Dżem wiśniowy z rumem

Dżem wiśniowy z rumem

Dżem wiśniowy z rumem

Robi się go dosyć szybko i nie wymaga dodatkowej pasteryzacji. Nie jest za słodki a w zimie będzie w sam raz do naleśników, ciast i gofrów :) 1,5 kg wiśni 1/2 kg cukru żelującego na 1,5 kg owoców 1 kieliszek rumu Wiśnie umyć, wydrylować i wraz z sokiem przełożyć do większego garnka. Wymieszać z cukrem żelującym, gotować ok 3 minuty od momentu zawrzenia, często mieszając. Wlać rum i zmniejszyć ogień do minimum. Wiśnie nakładać do wyparzonych słoiczków, od razu zakręcać i stawiać do góry dnem. Zostawić do wystygni... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smakołyki Asi

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.