży - 200 g cukru - 50g roztopionego masła - 200 ml letniego mleka ( jak ciasto jest za gęste można dodać więcej ) Nadzienie : - 450 g białego(...)serka - 3 duże łyżki cukru ( lub do smaku) - kilka łyżek wiśni ze słoika - 1 żółtko - 1 jajko do posmarowania bułek + łyżka mleka - trochę cukru pudru do posypania Drożdże rozrabiamy w letnim mleku ,robimy tzw rozczyn, czekamy ok 10 minut aż wyrośnie i mieszamy wszystkie składniki na ciasto. Wyrabiamy kilka minut ,posypujemy mąką , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę żeby
Wypieki Renewielu warstw upieczonych z ciasta biszkoptowego lub piaskowego i maślanej masy, ozdobiony krokantem z orzechów laskowych, włoskich lub migdałów. Warstwy kremu mogą być wzbogacone konfiturą, a góra ozdobiona kandyzowanymi wiśniami. Całość bardzo klasyczna, elegancka i subtelna w smaku. Prezentuje się świetnie i tak samo smakuje. Wprowadziłam małe modyfikacje, by tort pieczony w domu był nieco mniej kaloryczny i zdrowszy. Cukier(...)pieczenia Składniki na krem: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 4-6 łyżek ksylitolu/ cukru 2 łyżki rumu 200 g masła dodatkowo: 1 op. krokantu z orzechów laskowych kandyzowane wiśnie 1 słoiczek kwaśnego dżemu, najlepiej porzeczkowego Wykonanie: białka jajek ubić na sztywno. Pod koniec ubijania zacząć dodawać powoli po 1 łyżce ksylitolu. Gdy masa jest sztywna i lśniąca
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!się piec, sięgam do kuchennej szafki i robię fanatyczną kawę o smaku tego ciacha. Dziś mam dla Was przepis na obłędną w smaku Kawę Brownie z bitą śmietaną i wiśniami na gorąco. Smakuje genialnie i jest świetnym pomysłem na deser w te zimne dni! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * kawa zbożowa INKA – 2 łyżeczki * czekoladowe herbatniki – 3 szt * masa krówkowa(...)kajmakowa – 3 łyżki * gorzka czekolada – ok. 10 kostek * kakao – 1 łyżeczka * mleko 3,2% – 200 ml * cukier – do smaku DODATKOWO: * wiśnie ( z kompotu ) , mleczna czekolada, śmietana 36% ( do ubicia ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy drobno posiekane herbatniki i masę krówkową – mieszamy. Całość wlewamy do szklanki. Mleko podgrzewamy, dodajemy kawę INKA
Ostra na SłodkoSałatka nietypowa choć pyszna. Wydawałoby się że buraki nie pasują do wiśni a jednak, połączenie jest znakomite i polecam każdemu do wypróbowania. Znakomicie się nada na świąteczny obiad dlatego zachęcam najpierw wypróbować a potem częstować bliskich w święta. Będzie znakomitym dodatkiem do mięs na świątecznym stole a goście zachwyceni. Wiśni dodajcie 1/3 wagi buraków. Sałatka z buraków z wiśniami. ROZWIŃ
Moje Małe CzarowanieWiśnie zamknięte z orzechami włoskimi w kruchej babeczce! Prosty i zarazem wykwintny deser. Składniki: Ciasto kruche • 300 g mąki pszennej • 150 g masła • 100 g cukru • 3 żółtka • masło do smarowania foremek Nadzienie • kilka łyżek orzechów włoskich • dżem wiśniowy • kilkanaście wiśni wydrylowanych • cukier puder do posypania Wykonanie: • Makę wymieszać z cukrem. • Masło zetrzeć(...)kółka większe od średnicy foremek i wylepić nimi foremki. • Do środka włożyć po połówce orzecha włoskiego i po łyżce dżemu wymieszanego ze świeżymi wiśniami. • Wyciąć mniejsze kółka i zakleić nimi wierzch babeczek. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15 minut. • Wyjąć z foremek dopiero po wystudzeniu
To co kochamPewnie nie wszyscy przepadają za słodkimi zupami, u nas wprost przeciwnie, bardzo je lubimy. Kwaskowość wiśni w mojej zupie zneutralizowałam dynią i to połączenie okazało się bardzo udane. Zadaniem dyni jest również zagęszczenie zupy. Aromat goździków, wanilii i cynamonu powoduje, że jesień nie może być aż tak straszna, jak ją malują! Składniki: • 1 opakowanie(...)wiśni mrożonych • 300 g dyni surowej • 3 łyżki cukru • cukier waniliowy • 1/2 szklanki śmietanki słodkiej • sól do smaku • kawałek kory cynamonu • 5 goździków Wykonanie: • Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zalać 1 litrem wody, dodać cukier i cukier waniliowy, goździki i cynamon. • Gotować 20 minut, aż dynia się rozpadnie. • Dodać wiśnie i gotować
To co kochamkuchnia działa dopiero na pół gwizdka, ale już coś tam udaje się powoli wyczarować. Po dość długiej przerwie witam więc Was pysznym ciastem serowym z wiśniami po japońsku. Dlaczego po japońsku? Bo Japonia to kraj kwitnącej wiśni i chociaż nie użyłam kwiatów, to godnie zastąpiły je owoce. A dodatkowo biszkopt(...)wlać żelatynę, wymieszać szybko i dokładnie. • Masę wylać na przygotowany biszkopt i wyrównać wierzch. • Frużelinę wyłożyć łyżeczką na wierzch ciasta, po czym delikatnie przemieszać wiśnie z serem. • Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin, najlepiej
To co kochamKochani dzisiaj zapraszam Was na przepyszny tort z musem z gorzkiej czekolady i wiśniami. Jest to doskonała propozycja na wyjątkowe okazje jak urodziny czy spotkanie ze znajomymi. Mus można przygotować również z czekolady mlecznej lub białej ale myślę, że gorzka czekolada uwielbia towarzystwo wiśni i niech tak zostanie ;) Inspirowałam się przepisem z "Kwestii Smaku". Biszkopt kakaowy: 7 jajek(...)szkl gorzkiego kakao Mus czekoladowy: 2 gorzkie czekolady (200g) 500 g mascarpone 600 ml śmietanki 30% 3-4 łyżki cukru pudru 1/3 szkl mocnej, słodkiej herbaty słoik konfitury z wiśni Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier. Gdy białka będą lśniące i szkliste dodajemy po jednym żółtku. Mąkę i kakao przesiać i stopniowo dodawać do ubitych jajek, mieszając
Smakołyki Asigotowe. Ostudzić. Krem – masło z cukrem utrzeć na puch. Podczas mieszania dodać po jednym jajku i dokładnie utrzeć. Na koniec dodać kakao. Wlać spirytus w którym moczyły się wiśnie. Dodać według uznania. Krem rozłożyć na górze ciasta. Jeśli kupicie wiśnie w spirytusie to trzeba je odsączyć i rozłożyć na kremie. Lekko je przydusić. Jeśli macie wypestkowane wiśnie to można
Kuchnia PokoleńDzisiaj zachęcam Was do przygotowania deseru na zimno składającego się z trzech składników: mandarynek, jogurtu naturalnego i wiśni. Prosto, szybko i bardzo smacznie. Deser najlepiej smakuje podany prosto z lodówki. Składniki na 2-3 porcje: 1 duży jogurt naturalny 1 puszka mandarynek w syropie kilka wiśni z syropu lub frużeliny wiśniowej Mandarynki odsączyć z syropu. Owoce pokroić na mniejsze(...)kawałki. Na dno pucharków/literatek układać mandarynki, następnie jogurt, ponownie owoce i jogurt. Na sam wierzch położyć wiśnie i polać je małą ilością syropu wiśniowego. Schować do lodówki. Podawać po schłodzeniu
UgotowaćTRUDNOŚĆ: średnie CZAS: pow. 60 min ILOŚĆ: kilka butelek Nalewka z wiśni i malin garść goździków 1 kg malin 1 kg wiśni 750 ml spirytusu 96% 1 l wody Maliny pozbawić szypułek i liści i zasypać cukrem. Zostawić, aż puszczą sok. Po tym czasie sok wlać do garnuszka, a owoce zalać wodą, przefiltrować i otrzymany zlew połączyć(...)sokiem. Wymieszać z wydrylowanymi wiśniami, dodać goździki i zalać spirytusem. Wymieszać. Rozlać do butelek i zostawić na ok. 2 miesiące
Gotuję Testujępropozycja na faszerowaną tykwę tym razem w słodkiej wersji. To bardzo smaczny deser, przystawka lub kolacja. Składniki 1 grubsza część tykwy wężowatej 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej 1 słoik wiśni w soku 2 żółtka 2 łyżeczki brązowego cukru (pokruszone bezy) 1. Grubszą część tykwy kroimy na dwie części. Usuwamy pestki i nitkowaty miąższ. 2. Podpiekamy przez około 15- 20 minut(...)stopniach. 3. Do obu połówek wkładamy ugotowaną kaszę jaglaną. Polewamy sokiem z wiśni. 4. Układamy owoce, ilość według uznania. 5. Żółtka ucieramy z brązowym cukrem na puszystą masę, wylewamy na farsz. 6. Zapiekamy około 10-15 minut w 200 stopniach. 7. Możemy, zaraz po podpieczeniu samych tykw, zeskrobać delikatnie miąższ widelcem. Powstałe „nitki” wymieszać z kaszą. Smacznego! Kategoria
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatymogłam robić w niedzielę? No co, jak nie ciasteczka dla Miśki do szkoły. Tym razem nikt mi nie wyżarł wiśni z kompotu (cwaniaki, do drylowania ponad 50 kg to nie było nikogo, ale do wyżerania takich wypestkowanych to wszyscy chętni) i upiekłam chrupiące ciacha czekoladowe, dokładniej to zamiast kakao użyłam karobu, ale w suma sumarum efekt ten sam, a dzięki(...)użyć mniej cukru. Składniki na około 30 sztuk: 300 g mąki z czego 100 g to może być pełnoziarnista 50 g płatków kukurydzianych 50 g płatków owsianych 100 g wiśni (można je zastąpić np. namoczonymi rodzynkami, żurawiną) 80 g cukru 150 ml oleju roślinnego (około 120 g) szczypta soli łyżeczka cukru dodatkowo 2 łyżki prażonych ziaren kakao jeżeli macie
greenscarfzabrałam się do rzeczy. Jak każda granola, ta również jest bajecznie prosta w przygotowaniu. Delikatny smak i zapach korzennych przypraw nadaje jej jesiennego charakteru, a słodko-kwaśne miechunki i wiśnie niepowtarzalnego smaku. Całość jest tak pyszna, że nawet, gdy śniadanie trzeba jeść o pierwszej nad ranem sprawia, że nadchodzący dzień widzi się w odcieniach pudrowego różu. Domowe granole przygotowała też(...)dzisiaj Chantel . Granola z migdałami, suszoną miechunką i wiśniami Składniki: (na 2 l słoik) 400 g drobnych płatków owsianych 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki soli 100 g migdałów w skórkach 100 g ziaren słonecznika 75 g ziaren sezamu 150 ml soku jabłkowego 85 ml syropu klonowego 50 ml oleju 60 g suszonej miechunki 75 g suszonych wiśni
Pożeraczka, czyli raz adobrze