Składniki: wiśnie bez pestek 1 kg, cukier 2 szklanki, goździki 6 sztuk, woda 4 litry, kisiel wiśniowy 1 opakowanie kasza manna 1,5 szklanki, mleko 1/2 litra, woda 1/2 litra, sól 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżka, masło 1 łyżeczka Wiśnie umyć pod zimną wodą, pestki wydrylować w drylownicy do wiśni, wsypać do garnka, dodać cukier, goździki, wlać wodę i gotować
W Mojej Kuchni Lubięjednak pracochłonne, ale warto. Wykonanie biszkoptu – patrz tu http://kuchniapokolen.pl/biszkopt-mojej-mamuski-zawsze-wychodzi/ . Ten biszkopt jest najlepszy. Polecam Masa z galaretki – galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie i dodać wypestkowane wiśnie. Zamiast wody możecie użyć soku z wiśni i jeśli będzie za mało to dolać wody. Odstawić do stężenia, ale nie całkowitego. Jak galaretka jest już prawie gęsta wylać wszystko
Kuchnia PokoleńEton Mess z wiśniami – deser w kilka chwil Czas ostatnio mi biegnie mi tak szybko… Na szczęście nawet w takie dni można znaleźć kilka chwil, by przygotować coś słodkiego dla siebie i koleżanki. Dziś polecam Wam pyszny Eton Mess z wiśniami. W wersji tradycyjnej deser ten podaje się najczęściej z truskawkami, malinami lub jagodami. U mnie wersja wiśniowa(...)podobno powstał Eton Mess (zwany też bałaganem). Składniki: 200 ml zimnej śmietanki 30 lub 36% około 1 i 1/3 szklanki bezików – użyłam mini beziki od Brześć drylowane wiśnie lub niskosłodzona konfitura wiśniowa około 130 ml 1 łyżeczka cukru pudru Przygotowanie: Zimną śmietankę przelewamy do miski i wraz z łyżeczką cukru pudru ubijamy (ale nie na sztywno). Beziki kruszymy
Słodkie okruszkiWiśniowy sad to ciasto bez pieczenia. Świetny letni smak soczystych wiśni, puszysta śmietana i spód ze smażonych na patelni płatków owsianych. Wszystko razem smakuje obłędnie. Spróbujcie koniecznie Składniki na spód: 100 g masła 2 szklanki płatków owsianych 2 łyżki kakao 2 łyżki miodu 1 łyżka masła orzechowego 50 g masła (1/4 kostki) rozpuszczam na patelni, wsypuję płatki owsiane i smażę(...)niej galaretkę, krótko miksuję. Masę wylewam na spód i całość wstawiam do lodówki, żeby masa stężała. Składniki na warstwę wiśniową: 1 galaretka wiśniowa 400 ml wody 300 g wiśni bez pestek Galaretkę rozpuszczam w wodzie i odstawiam do wystygnięcia. Kiedy galaretka jest zimna, wiśnie układam na białej masie i zalewam je galaretką. Ciasto ponownie wędruje do lodówki do zastygnięcia
Słodki sentymentjest naprawdę proste. Bazą stał się przepis na popularnego murzynka, którego przełożyłam marmoladą i podałam z dużą ilością owoców zatopionych w galaretce. Najlepiej pasują tu lekko kwaskowate maliny lub wiśnie. Należy też pamiętać, aby wybrać lekko kwaskowatą marmoladę do przełożenia ciasta. Całość nie ma być przesłodzona. U mnie to ciasto najczęściej pojawia się, gdy moja przyjaciółka wpada z wizytą(...)uwielbia czekoladowe smaki w połączeniu z kwaskowatymi owocami jak maliny czy wiśnie. Do tego mała filiżanka kawy prosto z Włoch i… czas na ploteczki Po pyszne włoskie kawy warto zajrzeć do kawwa.pl Dziś wersja gold. Doskonały, wyrazisty, mocny smak. Idealnie komponujący się ze słodyczą ciasta czekoladowego. Spróbujcie. Warto też zajrzeć na fanpage Horeca Caffe Składniki: Na ciasto
Słodkie okruszkiróży i nasza ulubiona pigwówka z owoców pigwowca. Tradycyjnie już - przepisy są proste, bez dodatkowych ozdobników i składników. Z czasem i w kolejnych latach można dodać do aroniówki liście wiśni czy do dzikiej róży kawałek kory cynamonu lub goździk. Ale na początek polecamy takie w wersji bez dodatków. Ponadto nasze przepisy są na wódce, więc to dość lekkie nalewki(...)trzy dni. Do rzeczy, a dokładniej do przepisów: NALEWKA Z OWOCÓW ARONII - ARONIÓWKA Aronia jest cierpka, nawet po przemrożeniu zostaje charakterystyczny smak aronii, dlatego warto dodać do nalewu liście wiśni lub goździki. Ale im dłużej nalewka stoi, tym staje się coraz lepsza w smaku. Składniki: 1,5 kg aronii 0,5 kg cukru 1-2 goździki 2 l wódki Przygotowanie
dobra gospodyni dom wesołym czynimamy pod ręką. Pysznie kakaowe, lekkie, odpowiednio wilgotne i mięsiste zarazem. Długo utrzymujące świeżość. Z domową, błyszczącą polewą z masła kakao i cukru. W mojej wersji także z wiśniami, choć równie dobrze możecie zastąpić je malinami, czy borówkami. Albo upiec bez dodatku owoców. Do tego nie trzeba wcześniej wyciągać masła i jajek z lodówki, ani też używać miksera(...)płaska łyżeczka sody oczyszczonej 85 g masła 150 g cukru (2/3 szklanki) 35 g gorzkiego kakao (4 łyżki) 3 jajka 250 g jogurtu naturalnego (1 szklanka) 1 szklanka wiśni bez pestek ( świeżych, z syropu/kompotu lub mrożonych - wcześniej rozmrożonych) POLEWA 100 g masła 100 g cukru 3 łyżki mleka 3 łyżki gorzkiego kakao WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni
cool and mintyNajlepszy pleśniak jaki jadłam. Ciasto mimo, że jest tanie i proste to jest naprawdę pyszne! Jadłam już kilka wersji tego ciasta z jabłkami lub powidłami, ale z wiśniami jak dla mnie jest najlepsze. Zapraszam do spróbowania przepisu kochani. Przepis dostałam od koleżanki mojej mamy, dziękuję :) Składniki blaszka 23/33 cm : ciasto: mąka pszenna 3 i 3/4 szklanki, cukier(...)cukier puder 35 dag, mąka ziemniaczana 7 dag, mąka pszenna 7 dag, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, olej 3 łyżki, dodatkowo: dżem wiśniowy 3/4 małego słoika, wiśnie w syropie 1 mały słoik, kakao 2 łyżki, cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Składniki ciasta zagniatamy i dzielimy na 3 części. Do jednej części dodajemy 2 łyżki kakao i ponownie
kulinarne odsłony patiMuszę się pochwalić ciastem, które samodzielnie upiekł mój mąż! Niezwykle pyszne ciasto przypominające amerykańskie cherry pie - kruchy spód, warstwa kwaśnych wiśni i ponownie kruszonka oprószona cukrem pudrem. Warstwa wiśniowa z dodatkiem mąki ziemniaczanej pięknie się scaliła i nie wypływała ani rozsypywała. Następnym razem zrobimy w mniejszej tortownicy, aby warstwy były grubsze. Serdecznie polecam :) Przepis ze strony Moje Wypieki. Składniki: Ciasto(...)kruche: 300 g mąki pszennej 200 g masła w temperaturze pokojowej 120 g cukru Warstwa wiśniowa: 700 g świeżych wiśni (waga bez pestek) 80 g cukru 5 łyżek mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 3 łyżki bułki tartej lub zmielonych migdałów cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Składniki na ciasto kruche umieścić w misce i wyrobić na kruszonkę. Formę o średnicy
Kocham..lubię..gotuję..Miłośnicy kuchni japońskiej zapytani o swoje ulubione dania, obok sushi wymieniają także aromatyczne i rozgrzewające zupy. W Kraju Kwitnącej Wiśni są one przygotowywane według wielu tradycyjnych receptur, które z biegiem czasu zostały zmodyfikowane m.in. w zależności od regionu. Jakie ciekawostki na temat tych orientalnych przysmaków warto znać? Fakt nr 1: Ramen pochodzi z Chin Ramen to bez wątpienia jedna(...)kilkudziesięciu wersji tego przysmaku wyróżnić można np. shio-ramen, tonkotsu-ramen czy shoyu-ramen. Fakt nr 2: Dashi to baza wielu japońskich zup Bazą wielu zup w Kraju Kwitnącej Wiśni jest dashi. Pod tą nazwą kryje się bulion, który z powodzeniem wykorzystywany jest również w kuchni jako podstawowy element sosów czy potraw duszonych. Kulinarni smakosze doceniają go przede wszystkim
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!maślanki. Jest naprawdę proste i szybkie! Polecam do popołudniowej kawy SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej + 1/2 szklanki mąki kukurydzianej (lub 2,5 szklanki mąki pszennej) 1,5 szklanki mrożonych wiśni 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki drobnego cukru 2 jajka 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka forma keksowa o wymiarach 30 x 11 cm lub forma o wymiarach(...)łącze rózgą kuchenną wszystkie suche składniki. Dodaję mokre, mieszam do połączenia. Formę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia (łatwiej się trzyma papier). Ciasto wlewam, na wierzch wysypuję mrożone wiśnie, lekko wtykam je w ciasto. Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez ok. 60 minut (w keksówce, jeśli w formie o wymiarach
Zasmakuj KuchniPołączenie czekolady i wiśni to jedna z moich ulubionych kombinacji smakowych. Jestem pewna, że ten wypiek trafi w Twój gust, gdyż jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Znakomicie sprawdzi się dla osób na diecie bezmlecznej lub wegańskiej. W dodatku możesz zjeść go także na śniadanie, dzięki temu, że użyłam do niego zdrowych składników. Składniki na formę 20x20cm: 2 szklanki mąki pszennej(...)sody oczyszczonej Szczypta soli 1 szklanka napoju owsianego 1/3 szklanki oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka aromatu waniliowego 100g posiekanej gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych Ok. 150g wiśni Przygotowanie: W misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. W innej misce ubij roztopiony olej, mleko owsiane, wanilię i sok z cytryny. Dodaj suche składniki
Fabryka pomysłówUwielbiam to ciasto! Dwukolorowe ciasto z zanurzonymi wiśniami, które tworzą fale, poza tym masa budyniowa, wiśniowa pianka oraz polewa czekoladowa. Kto nie próbował tej wersji to szczególnie polecam. Miłego pieczenia kochani! Składniki(blaszka 23/33): ciasto: mąka pszenna 2 szklanki, jajka 3 szt, cukier 150 g, mleko 150 ml, olej 150 ml, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, mleko 2 łyżki(...)kakao 2 łyżki, wiśnie z syropu 350 g, wiśniowa pianka: śmietanka 30% 1 litr, galaretka wiśniowa 3 opakowania, cukier puder 4 łyżki, woda wrząca 1 szklanka, masa: mleko 400 ml, budyń 1 opakowanie (40 g), cukier 2 łyżki, sok z cytryny 2 łyżki, masło 200 g, polewa: czekolada mleczna 100 g, czekolada gorzka 100 g, mleko 4- 5 łyżek, Sposób
kulinarne odsłony patidwie wersje nalewki z czerwonych porzeczek - jedną na owocach, drugą ze świeżo wyciśniętego soku. Oba przepisy na porzeczkówkę znajdziecie poniżej. Żeby uzyskać nieco ciemniejszy kolor, można dodać kilka wydrylowanych wiśni. Nalewka z czerwonych porzeczek pomaga w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego. Nalewka z czerwonej porzeczki - na co pomaga Porzeczkówka jest szczególnie polecana w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego, ponieważ(...)działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Nalewka z czerwonych porzeczek – przepis 1 kg czerwonych porzeczek 500 ml spirytusu 95% 200 ml wody 500 g cukru białego lub trzcinowego opcjonalnie kilka - kilkanaście wiśni bez pestek 2-3 goździki 1 laska cynamonu - około 5 cm kawałek Nalewka z czerwonych porzeczek – jak zrobić Spirytus mieszamy z wodą. Czerwone porzeczki myjemy, oczyszczamy gałązek i wsypujemy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światacukru 2 łyżki kakao Szczypta soli 1 łyżka soku z cytryny Krem: 200ml śmietanki 30% 125g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 op. śmietanfix Frużelina wiśniowa: 300g drylowanych wiśni ⅓ szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ opakowania galaretki wiśniowej Dodatkowo: Tarta gorzka czekolada do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: Białka ubijamy. Gdy się spienią dodajemy(...)skręcamy od razu do 120⁰. Suszymy bezy przez 1½ godziny, a następnie pozostawiamy je w uchylonym piekarniku aż do całkowitego wystudzenia. W tym czasie przygotowujemy frużelinę. Wiśnie przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną zimnej wody i wlewamy do wiśni, mieszamy. Wsypujemy galaretkę wiśniową, mieszamy by się dobrze
Kuchnia w czekoladzie