będzie problemu potem z zakalcem lub niewyrośnięciem ciasta. Ciasto mimo niewielkiej ilości składników jest wilgotne i sycące. Owoce, jakie dodacie do ciasta są waszym wyborem, nie muszą to być wiśnie jak u mnie. Świetnie sprawdzą się również śliwki, brzoskwinia, jabłka, truskawki czy maliny, a nawet borówki i jagody. Wykonałam je w dwóch formach, jedno z wiśniami klasyczne takie jak widzicie(...)niepełna łyżka ▪ 1 szklanka słodzika/cukru ▪ 2 jajka w temp. pokojowej ▪ 1 szklanka śmietany 18% w temp. pokojowej ▪ 1 łyżka oleju ▪ 2 łyżeczki proszku do pieczenia ▪ ok. 500 g wiśni lub innych owoców Przygotowanie: 1. Owoce obtaczamy w niecałej łyżce mąki, aby nie opadły na dno ciasta i nie puściły za bardzo soków. Resztę mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia
zdrowo i aktywniełyżeczki sody oczyszczonej 16 g cukru wanilinowego 1 jajko 1 szklanka mleka 1/3 szklanka oleju 2 łyżki rumu Dodatkowo: 1 czekolada gorzka min. 70% 1 słoik wydrylowanych wiśni Naprawdę wrzucamy prawie wszystko z powyższej listy do miski zostawiając na koniec czekoladę i wiśnie. I mieszamy łyżką, absolutnie nie używamy tutaj miksera, bo muffinki stracą swoją pulchność i będzie więcej(...)zmywania. Jak zostaną nam grudki mąki to nawet lepiej. Następnie dodajemy odsączone z syropu wiśnie (uwaga na pestki) oraz czekoladę pokrojoną w drobne kawałeczki. Mieszamy i nakładamy łyżką do wysokości 2/3 do foremek muffinkowych. Nasze małe czekoladowe cuda pieczemy przez 25 – 30 minut w temperaturze 170 o C. I gotowe 😊 Prawda, że proste
Emskie Smakiłyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szkl. drobnego cukru 1 op. cukru wanilinowego (16g) 4 łyżki gorzkiego kakao 1 szkl. mleka 1/2 szkl. maślanki 2 jajka 3/4 szkl. oleju 400 g wiśni (mogą być mrożone) Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz oba cukry i kakao, mieszamy. Stopniowo dodajemy rozbełtane jajka, mleko oraz maślankę (w pokojowej temperaturze) oraz olej(...)Cały czas mieszamy łyżką. Na samym końcu dodajemy wiśnie (mrożone należy najpierw rozmrozić i delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym). Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x28cm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 minut (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto można przyozdobić polewą z roztopionej białej czekolady
Smaki Na Talerzulubimy. U nas to cynamon, kardamon i goździki. Do owocowej zupy wrzucamy to, co akruat mamy w domu. U nas w zupie znalazł się i agrest i wiśnia i porzeczki. Całość lekko zabielana i zagęszczana, ale nie jest to obowiązek. W tym wydaniu, zupa jest nieco bardziej treściwa, ale taka lekka kompotowa, też jest super. Składniki podane(...)dajecie tradycyjnie to co macie i to co lubicie Owoce obieramy lub drylujemy tak, aby były w całości jadalne. Czyli np wiśnie drylujemy, porzeczki obrywamy itd. Ilość cukru dobieramy do własnych preferencji smakowych. Drukuj Zupa owocowa – wiśniowa Orzeźwiająca, pyszna zupa, idealna na lato Składniki 2 l wody 4-5 łyżek cukru szczypta cynamonu, kardamonu, goździków 1 łyżka cukru waniliowego
Mieszam w GarnkuPierwszy raz upiekłam brownie. Byłam szalenie ciekawa, jak smakuje to zakalcowate ciasto, którym tak wiele osób się zachwyca. Swoją wersję przygotowałam z serem (wyszło zatem sernikobrownie) i dodałam świeże wiśnie, którymi w tym roku hojnie obdarzyli mnie rodzice. Źródło (z moimi zmianami) - ( klik ) Blaszka 25x30cm Składniki: Brownie: 200 g czekolady deserowej 200 g masła 150 g cukru 2 jajka(...)łyżka kakao 150 g mąki 400 wydrylowanych wiśni Masa serowa: 500 g sera na sernik 2 jajka 1 łyżka budyniu waniliowego 100 g cukru 1 cukier waniliowy sok z 1/2 cytryny Brownie: W garnku, na małym ogniu, rozpuścić masło z cukrem. Następnie zdjąć z ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Pozostawić na chwilę, aż czekolada się rozpuści i wymieszać
My simple kitchenszklanki mąki 3 łyżki oleju 1/5 szklanki cukru (ilość według uznania) łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko 1 szklanka mleka około 1/3 szklanki wody Składniki frużeliny: 250 g wiśni 50 g cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Ponadto: waniliowy serek homogenizowany Wykonanie frużeliny: Wiśnie drylujemy i odstawiamy na 2 godziny, aby puściły sok. Sok odlewamy do szklanki i dodajemy do niego(...)mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy. Wiśnie łączymy z cukrem i gotujemy 10 minut, od momentu zagotowania. Dodajemy sok wiśniowy z mąką ziemniaczaną. Gotujemy, cały czas mieszając, aż frużelina zrobi się gęsta, szklista i błyszcząca. Trwa to około 3-4 minuty. Gorącą frużelinę odstawiamy do wystygnięcia. Wykonanie naleśników: Składniki ciasta naleśnikowego miksujemy. Ilość mleka musi być taka, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję
Smak mojego domulodów… Zatem nazwę rzeczy po imieniu : lody wiśniowe z czekoladą to nieziemsko pyszny lodowy deser dla każdego Polecam! Składniki: 400 ml mleka kokosowego z puszki 400 g mrożonych wiśni bez pestek 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 2 łyżki syropy klonowego (lub daktylowego lub z agawy – do smaku)- można zamienić na banana 100 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Do blendera wlewamy(...)mleko kokosowe, dwie szklanki mrożonych wiśni, syrop z agawy i dodajemy siemię lniane. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy czekoladę i pozostałe wiśnie pokrojone w niewielkie kawałki. Mieszamy i wylewamy do keksówki lub szklanego pojemnika. Wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin (przynajmniej 4). Przed podaniem posypujemy pokrojoną lub startą gorzką czekoladą. Smacznego! Spodobał Ci się ten przepis? To bardzo się cieszę
Lamarida.plPojawiły się już wiśnie. Bardzo lubię te owoce, dlatego z pierwszego małego zbioru zrobiłam szybkie ciasto. Polałam je dodatkowo galaretką. Można zamiast galaretki użyć po prostu cukru pudru, ale myślę, że galaretka jeszcze bardziej orzeźwia ciasto. Składniki (blaszka 24x28cm): 4 jajka 1/2 szklanka cukru 1 i 1/2 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanka oleju aromat migdałowy szklanka(...)wydrylowanych wiśni 1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 300ml wrzątku Sposób przygotowania: 1. Jajka ubić z cukrem do białości, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlać olej i aromat migdałowy, wymieszać. 2. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć wydrylowane wiśnie. Ciasto piec w 180 st.C przez 30-40 minut. Ostudzić. 3. Tężącą galaretkę wylać
Kuchnia domowa AniOstatnie dni dały mi mocno popalić, więc dziś postanowiłam zrobić sobie przyjemność. W oczekiwaniu na naturalnie dojrzewające owoce sezonowe sięgnęłam po mrożone wiśnie, które dzięki swej kwasowości świetnie spisują się w tym cieście. Uwaga! Jajka, jogurt i olej muszą mieć temperaturę pokojową , aby w czasie miksowania ciasto się nie zważyło, a potem nie zrobiło zakalcem. Składniki (na blachę(...)cukru 300 g mąki 10 g proszku do pieczenia 70 g jogurtu naturalnego woda (razem z jogurtem w objętości 200 ml) 100 ml oleju 300 g rozmrożonych wiśni Wszystkie składniki kruszonki wyrobić, a potem kruszonkę wstawić do lodówki na godzinę. Nagrzać piekarnik do 190 stopni C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. W dużym kubku umieścić jogurt i wodę (w sumie
Weekendy w domu i ogrodzieTort czekoladowy z wiśniami i mascarpone – pozycja obowiązkowa dla wszystkich wielbicieli deserów z dużą zawartością kakao. Przygotowanie tortu dla wielu początkujących kucharzy (lub raczej cukierników) wydaje się rzeczą bardzo skomplikowaną. Tak naprawdę jednak jest zupełnie inaczej! Najtrudniejszą rzeczą w przygotowaniu tego tortu czekoladowego z wiśniami i mascarpone lub każdego innego jest biszkopt. Niestety, ten [...] Artykuł Tort czekoladowy z wiśniami
Pogotujmy.plczasu na stanie w kuchni, ale trzeba było z tej okazji coś przygotować. Dlatego powstał prosty i niewymagający dużo pracy deser bez pieczenia... serniczki czekoladowe na zimno z wiśniami, oczywiście w kształcie serduszek 💗💗💗 Nie są to jednak zwykłe serniczki - w środku znajdują się chrupiące wafelki czekoladowe. Dodatkowo każdy serniczek oblany jest polewą czekoladową i obsypany wafelkiem. Nie posiadają(...)śmietany 30% 250 g sera białego półtłustego 100 g czekolady gorzkiej 2 wafelki czekoladowe (po 50 g) - u mnie: Lusette 3 łyżeczki żelatyny 1 łyżka cukru pudru wiśnie w syropie Polewa: 50 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 1 wafelek czekoladowy Wykonanie: Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej gorzką czekoladę. Studzimy. Żelatynę zalewamy zimną wody
Kuchnia MagdaLenyjedna z najlepszych decyzji, która całkowicie odmieniła moje życie... bo robię to co KOCHAM ❤ A jak urodziny to musi być i tort 🎂 Tort mojego autorstwa... kakaowe ciasto biszkoptowe z wiśniami, dwiema masami na śmietance i serku mascarpone - czekoladową oraz kawową, a także bezą kawową w środku. Tort jest przepyszny, ale też pracochłonny oraz czasochłonny - samo suszenie bezy zajmuje 90 minut(...)łyżki cukru pudru 2 g kawy rozpuszczalnej (1 saszetka) Beza kawowa: 3 jajka 3/4 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 g kawy rozpuszczalnej (1 saszetka) Dodatkowo: wiśnie deserowe Wykonanie: Biszkopt: I- część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując
Kuchnia MagdaLenymojej liście jest skubaniec :) To kruche ciasto w dwóch smakach z owocami, bezową pianką i chrupiącą posypką. Możecie zrobić je z dowolnymi owocami. Świeżymi jak jabłka, śliwki, gruszki, wiśnie, borówki, maliny itd. lub ze słoika. Mojego dzisiejszego skubańca robiłam z wiśniami ze słoika na dużej blaszce o wymiarach 22 x 37 cm. Składniki: 0,5 kg. mąki 3 łyżeczki proszku(...)łyżki kakao 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 jajek 1 kostka margaryny (250 g.) 1 szklanka cukru + 3 łyżeczki tłusta śmietana (opcjonalnie, dla odpowiedniej konsystencji ciasta) + dowolne owoce (u mnie wiśnie ze słoika) Skubaniec – jak to zrobić? Jajka i margarynę wyciągamy wcześniej z lodówki, powinny być w temperaturze pokojowej. Margarynę ucieramy z 3 łyżeczkami cukru i cukrem waniliowym. Rozdzielamy białka
Ciastkozercyfont:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Jeśli macie ochotę na naprawdę tortowe , słodkie ciacho- zapraszam . Soczysta Wiśnia to przekładaniec skłaniający się strukturą i smakiem w kierunku tortu. Bardzo wilgotny , nawiązujący smakowo do popularnych czekoladek: orzechowej Ferrero i wiśniowej Mon Cheri. Ciasto najlepiej podawać mocno schłodzone- jest niezwykle(...)oraz 3-4 łyżki płynnej czekolady deserowej ( lub rozpuszczonej) nasączenie: 150 ml spirytusu 200 ml wody gorącej 3 łyżki cukru brązowego Dodatkowo: wiśnie z likieru lub kandyzowane polewa deserowa WYKONANIE: blat biszkoptowy + nasączenie+ krem orzechowo- czekoladowy krążki biszkoptowe wiśnie krem waniliowy blat biszkoptowy polewa Uwaga- ciasto należy
Domowe ciastatypu nutella – 300 g * dżem wiśniowy – ok. 200 g ( słoik ) * mleko – 4 łyżki * cukier puder – 4 łyżki * kakao – 3 łyżki * masło – 100 g + wiśnie ( mogą być mrożone ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Składniki powinny postać wcześniej w ciepłym miejscu! POLEWA: Gotujemy mleko z cukrem pudrem. Dodajemy masło, mieszamy, zdejmujemy z ognia i wsypujemy kakao. Dodajemy wydrylowane, przekrojone(...)pół wiśnie, dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy warstwę krakersów, smarujemy kremem czekoladowym. Przykrywamy kolejną warstwą krakersów, smarujemy masłem orzechowym. Przykrywamy kolejną warstw krakersów, smarujemy dżemem wiśniowym. Dociskamy. Przykrywamy ostatnią warstwą krakersów i dokładnie smarujemy polewą czekoladową z wiśniami. Odstawiamy do lodówki. Smacznego
Ostra na Słodko