ucierane: 6 żółtek 2 całe jajka 3/4 szklanki cukru pudru 15 dkg margaryny Palma firmy Bielmar 1 łyżka smalcu 20 dkg mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia słoik wiśni drylowanych mogą być również świeże owoce garść rodzynek orzechy mielone do posypania Beza kokosowa: 6 białek 1 szklanka cukru 20 dkg kokosu 1. Ciasto ucierane: margarynę Palmę firmy Bielmar ucieramy(...)cukrem, żółtkami i jajkami na koniec dajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto rozsmarowujemy na formie o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. 2. Na cieście układamy wiśnie drylowane, rodzynki i posypujemy mielonymi orzechami. 3. Beza z białek: białka ubijamy, dodajemy cukier i na koniec kokos, delikatnie mieszamy. Pianę rozsmarowujemy na rodzynkach i na wiśniach Ciasto pieczemy
Kuchnia u Bietkiinne słodkości z owocami. Jednym słowem czerwiec to najlepszy moment aby zjeść dobre rzeczy! 1. LETNIA SAŁATKA Z BOBEM I KOMOSĄ RYŻOWĄ! 2. PLACUSZKI NA KWAŚNYM MLEKU Z WIŚNIAMI 3. AROMATYCZNE CIASTO Z RABARBAREM I KARMELEM! 5. TARTA Z RABARBAREM, JAK UŁOŻYĆ RABARBAR NA CIEŚCIE? 6. BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ! 7. DOMOWE LODY KOKOSOWO- MIGDAŁOWE Z PIERNIKIEM(...)MARCHEWKI, PIETRUSZKI I ZIEMNIAKA! 9. PUCHATE DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI POLSKIEGO LATA 10. UCIERANE CIASTO Z RABARBAREM 11. NADZIEWANE CUKINIE 12. NADZIEWANE CUKINIE wersja ii 13. UCIERANE MUFFINKOWE CIASTO Z WIŚNIAMI I CZERWONĄ PORZECZKĄ! 14. DROŻDŻÓWKI Z WIŚNIAMI I SEREM! 15. NAJLEPSZE NALEŚNIKI ZE SZPARAGAMI I JAJKIEM W KOSZULCE 16. CHŁODNIK Z BURACZKAMI! IDEALNY PRZEPIS NA OBIAD NA UPALNY DZIEŃ
SMYKWKUCHNIłyżeczki ) 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 8 g cukru wanilinowego opcjonalnie - 3 łyżki likieru Amaretto lub likieru kawowego Sos wiśniowy: 200 g wiśni ( użyłam mrożonych, ale w sezonie polecam świeże ) 1 czubata łyżka cukru 2 łyżki wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Przygotować 5 filiżanek o pojemności około 125 ml. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej(...)przygotowane filiżanki. Każdą filiżankę przykryć kawałkiem folii spożywczej lub folii aluminiowej i włożyć do lodówki do stężenia, na około 4 - 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Sos wiśniowy: Wiśnie umieścić w garnuszku ( mrożonych nie rozmrażamy ), dodać cukier oraz wodę. Postawić na palniku i podgrzewać mieszając, aż owoce puszczą sok, a mrożone całkowicie się rozmrożą. Mąkę ziemniaczaną rozrobić
Opowieści z piekarnikajednak domowy pączek jest zawsze dobrą opcją! Szczególnie kiedy jest pulchny, a jednocześnie dość ciężki, przypominający staropolskie pączki na dużej ilości żółtek. Bardziej wytrawny niż słodki z domowymi wiśniami z syropu i skąpany w lekkiej bezowej piance, podanej z galaretką z fermentowanych wiśni. Dla mnie to była kropka nad „i” . Idealny deser po pysznej uczcie, po którym wychodzi się(...)uśmiechem na ustach z restauracji. Deser: pączek wiśniowy / beza / galaretka z fermentowanej wiśni / puder z zielonej herbaty. Podsumowanie Malarska 25 podczas kolejnej edycji Festiwalu Restaurant Week zaprezentowała cudowne dojrzałe menu, które z czystym sumieniem mogę Wam polecić. Jest lokalnie, jest wiosennie, jest pysznie! Wszystko począwszy od przystawki do deseru tworzyło spójną całość i pewną opowieść o smakach
Food Squarebudyniu gotujemy budyń wg. przepisu, odstawiamy do zupełnego wystudzenia. Masło miksujemy na puszystą masę, łączymy z chałwą, miksujemy. Następnie dodajemy wystudzony budyń, mieszamy do zupełnego połączenia składników. Masa czeko-wiśnia: - 2 słoiki dżemu wiśniowego ok 60 dag - 3 łyżki naturalnego kakao 1. Połączyć dżem z kakao, dokładnie wymieszać. Dodatkowo do posypania wierzchu: - 30 dag solonych orzeszków ziemnych Poncz: - woda(...)cytryną lub limonką (opcjonalnie jeśli lubicie wilgotne torty) Wystudzone i przekrojone blaty można nasączyć wodą z cytryną lub esencją mocnej herbaty. Masę należy podzielić na 4 części, czeko wiśnię na 3 części, orzeszki należy pokroić nożem na mniejsze kawałki. Przekładamy ciasto - czeko wiśnia - masa. Wierzch i boki smarujemy masą i obsypujemy orzeszkami. Gotowy tort przekładamy na kilka godzin
Apetyczna babeczkaPrawdziwa słodycz bez pieczenia, na herbatnikach z kremem z batoników milky way z warstwą kajmaku, kremu budyniowego i wiśni całość posypana tartą gorzka czekoladą, czy można sobie wyobrazić coś lepszego do słodkiego poczęstunku ? Poezja! Dla słodkich łasuchów. Moja kombinacja i autorski przepis. Forma 25/30 cm Składniki: 45 dag maślanych herbatników 1 mała puszka kajmaku 1,5 szklanki wiśni osączonych(...)goracą kąpielą wodną. Płynną wlewamy cienkim strumieniem do kremu, miksujemy. Złożenia ciasta: Blaszkę o podanych wymiarach wykładamy pergaminem układamy pierwszą warstwę herbatników, smarujemy połową kremu budyniowego, wyrównujemy, posypujemy osączonymi wiśniami lekko wciskając je w krem, przykrywamy kolejną warstwą herbatników, rozsmarowujemy miękki kajmak , przykrywamy herbatnikami, wykładamy pozostałą częścią kremu budyniowego, rozkładamy warstwę herbatników, smarujemy kremem milky way, posypujemy tartą
Wanilia i KardamonCiasto wilgotne, bardzo smaczne o wyraźnej nucie orzechów laskowych, na pograniczu murzynka i brownie,ale jest puszyste, smaku dodają wiśnie, idealny wypiek na co dzień do kawy czy filiżanki herbaty, nie jest pracochłonne i nie wymaga umiejętności w pieczeniu, wyjdzie każdemu J Forma keksowa 12/40 cm Składniki: 5 jaj ½ kostki masła 82% 1 niepełna szklanka cukru ¾ szklanki mąki pszennej(...)tortowej ½ szklanki nutelli ½ szklanki zmielonych orzechów laskowych ½ szklanki zmielonych płatków migdałowych 1 łyżka ciemnego kakao 4 łyżki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki osączonych wiśni z syropu Sposób przygotowania: Składniki do przygotowania ciasta muszą być o temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną mieszamy z mielonymi migdałami oraz orzechami laskowymi, proszkiem do pieczenia i kakao . Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy
Wanilia i Kardamonżółtka ziarenka z laski wanilii łyżeczka skórki otartej z cytryny 2 łyżki posiekanych migdałów 2 łyżki miodu naturalnego 2 łyżki rodzynek kilka kropel (wedle uznania) słodziku Pecva garść rozmrożonych wiśni. Wykonanie: Ser mielimy trzy razy. Powinien być jak najdrobniejszy. Wszystkie składniki oprócz wiśni umieszczamy w misie miksera i chwilę ucieramy, by składniki masy dokładnie się połączyły. Paschę wykładamy(...)ściereczką, lub gazą. Wstawiamy do lodówki na 8-10 godzin (najlepiej na całą noc). Paschę obracamy do dołu górą, układamy na talerzyku i zdejmujemy tkaninę. Podajemy z rozmrożonymi wiśniami. Smacznego
Poezja Smaków - blog kulinarnywarto się skupić, żeby dokonywać właściwych wyborów podczas zakupów. Nie wszystko, co przetworzone jest złe, ale zawsze warto analizować składy. Dzisiaj zrecenzuję: SANTE Fit Pełnoziarniste płatki zbożowe truskawka, malina, wiśnia bez dodatku cukru ONE DAY MORE musli skoncentrowanych w tubie DIET FOOD bezglutenowy makaron spaghetti zero kalorii LUXURY Makaron z fasoli lub ciecierzycy NATURAVENA Masło orzechowe kremowe SOLEVITA Napój chia(...)Sante Fit Pełnoziarniste płatki zbożowe truskawka, malina, wiśnia 3,99/225 g (Tesco) Składniki : Płatki zbożowe z pełnego ziarna 96,5% (jęczmienne, ryżowe), owoce liofilizowane 2,2% (wiśnia, truskawka, malina), zagęszczone soki owocowe 1,2% (jabłkowy, wiśniowy), aromat naturalny. Plusy: bardzo niska zawartość cukru – 2,8 g na 100 g produktu (łyżeczka cukru waży 5 g) brak dodatku cukru niewielka
Powiedz dietom niegarść mielone siemię lniane 2 łyżki żurawina 1 garść płatki owsiane bezglutenowe 3/4 szklanki migdały 1 garść syrop daktylowy 3-4 łyżki Wypełnienie: mrożone wiśnie 1 opakowanie ksylitol do mrożonych wiśni 2 łyżki orzechy pekan 8 sztuk do dekoracji krem migdałowy 0,5 słoiczka do dolnej warstwy 4 kosteczki czekolady rozpuszczone(...)wysmarowanej olejem formy i dobrze dociśnij do brzegów. Włóż do lodówki na godzinę. Dno posmaruj dość cienka warstwą kremu z migdałów. Wstaw ponownie do lodówki aby stężał. Opakowanie mrożonych wiśni zacznij podgrzewać z 2 łyżkami ksylitolu, następnie zblenduj i odparuj aż masa będzie bardzo gęsta o konsystencji powideł. Wystudź. Kiedy ostygnie rozsmaruj na wierzchu ciasta. Udekoruj pekanami oraz gorzką czekoladą
AZgotuj!pochłania je ze smakiem. Dzisiaj było dokładnie tak samo. Zrobiłam na obiad ulubione danie Młodego, na wieczór upiekłam mięso, a w tak zwanym międzyczasie podałam błyskawiczne ciasteczka francuskie z wiśniami. Nie miałam ich w planach, ale kiedy chłopcy (obaj!) stwierdzili, że zjedliby coś słodkiego, sięgnęłam po ciasto francuskie, które zawsze staram się mieć w lodówce. Wystarczyło kilka minut, aby zrobić(...)jeszcze kilkanaście, aby wyciągnąć je z piekarnika przepięknie zarumienione. Udały się znakomicie. Były naprawdę przepyszne, dlatego gorąco je Wam polecam. Składniki: • gotowe ciasto francuskie • 1 jajko • 1 łyżka mleka • wiśnie z nalewki • brązowy cukier w kryształkach Sposób przygotowania: 1. Ciasto wyjąć z lodówki i pozostawić na kilka minut, aby nieco się ogrzało. 2. Rulon rozwinąć, aby powstał płat ciasta. Pokroić
W mojej kuchniwczoraj i w zasadzie w ciągu godziny wszystkie zjedliśmy. Róże są bardzo delikatne i smaczne. W środek każdego ciastka wycisnęłam nadzienie malinowe Lauretta i w niektóre dodałam kandyzowane wiśnie. Malinowy smak nadzienia świetnie skomponował się z chrupiącą różą. Lekki krem ze sporą ilością malin (60%) smakuje jak frużelina. Krem zapakowany jest w poręczny worek Rengo gotowy do bezpośredniego użycia. Dostępny(...)łyżki cukru pudru 1 łyżka kopiasta masła 2 jajka 1 łyżka octu 10 dkg śmietany ukwaszonej 18% cukier waniliowy tłuszcz do smażenia cukier puder do oprószenia ciastek konfitura albo wiśnie kandyzowane lub z konfitury Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać. Zrobić wgłębienie i wbić jajka, dodać śmietanę, ocet, cukier waniliowy i cukier puder. Wszystko zagnieść i dobrze wyrobić
Pieguskowa KuchniaBardzo pyszne ciasto orzechowe z wkładką bakaliową, w której znajdziemy : kokos, rodzynku, czekoladę i wiśnie. Przełożone kremem daje pyszny efekt końcowy. Składniki: Ciasto orzechowe : 8 jajek 8 łyżek cukru 20 dkg orzechów włoskich mielonych 4 łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Wkładka bakaliowa: 9 białek 20 dkg cukru 20 dkg kokosu 1 gorzka czekolada 10 dkg rodzynek(...)cytryny 1 mały słoik wiśni kandyzowanych drylowanych Krem: 3 szklanki mleka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 żółtka 30 dkg margaryny 1. Ciasto orzechowe: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku, na koniec dajemy orzechy zmielone, mąkę i proszek do pieczeni, delikatnie mieszamy. 2. Ciasto
Kuchnia u Bietkiłyżeczki soli Krem śmietankowy: 250 gram mascarpone 500 ml śmietanki kremowej 30 % 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo : 500 ml śmietany kremowej 30 % 2 łyżki cukru pudru półlitrowy słoik drylowanych wiśni w syropie dwa opakowania wafelków kakaowych pryncypałek opakowanie cukierków lentylek tasiemka Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę mieszamy z sodą proszkiem do pieczenia(...)serek mascarpone i chwilę miksujemy. Masa 2 : Śmietankę miksujemy na niskich obrotach z cukrem pudrem aż dobrze zgęstnieje. Jeden blat ciasta przekładamy na paterę,wykładamy połowę drylowanych wiśni, smarujemy połową masy , przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy,wykładamy pozostałą część drylowanych wiśni, smarujemy pozostałą częścią masy, przykrywamy ostatnim blatem ciasta, dociskamy. Wierzch i boki ciasta smarujemy masą
Darcia w kuchniMurzynek pełen wiśni tak naprawdę powstał poprzez inspiracje przepisem z bloga przepisyjoli.com . Mając w domu jeszcze domowy dżem wiśniowy postanowiłam go wykorzystać do murzynka pełnego wiśni. Jak się później okazało smak wyszedł intrygujący. Połączenie ciemnego kakao z kwaskowym dżemem sprawiła, iż murzynek zniknął w ciągu dwóch dni. Polecam to niezwykłe ciasto-murzynek pełen wiśni. Składniki: 200 g mąki
Ciasta z tradycjami