Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania ciasto z owocami. Ciasto jest puszyste i delikatne. Zamiast wiśni można dodać dowolne owoce sezonowe. Zawsze se udaje. Ciasto: 250 g margaryny 1 szkl cukru 3 szkl mąki pszennej 3 łyżki śmietany lub kefiru 3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka esencji waniliowej 3 jajka 700 g wydrylowanych wiśni cukier puder do posypania Miękką margarynę(...)jednym jajku a następnie śmietanę i esencję waniliową. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Formę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, posypać wiśniami. Ciasto piec w 170 stopniach przez ok 40 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i posypać cukrem pudrem
Smakołyki Asitylko zaczyna się sezon wiśniowy przygotowuję syrop z agrestu i wiśni. Jest słodki, lekko kwaśny o pięknym kolorze i orzeźwiającym smaku. Zaprawiam go do butelek dzięki czemu nie muszę kupować sklepowych syropów o wątpliwych składach. Składniki: (na 1,25l syropu) 1kg agrestu 600g wiśni 500g cukru szklanka wody Sposób przygotowania: Owoce myjemy, agrest odszypułkowujemy, wiśnie drylujemy. Owoce umieszczamy
Pyry na Gazkonfiturze powinny być w całość, proszę nie mieszać jej łyżką i najważniejsze – Proszę uważać, żeby się nie poparzyć! Polecam… (przepis z „Kuchni Polskiej) Konfitura wiśniowa Składniki: 1 kg wiśni 1 kg cukru 250ml wody 1. Wiśnie umyć i wydrążyć. 2. Do garnka wlać wodę, dodać cukier i od czasu do czasu mieszając, zagotować. 3. Na gotujący się syrop wsypać(...)wiśnie i znów zagotować. Na małym ogniu gotować konfiturę przez 30 minut. Proszę konfitury nie mieszać łyżką, tylko od czasu do czasu potrząsać rondlem (robimy tak, żeby nie uszkodzić owoców). Pianę która będzie się tworzyć na powierzchni, zbierać łyżką. Konfiturę zdjąć z ognia i odstawić w chłodne pomieszczenie na następny dzień (ja jeszcze konfiturę nakrywam). 4. Na następny dzień konfiturę
Mała Cukierenkazwiązku z tym, że jest lato i raczej nikomu nie uśmiecha się stać przy piekarniku, spód sernika zrobiłam z domowych ciasteczek Digestive , a na wierzch wylałam galaretkę z wiśniami. To kolejny ciekawy przepis na ciasto bez pieczenia. Zapisujcie, udostępniajcie i korzystajcie! Trzymam kciuki :) Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) Spód: 250 g ciastek Digestive (polecam domowej roboty(...)może być z wiaderka) 100 g cukru pudru kilka kropel aromatu waniliowego 10 g żelatyny 50 ml zimnej wody Dodatkowo: 350 ml gorącej wody 1 galaretka wiśniowa 300 g wiśni, wydrylowanych Przygotowanie: Spód: Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno, boki niczym nie wykładać). Ciastka Digestive pokruszyć przy pomocy wałka. Masełko stopić, a po lekkim przestudzeniu
Nastoletnie WypiekanieMoje dzieciaki uwielbiają dżemy. Często próbuję nowych połączeń smakowych, aby nie było nudno. Ten jest wyjątkowo pysznym eksperymentem. Wyrazista wiśnie, kwaskowy rabarbar i słodycz truskawki w jednym słoiczku. Gorąco polecam! Składniki: (na 3 słoiki po 350g) 400g wiśni 400g rabarbaru 200g truskawek Sok i skórka z ½ cytryny 400g cukru Sposób przygotowania: Owoce myjemy. Wiśnie drylujemy, z truskawek odcinamy szypułki
Pyry na Gaztrochę czasu minęła zanim coś z niej przygotowałam. Myślę, że niedługo będzie tego więcej – książka zawiera świetne i proste przepisy. Autorzy często łączą niekonwencjonalnie różne składniki (buraki i wiśnie….). Więcej Wam nie napiszę, bo jedno danie to trochę za mało, ale jeżeli reszta jest tak smaczna jak ta sałatka… Do przygotowania potrzebujemy (przepis trochę zmoidyfikowałam(...)ugotowanych buraków 2 spore garście drylowanych wiśni (u mnie ze słoika) 1 łyżka majonezu 2-3 kopiaste łyzki jogurtu greckiego sól, pieprz 1 drobno posiekana dymka Buraki ścieramy na duzych oczkach, dodajemy do nich wiśnie, jogurt, majonez oraz wszystkie przyprawy. Wszystko mieszamy. Schładzamy w lodówce. Śałatka świetnie nada się na grilla
Szybko Tanio Smacznietortowej 3 łyżki kakao gorzkiego 400 g kwaśnej śmietany 250 ml śmietany kremówki 30 % 6 śmietan fix 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 słoiczek kwaśnego dżemu z wiśniami blaszka o wymiarach 26/38 Do garnka wlewamy wodę, olej, dodajemy cukier, cukier waniliowy i kakao, zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dodajemy ciągle mieszając(...)drobno kruszymy. Śmietanę ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną fix na sztywno. Do blaszki przekładamy spodnią część ciasta, na nią wykładamy kwaśny dżem wiśniowy najlepiej swojski z kawałkami wiśni.Na wiśnie wykładamy większą część masy i przykrywamy górnym plackiem kakaowym.Wierzch smarujemy resztą may i posypujemy pokruszonym ciastem. Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej godzinkę. Życzę udanych wypieków
Sama słodycz i szczypta chilipyszne i niezwykle szybkie ciasto. Zrobiłam je w jeden wieczór. Do ciasta użyłam produktów firmy Polskie Młyny: Mąki Szymanowskiej oraz Biszkoptów Polskie Młyny. A ze spiżarki przyniosłam słoik wiśni z nalewki, tak więc ta wersja ciasta przeznaczona jest dla dorosłych. Polecam! Składniki (blaszka 24x28 cm): Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam Szymanowskiej) 1 łyżka mąki(...)ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao Masa śnieżkowa: 1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 1/2 szklanki wrzątku 1 śnieżka + 200 ml mleka 1 szklanka wiśni z syropu ( KLIK ) lub z nalewki ( KLIK ) Dodatkowo: 1/2 puszki masy kajmakowej okrągłe biszkopty (użyłam Biszkoptów Polskie Młyny) tarta gorzka czekolada mocny schłodzony napar z kawy Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka
Kuchnia domowa Aniskandynawski deser. Tradycyjna wersja jest z jagodami. Taką robi moja przyjaciółka Natalia z przepisu z książki “Fire + Ice”. Ja najbardziej lubię rabarbar, do którego dodaje trochę czerwonych owoców np. wiśni, malin lub truskawek, żeby kolor był bardziej intensywny. Lubię to ciasto, bo bardzo łatwo się robi, a jest efektowne, mocno maślane i chrupiące. Jest też praktyczne, bo pół kostki masła(...)mąka, masło, cukier, owoce, migdały i wanilia. Składniki: Owoce: 4 łodygi rabarbaru pół łyżeczki esencji waniliowej szczypta świeżo zmielonego pieprzu łyżeczka cukru 3 łyżki octu jabłkowego szklanka wiśni (u mnie mrożone) lub innych czerwonych owoców Ciasto: 3 jajka – razem białko i żółtko szklanka cukru szczypta soli 1 i 1/4 szklanki mąki wymieszana z łyżeczką proszku
Ugotowane pozamiataneprzedstawić moje ostatnie dzieło. Ostatnio w sklepie nadziałam się całkiem przypadkiem na nowości od Łowicza. W edycji limitowanej producent proponuje trzy wyjątkowe dżemy. Ja do dzisiejszego przepisu wykorzystałam Dżem - Wiśnia z płatkami róży. Dużym zaskoczeniem dla mnie było to, że dżem oprócz tego że świetnie smakuje, to nie jest też przesadnie słodki. Aż szkoda że edycja jest limitowana(...)pestek winogron 1 buteleczka (5ml) aromatu śmietankowego Na piankę wiśniowo-różaną : 6 białek 10 ml soku z limonki/cytryny 150 g cukru pudru 140 g Dżemu Wiśnia z płatkami róży Łowicz Dodatkowo: 140 g dżemu Wiśnia z płatkami róży Łowicz Wykonanie : 1. Przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli
vaniliowoczekoladowamojego domu jest cukiernia, w której sprzedawane są najlepsze kupne drożdżówki świata. Z serem, wiśniami, jabłkiem, jagodami, truskawkami, pączki. Wszystkie wilgotne, maślane, pełne nadzienia,w zasadzie składające się głównie z niego, a nie z suchego, mało słodkiego ciasta. Najlepsze zaraz po domowych słodkich bułach :-) Ale że akurat na zabawę z drożdżowym ciastem dziś miałam czas - wyprodukowałam tradycyjne drożdżówki z pszennej(...)mąki z wiśniami i kruszonką, którą zwykle wzbogacam o kilka łyżek wiórków kokosowych. Miałyśmy z Mamą wyżerkę na 2 dni :-) Składniki (8 bułek) Ciasto 200 ml mleka 50 g masła 400 g mąki pszennej opakowanie suszonych drożdży (7 g) 60 g cukru płaska łyżka cukru waniliowego szczypta soli jajko, średniej wielkości Nadzienie 300 g wiśni, wydrylowanych (użyłam mrożonych, wcześniej rozmrożonych
Słodkie inspiracjeprzygotowaniu. Jeżeli nie wychodzą Wam ciasta pieczone, to jest ono świetną alternatywą. SKŁADNIKI 4 opakowania (po 50 g) herbatników 2 galaretki pomarańczowe + 900 ml wody 250 g wiśni bez pestek + 200 ml wody 1 galaretka wiśniowa 1 opakowanie cukru waniliowego 330 g jogurtu greckiego WYKONANIE Dno formy o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć warstwą herbatników. W garnuszku zagotować(...)galaretki polać herbatniki, tak aby napęczniały i wypełniły w ten sposób całe dno formy. Pozostałą galaretkę zostawić do ostudzenia i włożyć do lodówki. W międzyczasie do kolejnego garnuszka włożyć wiśnie, wlać wodę, dodać cukier waniliowy i zagotować. Wyłączyć palnik, wsypać galaretkę wiśniową i dobrze wymieszać. Zostawić do ostudzenia. Tężejącą galaretkę pomarańczową wylać na warstwę herbatników i włożyć do lodówki
Passions hobbies lifebiałek - 3 szklanki cukru pudru - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej masa do przełożenia oraz posmarowania na wierzchu: - 1 opakowanie serka mascarpone - 1 opakowania śmietanki 30% - 2 łyżki białego cukru dodatkowo: - wiśnie do przełożenia i wyłożenia na torcie - 1/2 tabliczki roztopionej czekolady do polania na wierzchu Przygotowuję bezę: Do s zklanej miski wbijam białka, dodaję szczyptę soli i zaczynam ubijanie. Kiedy białka(...)serek. Łączę całość przez chwilę, uważając, żeby masa nie zrobiła się za gęsta i brzydko ścięta. Masa szybko jest gotowa. Na jeden krążek bezy wykładam 3/4 masy, na nią wiśnie, przykrywam drugim krążkiem, delikatnie smaruję pozostałą masą, wiśniami i polewam rozpuszczoną czekoladą. Cudowny deser gotowy ;-) SMACZNEGO
Wielopokoleniowogdybym czegoś od siebie nie dodała, lub czegoś nie zmieniła. Także tym razem proponuję wam odmienną wersję ciasteczek, które są obłędnie migdałowe w smaku, a nadziane suszoną soczystą wiśnią Bakalland i orzechami nerkowca oraz tradycyjnymi surowymi migdałami. Receptura nieco inna niż ta na catuccini, ale zapewniam was że po drugim pieczeniu ciastka będą tak samo kruche, lekko twardawe(...)oleju z pestek winogron, lub rzepakowego 2 duże jajka (L) 10 g skórki cytrynowej świeżo startej 30 g migdałów całych 60 g orzechów nerkowca 100 g suszonej wiśni Bakalland 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0.5 łyżeczki soli Wykonanie : 1. Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiewamy. 2. W osobnym naczyniu mieszamy cukier, olej
vaniliowoczekoladowaSKŁADNIKI Kruchy spód: 360 g mąki pszennej tortowej 170 g zimnego masła 100 g cukru 7 żółtek 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Warstwa wiśniowa: 1 kg wydrylowanych wiśni wraz z sokiem 1/2 szklanki wody 2 galaretki o smaku wiśniowym 2 łyżeczki żelatyny Czekolada: 150 g gorzkiej czekolady 200 g śmietany 30% Bita śmietana: 1 kg śmietany 36% 2 opakowania(...)rozwałkować, wyłożyć na dnie formy o wymiarach 40 x 26 cm, ponakłuwać widelcem i włożyć na 25-30 minut do piekarnika. Upieczony kruchy spód zostawić do ostudzenia. Warstwa wiśniowa: Wiśnie przełożyć wraz z sokiem do garnka, dodać wodę i zagotować. Do szklanki nalać trochę wody, dodać żelatynę i zostawić do napęcznienia. Po zagotowaniu wiśni wyłączyć palnik, dodać mieszając galaretki wiśniowe
Passions hobbies life