dziś wiadomo, że czekolada i wiśnie to jedno z najlepszych połączeń. Dziś zapraszam więc na taki znakomity, szybki deserek. W sam raz na umilenie sobie zimowej atmosfery, ale można go zrobić o dowolnej porze roku, bo nadają się do niego mrożone jak i świeże owoce. Krem być może nie należy do tych lżejszych, ale serek mascarpone świetnie tu pasuje(...)mnie 70% kakao 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie, w zależności od preferencji i tego jakiej czekolady użyjemy) Warstwa owocowa: 1 galaretka wiśniowa 300 ml wody kilkanaście świeżych lub mrożonych wiśni Krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do całkowitego ostudzenia. Mascarpone przełożyć do miski, wlać ostudzoną czekoladę oraz ksylitol jeśli używamy i zmiksować na gęsty krem. Tak przygotowany
Healthy food exploreroraz na wierzchu z ciasta miodowego pieczonego razem z orzechami w miodzie. Takie ciasto na bogato - aż 6 pysznych warstw. Czytaj dalej >> 2) Świąteczny torcik makowy z wiśniami Świąteczny torcik w wersji bezglutenowej. Składa się z dwóch biszkoptowych blatów makowych, przełożonych konfiturą wiśniową oraz masą z palonej białej czekolady, pomiędzy którą znajduje się żelka wiśniowa. Wierzch tortu(...)bita śmietana ozdobiona suchym makiem oraz grysem z wiśni liofilizowanych. Czytaj dalej >> 3) Makowiec japoński Makowiec japoński to ciasto makowe pełne bakalii, które w składzie ma również jabłka, a zamiast mąki pszennej daje się kaszę mannę. Ciasto jest bardzo smaczne i wilgotne - to zasługa jabłek, a dodatkowo napakowane bakaliami. Wierzch oblany jest gorzką czekoladą i posypany posiekanymi orzechami
Kuchnia MagdaLenyoraz na wierzchu z ciasta miodowego pieczonego razem z orzechami w miodzie. Takie ciasto na bogato - aż 6 pysznych warstw. Czytaj dalej >> 2) Świąteczny torcik makowy z wiśniami Świąteczny torcik w wersji bezglutenowej. Składa się z dwóch biszkoptowych blatów makowych, przełożonych konfiturą wiśniową oraz masą z palonej białej czekolady, pomiędzy którą znajduje się żelka wiśniowa. Wierzch tortu(...)bita śmietana ozdobiona suchym makiem oraz grysem z wiśni liofilizowanych. Czytaj dalej >> 3) Makowiec japoński Makowiec japoński to ciasto makowe pełne bakalii, które w składzie ma również jabłka, a zamiast mąki pszennej daje się kaszę mannę. Ciasto jest bardzo smaczne i wilgotne - to zasługa jabłek, a dodatkowo napakowane bakaliami. Wierzch oblany jest gorzką czekoladą i posypany posiekanymi orzechami
Kuchnia MagdaLenyBardzo smaczne ciasto jasne i ciemne w dodatku z wiśniami i masą budyniową. Całość polana polewą czekoladową. SKŁADNIKI : 6 jajek ,rozmiar "M" 1 szklanka cukru ( szklanka ma pojemność 250 ml ) 1 cukier waniliowy 200 ml mleka 3/2 % 200 ml oleju rzepakowego 3 szklanki mąki pszennej tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżki ciemnego kakao 450 g mrożonych wiśni MASA : 3 szklanki mleka 3/2 % 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 200 g masła + 4 łyżki cukru pudru olejek waniliowy POLEWA : 100 g masła 4 łyżki cukru 3 łyżki ciemnego kakao
Kulinarne Fantazje MarioliDzisiaj propozycja na „małe co nieco w wersji bankietówek: porcjowanych ciastek, które kuszą wdzięczną aparycją i zachęcają do skosztowania. A kryją w sobie symfonię trzech smaków: kawowego kremu, soczystości wiśni, i kuszącej deserowej czekolady. Ciastka w takiej formie są podzielne i bardziej niż ciasto przyciągają wzrok. Jeśli zależy Wam zatem na efektownej ,słodkiej ozdobie uroczystego stołu- zapraszam do wykonania(...)zalanej 100 ml wrzątku + 1 łyżka cukru całość mieszamy dokładnie i odstawiamy do ostudzenia następnie dolewamy 50 ml wódki Składniki na frużelinę wiśniową: 400 g mrożonych wiśni ½ szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki żelatyny Wydrylowane wiśnie zasypujemy cukrem i smażymy chwilę na wolnym ogniu, aż się zagotują. Do powstałego owocowego sosu dodajemy żelatynę rozrobioną w 1/3 szklanki
Domowe ciastaWiśniowe niebo Lekkie i delikatne ciasto na kruchym spodzie z wiśniami, kremem śmietankowym i bezą, które wprost rozpływa się w ustach. Niebo w gębie! Składniki: Ciasto kruche: 3 żółtka 150g mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 30g cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego Masa owocowa: ok 400g wydrylowanych wiśni – świeżych lub mrożonych 2 galaretki
Blog z Apetytemzrobię z niej aromatyczny kompot. Taki sam jak robiła moja mama oraz babcia. Zapraszam na mój sprawdzony przepis z idealnie dobranymi proporcjami 3 składników. Czarna porzeczka dojrzewa razem z wiśnią. Polecam przepis na kompot z wiśni do słoików na zimę . Często też łączę owoce i gotuję kompot wiśniowo porzeczkowy. Używam wówczas proporcji 2/3 porcji wiśni i 1/3 porzeczki. Składniki Moja
Ania gotujetakie tam. Ktoś mnie ostatnio nazwał mistrzynią drożdżowego, nie wiem czy to prawda, ale nawet, nawet to drożdżowe mi wychodzi. Tym razem upiekłam rogaliki z nadzieniem budyniowym, dodałam trochę wiśni i mnóstwo kruszonki, oczywiście takiej maślanej, bo jak kruszonka to obowiązkowo na maśle 82 %. Macie ochotę na takie rogaliki? Upieczcie i koniecznie dajcie znać czy smakowały. Ja gwarantuję, że posmakują(...)mleka każdy ) Na kruszonkę: 10 dag mąki tortowej 5 dag masła 82 % lub margaryny 5 dag cukru Dodatkowo: mąka do podsypania stolnicy około 1 szklanka wydrylowanych wiśni ( mogą być świeże, mrożone lub ze słoika ) 1 jajko Wykonanie pysznych rogalików: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie wsypujemy mąkę
Izabelawkuchnizbędnego gadania, dziś było czyszczenie lodówki. Parę dni temu znalazłam także mrożone wiśnie, więc wylądowały w koktajlu. A, no i od jakiegoś czasu robię mleko owsiane, ale o tym będzie osobny post. Pijcie na zdrowie. Składniki: 200 ml mleka (ja użyłam owsianego ) 3 małe brzoskwinie garść wydrylowanych wiśni 3 suszone daktyle (przepis na 2 porcje) Daktyle zalewamy mlekiem i odstawiamy(...)składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładki koktajl. O myciu owoców i warzyw nie trąbię Wam tutaj, bo wszyscy dobrze wiecie, że trzeba to robić. Artykuł Koktajl z wiśniami i brzoskwiniami pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovywyczuć, ciężko to zrobić za pierwszym razem tak, żeby każdy był zadowolony. Nasze proporcje mniej więcej zawsze są te same, bez względu na to czy robimy nalewki z wiśni, porzeczek czy aronii. I zawsze jakoś to gra. Jeżeli chcecie zrobić bardzo mocną nalewkę, zamiast wody, dodajcie do niej wódki. W paru przepisach widziałam takie systemy. Z proporcjami Wam jednak(...)pomogę, bo nigdy tego nie robiłam. Popróbujcie raz, drugi. Kiedyś dojdziecie do idealnych dla siebie proporcji. I na zdrowie. Powiedzmy. Składniki: 4 kg wiśni 2 litry spirytusu rektyfikowanego 95% 1,5–2 litry wody przegotowanej lub źródlanej płynny miód o neutralnym smaku (opcjonalnie) Wiśnie myjemy, część (1 kg) można wydrylować, ale nie jest to konieczne. Umyte owoce zalewamy spirytusem
KardamonovyWiśnie zalane gęstym syropem są pysznym dodatkiem do deserów, ciast czy nawet mięs. Są też pyszną przekąską. Zachęcam do ich zrobienia. SKŁADNIKI: 1 kg. wydrylowanych,umytych wiśni 0,5 kg. cukru WYKONANIE: umyte wiśnie przesypujemy cukrem(ilość można zwiększyć), zostawiamy na dwie godziny, następnie wkładamy do słoików zalewamy sokiem,zamykamy i gotujemy 10 minut
Kuchnia BeatyDżem z wiśni, to jeden z najbardziej ulubionych dżemów w rodzinie, dlatego spiżarnia bez niego nie może się obyć. SKŁADNIKI: 2kg. wydrylowanych,umytych wiśni 0,8 kg. cukru 2 żel-fixy 3:1 WYKONANIE: wiśnie przesypujemy cukrem, odstawiamy na 2 godziny,aż puszczą sok, następnie gotujemy przez godzinę,aby odparować większość soku, pod koniec gotowania dodajemy żel-fix , dokładnie mieszamy
Kuchnia BeatyZestawienie 20 przepisów na domowe wypieki i desery na zimno, które przygotujesz z sezonowych owoców dostępnych w lipcu. W tych ciastach i deserach znajdziesz: maliny, wiśnie, brzoskwinie, borówki, porzeczki, czereśnie oraz jeżyny. Poniżej znajdziesz przepisy takie jak: malinowe ciasto z Delicjami wiśniowy deser w pucharku kokosowa tarta z czereśniami owoce w syropie do słoików na zimę drożdżówki z sezonowymi owocami(...)kremem jak do kremówki To proste i pyszne ciasto bez pieczenia składa się z kilku warstw, które harmonijnie łączą się w jeden nieziemski deser!… ZOBACZ PRZEPIS Deser z wiśniami jak ciasto filadelfia – PRZEPIS Deser z wiśniami i kremem jogurtowym, który zainspirowany jest popularnym ciastem filadelfia. Deser ma lekką i orzeźwiającą formę. Ten przepis… ZOBACZ PRZEPIS Placuszki jogurtowe
Via Gustobrownie bez jajek Przedstawiam Wam przepis na najlepsze wegańskie brownie! Receptura jest bardzo prosta, a ciasto wychodzi wilgotne i pięknie wypieczone mimo braku… ZOBACZ PRZEPIS Ucierane ciasto z wiśniami i kokosem Ucierane ciasto z wiśniami i kokosem to przepis na ciasto składające się z trzech warstw – ciasta, wiśni z syropu… ZOBACZ PRZEPIS Babka bezglutenowa – przepis
Via Gustoforemki (ok.22×32 cm wyłożoną papierem do pieczenia). Bezę suszymy ok. 40 min. w 140 st. C. Pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. składniki na wiśnie w galaretce: 2 galaretki wiśniowe 750 ml gorącej wody ok. 400 g wiśni z kompotu wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej galaretki dodajemy wiśnie i odstawiamy
Domowy Smak Jedzenia