wiśnia - 6335 przepisów (strona:113/423)

Brownie z cukinii z kremem kokosowo-wiśniowym (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 93

łyżki kakao -1 łyżka octu jabłkowego -1 łyżeczka sody oczyszczonej -Cynamon, kardamon, mielony imbir Krem kokosowo-wiśniowy -stała część powstałego z jednej puszki mleka kokosowego Real Thai ,  -szklanka wiśni (mogą być mrożone) -ksylitol -mąka kokosowa  Dodatkowo - kakao do nasączenia: 3 łyżki kakao, 1/2 szkl gorącej wody lub napoju roślinnego, ksylitol według uznania (wszystko dokładnie wymieszać). -wiśnie (do dekoracji(...)minut do tzw. suchego patyczka. 6. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta pokroić go w dowolne kształty i polać przyrządzonym kakao. 7. Na końcu udekorować kemem kokosowo-wiśniowym  (śmietankę, wiśnie i ksylitol zblendować, dodać tyle mąki kokosowej ile potrzeba do jego zagęszczenia

Candy Pandas
Lody wiśniowe francuskie 104

kamień. Robiłam je bez maszyny, więc można zrobić dobre lody w domu. 350 ml śmietanki 36 % 1 łyżka cukru trzcinowego 3 żółtka 250 ml śmietanki 36 % 30 dkg wiśni wydrylowanych 1 laska wanili 350 ml śmietanki przelewam do garnka, dodaję laskę wanilii i zagotowuję. Odstawiam na godzinę. żółtka ubijam na parze z cukrem. Ze śmietany wyjmują wanilię, podgrzewam ja ponownie(...)ubitych żółtek wlewam śmietanę ciepłą stopniowo i cały czas miksuję. Garnek wstawiam na gaz i na wolnym ogniu podgrzewam, ale nie zagotowuję, cały czas mieszając. Masa lekko zgęstnieje. Wiśnie przekładam do garnka i na wolnym ogniu gotuję je, aż puszczą sok. Gotuję je aż sok zacznie gęstnieć. Wiśnie wlewam do masy jajeczno śmietanowej i miksuję. Pozostałą śmietanę kremówkę ubijam

wesoła kuchnia
Sok z aronii z liśćmi wiśni bez pasteryzowania, Kraków 125

Świetnie smakuje z herbatą w okresie jesienno-zimowym. Mimo, że do zrobienia soku używa się tylko liści wiśni, autentycznie czuć smak owoców. Sprawdzony przepis od mojej mamy. Składniki: 1 kg aronii 200 liści wiśni 1,5 l wody 0,5 kg cukru kilka cytryn (lub 1 płaska łyżka kwasku cytrynowego) W dużym garnku umieść: aronię, liście wiśni

Qlinarnie i Qlinarnie
Koktajl wiśniowo kokosowy z chia 125

możemy go zabrać do pracy. Skosztować na drugie śniadanie. Dodałam do niego nasiona chia które mają wiele właściwości. Koktajle sezonowe to samo zdrowie ugasimy  nimi pragnienie. 250 g wiśni 2 łyżeczki nasion chia 300 ml wody kokosowej 3 łyżki śmietanki kokosowej 1 łyżka wiórków kokosowych Mięta do dekoracji Nasiona chia, wiórki kokosowe zalewam wodą kokosową i odstawiam na godzinę(...)wody, dodaję wiśnie wydrylowane, śmietankę kokosową i miksuje blenderem. Koktajl podaję w wiśniami, i wiórkami oraz miętą

wesoła kuchnia
Przepis #161 FIT Fale Dunaju 140

Witajcie, ogólnie rzecz biorąc nie przepadam za smakiem wiśni. Z dzieciństwa kojarzę je tylko z kompotu oraz ciasta Fale Dunaju, które robiła moja babcia  a później mama. Korzystając z sezonu wiśniowego postanowiłam wrócić do tych smaków i przygotować swoją wersję tego ciasta. Moje FIT Fale Dunaju są bezglutenowe i bez dodatku białego cukru. Jeśli lubicie ciasta z owocami(...)łyżki miodu lub innego słodzidła - 2 łyżki kakao Krem - 2 duże (po 330 - 350 ml) opakowania jogurtu greckiego - 2 łyżki miodu lub innego słodziła Dodatkowo - 3/4 szklanki wydrylowanych wiśni - kilka kostek gorzkiej czekolady Wykonanie Ciasto Białka oddzielmy od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy słodzidło oraz po jednym żółtku (po każdym dokładnie miksujemy). Na koniec wsypujemy mąkę

Health-Fit-Life
naleśniki z frużeliną wiśniową 111

stron na złoty kolor. (Przed wylaniem pierwszej porcji ciasta natłuszczamy rozgrzaną patelnię) Usmażone układamy jeden na drugim. Podajemy z ulubionymi dodatkami. składniki na frużelinę wiśniową: ok. 500 g wiśni 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3-4 łyżki cukru (do smaku) wykonanie: Wydrylowane wiśnie zasypujemy cukrem i odstawimy, aż puszczą sok. 1/2 cz. soku odlewamy do garnuszka, dodajemy do niego mąkę ziemniaczaną(...)dokładnie mieszamy. Wiśnie z sokiem doprowadzamy do wrzenia i chwilkę gotujemy. Następnie dodajemy wymieszany sok z mąką ziemniaczaną. Wszystko mieszamy i podgrzewamy, aż sok zgęstnieje. Gotową frużeliną smarujemy naleśniki. Przed podaniem naleśników dodatkowo możemy je oprószyć cukrem pudrem

Domowy Smak Jedzenia
Botwinka z wiśniami i smażonymi na maśle ziemniakami 85

Botwinka w innej wersji, wzbogacona wiśniami. Składniki pęczek botwinki 1 łyżka masła 2 młode marchewki 2 szklanki wiśni 1 l bulionu warzywnego 100 ml śmietany do zupy sól sok z cytryny pieprz cukier kilkanaście bardzo małych młodych ziemniaków garść posiekanego koperku Przygotowanie Botwinkę opłukałem, osuszyłem. Odciąłem buraczki, starłem na średnich oczkach. Botwinkę pokroiłem w wąskie paski. W garnku z grubym(...)dnem rozgrzałem masło, dodałem marchewkę, pokrojone buraczki i wydrylowane wiśnie. Dusiłem ok. 8 minut. Zalałem bulionem, gotowałem ok. 10 minut. Dodałem botwinkę, gotowałem krótko, aż zmiękła. Rozprowadziłem śmietanę z kilkoma łyżkami wywaru, stale mieszając wlałem do zupy. Doprawiłem solą, pieprzem , sokiem z cytryny i cukrem. Ziemniaki młode, bardzo małe, ugotowałem z mundurkach. Wcześniej wyszorowanych. Po ostudzeniu przekroiłem je na pół

R'n'G Kitchen
Biszkopt z owocami i bezą kokosową 131

Odkurzony przepis na ciasto, które było niegdyś bardzo popularne w wersji z samymi brzoskwiniami. Dla wzbogacenia smaku i dodania koloru proponuję połączyć brzoskwinie z takimi owocami jak truskawki, wiśnie lub maliny. Składniki na biszkopt: 5 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki 1 łyżka kakao płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 1 łyżka oleju Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń(...)syropie ok 300 g wiśni (truskawek lub malin) 4 białka 200g kokosu 1 szklanka cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego           Białka jajek przeznaczonych na biszkopt ubić z cukrem na sztywno. Nie przerywając ubijania dodać ocet, a następnie żółtka, olej, proszek do pieczenia. Ubijać jeszcze chwilę. Wsypać mąkę i kakao, delikatnie wymieszać. Ciasto upiec w blaszce (23x32

Praktyczna pl
Kruchy placek z wiśniami i pianką 100

Kolejne ciasto z serii "strzępce i kruszonki". Tym razem z wiśniami i  pianką z dodatkiem oleju. Ciasto: 7 żółtek 250 g margaryny 4 szklanki mąki 1 i 1/3 szklanki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczeni 2 łyżki śmietany 18% Pianka: 7 białek 1,5 szklanki cukru budyń smietankowy 1 duży+1 mały 200g kokosu 2/3 szklanki oleju(...)wiśni cukier puder           Z podanych składników zrobić palcami kruszonkę. Połowę wysypać na blaszkę (25x34) wyłożoną papierem. Podpiec około 15 min ut w temperaturze 180 stopni. Z białek i cukru ubić sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodać proszek budyniowy, a po chwili wlewać strużką olej. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Piankę rozłożyć równomiernie na podpieczonym

Praktyczna pl
DOMOWY DŻEM AGRESTOWY- POZNAJ TRIKI I ZASADY DOBRYCH PRZETWORÓW NA ZIMĘ 151

głównie pleśni. Niestety wpływa on na kolor gotowego dżemu, i tak dżem np. z agrestu pięknie zielony stanie się żółty, dżem z truskawek bardziej bury niż czerwony. Dżem z wiśni raczej nie zmieni koloru, barwnik w wiśniach jest tak mocny, że nie ulegnie dużym zmianom. Zatem możesz robić dżemy kupując samą pektynę - znajdziesz ją w czeluściach internetowych bez problemu, możesz(...)czytasz gazetkę wiadomo! - umyj dokładnie owoce - każdy pozostały brud to bakterie czy pleśnie, które mogą rozwijać się w słoiczku i cała robota na marne! - owoce z pestkami wydryluj , wiśnie najlepiej dryluje się specjalnymi maszynkami, które można kupić na necie za grosze, ja mam taką małą ręczną za 5,99zł upolowaną kiedyś uwaga gdzie? w Rossmannie heheheh - owoce z drobnymi pestkami

SMYKWKUCHNI
Wątróbka w sosie wiśniowym 123

Wątróbka w trochę innym wydaniu, ale jaka dobra. Sos wiśniowy jest pyszny, i z wątróbką idealnie się łączy. Uwielbiam dodawać owoce do potraw mięsnych. Soczyste i kwaskowe wiśnie są idealne do tego. 30 dkg wątróbki z indyka 1 cebula sól, pieprz czarny, czerwony natka, koper,mięta 30 dkg wiśni bez pestek 100 ml wina czerwonego 1 łyżka masła 2 gwiazdki(...)goździki kardamon olej rzepakowy Wątróbkę oczyszczam, myję. Cebulę kroje w piórka i przesmażam na leju, dodaję wątróbkę i dalej smażę. Na końcu posypuję solą, pieprzem. Do garnuszka przekładam wiśnie, dodaje wino, anyż, kardamon, goździki i na wolnym ogniu gotuję aż sok który się wytworzy lekko się zredukuje. Na końcu dodaję masło, doprawiam solą, pieprzem, i chwilę gotuję sos zrobi się

wesoła kuchnia
Ciasto owsiane z wiśniami 115

Owsianka w formie ciasta to ciekawa alternatywa na śniadanie, wycieczkę lub po prostu do pracy. Do jego przygotowania użyłam płatków owsianych oraz mąki owsianej, smak przełamałam wiśniami i wzbogaciłam dodatkiem mąki migdałowej. Świetnie pasują także wiórki kokosowe. Oczywiście możecie dać do środka inne owoce np. maliny lub borówki. Polecam szczególnie te kwaśniejsze. W dodatku, jest ono proste i szybkie(...)zwykłe lub roślinne np. migdałowe, owsiane) lub więcej jeżeli ciasto będzie za suche 3 łyżki lub więcej miodu (lub innego słodzidła np. ksylitolu) 2  jajka (L) 250g wydrylowanych wiśni (poza sezonem mrożone, ale rozmrożone) 3 łyżki (45g) oleju kokosowego lub masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Opcjonalnie aromat waniliowy lub migdałowy Przygotowanie: Olej kokosowy lub masło rozpuścić

Fabryka pomysłów
Miętowo-czekoladowe brownie z wiśniami 127

Mięta i czekolada to genialne połączenie. To brownie jest cudowne! Nic nie zapychające. Na gorzkiej czekoladzie z wiśniami, wilgotne ale nie przesłodzone, jednym małym kawałkiem można się nasycić,   choć ciężko na jednym poprzestać :D Doskonały wypiek na letnie ciepłe wieczory a z polewą czekoladową smakuje jeszcze lepiej. Foremkę ze zdjęcia na brownie z serii Retro  kupicie w sklepie(...)zawartości 70% kakao 11 dag cukru trzcinowego brązowego 11 dag masła 82% ¼ szklanki świeżych liści mięty 1 łyżka ciemnego kakao 1 pełna łyżka mąki tortowej Szczypta soli Świeże wiśnie ilość wg uznania Polewa czekoladowa do polania Sposób przygotowania: Masło przełożyć do małego rondelka postawić na palniku i rozpuścić do płynnej konsystencji. Zestawić z palnika, dodać połamaną na kawałki czekoladę, odczekać

Wanilia i Kardamon
Brioszki z wiśniami 111

Wiśni u mnie pod dostatkiem, więc szukałam jakiegoś smacznego pomysłu na wykorzystanie ich w deserach iii znalazłam idealny przepis na pyszne słodko- kwaśne brioszki oblane lukrem o aromacie migdałowym. Polecam serdecznie! Składniki na 15 brioszek: ciasto: mąka pszenna 380 g, cukier 50 g, jajka 3 szt, masło 170 g, mleko 100 ml, sól 0,5 łyżeczki, drożdże świeże(...)suche 7 g, nadzienie wiśniowe: wiśnie 450 g, cukier 3 łyżki, sok z cytryny 2 łyżki, skrobia ziemniaczana 1 łyżka + 1 łyżka wody, lukier: cukier puder 3/4 szklanki, woda wrząca 2 łyżki, aromat migdałowy 4 krople, ponadto: jajko 1 szt, mleko 1 łyżka, Sposób przygotowania: Jeśli używamy świeżych drożdży to należy przygotować rozczyn. Mąkę łączymy z cukrem, solą, wyrośniętym rozczynem

kulinarne odsłony pati
Tarta z czereśniami. Przepis krok po kroku 508

zimnej śmietany kremówki 36 % 250 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 50 ml ciepłej wody   Polewa   450 g czereśni lub wiśni bez pestek 3-4 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 140 ml zimnej wody     Ciasto (spód tarty):   Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą(...)ubijającej się śmietany. Pod koniec dodaj cukier i przestudzoną ale nie stężałą żelatynę. Krem ułóż na ostudzonym spodzie tarty.   Polewa:   Zamrożone wiśnie wsyp do rondelka. Zalej połową wody (70 ml) Gotuj na małym ogniu 5 minut z dodatkiem cukru, następnie dodaj resztę zimnej wody wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Wszystko

kuron.com.pl