gdybym czegoś od siebie nie dodała, lub czegoś nie zmieniła. Także tym razem proponuję wam odmienną wersję ciasteczek, które są obłędnie migdałowe w smaku, a nadziane suszoną soczystą wiśnią Bakalland i orzechami nerkowca oraz tradycyjnymi surowymi migdałami. Receptura nieco inna niż ta na catuccini, ale zapewniam was że po drugim pieczeniu ciastka będą tak samo kruche, lekko twardawe(...)oleju z pestek winogron, lub rzepakowego 2 duże jajka (L) 10 g skórki cytrynowej świeżo startej 30 g migdałów całych 60 g orzechów nerkowca 100 g suszonej wiśni Bakalland 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0.5 łyżeczki soli Wykonanie : 1. Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiewamy. 2. W osobnym naczyniu mieszamy cukier, olej
vaniliowoczekoladowaSKŁADNIKI Kruchy spód: 360 g mąki pszennej tortowej 170 g zimnego masła 100 g cukru 7 żółtek 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Warstwa wiśniowa: 1 kg wydrylowanych wiśni wraz z sokiem 1/2 szklanki wody 2 galaretki o smaku wiśniowym 2 łyżeczki żelatyny Czekolada: 150 g gorzkiej czekolady 200 g śmietany 30% Bita śmietana: 1 kg śmietany 36% 2 opakowania(...)rozwałkować, wyłożyć na dnie formy o wymiarach 40 x 26 cm, ponakłuwać widelcem i włożyć na 25-30 minut do piekarnika. Upieczony kruchy spód zostawić do ostudzenia. Warstwa wiśniowa: Wiśnie przełożyć wraz z sokiem do garnka, dodać wodę i zagotować. Do szklanki nalać trochę wody, dodać żelatynę i zostawić do napęcznienia. Po zagotowaniu wiśni wyłączyć palnik, dodać mieszając galaretki wiśniowe
Passions hobbies lifezupę owocową gotowało się trochę inaczej, przede wszystkim bez galaretki. Zupa wiśniowa Przygotuj garnki, wagę kuchenną, łyżkę, durszlak, drylownicę lub średniej wielkości agrafkę. Przygotuj składniki: trochę ponad 1 kg wiśni, 1 opakowanie galaretki o smaku wiśniowym, cukier, 10 dag grubego makaronu, np. kokardek, dużą szczyptę cynamonu. Wiśnie przebierz, opłucz pod bieżącą wodą i osącz na sicie. Osączone owoce wydryluj. Odmierz(...)wydrylowanych wiśni. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu i odcedź. W większym garnku zagotuj mniej więcej 1 litr wody. Na wrzątek wrzuć wydrylowane owoce i całość gotuj pod przykryciem przez ok. 20 minut. Po tym czasie do zupy dodaj galaretkę, dokładnie wymieszaj i ponownie zagotuj. Całość dopraw do smaku szczyptą cynamonu oraz cukrem. Tak przygotowaną zupę wiśniową podawaj z makaronem
blog.moje-pasje.infoIdealne bułeczki do popołudniowej kawy lub na śniadanie :) pulchne i miękkie a dzięki wiśniom soczyste ....polecam bo są łatwe do zrobienia :) Składniki na 22 sztuki : - 500g mąki pszennej u mnie typ 650 - 2 jajka - 50g świeżych drożdży - 200 g cukru - 50g roztopionego masła - 200 ml letniego mleka ( jak ciasto jest za gęste można dodać więcej ) Nadzienie : - 450 g białego(...)serka - 3 duże łyżki cukru ( lub do smaku) - kilka łyżek wiśni ze słoika - 1 żółtko - 1 jajko do posmarowania bułek + łyżka mleka - trochę cukru pudru do posypania Drożdże rozrabiamy w letnim mleku ,robimy tzw rozczyn, czekamy ok 10 minut aż wyrośnie i mieszamy wszystkie składniki na ciasto. Wyrabiamy kilka minut ,posypujemy mąką , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę żeby
Wypieki Renewielu warstw upieczonych z ciasta biszkoptowego lub piaskowego i maślanej masy, ozdobiony krokantem z orzechów laskowych, włoskich lub migdałów. Warstwy kremu mogą być wzbogacone konfiturą, a góra ozdobiona kandyzowanymi wiśniami. Całość bardzo klasyczna, elegancka i subtelna w smaku. Prezentuje się świetnie i tak samo smakuje. Wprowadziłam małe modyfikacje, by tort pieczony w domu był nieco mniej kaloryczny i zdrowszy. Cukier(...)pieczenia Składniki na krem: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 4-6 łyżek ksylitolu/ cukru 2 łyżki rumu 200 g masła dodatkowo: 1 op. krokantu z orzechów laskowych kandyzowane wiśnie 1 słoiczek kwaśnego dżemu, najlepiej porzeczkowego Wykonanie: białka jajek ubić na sztywno. Pod koniec ubijania zacząć dodawać powoli po 1 łyżce ksylitolu. Gdy masa jest sztywna i lśniąca
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!się piec, sięgam do kuchennej szafki i robię fanatyczną kawę o smaku tego ciacha. Dziś mam dla Was przepis na obłędną w smaku Kawę Brownie z bitą śmietaną i wiśniami na gorąco. Smakuje genialnie i jest świetnym pomysłem na deser w te zimne dni! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * kawa zbożowa INKA – 2 łyżeczki * czekoladowe herbatniki – 3 szt * masa krówkowa(...)kajmakowa – 3 łyżki * gorzka czekolada – ok. 10 kostek * kakao – 1 łyżeczka * mleko 3,2% – 200 ml * cukier – do smaku DODATKOWO: * wiśnie ( z kompotu ) , mleczna czekolada, śmietana 36% ( do ubicia ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy drobno posiekane herbatniki i masę krówkową – mieszamy. Całość wlewamy do szklanki. Mleko podgrzewamy, dodajemy kawę INKA
Ostra na SłodkoSałatka nietypowa choć pyszna. Wydawałoby się że buraki nie pasują do wiśni a jednak, połączenie jest znakomite i polecam każdemu do wypróbowania. Znakomicie się nada na świąteczny obiad dlatego zachęcam najpierw wypróbować a potem częstować bliskich w święta. Będzie znakomitym dodatkiem do mięs na świątecznym stole a goście zachwyceni. Wiśni dodajcie 1/3 wagi buraków. Sałatka z buraków z wiśniami. ROZWIŃ
Moje Małe CzarowanieWiśnie zamknięte z orzechami włoskimi w kruchej babeczce! Prosty i zarazem wykwintny deser. Składniki: Ciasto kruche • 300 g mąki pszennej • 150 g masła • 100 g cukru • 3 żółtka • masło do smarowania foremek Nadzienie • kilka łyżek orzechów włoskich • dżem wiśniowy • kilkanaście wiśni wydrylowanych • cukier puder do posypania Wykonanie: • Makę wymieszać z cukrem. • Masło zetrzeć(...)kółka większe od średnicy foremek i wylepić nimi foremki. • Do środka włożyć po połówce orzecha włoskiego i po łyżce dżemu wymieszanego ze świeżymi wiśniami. • Wyciąć mniejsze kółka i zakleić nimi wierzch babeczek. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15 minut. • Wyjąć z foremek dopiero po wystudzeniu
To co kochamPewnie nie wszyscy przepadają za słodkimi zupami, u nas wprost przeciwnie, bardzo je lubimy. Kwaskowość wiśni w mojej zupie zneutralizowałam dynią i to połączenie okazało się bardzo udane. Zadaniem dyni jest również zagęszczenie zupy. Aromat goździków, wanilii i cynamonu powoduje, że jesień nie może być aż tak straszna, jak ją malują! Składniki: • 1 opakowanie(...)wiśni mrożonych • 300 g dyni surowej • 3 łyżki cukru • cukier waniliowy • 1/2 szklanki śmietanki słodkiej • sól do smaku • kawałek kory cynamonu • 5 goździków Wykonanie: • Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zalać 1 litrem wody, dodać cukier i cukier waniliowy, goździki i cynamon. • Gotować 20 minut, aż dynia się rozpadnie. • Dodać wiśnie i gotować
To co kochamkuchnia działa dopiero na pół gwizdka, ale już coś tam udaje się powoli wyczarować. Po dość długiej przerwie witam więc Was pysznym ciastem serowym z wiśniami po japońsku. Dlaczego po japońsku? Bo Japonia to kraj kwitnącej wiśni i chociaż nie użyłam kwiatów, to godnie zastąpiły je owoce. A dodatkowo biszkopt(...)wlać żelatynę, wymieszać szybko i dokładnie. • Masę wylać na przygotowany biszkopt i wyrównać wierzch. • Frużelinę wyłożyć łyżeczką na wierzch ciasta, po czym delikatnie przemieszać wiśnie z serem. • Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin, najlepiej
To co kochamKochani dzisiaj zapraszam Was na przepyszny tort z musem z gorzkiej czekolady i wiśniami. Jest to doskonała propozycja na wyjątkowe okazje jak urodziny czy spotkanie ze znajomymi. Mus można przygotować również z czekolady mlecznej lub białej ale myślę, że gorzka czekolada uwielbia towarzystwo wiśni i niech tak zostanie ;) Inspirowałam się przepisem z "Kwestii Smaku". Biszkopt kakaowy: 7 jajek(...)szkl gorzkiego kakao Mus czekoladowy: 2 gorzkie czekolady (200g) 500 g mascarpone 600 ml śmietanki 30% 3-4 łyżki cukru pudru 1/3 szkl mocnej, słodkiej herbaty słoik konfitury z wiśni Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier. Gdy białka będą lśniące i szkliste dodajemy po jednym żółtku. Mąkę i kakao przesiać i stopniowo dodawać do ubitych jajek, mieszając
Smakołyki Asigotowe. Ostudzić. Krem – masło z cukrem utrzeć na puch. Podczas mieszania dodać po jednym jajku i dokładnie utrzeć. Na koniec dodać kakao. Wlać spirytus w którym moczyły się wiśnie. Dodać według uznania. Krem rozłożyć na górze ciasta. Jeśli kupicie wiśnie w spirytusie to trzeba je odsączyć i rozłożyć na kremie. Lekko je przydusić. Jeśli macie wypestkowane wiśnie to można
Kuchnia PokoleńDzisiaj zachęcam Was do przygotowania deseru na zimno składającego się z trzech składników: mandarynek, jogurtu naturalnego i wiśni. Prosto, szybko i bardzo smacznie. Deser najlepiej smakuje podany prosto z lodówki. Składniki na 2-3 porcje: 1 duży jogurt naturalny 1 puszka mandarynek w syropie kilka wiśni z syropu lub frużeliny wiśniowej Mandarynki odsączyć z syropu. Owoce pokroić na mniejsze(...)kawałki. Na dno pucharków/literatek układać mandarynki, następnie jogurt, ponownie owoce i jogurt. Na sam wierzch położyć wiśnie i polać je małą ilością syropu wiśniowego. Schować do lodówki. Podawać po schłodzeniu
UgotowaćTRUDNOŚĆ: średnie CZAS: pow. 60 min ILOŚĆ: kilka butelek Nalewka z wiśni i malin garść goździków 1 kg malin 1 kg wiśni 750 ml spirytusu 96% 1 l wody Maliny pozbawić szypułek i liści i zasypać cukrem. Zostawić, aż puszczą sok. Po tym czasie sok wlać do garnuszka, a owoce zalać wodą, przefiltrować i otrzymany zlew połączyć(...)sokiem. Wymieszać z wydrylowanymi wiśniami, dodać goździki i zalać spirytusem. Wymieszać. Rozlać do butelek i zostawić na ok. 2 miesiące
Gotuję Testujępropozycja na faszerowaną tykwę tym razem w słodkiej wersji. To bardzo smaczny deser, przystawka lub kolacja. Składniki 1 grubsza część tykwy wężowatej 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej 1 słoik wiśni w soku 2 żółtka 2 łyżeczki brązowego cukru (pokruszone bezy) 1. Grubszą część tykwy kroimy na dwie części. Usuwamy pestki i nitkowaty miąższ. 2. Podpiekamy przez około 15- 20 minut(...)stopniach. 3. Do obu połówek wkładamy ugotowaną kaszę jaglaną. Polewamy sokiem z wiśni. 4. Układamy owoce, ilość według uznania. 5. Żółtka ucieramy z brązowym cukrem na puszystą masę, wylewamy na farsz. 6. Zapiekamy około 10-15 minut w 200 stopniach. 7. Możemy, zaraz po podpieczeniu samych tykw, zeskrobać delikatnie miąższ widelcem. Powstałe „nitki” wymieszać z kaszą. Smacznego! Kategoria
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty