wiśnia - 6835 przepisów (strona:110/456)

Wiśnie drylowane 150

Był dżem wiśniowy  ..a tym razem są wiśnie drylowane..idealne np.pączków. 1 kg wiśni 0,5 kg cukru Wiśnie wydrylować, przełożyć do garnka, zasypać cukrem.Odstawić na około godzinę, by puściły sok.Po tym czasie gotować na małym ogniu przez kilkanaście minut. Nakładać do słoików,zakręcić i zawekować

Moje domowe kucharzenie
domowy sernik z wiśniami 210

sera 3 jajka 100 g masła 125 g cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią sok z 1/2 cytryny 15 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej wiśnie, wypestkowane (mogą buś świeże lekko podgotowane lub z kompotu) wykonanie: Ser trzykrotnie mielimy. Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem z wanilią. Następnie stopniowo dodajemy ser, masło(...)okaz mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz sok z cytryny, wszystko miksujemy na jednolitą masę. Gotową przekładamy na upieczony spód. Na warstwie sera układamy odsączone wiśnie. Całość podpiekamy w 170 st. C, aż ser się ze złoci. składniki na pianę z białek: 5 białek 150 g cukru sok z 1/2 cytryny wykonanie: Białka ubijamy z cukrem na sztywna pianę. Pod koniec ubijania

Domowy Smak Jedzenia
FRUŻELINA WIŚNIOWA 150

Świetnie smakuje z goframi, naleśnikami,a sernik z dodatkiem frużeliny wygląda rewelacyjnie. SKŁADNIKI 50 dag wiśni wydrylowanych 2 łyżki cukru sok z 1/2 cytryny łyżka mąki ziemniaczanej Wiśnie zagotować dodać cukier, sok z cytryny, odlać około 0,5 szklanki soku i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Do gotujących wiśni wlać rozrobioną mąkie ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Całości zagotować, gorącą frużelinę przekładać

RAROSSA
Wiśniowo-kokosowe smoothie. Idealne po treningu. 112

bowiem w porównaniu z nimi woda kokosowa nawadnia organizm do 10 razy lepiej, dostarczając niezbędnych mikroelementów. Dlatego też nazywana jest naturalnym izotonikiem . Banan dostarczy cennych węglowodanów i potasu .  Wiśnie natomiast zadziałają antybakteryjnie, odtruwająco, przeczyszczająco i przeciwzapalnie. Wyregulują gospodarkę kwasowo-zasadową w organizmie .  I wszystko to zawarte w małej szklaneczce przepysznego smoothie! Składniki na 2 porcje: 1 szklanka wiśni(...)minut wcześniej z zamrażalnika. Banana pokroić na kawałki. Do blendera wlać wodę kokosową, ekstrakt z wanilii. Dodać owoce. Zmiksować. Koktajl jest przyjemnie chłodny :) W lecie jak używamy świeżych wiśni można je wcześniej z bananem włożyć na 30 minut do zamrażalnika. Uzyskamy wtedy idealny napój na gorące

Moja Galeria Smaku
Rozgrzewająca czekowiśnia, czyli dżem wiśniowy z czekoladą i chili 224

Przy okazji wiśniowego kaszaka wspomniałam, że mnóstwo wiśni przerobiłam na różne dżemy - jedna seria jest z przyprawami korzennymi, druga z lawendą, a trzecia na bogato: z czekoladą, chili i rumem, czyli rozgrzewająca czekowiśnia dla dorosłych. To będzie prawdziwa przyjemność móc delektować się tym pysznym dżemem w mroźne dni. Polecam! Składniki (na 8 małych słoiczków): 1,5 kg wydrylowanych wiśni(...)Słoiki wysterylizować. Ja to robię w piekarniku: słoiki i nakrętki myję wstawiam do zimnego piekarnika, ustawiam piekarnik na 110 ° C (termoobieg) i wypiekam przez ok. 30 min. 2. Wiśnie przełożyć na patelnię/ do garnka z grubym dnem, dodać czekoladę, cynamon i drobno pokrojoną papryczkę chili, zagotować, co jakiś czas mieszając. 3. W międzyczasie wymieszać pektynę z 1 szklanką cukru. Dodać

Domowa Cookierenka Agi
Sernik szwarcwaldzki 1768

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sernik szwarcwaldzki to sernik na zimno z czekoladowym spodem, z lekką, kremową masą serową i galaretką z wiśniami. Jest pyszny, nie za słodki z lekką kwasowością wiśni. Takie ciasto możecie zrobić z świeżych lub mrożonych wiśni. Polecam każdemu Post Sernik szwarcwaldzki pojawił się poraz pierwszy w Marta

Marta Gotuje
Wiśnie w Rumie 148

Pijane wiśnie? Oj przydadzą się! Do ciast oczywiście i do drinków na przykład. Nie rozcieńczałam rumu, no bo jak w rumie to w rumie, cukru też nie dodawałam zbyt dużo, a i postawiłam na zdrowszy cukier, bo cukier trzcinowy. Czy zrobiłam dużo? Nie. Tylko kilka małych słoiczków. Nie potrzebuję więcej. Zresztą z przetworami staram się mocno hamować, bo ostatnio dokonałam(...)pewnego odkrycia. Zajrzałam do piwnicy, a tam jeszcze tyle słoików z zeszłego roku. Obiecałam sobie, że w tym roku będę robić mniejsze ilości :) Składniki: wiśnie cukier trzcinowy rum Wykonanie: Wiśnie umyłam, wydrylowałam spinaczem, a jak? Na fan page`u bloga możecie znaleźć filmik jak to zrobiłam. Tak przygotowane wiście układałam warstwami, każdą warstwę przesypałam łyżeczką cukru trzcinowego. Całą zawartość zalałam

Blondynka Gotuje
Drożdżówki z wiśniami i kruszonką 136

kuchni :P Ostatnio mam fazę na drożdżowe wypieki, a zwłaszcza drożdżówki z owocami. Drzewa rodzinnego sadu uginają się pod ciężarem swoich owoców. W tym roku wyjątkowo obficie obdarzyły nas wiśniami. Dlatego nie mając wyboru ;) musiałam upiec z nimi coś słodkiego :) Drożdżówki są bezproblemowe w wykonaniu a z ciastem pracuje się doskonale. Jeśli natomiast lubicie słodsze smaki, to polecam zwiększyć ilość(...)Składniki na 10-12 drożdżówek: Ciasto: 500 - 550 g mąki 30 g świeżych drożdży 250 ml mleka 100 g masła 2 jajka 4 łyżki cukru Nadzienie: 400 g wydrylowanych wiśni 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Kruszonka: 70 g masła 100 g mąki 35 g cukru pudru cukier waniliowy Lukier: cukier puder mleko aromat rumowy lub sok z cytryny

My simple kitchen
Wiśniowa pokusa 141

taki szybki, mało wymagający deser, a tak pyszny, przypominający mi cheesamisu z pewnego fast fooda. Potrzebujemy (na dwie porcje): 3 biszkopty 8 łyżek serka homogenizowanego, waniliowego kilkanaście wiśni garść migdałów, u mnie migdały od Gospodarstwa Rolnego Pliczko Na dno pucharka wsypujemy pokruszone biszkopty.  Na biszkopty kładziemy 2 łyżki serka, a na nie wydrylowane wiśnie tak, aby widać je było(...)zewnątrz.  Na wiśnie znowu układamy serek.  Migdały ze skórką siekamy lekko nożem i posypujemy wierzch. Gotowe :) Biszkopty szybko miękną pod wpływem serka, dlatego można zajadać deser niemalże od razu. Skomentuj

MamaOskarka
Lody wiśniowe z blendera. 168

Bardzo proste i smaczne lody, które można przygotować bardzo szybko przy pomocy blendera i zamrażarki ;) Jedyne co będzie potrzebne to mrożone wiśnie i śmietanka kremówka lub mascarpone. SKŁADNIKI 1 szklanka mrożonych wiśni ( można użyć więcej) 1 szklanka śmietanki kremówki lub 1 opakowanie 250g mascarpone cukier do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Śmietankę / mascarpone mocno schłodzić. Śmietanke ubić na sztywno. 2. Mocno(...)zmrożone wiśnie zblendować i połączyć z mascarpone lub ubitą śmietanką. Dodac cukru do smaku. 3. Lody powinny być już na tym etapie dobre, jeśli jednak są zbyt rzadkie umieścić w zamrażarce na 30 min- 1h. Smacznego

DefinicjaSmaku
Czekoladowy tort fasolowy 201

bezglutenowego) łyżeczka sody Masa: 500 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady 4 łyżki mleka 2 łyżki likieru wiśniowego Dodatkowo: duży słoik 730 g wiśni drążonych (360 g bez zalewy)  Do dekoracji: 1 paczka 255 g M&Msów 3 paczki po 160 g rurek waflowych z kremem zamiast powyższego: posiekane orzechy Przygotowanie(...)tortownicy o śr. 24-26 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 165 °C przez 40-55 minut przy większej tortownicy (u mnie przy tortownicy 24 cm 70 min.) . Wiśnie odsączyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do niej mleko. Serek mascarpone zmiksować z likierem  wiśniowym i cukrem pudrem. Dodać do tego czekoladę

Domowa Cookierenka Agi
Murzynek z wiśniami 117

przepis, który zawsze spotyka się z adoracją z mojej strony:) Murzynek :D Puszysty i wilgotny zarazem, bardzo czekoladowy :) Z dodatkami lub bez:) W sam raz na początek weekendu: :) P.S. Wiśnie są mało widoczne na zdjęciu jednak zapewniam, że się tam znajdują:) Składniki na formę z kominkiem 2,5 szklanki mąki półtorej kostki masła lub margaryny 1,5 szklanki cukru (jeśli(...)ktoś lubi słodsze to 2) 5 jaj 3,5 łyżki kakao 4 małe płaskie łyżeczki proszku do pieczenia kieliszek wódki (dałam wiśniówkę) pół szklanki wody mały słoik wiśni z kompotu polewa czekoladowa Margarynę stopić, dodać cukier, kakao, pół szklanki wody i cały czas mieszając gotować 5 minut na wolnym ogniu. wystudzić. Mąkę z proszkiem do pieczenia wsypać do masy

My simple kitchen
Tortowe ciasto wiśniowe. I w jakim kierunku zmierza mój blog? 125

jakie wygląda :) Ciasto na dużą blachę Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1 łyżka kakao* 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa wiśniowa: 2 małe słoiki wiśni z kompotu bez pestek 3 budynie śmietankowe 2 galaretki wiśniowe 3 łyżki cukru Pianka: 2 śnieżki 2 galaretki wiśniowe 400 ml mleka Biszkopt : Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy(...)blachy i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto będzie jeszcze ciepłe wyjmujemy z formy i zrywamy papier. *kakao można pominą i upiec jasny biszkopt Masa wiśniowa : Wiśnie wraz z sokiem przekładamy do garnka i dolewany troszkę wody. Stawiamy na ogniu. W pół szklance wody rozprowadzamy budynie i 3 łyżki cukru i wlewamy je do wiśni

My simple kitchen
Ciasto wiśniowo-czekoladowe 150

serduszkami ( klik ). W tej kwestii nic się nie zmieniło. Upiekłam tylko inne ciasto;)  Jestem bardzo zadowolona z tego wypieku. Nie jest ani zbyt skomplikowane ani zbyt słodkie. A wiśnia i czekolada to duet idealny. Do tego nutka kawy. Całość delikatna i pyszna :) Ciasto na małą, kwadratową blaszkę Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 łyżeczka(...)przygotowania masy na piankę czekoladową. W szklance mleka rozpuszczamy mleczną czekoladę (w kąpieli wodnej) i odstawiamy w chłodne miejsce (najlepiej jak nieco przestygnie wstawić do lodówki). Następnie kompot z wiśni (razem z owocami) wlewamy do garnka i dolewamy 1 i 3/4 szklanki soku wiśniowego. Doprowadzamy do wrzenia. Wówczas zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę oraz jedną łyżeczkę żelatyny. Całość dokładnie

My simple kitchen
Kostka jogurtowo-wiśniowa 163

ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Masa jogurtowa: 1000 g jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego lub gęstego) 7 łyżek cukru 8 łyżeczek żelatyny Frużelina wiśniowa: 750 g wydrylowanych wiśni 4-5 łyżek cukru 3 łyżki mąki ziemniaczenej  4 łyżeczki żelatyny Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Wsypać partiami cukier i ubijać aż powstanie lśniąca(...)gorącej wodzie i ciepłą (nie gorącą) wlać do masy. Dokładnie ze sobą połączyć a gdy zacznie tężeć wyłożyć na biszkopt. Wstawić do lodówki aż masa stężeje. Frużelina wiśniowa: Wiśnie przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Gotować aż wiśnie puszczą sok (można także rozdrobnić nieco owoce za pomocą tłuczka do ziemniaków). Odlać pół szklanki soku i rozprowadzić w niej mąkę ziemniaczaną

My simple kitchen