miał wpływ nie tylko na wartości koktajlu, ale również na jego smak. PRZEPIS KOKTAJL PROTEINOWY Składniki: 2 łyżki białka konopnego o smaku waniliowo truskawkowym 200ml zimnej wody 1 garść wiśni mrożonych pół jabłka 1 garść mikrolistków brokułu 1 łyżeczka siemienia lnianego złotego Jak zrobić koktajl proteinowy: Zaczynamy od wrzucenia do kielicha blendera wiśni. Następnie jabłko obieramy, pozbawiamy ogryzka i dodajemy(...)wiśni. Potem dodajemy listki, siemię lniane i białko. Zaraz potem zalewamy wodą. Następnie miksujemy wszystko na gładki koktajl. Artykuł Koktajl proteinowy na odchudzanie pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujepudru, 2 śmietan-fixy 3 cukierki białe Michałki Krem na wierzch: ½ szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 cukier waniliowy 2 szkl. mleka w proszku, 200 g masła niebieski barwnik Dodatkowo: wiśnie drylowane z kompotu, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, sok pomarańczowy do nasączenia Wykonanie: Biszkopt : Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem. Białka ubijamy z cukrem(...)części. Do 1 dodajemy posiekane cukierki. Krem na wierzch: Mleko zagotowujemy z cukrami, studzimy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy po trochu mleka, a na końcu mleko w proszku. Wiśnie przekładamy do rondelka, dodajemy 1/4 szkl. wody, zagotowujemy, w pozostałej wodzie rozrabiamy mąkę, zagęszczamy nią wiśnie, studzimy. W razie potrzeby można dosłodzić. Przełożenie tortu. Pierwszy biszkopt smarujemy 1/3 masy, na wierzch
słodki bratekdobrze schłodzić aby nie było problemu z rozdzielaniem ich). składniki na różową piankę: 6 białek 6 łyżek cukru 3 kisiele wiśniowe (każdy po 40 g) ok. 340 g wiśni z kompotu (wydrylowane) wykonanie: Białka ubijamy na sztywno 2 łyżkami cukru. Pozostały cukier mieszamy z kisielami i dodajemy stopniowo do pany cały czas ubijając. Jedno ciasto wkładamy do foremki. Na cieście(...)układamy 1/3 część wiśni oraz 1/3 część pianki. Całość przykrywamy drugim ciastem. Pieczemy ok. 20 -25 min. w 180 st. C. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. Z pozostałymi postępujemy tak samo. składniki na krem budyniowy: 750 ml mleka 2 budynie (po 40 gr) 2 żółtka 100 g cukru 200 g masła w temperaturze pokojowej wykonanie: 500 ml mleka zagotowujemy
Domowy Smak Jedzeniawygląda. A robi się go w 10 minut. Uważam że jest wart grzechu bo zdrowy, domowy i mega owocowy. 1 ananas 400 ml mleczka kokosowego 15 dkg wiśni mrożonych 6 orzechów brazylijskich 1 łyżka mączki ziemniaczanej 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej 1 żółtko Ananasa obieram, usuwam niejadalny środek. 2/3 ananasa kroję na kawałki i miksuję blenderem na mus. Przelewam(...)mleczka kokosowego. Wlewam do gotującego musu i mieszam. Zdejmuję z ognia. Jak lekko przestygnie przekładam do szklanek. Resztę mleczka dzielę na dwie części. Jedną miksuję z wiśniami a drugą zostawiam naturalną. Na zimny budyń przekładam na zmianę mus wiśniowy i mleczko naturalne. Dekoruję kawałkami ananasa, orzechami brazylijskimi i wiśnią
wesoła kuchniadomu, z dala od rodziny, więc też plany kulinarne mniej obfite. Ale święta będą tak czy inaczej się dobędą i warto upiec coś dobrego. Ja proponuję mazurek czekoladowy z wiśniami, który co roku gości na naszym rodzinnym stole (koniecznie w towarzystwie tej babki cytrynowej ). Spód jest czekoladowy, na nim kakaowy krem z mascarpone i kratka z rozpuszczonej(...)czekolady a pomiędzy kratką wisienki. Przepyszny! Mazurek czekoladowy z wiśniami Ciasto 150 g mąki pszennej szczypta proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 4 łyżki cukru 120 g zimnego masła 1 jajko Polewa 250 g mascarpone 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Dodatkowo- jedna czekolada deserowa, wiśnie kandyzowane, albo z zalewy Mąkę wymieszać w misce z proszkiem
Smaczny zeszytksiążek mamy całe, wypełnione po brzegi półki! To już spokojnie można nazwać chorobą. Ale lepiej w tę stronę, prawda? Też tak macie? Dziś prosty, kruchy placek z wiśnią. Takie idealne, niedzielne kruche ciasto. Dbajcie o siebie! Składniki na kruche ciasto: 300g mąki 200g masła 3 żółtka 100 g cukru pudru dodatkowo : 0,5 kg świeżych/mrożonych wiśni 4 łyżki(...)ciasto rozwałkowujemy i rozkładamy w tortownicy, lub wormie do tarty. Wkładamy do piekarnika na 15 minut na 180`C. bądź do momentu zarumienienia się ciasta. Następnie na ciasto wykładamy wiśnie, które posypujemy cukrem. Wierzch ciasta dekorujemy pozostawionym surowym ciastem tworząc kratkę. Wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika i pieczemy około 25 minut - do zarumienienia się ciasta. Smacznego
Słodkie Przyjemnościduże kwadratowe kawałki… czasami, mama musiała mi pomagać zjeść, bo sama nie dawałam sobie rady. Moja Wuzetka jest nieco inna. Odrobinę alkoholowa, mało słodka, mocno wilgotna i z wiśniami z nalewki, upieczona w postaci torciku. Zrobiona na prośbę męża, który uwielbia ciasta z kremem. Wuzetkę można przygotować jako tort, obłożyć bitą śmietaną czy masą cukrową. Można też z podanych(...)dodać 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki cukru pudru Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Polewa: 100 gr gorzkiej czekolady 100 gr śmietany kremówki 30 lub 36 % wiśnie z nalewki (wyciśnięte z nalewki) W małym garnuszku podgrzać śmietanę, prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę, wymieszać. Poncz: 3/4 szklanki nalewki z wiśni 1/4 szklanki wody Wykonanie: Na paterze ułożyć
moj przepis naPonownie jesteśmy na wsi i korzystamy z dobrodziejstw sadu i ogrodu. W pierwszej kolejności zabraliśmy się za wiśnie, z których nastawiliśmy nalewkę wiśniową , dość szybką do przygotowania, bo już za miesiąc będziemy mogli nią częstować Rodzinkę. Na razie czekamy na słońce, ponieważ niebo całe zasnute jest kłębiastymi chmurami, a nasza nalewka powinna dojrzewać w pełnym słońcu. Liczymy jednak(...)pogoda wkrótce się poprawi i domowej roboty wiśniowa nalewka będzie miała wyśmienity, głęboki smak. Składniki na nalewkę wiśniową 750 g wiśni 500 ml wódki 300 g cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Owoce umyć, wydrylować. Włożyć do dużego słoika, dorzucić 20 pestek, zalać alkoholem i pozostawić w nasłonecznionym miejscu na 12 dni. Trzynastego dnia przecedzić przez sitko, dodać cukier, dobrze zamieszać
niecodziennikparymożna je przygotować w krótkim czasie. Na krem wyłożyłam nadzienie wiśniowe. Ten mały dodatek wspaniale urozmaicił smak całego deseru. Oczywiście możecie tu zamiennie użyć dżemu, marmolady czy też wiśni ze słoika (owoce należy wcisnąć w krem). To kto się skusi na taką prosta kremówkę z wiśniowym akcentem na groszku ptysiowym? A jeśli szukacie innych prostych ciast do kawy czy herbaty(...)ciut więcej w zależności od upodobań) 750 ml mleka 200 g miękkiego masła Dodatkowo: groszek ptysiowy Brześć kilka łyżek nadzienia wiśniowego lub zamiennie dobrej jakości dżem wiśniowy, marmolada lub wiśnie ze słoika cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Spód tortownicy (23 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wysypujemy pół groszku ptysiowego. Teraz przygotowujemy krem do kremówki: W wersji pierwszej
Słodkie okruszkimożna je przygotować w krótkim czasie. Na krem wyłożyłam nadzienie wiśniowe. Ten mały dodatek wspaniale urozmaicił smak całego deseru. Oczywiście możecie tu zamiennie użyć dżemu, marmolady czy też wiśni ze słoika (owoce należy wcisnąć w krem). To kto się skusi na taką prosta kremówkę z wiśniowym akcentem? A jeśli szukacie innych prostych ciast do kawy czy herbaty, to polecam(...)ciut więcej w zależności od upodobań) 750 ml mleka 200 g miękkiego masła Dodatkowo: groszek ptysiowy Brześć kilka łyżek nadzienia wiśniowego lub zamiennie dobrej jakości dżem wiśniowy, marmolada lub wiśnie ze słoika cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Spód tortownicy (23 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wysypujemy pół groszku ptysiowego. Teraz przygotowujemy krem do kremówki: W wersji pierwszej
Słodkie okruszkiBułeczki drożdżowe z wiśniami i czekoladą to jedne z lepszych drożdżówek, jakie upiekłam i jakie jadłam. I wprawdzie tak mogłabym zakończyć post, bo nic więcej nie trzeba dodawać. Bułeczki rozpływają się w ustach, dosłownie. Są tak delikatne, puszyste i maślane , że mogłabym kilka dni przeżyć na samych drożdżówkach. Idealne proporcje masła, mąki i drożdży pozwalają na pięknie wyrośnięte i przede(...)każdemu, kto ma odrobinę chęci. Na zdjęciach możecie zobaczyć, że pękają. Masa czekoladowa wypływa, ale to nie zmienia niczego – w środku nadal jest jej dużo no i są wiśnie. Kiedyś używałam miksera z hakiem do zagniatania cista drożdżowego. Jest to z pewnością wielkie ułatwienie, ale czy daje tyle samo satysfakcji z pieczenia drożdżówek? Ja zagniatając ciasto ręcznie relaksuję się
Słodkie GotowanieWiśniowy sad to ciasto bez pieczenia. Świetny letni smak soczystych wiśni, puszysta śmietana i spód ze smażonych na patelni płatków owsianych. Wszystko razem smakuje obłędnie. Spróbujcie koniecznie Składniki na spód: 100 g masła 2 szklanki płatków owsianych 2 łyżki kakao 2 łyżki miodu 1 łyżka masła orzechowego 50 g masła (1/4 kostki) rozpuszczam na patelni, wsypuję płatki owsiane i smażę(...)niej galaretkę, krótko miksuję. Masę wylewam na spód i całość wstawiam do lodówki, żeby masa stężała. Składniki na warstwę wiśniową: 1 galaretka wiśniowa 400 ml wody 300 g wiśni bez pestek Galaretkę rozpuszczam w wodzie i odstawiam do wystygnięcia. Kiedy galaretka jest zimna, wiśnie układam na białej masie i zalewam je galaretką. Ciasto ponownie wędruje do lodówki do zastygnięcia
Słodki sentymentmleko letnie 1,5 szklanki, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jajka 3 sztuki "L", olej rzepakowy 1/2 szklanki, sól 1 szczypta, mąka tortowa 3 szklanki, wiśnie bez pestek 70 dag kruszonka: cukier 100 gram, mąka tortowa 150 gram, masło miękkie 125 gram Drożdże w misie robota rozetrzeć łyżką z 1/2 szklanki mleka letniego, łyżką cukru, mąki, przykryć talerzem(...)zostawić na 45 minut do wyrośnięcia. Z podanych składników mikserem utrzeć kruszonkę. Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć wyrośnięte ciasto, na wierzchu rozsypać gęsto wiśnie bez pestek, posypać kruszonką. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić. - ciasto drożdżowe z wiśniami jest bardzo lekkie, puszyste, aromatyczne
W Mojej Kuchni Lubięczekolady deserowej, startej wykonanie: Mascarpone miksujemy ze śmietanką oraz cukrem pudrem na sztywną, gładką masę. Dodajemy startą czekoladę i mieszamy szpatułką. Krem dzielimy na dwie części. dodatkowo: dżem wiśniowy wiśnie z kompotu lub syropu lub nalewki bez pestek ok. 150 ml mocnego naparu kawy, posłodzonego wykonanie tortu: Na paterze układamy jeden blat, nasączamy go. Smarujemy dżemem, układamy wiśnie i wykładamy(...)kremu. Układamy drugi blat, nasączamy go, smarujemy dżemem, układamy wiśnie i wykładamy pozostałą część kremu. Przykrywamy trzecim blatem, który również nasączamy. Dowolnie dekorujemy. Całość schładzamy w lodówce min. 3 godz. Ja do dekoracji użyłam kremu maślanego z dodatkiem mleka w proszku
Domowy Smak JedzeniaSłodka chwila Całkiem niedawno, wraz z odkryciem butelek soku z wiśni i porzeczek na jednej z kuchennych półek, przypomniałam sobie metodę na szybkie słodkości. Pokusa na takie zachcianki pojawia się w najmniej oczekiwanym momencie i wtedy to sięgam po... kisiel! Jest jeden warunek. Ten kisiel nie będzie z torebki. Zawartość soku wiśniowego w "torebkowym" wiśniowym kisielu w stosunku(...)konsument decyduje. Ja z taką świadomością nie sięgam już po kisiel z torebki. Chcę czegoś więcej. A może czegoś mniej? W końcu rezygnuję z robaków :) Kisiel z wiśni i porzeczek Składniki: (na kubek 250ml) babciny / maminy sok owocowy z wiśni i porzeczek (lub inny domowy - Twój ulubiony) 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej wrzątek Domowy kisiel - sposób przygotowania: Wstaw wodę
Gary Bez dna