typu nutella – 300 g * dżem wiśniowy – ok. 200 g ( słoik ) * mleko – 4 łyżki * cukier puder – 4 łyżki * kakao – 3 łyżki * masło – 100 g + wiśnie ( mogą być mrożone ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Składniki powinny postać wcześniej w ciepłym miejscu! POLEWA: Gotujemy mleko z cukrem pudrem. Dodajemy masło, mieszamy, zdejmujemy z ognia i wsypujemy kakao. Dodajemy wydrylowane, przekrojone(...)pół wiśnie, dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy warstwę krakersów, smarujemy kremem czekoladowym. Przykrywamy kolejną warstwą krakersów, smarujemy masłem orzechowym. Przykrywamy kolejną warstw krakersów, smarujemy dżemem wiśniowym. Dociskamy. Przykrywamy ostatnią warstwą krakersów i dokładnie smarujemy polewą czekoladową z wiśniami. Odstawiamy do lodówki. Smacznego
Ostra na Słodkołyżki mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru ok. 50 g czekolady deserowej, rozpuszczonej i przestudzonej 250 g masła, miękkiego w temperaturze pokojowej dodatkowo: odsączone wiśnie z likieru lub nalewki wykonanie: Ok. 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy dokładnie budyń oraz obie mąki i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas podgrzewamy(...)taka samą temperaturę. Masło miksujemy, dodajemy stopniowo budyń a następnie czekoladę i miksujemy na gładką masą. wykonanie tortu: Pierwszy blat nasączamy. Wykładamy cienką warstwę masy na której układamy odsączone wiśnie i smarujemy je cienką warstwą masy. Układamy drugi blat, nasączamy go i wykładamy warstwę masy z wiśniami. Nakładamy trzeci blat nasączamy. Całość pokrywamy pozostałym kremem. Dowolnie dekorujemy, ja udekorowałam masą
Domowy Smak JedzeniaCAPPUCCINO: • 250 g serka mascarpone • 250 ml śmietanki 30% • 60 g kawy cappuccino • 3 łyżki cukru • śmietan fix WIERZCH: • 250 ml śmietanki 30% • 2 łyżki cukru • śmietan fix • drylowane wiśnie (nieduży słoik) Serek mascarpone zmiksować z 60g kawy cappuccino (ewentualnie można trochę dosłodzić). Całą śmietankę, mocno schłodzoną ubijamy z cukrem na sztywno, na koniec dodajemy śmietan fix i dokładnie mieszamy(...)dzielimy na pół, jedną połowę miksujemy z serkiem mascarpone, drugą zostawiamy na wierzch. Na pierwszą część ciasta nakładamy wiśnie, można też delikatnie nasączyć sokiem z wiśni, na to nakładamy masę cappuccino, przykrywamy drugim blatem ciasta, znów lekko nasączamy i nakładamy bitą śmietanę, całość posypujemy kawą cappuccino, ciasto przechowywać w lodówce i podawać schłodzone
KUCHNIA POLSKAjedna z najlepszych decyzji, która całkowicie odmieniła moje życie... bo robię to co KOCHAM ❤ A jak urodziny to musi być i tort 🎂 Tort mojego autorstwa... kakaowe ciasto biszkoptowe z wiśniami, dwiema masami na śmietance i serku mascarpone - czekoladową oraz kawową, a także bezą kawową w środku. Tort jest przepyszny, ale też pracochłonny oraz czasochłonny - samo suszenie bezy zajmuje 90 minut(...)łyżki cukru pudru 2 g kawy rozpuszczalnej (1 saszetka) Beza kawowa: 3 jajka 3/4 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 g kawy rozpuszczalnej (1 saszetka) Dodatkowo: wiśnie deserowe Wykonanie: Biszkopt: I- część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując
Kuchnia MagdaLenyczasu na stanie w kuchni, ale trzeba było z tej okazji coś przygotować. Dlatego powstał prosty i niewymagający dużo pracy deser bez pieczenia... serniczki czekoladowe na zimno z wiśniami, oczywiście w kształcie serduszek 💗💗💗 Nie są to jednak zwykłe serniczki - w środku znajdują się chrupiące wafelki czekoladowe. Dodatkowo każdy serniczek oblany jest polewą czekoladową i obsypany wafelkiem. Nie posiadają(...)śmietany 30% 250 g sera białego półtłustego 100 g czekolady gorzkiej 2 wafelki czekoladowe (po 50 g) - u mnie: Lusette 3 łyżeczki żelatyny 1 łyżka cukru pudru wiśnie w syropie Polewa: 50 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 1 wafelek czekoladowy Wykonanie: Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej gorzką czekoladę. Studzimy. Żelatynę zalewamy zimną wody
Kuchnia MagdaLenymożna świętować i oddawać się długoweekendowym przyjemnościom! Do wszystkich tych miłych rzeczy i okoliczności dodam jeszcze delikatną i puszystą roladę biszkoptową wypełnioną po brzegi puchatą, słodką bitą śmietaną, soczystymi wiśniami i pękatymi porzeczkami odmiany czarnej ;) Rozpływa się w ustach, wybuchając co chwilę kwaskowatością owoców, które wspaniale uzupełniają całość. Delikatny biszkopt, lekka jak chmurka bita śmietana i świeże owoce, to wszystko(...)dzbanuszku na zdjęciach prezentuje się curd z czarnej porzeczki z ostatniego posta, który służył jako dodatek do rolady, jak i klej do owoców wieńczących wierzch ciasta. Rolada biszkoptowa z wiśniami i czarną porzeczką Potrzebujesz: 4 jajka ( białka i żółtka osobno) 100g cukru 100g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 300ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru
Kuchnia w Słońcu Skąpanamargaryny lub masła w temperaturze pokojowej 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 2 łyżki mleka 2 łyżki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ok. 500 g wiśni wykonanie: Margarynę lub masło miksujemy z cukrem, następnie stopniowo dodajemy żółtka oraz mleko. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, dodajemy je do ciasta(...)części. Do mniejszej części ciasta dodajemy kakao i mieszamy. Jasne ciasto wykładamy do foremki (ok. 21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na nie wykładamy ciasto ciemne. Na wierzchu układamy wydrylowane wiśnie, wciskając je w ciasto. Całość pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 40-45 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę budyniową: 500 ml mleka
Domowy Smak JedzeniaDoskonały dodatek do deserów takich jak naleśniki, gofry czy lody. 400 g wydrylowanych wiśni kilka łyżek cukru do smaku czubata łyżka mąki ziemniaczanej Wiśnie przełożyć do garnka, dodać cukier i gotować aż zaczną się rozpadać. W 1/2 szkl rozpuścić mąkę ziemniaczaną i wlać do gotujących się wiśni. Mieszać aż zacznie gęstnieć. Tak przygotowaną frużelinę można użyć od razu
Smakołyki Asizbytniego wysiłku. Nawet mieszanie zakończyło się po tygodniu i tak stała sobie w kącie zapomniana. Kolor obłędny, smak niesamowity. Zostawiam na tak zwane rodzinne spotkania. Składniki: 1 kg wiśni 0,5 l wódki ok 0,5 kg cukru Przygotowanie: do dużego słoja (takiego w jakim robi się ogórki małosolne) wsypujemy cukier, umyte i wydrylowane wiśnie i zalewamy wódką(...)przez tydzień, codziennie mieszać rano i wieczorem - piszę przez tydzień bo po tygodniu już zapomniałam ;) przelewamy przez sito do butelek Z przepisu mamy ok 1 l nalewki plus wiśnie w alkoholu do ciasta lub lodów. Na zdrowie
Gotowanie z pasjązbytniego wysiłku. Nawet mieszanie zakończyło się po tygodniu i tak stała sobie w kącie zapomniana. Kolor obłędny, smak niesamowity. Zostawiam na tak zwane rodzinne spotkania. Składniki: 1 kg wiśni 0,5 l wódki ok 0,5 kg cukru Przygotowanie: do dużego słoja (takiego w jakim robi się ogórki małosolne) wsypujemy cukier, umyte i wydrylowane wiśnie i zalewamy wódką(...)przez tydzień, codziennie mieszać rano i wieczorem - piszę przez tydzień bo po tygodniu już zapomniałam ;) przelewamy przez sito do butelek Z przepisu mamy ok 1 l nalewki plus wiśnie w alkoholu do ciasta lub lodów. Na zdrowie
Gotowanie z pasjąbędzie problemu potem z zakalcem lub niewyrośnięciem ciasta. Ciasto mimo niewielkiej ilości składników jest wilgotne i sycące. Owoce, jakie dodacie do ciasta są waszym wyborem, nie muszą to być wiśnie jak u mnie. Świetnie sprawdzą się również śliwki, brzoskwinia, jabłka, truskawki czy maliny, a nawet borówki i jagody. Wykonałam je w dwóch formach, jedno z wiśniami klasyczne takie jak widzicie(...)niepełna łyżka ▸1 szklanka słodzika/cukru ▸2 jajka w temp. pokojowej ▸1 szklanka śmietany 18% w temp. pokojowej ▸1 łyżka oleju ▸2 łyżeczki proszku do pieczenia ▸ok. 500 g wiśni lub innych owoców Przygotowanie: 1. Owoce obtaczamy w niecałej łyżce mąki, aby nie opadły na dno ciasta i nie puściły za bardzo soków. Resztę mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia
Zdrowie i pysznie na talerzuWiśnie nadal królują na straganach i warto je zajadać bo są pyszne i zdrowe. Dziś wykorzystałam wiśnie do zrobienia przepysznego deseru, jakim jest ten sernik. Bazylia to idealny dodatek do sernika, choć myślałam inaczej jak zobaczyłam pierwszy raz sernik u Agaty. Zaufałam jej jednak i tak oto pyszny deser na stole, w mojej wersji oczywiście. Połączenie bazylii w deserze(...)serem jest idealnym rozwiązaniem. Sernik na zimno z bazylią i wiśniami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSezon letni to czas na przetwory, wszelakie. Robimy kiszonki , marynaty czy po prostu dżemy , konfitury, frużeliny aby zachować na dłużej zapach lata w słoikach. Dziś proponuję przepyszny dżem z wiśni, to jedne z moich ulubionych owoców. Zajadam wiśnie garściami a smakują jak najdroższe delicje, dżem z ich udziałem jest rewelacyjny. Dżem z pektyną z wiśni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniebiałego, zmielonego 4 jajka 200 ml śmietanki kremówki 30% 300- 350 g cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej opcjonalnie 1 łyżka ekstraktu cytrynowego dodatkowo: ok. 600 g wiśni wykonanie: Wszystkie składniki krótko miksujemy, tylko do połączenia się na jednolitą masę. Przekładamy na podpieczony spód. Na wierzchu rozkładamy równomiernie wiśnie i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez
Domowy Smak JedzeniaDietetyczne, orkiszowe babeczki z wiśniami , z małą ilością tłuszczu, bez cukru. Idealne na drugie śniadanie w ogrodzie lub piknik w parku. Dlaczego warto wprowadzić do naszego jadłospisu wiśnie? Odpowiedzi jest kilka! - wspomagają pracę serca - zwierają sporą ilość przeciwutleniaczy dzięki którym chronią organizm przed procesem starzenia i nowotworami - wspomagają usuwanie nadmiaru soli z organizmu - obniżają poziom "złego cholesterolu" - są moczopędne - mają(...)mało kalorii Brzmi to przekonująco? :) Składniki na 12 babeczek: 200-210 g mąki orkiszowej (u mnie typ 750) 150 g wydrylowanych wiśni 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g jogurtu naturalnego (bez laktozy) 50 g oleju rzepakowego/roztopionego masła 100 g erytrolu/ksylitolu/cukru 2 jajka Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20-23 minuty
Czarnawisienka