czekolady 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki kakao 70 ml soku wiśniowego 3 jajka 1,5 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g wiśni 2 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa: 100 g mlecznej czekolady Sposób wykonania: Umyte wiśnie drylujemy i oprószamy mąką ziemniaczaną. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy(...)misce ubijamy białka jaj na sztywną pianę a następnie przekładam do ciasta. Za pomocą łyżki delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przekładamy do tortownicy. Na jego wierzchu układamy wiśnie (można je delikatnie powtykać do środka ciasta). Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut (po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest w środku suche - jeśli
Qchnia po prostuŚwietnie smakuje z goframi, naleśnikami, a sernik z dodatkiem frużeliny wygląda rewelacyjnie. SKŁADNIKI: 50 dag wiśni wydrylowanych 2 łyżki cukru łyżka mąki ziemniaczanej sok z 1/2 połowy(...)Wiśnie zagotować dodać cukier, sok z cytryny, odlać około 0,5 szklanki soku i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Do gotujących wiśni wlać rozrobioną mąkie ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Całości zagotować, gorącą frużelinę przekładać do wypasteryzowanych słoiczków
RAROSSAzaparzaniu cały czas jest ciepła, dlatego rośnie dwa razy szybciej niż zwykłego ciasta drożdżowego – jedno wyrastanie trwa ok. 20 minut zamiast 40 czy 60. Ja do swojej użyłam wiśni. Była smaczna nawet trzeciego dnia. Z przepisu otrzymamy dużą blachę ciasta – w sam raz, aby skosztowała jej cała rodzina, a na drugi dzień jeszcze zostanie sporo, by zjeść(...)świeżych drożdży (1 kostka) 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub 2 łyżeczki cukru z wanilią) 125 g masła 1/4 szklanki oleju 1 kg mąki 500 g wiśni, porzeczek, rabarbaru, jagód lub innych owoców opcjonalnie: 1 łyżka cukru pudru i 1 łyżka mąki ziemniaczanej do mokrych owoców kruszonka (75 g masła, 4 łyżki cukru pudru, 1 szklanka mąki pszennej
Poezja smakuBardzo proste w przygotowaniu ciasto, w którym można wykorzystać mrożone owoce. Dzięki redukcji płynu w czasie smażenia, wykorzystany zostaje również sok z wiśni. SKŁADNIKI Na ciasto: 150 g masła szczypta soli 150 g cukru trzcinowego 5 jajek 160 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na warstwę wiśniową: 500 g wydrylowanych wiśni wraz z sokiem 200 g cukru(...)trzcinowego WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wiśnie wraz z sokiem przełożyć na patelnię, dodać cukier i smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Masę smażyć do momentu, aż płyn się zredukuje i nie będzie zbyt lejny. Zostawić do ostudzenia (ostudzona masa jeszcze odrobinę zgęstnieje). Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Spód formy tortowej o średnicy
Passions hobbies lifemojej liście jest skubaniec :) To kruche ciasto w dwóch smakach z owocami, bezową pianką i chrupiącą posypką. Możecie zrobić je z dowolnymi owocami. Świeżymi jak jabłka, śliwki, gruszki, wiśnie, borówki, maliny itd. lub ze słoika. Mojego dzisiejszego skubańca robiłam z wiśniami ze słoika na dużej blaszce o wymiarach 22 x 37 cm. Składniki: 0,5 kg. mąki 3 łyżeczki proszku(...)łyżki kakao 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 jajek 1 kostka margaryny (250 g.) 1 szklanka cukru + 3 łyżeczki tłusta śmietana (opcjonalnie, dla odpowiedniej konsystencji ciasta) + dowolne owoce (u mnie wiśnie ze słoika) Jajka i margarynę wyciągamy wcześniej z lodówki, powinny być w temperaturze pokojowej. Margarynę ucieramy z 3 łyżeczkami cukru i cukrem waniliowym. Rozdzielamy białka od żółtek. Żółtka dodajemy
CiastkozercyKolejna tarta w mojej kolekcji... Spód jest z mąki jaglanej, masa z mascarpone i czekolady, wiśnie doskonale przełamują słodki smak czekolady a całość idealnie się komponuje i smakuje wyśmienicie. Składniki na foremkę 26cm Ciasto: - 200g mąki jaglanej (może być dowolna pszenna) - 80g masła - 50g cukru pudru - 1 żółtko (białko używamy do masy serowej) - duża łyżka(...)kropel olejku waniliowego Masa serowa: - 250g serka mascarpone - 100g czekolady mlecznej - 200g śmietanki 30% - 1 duża łyżka budyniu waniliowego - 1 jajko i białko z jajka do ciasta - 300g wiśni Sposób wykonania: Składniki na ciasto zagniatamy szybko, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, rozgrzewamy piekarnik
Wypieki Renemrożonego szpinaku 150 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta sody Na pikantną konfiturę wiśniową: 1 kg mrożonych wiśni bez pestek 200 g cukru trzcinowego 2 gwiazdki anyżu 10 goździków 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżka oleju rzepakowego Wielkopolski z chili WYKONANIE Konfitura wiśniowa: Odmrożone wiśnie wraz z sokiem umieścić(...)dużej patelni, dodać cukier trzcinowy, gwiazdki anyżu, goździki i mielony kardamon. Całość wymieszać i zagotować. Wiśnie smażyć mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż odparuje nadmiar płynu i całość zgęstnieje. Na koniec dodać oleju rzepakowego z chili i wymieszać. Zostawić do ostudzenia. Naleśniki: W misie blendera umieścić odmrożony szpinak, maślankę, olej rzepakowy i twaróg, po czym włączyć urządzenie
Passions hobbies lifepopularny. A że lubię odkurzyć stare przepisy, to i wypróbowałam tego wypieku. Gotowany budyń to dodatek do masy serowej. Sprawia, że sernik jest kremowy i wilgotny. Bardzo polecam! Oczywiście wiśnie można zamienić na inne owoce. Składniki: Ciasto kakaowe: 200 g masła 100 g cukru 1 jajko 3-4 łyżki śmietany 1 czubata łyżka kakao 400 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki(...)budynie śmietankowe, 1/3 szklanki cukru) 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 kg mielonego białego sera 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: ok 2 szklanki wiśni (świeżych, mrożonych, z konfitury lub z zalewy) Sposób przygotowania: 1. Składniki na kruche ciasto zagnieść. Zawinąć w folię i schłodzić przez 30-60 minut w lodówce. 2. W międzyczasie przygotować masę
Kuchnia domowa AniUwielbiam ciasta drożdżowe nawet suche bez owoców, do herbaty są znakomite. To dzisiejsze rosło jak szalone, i zrobił się z niego kapelusz z wiśniami. Przez ten kapelusz to prawie wiśni nie widać ale nadają one ciastu aromatu i smaku. Polecam upieczcie taki drożdżowiec a buzie będą się śmiały. Ciasto drożdżowe z wiśniami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePyszne, puszyste ciacho z kwaskowymi wiśniami. Zawsze wychodzi i zawsze znika do ostatniego okruszka. Jest to jeden z prostszych wypieków typu "wymieszaj i upiecz”. Nie wymaga dużej wprawy w pieczeniu, z pewnością uda się nawet tym, których naturalnym środowiskiem nie jest kuchnia. Poza sezonem możemy użyć mrożonych wiśni lub zastąpić je innym lekko kwaśnym owocem np agrestem czy porzeczkami. Składniki(...)cukru pudru miąższ z ½ laski wanilii 1/3 szklanki oleju 4 jajka M 40 dkg mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu ¼ szklanki mleka ok. 1/2 kg wiśni płatki migdałów do posypania Sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem i miąższem z ½ laski wanilii. Dodać żółtka jaj i utrzeć aż masa będzie biała. Następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę
Pyry na Gazblaszki (u mnie 15 sztuk) 400 g jogurtu greckiego 1 szklanka mleka 1 opakowanie śmietanki śnieżki 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka wiśniowa 400 g owoców (u mnie wiśnie i borówki) 2 łyżki cukru wykonanie: Galaretki cytrynowe rozpuszczam w połowie objętości wody podanej na opakowaniu i odstawiam do ostudzenia. Podobnie galaretkę wiśniową - w oddzielnym naczyniu. Blaszkę(...)ubijam 3 minuty na najwyższych obrotach. Zmniejszam obroty i stopniowo dodaję jogurt oraz lekko tężejącą, lecz płynną, galaretkę cytrynową. Masę wykładam na herbatniki i wstawiam całość do lodówki. Umyte wiśnie dryluję, nieco rozgniatam i zasypuję cukrem. odstawiam na chwilę, by puściły sok. Do lekko tężejącej galaretki wiśniowej dodaję borówki i wydrylowane wiśnie razem z sokiem, mieszam i wykładam na masę
babka w formiePlacek drożdżowy z wiśniami i kruchą, słodką kruszonką o smaku amaretto jest fenomenalny. Wysoki, puchaty, mięciutki i bardzo maślany, po prostu niebo w gębie. Kiedyś myślałam, że do upieczenie takiego ciasta potrzebne są nadzwyczajne zdolności. Zapewniam, nie są potrzebne, bo taki cudowny placek upieczesz bez trudu. Wystarczy zaopatrzyć się w wysoką foremkę i do dzieła! Drożdżówki są co prawda bardziej(...)mleko, drożdże i przy pomocy haka zagnieść gładkie, odchodzące od brzegów misy ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość w międzyczasie wydrylować wiśnie wyjąć ciasto i kilkakrotnie zagnieść, następnie rozwałkować do rozmiarów blaszki. Wyłożyć ciasto na blaszce wyłożonej papierem do piecznia, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia. Na cieście rozłożyć wiśnie, wciskając
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szkl mąki 3/4 masła 3 łyżki śmietany 2 żółtka łyżeczka cukru szczypta soli Nadzienie 40 dag tłustego twarogu 2 żółtka 2 łyżki masła 6 łyżek cukru 15 dag wiśni cukier puder po posypania Mąkę przesiać, wymieszać z solą, dodać miękkie masło, posiekać. Dodać śmietanę, cukier, żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki. Wiśnie wsypać do rondla(...)posypać 2 łyżkami cukru, podlać niewielką ilością wody, gotować 10 minut aż płyn odparuje. Żółtka utrzeć z masłem i cukrem, wymieszać z twarogiem, dodać wiśnie, wymieszać. Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić. Piec do zrumienienia ok 30 minut w 180 stopniach. Ciepłe oprószyć cukrem pudrem. Artykuł Pierożki serowo-wiśniowe pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa
Pieguskowa KuchniaBardzo czekoladowe , wilgotne, dzięki dużej ilości wiśni i bardzo smaczne . Takie jest właśnie to ciasto. Znika momentalnie a przepis znalazłam na blogu klik :) Troszeczkę zmodyfikowałam ilości niektórych składników. Ciasto miało być odwrócone , ale mi nie wiem czemu , wisienki wskoczyły same na wierzch ciasta ;) więc nie było potrzeby jego odwracania :) Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Czas pieczenia(...)łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 1/2 szklanki maślanki 2 łyżki likieru Latte Macchiato 150 g margaryny 300 ml wody szczypta soli 600 g wiśni cukier puder do posypania Sposób wykonania: Rozpuścić margarynę z wodą ze szczyptą soli. W misce przygotować mąkę , kakao, kawę, sodę i proszek , wszystko należy przesiać , po czym dodać cukier
Różne smaki w kuchniłyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego 4 udka z kurczaka, podudzia i pałki oddzielone lub można pozostawić w całości 200 g łodyg rabarbaru, pokrojone w kostkę 200 g wiśni lub czereśni, bez pestek (wiśnie mogą być mrożone) 2 cebule, pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka(...)zarumienienia, dopraw porządnie solą i pieprzem w trakcie smażenia. Przełóż podsmażonego kurczaka na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę lub naczynia żaroodpornego. Do tej samej patelni włóż cebulę, czosnek, wiśnie i rabarbar, wymieszaj wszystkie przyprawy i smaż na średnim ogniu przez 2 minuty. Wmieszaj koncentrat pomidorowy wraz gorącą wodą lub bulionem, wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut. Dopraw solą, pieprzem
karmelowy