ukrywam, że te drożdżówki wyszły mi pyszne. Ciasto niezwykle puszyste, a nadzienie obłędne. Połączenie sera białego z wiśniami jest super. Takie drożdżówki są idealne na podwieczorek czy na piknik. Nam bardzo smakowały. Kto ma ochotę to niech upiecze. Nie są trudne. Udadzą się na pewno. Pysznych inspiracji życzę. Potrzebujemy: Na ciasto: 5 dag świeżych drożdży pół szklanki cukru 1 szklanka(...)sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku ) 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 1 cukier waniliowy 1 jajko 2 łyżki cukru 1 szklanka wydrylowanych wiśni Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych drożdżówek: 1. Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Do miski wsypujemy mąkę, oba cukry, wbijamy jajko i rozpuszczone drożdże z mlekiem. Składniki mieszamy
Izabelawkuchnimarki Kupiec . Te wafle w czekoladzie są pyszne. Polecam je :) Potrzebujemy: Na owsiankę: 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych od Kupiec 1 szklanka mleka Na frużelinę: 1 szklanka wydrylowanych wiśni 2 łyżki cukru brzozowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej odrobina zimnej wody Dodatkowo: listki melisy do dekoracji opakowanie wafli ryżowych w czekoladzie od Kupiec Wykonanie pysznej owsianki: 1. Owsianka: Płatki(...)owsiane wsypujemy do miseczki. Mleko zagotowujemy. Zalewamy nim płatki, przykrywamy talerzykiem i zostawiamy do napęcznienia na 15 minut. 2. Frużelina: Wiśnie i cukier brzozowy przekładamy do garnka i podgrzewamy aż puszczą sok. W niewielkiej ilości zimnej wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, wlewamy do wiśni i zagotowujemy mieszając. Frużelinę studzimy. 3. Podanie: Na owsiankę nakładamy frużelinę wiśniową, dekorujemy listkami melisy, podajemy
IzabelawkuchniIdealna jako dodatek do lodów, naleśników, placuszków czy różnych deserów. Lekko kwaśna, więc idealnie przełamie nam smak słodyczy z którymi ją podamy. Warto zrobić. Potrzebujemy: 1 szklanka wydrylowanych wiśni 2 łyżki cukru brzozowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej odrobina zimnej wody Wykonanie pysznej frużeliny: 1. Najpierw przygotowujemy owoce: myjemy je, dokładnie osuszamy i drylujemy. Odmierzamy szklankę. 2. Przygotowane wiśnie(...)cukier brzozowy przekładamy do garnka i podgrzewamy aż puszczą sok. Następnie w niewielkiej ilości zimnej wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, wlewamy do wiśni i zagotowujemy mieszając, mieszamy energicznie żeby nie było grudek, ja używałam ,, rózgi''. Wody dosłownie tak na dnie szklanki, nie potrzeba więcej, tyle by rozpuścić mąkę. 3. Gotową frużelinę studzimy, chyba, że chcemy podać na gorąco
IzabelawkuchniPotrzebujemy: Na ciasteczka: 2 opakowania owsianki z gruszką od Kupiec 1 jajko 1 większy banan 8 łyżek płatków owsianych górskich 2 łyżeczki mielonego cynamonu Na frużelinę: 1 szklanka wydrylowanych wiśni 2 łyżki cukru brzozowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej odrobina zimnej wody Wykonanie pysznych ciasteczek owsianych: 1. Ciasteczka: Banana rozgniatamy w misce widelcem, wbijamy jajko, wsypujemy sypkie składniki i dokładnie(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Wyjdzie nam około 12 ciasteczek. Następnie ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut do ładnego zrumienienia się. Ciasteczka studzimy. 2. Frużelina wiśniowa: Wiśnie i cukier brzozowy przekładamy do garnka i podgrzewamy aż puszczą sok. W niewielkiej ilości zimnej wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, wlewamy do wiśni i zagotowujemy mieszając. Frużelinę studzimy. 3. Podanie
IzabelawkuchniSzybko, pysznie, do kawy wyśmienicie. Twaróg i wiśnie to połączenie idealne, warto więc wykorzystać przepis dopóki wiśnie wiszą na drzewach, potem to już tylko mrożone. Zachęcam do skorzystania z propozycji. Placki z wiśniami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemleka roślinnego 1 łyżka (15 ml) octu jabłkowego Poncz: 1/3 – 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody sok z połowy cytryny Krem do przełożenia biszkoptów: 450 g mrożonych wiśni 2 łyżeczki (10 ml) agaru w proszku 1/2 szklanki (120 ml) mleka kokosowego z puszki syrop z agawy (do smaku) Krem na wierzch: 1 szklanka (240 ml) mleka kokosowego z puszki(...)przestudzenia. Krem do przełożenia biszkoptów: W czasie gdy biszkopty się pieką, przygotowujemy krem wiśniowy do przełożenia tortu. Potrzebuje on czasu na przestudzenie i stężenie. W blenderze miksujemy mrożone wiśnie. Do garnku z grubym dnem wlewamy mleko kokosowe z puszki, wsypujemy agar i mieszamy trzepaczką. Całość stawiamy na niewielkim ogniu i zagotowujemy cały czas mieszając. Dodajemy zmiksowane wiśnie i dalej gotujemy
Lamarida.plDziś zapraszam na pyszne i bardzo popularne nie tylko w Polsce ciasto, czyli Fale Dunaju. U mnie z wiśniami, ale pasują do niego również jabłka lub brzoskwinie. Mój przepis nie jest tradycyjnym przepisem, ale zdecydowanie szybszą i łatwiejszą jego wersją. Zamiast tradycyjnego ciasta biszkoptowego postawiłam na lżejsze, wilgotne i dłużej zachowujące świeżość ciasto, które jest moim sprawdzonym, uniwersalnym przepisem bazowym(...)czubate łyżeczki proszku do pieczenia, 3 i 1/2 szklanki mąki, szczypta mielonej wanilii , 4 jajka , 2 płaskie łyżki kakao plus 2 łyżki mleka ok. 350 g wydrylowanych wiśni (świeżych, z soku lub rozmrożonych) na krem: 2 budynie waniliowe (po 40 g), cukier puder do smaku, 150 g masła, 660 ml mleka, polewa: 160 g czekolady, u mnie pół
Lekcje w kuchniwilgotne ale jednocześnie lekkie. Ciasto jest na samych białkach, więc jeżeli mamy do wykorzystania zapasy białek, to jest to idealne rozwiązanie. Ciasto można zrobić w wersji dla dzieci, wtedy wiśnie z nalewki można zastąpić wiśniami z kompotu, truskawkami z kompotu, lub innymi drobnymi owocami, odsączonymi wcześniej na sitku. Inspiracja pochodzi ze strony moje wypieki . [:Listonic] Składniki na tortownice o średnicy(...)wrzątku 50 gr masła 5 białek z dużych jaj 100 gr orzechów laskowych zmielonych na mąkę 1 łyżeczka cynamonu (ewentualnie) 250 gr odsączonych owoców z nalewki (u mnie wiśnie, mogą być też porzeczki)* W garnuszku umieścić 60 gr cukru, czekoladę, wrzątek, masło, kakao, podgrzewać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą, zestawić z ognia, lekko przestudzić. Białka ubić na sztywno
moj przepis naLato na wsi jest wspaniałe, wystarczy wyjść na dwór i już jesteśmy w świecie inspiracji kulinarnych. Tak było i tym razem, gdy podczas przechadzki po sadzie, zerwaliśmy wiśnie, maliny i czarne porzeczki – słodko-kwaśne trio idealnie nadające się na zupę owocową w upalne dni. Składniki na zupę owocową 600 g owoców (wiśnie, maliny, czarna porzeczka) 1,5 l wody(...)cukier 2 łyżki kisielu wiśniowego lub malinowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Owoce opłukać. Wiśnie wydrylować, porzeczki oderwać od łodyżek. Do zimnej wody wrzucić wszystkie owoce i gotować 10 minut. W tym czasie rozrobić kisiel w 100 ml wody i wlać do zupy. Ponownie zagotować i chwilę jeszcze zostawić na ogniu. Zupę posłodzić według uznania. Zupę owocową podawać (na ciepło
niecodziennikparylekką „górką”) 1 łyżka mąki pszennej (z lekką „górką”) około 2/3 szkl. cukru 200 g masła 250 g mascarpone Frużelina wiśniowa: 450 g mrożonych wiśni 5 łyżek cukru 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki soku z cytryny 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej Kawę zalewamy około 1/2 szklanki cieplej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z cukrem(...)drobne okruchy. Żelatynę zalewamy 4-5 łyżkami zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy na małym ogniu, tylko do rozpuszczenia. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w dwóch łyżkach zimnej wody. Wiśnie zasypujemy cukrem, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez chwilę na średnim ogniu, a gdy puszczą sok, dodajemy sok z cytryny oraz rozmieszaną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Gotujemy jeszcze chwilę, stale mieszając
Smaki Na TalerzuTarta z wiśniami to świetny pomysł na pyszny deser. Nie wymaga specjalnych umiejętmości, ani dużego nakładu czasu. Ciasto jest w stylu American Pie, super kruche, bez dodatku jajka. Do pieczenia użyłam mrożonych wiśni, które bez trudu kupisz w każdym sklepie. Wiśnie ułożyłam na posypce kokosowej, dlatego nie ma potrzeby wcześniejszego podpiekania spodu. Kokos dodatkowo aromatyzuje ciasto
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wiem jaką nazwę ma sernik z tego przepisu, więc nazwałam sernik brownie z wiśniami. Bo spód smakuje jak brownie, jest masa serowa, a do tego mrożone wiśnie, które idealnie uzupełniają całość i przełamują smak. Przepis dostałam… Artykuł Sernik brownie z wiśniami pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik
Kolorowy PrzepisownikInstagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Przygotuj żaroodporną formę do quiche o średnicy 25 cm i pojemności 1 1/4 litra. Cienko posmaruj ją tłuszczem. Świeże wiśnie umyj i osusz. Wiśnie mrożone odmróź na ręczniku papierowym. Rozsyp je w foremce. Ubij mikserem cukier, jajka i żółtko, aż składniki połączą się i powstanie jasnożółta masa. Możesz zeskrobać masę(...)ciasto zetnie się i nabierze złocistobrązowego koloru. Odstaw deser na co najmniej 5 minut. Możesz go podać, gdy jeszcze jest gorący lub w temperaturze pokojowej. Składniki 450 g wiśni – mogą być mrożone 100 g cukru trzcinowego 2 duże jajka 1 żółtko 100 g mąki pszennej szczypta soli 175 ml mleka 4 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Eat me! Fit me!Makowiec na krucho drożdżowym cieście z wiśniami i gotowa masą makową. Prosty makowiec przy którym nie ma dużo pracy. CIASTO KRUCHO DROŻDŻOWE: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru 25 g drożdży świeżych 1/2 szklanki śmietany 18% 2 łyżki mleka 2 żółtka 50 g masła DODATKI: 1 puszka masy makowej 3 białka 2 szklanki wiśni z syropu mleko Drożdże rozetrzeć(...)samą długość, ale dwa razy węższą. Naciąć wzdłuż radełkiem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć z masą makową. Wylać na ciasto w formie i wyłożyć odsączone wiśnie. Ostrożnie nałożyć ciasto pocięte radełkiem. Posmarować wierzch mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 40 min. Smacznego Do pieczenia makowca przyda się forma do pieczenia
https:KKuchniaMniam