Czas na wiśnie! Pyszny, kwaśny i orzeźwiający sok wiśniowy. Łatwy do zrobienia, szybki, jeśli nie liczyć drylowania owoców ;) Przyda się zimą - część pasteryzowałam, resztę wypiliśmy na bieżąco. Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki(...)wiśnie Wypestkowane wiśnie przepuścić przez sokowirówkę. Słoiki umyć, wyparzyć wrzątkiem. Sok przelać do słoików, zakręcić. Pasteryzować. W takim soku naturalnie wytrąci się osad, który będzie się utrzymywał na wierzchu. Na zdrowie
Domowa cukiernia Ewyżółtek 1 szklanka kwaśniej śmietany 18% 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 6 białek 3 opakowania kisielu wiśniowego 6 łyżek cukru 2 litrowe słoiki wiśni w kompocie (wydrylowanych) Krem: 1 litr mleka 3 opakowania budyniu śmietankowego 4 łyżki cukru 200 g masła Składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na 6 równych części. każdą musimy rozwałkować na osobnym(...)pieczenia na prostokąty tej samej wielkości. Białka ubijamy z cukrem w dużej, wysokiej misce na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy po kolei kisiele i dokładnie mieszamy. Wiśnie musimy odsączyć od soku. Piane kisielową dzielimy na 3 części i rozkładamy na trzech płatach ciasta. Na masę rozkładamy wiśnie, przykrywamy następnymi płatami ciasta, odwracając je papierem do góry i delikatnie
kruche babeczkiwiśniówkę nastawię. Będzie jak znalazł na jesienną chandrę. Mama zostawiła mi przepis i ku mojej uldze okazało się, że nie jest wymagający. Sprawdźcie sami: Składniki: 2 kg wiśni 2 kg cukru 1 litr spirytusu 1/2 litra wody Przygotowanie: Opłukane wiśnie układamy w gąsiorku warstwami. Każdą warstwę zasypujemy cukrem. Spirytus rozrabiamy z wodą. Zalewamy wiśnie. Odstawiamy w ciemne chłodne miejsce. Mieszamy
Kuchnia po mojemusłoiku z tymi przetworami. Małosolne wyszły bardzo smaczne, jedynie delikatnie pachną cytryną, co moim zdaniem dodaje im dodatkowego waloru. Napakowałam do słoika również przeróżne liście: dębu, czarnej porzeczki i wiśni. Wyszło bardzo aromatycznie! Polecam! Składniki: 2 kg ogórków gruntowych po 3 liście dębu, wiśni i czarnej porzeczki 1 litr wody 1,5 - 2 łyżki soli 5 cm korzenia chrzanu(...)Wodę gotuję z solą do momentu jej rozpuszczenia. Studzę tak by była letnia. Cytrynę ktroję w plastry. Ogórki układam ciasno w słoju na przemian wkładając do niego liście dębu, wiśni czy porzeczki, kawałki chrzanu czy czosnek, koper lub pokrojoną cytrynę. Tak wypełniony słój zalewam przygotowanym roztworem i odstawiam na dobę. Po pierwszej dobie wyciągam wszystkie plastry cytryny ze słoja
Mango Papajasorbety to wspaniała propozycja na upalne dni. Natomiast wyśmienite torty, ciasta i ciasteczka z owocami sezonowymi idealnie uzupełniają spotkania w gronie rodzinnym. Nasza dzisiejsza propozycja to czekoladowe ciasto z wiśniami i delikatnym kremem. Dzięki połączeniu kwaśnych owoców i słodkiego kremu uzyskujemy nie za słodkie, nie za kwaśne ciasto w sam raz dla każdego smakosza. Skusisz się ? :) Składniki na ciasto(...)się mleka. Zagotować do uzyskania gęstego budyniu. Odstawić do wystudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać powoli budyń miksując do uzyskania gładkiego kremu. Dodatkowo : 1 szkl. drylowanych wiśni 1 szkl. płatków kukurydzianych lekko rozdrobnionych Na ciasto umieszczone w blaszce wyłożyć wiśnie, następnie krem i całość posypać płatkami kukurydzianymi. Gotowe ciasto włożyć do lodówki, aby masa zastygła. Ciasto najlepiej
Banana SmilesWEGAŃSKI MUS CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI to pyszny, elegancki deser, który... Artykuł WEGAŃSKI MUS CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINElatin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ciasto czekoladowe z pijanymi wiśniami Składniki: (na biszkopt) 150g masła 150 g mąki 120g cukru 100 g mlecznej czekolady 1 czubata łyżka kakao 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo : 200 ml śmietany(...)śmietan-fix cukier puder 1 czekolada mleczna Słoiczek wiśni w alkoholu( o pojemności około 200ml) Sposób wykonania: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z kakao. Masło ucieramy, powoli dodajemy przestudzoną czekoladę. Następnie wbijamy po jednym żółtku i dalej ucieramy. Powoli dosypujemy cukier oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy dokładnie, aż składniki się połączą. Białka ubijamy na sztywna pianę
Smaki NataliiKorzystając z dobrodziejstw jakie niesie ze sobą lato upiekłam delikatne, ucierane ciasto. Jogurtowe ciasto z wiśniami, agrestem, porzeczkami i borówkami amerykańskimi posypane cukrem pudrem. Polecam jako pyszny deser w upalne dni! Jogurtowe ciasto z owocami lata Składniki: 250 g jogurtu naturalnego, 2 i 3/4 szklanki mąki, szklanka cukru, 3 jajka, 1/2 szklanki oleju, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki(...)cukru waniliowego, 200 g agrestu, 200 g wydrylowanych wiśni, 100 g czerwonych porzeczek, 100 g borówek amerykańskich, cukier puder do posypania. Wykonanie: Przez 5 minut jajka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy olej i jogurt naturalny i ucieramy jeszcze 3 minuty. Do masy dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy i całość dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem
paapilotkaajest bardzo wilgotne,wręcz rozpływa się ustach...znaleźć go można na wielu blogach.Górną warstwę robię inną,bez jajek i wychodzi znakomita,bardzo delikatna.Połączenie zaś czekoladowego ciasta z wiśniami w spirytusie powoduje,że ciasto zyskuje na smaku,jest bardziej wyraziste. Ciasto: 150 g czekolady gorzkiej bądź deserowej 150 g masła 5 jajek 175g cukru 1 łyżka kakao(...)czekoladowa będzie wystarczająco schłodzona należy ubić ją krótko mikserem,następnie dodać cukier puder i ubić na sztywno. Ciasto wyjąć z tortownicy i położyć na paterze .Na ciasto poukładać odsączone wiśnie w spirytusie,jedna obok drugiej,na wiśnie wyłożyć gotowy mus czekoladowy,schłodzić w lodówce.Przed podaniem udekorować wg uznania
Niespełnione zdolności kulinarnemoja Córcia była zachwycona, bo rzadko dostaje obiad na słodko :) dzięki dodatkowi mascarpone jest niezwykle kremowa i delikatna. Pieprz przyjemnie podkręca smak owoców. Polecam, póki sezon truskawkowy trwa! Użyłam wiśni mrożonych, bo jeszcze nie mam własnych, ale z powodzeniem mogą być świeże (już się pojawiają...). P.s. moja pierwsza zupa owocowa :) ale... nie ostatnia! ;) Składniki: 450g mrożonych wiśni 1,5 szkl(...)serka mascarpone 1 kisiel wiśniowy (lub truskawkowy) 3 łyżki cukru* 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta pieprzu Kluseczki lane: 1 jajko 2-3 łyżki mąki szczypta soli Sposób przygotowania: Wiśnie wkładamy do garnka (sprawdzamy, czy na pewno w żadnej nie ma pestki), dokładamy odszypułkowane truskawki, dolewamy sok z cytryny i tyle wody, aby stanowiła minimum drugie tyle co owoce. Gotujemy
Kolorowy Przepisownikustach... N ie narzekający.... C zas umilający..... S wary łagodzący.... R ozpieszczający.... R ozluźniający i relaksujący.... Z mysły dopieszczający.... P ozytywnie działający.... S-T-O-P! Blok czekoladowy z wiśniami. www.kuchniasmakow.blogspot.com Przepis: 1 kostka masła (200g) 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody 3 łyżki kakao 2 szklanki mleka w proszku 1 paczka herbatników pettit berry posiekane orzechy włoskie (1 szklanka(...)drylowane wiśnie (odcedzone) rodzynki i inne bakalie wg upodobań andruty 1. Masło, cukier, wodę i kakao zagotować i wystudzić. 2. Do letniej masy dodać mleko w proszku i zmiksować/ wymieszać. 3. Dodać pokruszone herbatniki, bakalie, wiśnie. Wymieszać łyżką. 4. Masę wyłożyć na wafla i przykryć drugim. 5. Całość włożyć do lodówki na kilka godzin. Za przepis
Kuchnia smakówsię robi nalewkę to trzeba mieć silną wole, a jak się jej nie ma, to chociaż krótką pamięć i zapomnieć o niej przynajmniej na 3 miesiące :) 2 kg wiśni 2 kg cukru 1,5 l spirytusu 0,5 l wódki Wiśnie myjemy, drylujemy, i wrzucamy do dużego słoja, a następnie zasypujemy cukrem i dodajemy szklankę spirytusu na wierzch(...)przykrycia, inni przykrywają przed muszkami owocówkami, a ja go zakręcam zakrętką. Co jakiś czas potrząsamy słojem, aby towarzystwo wymieszać. Po około dwóch tygodniach odcedzamy owoce od soku, polecam wiśnie wrzucić do małych słoiczków i używać do lodów, lub pralinek o których będzie wkrótce na blogu :) Do soku dodajemy alkohol, mieszamy, rozlewamy do butelek, chowamy w ciemnym miejscu (piwnica, garaż
Pora na poraśmietany kremówki - 2 łyżki cukru (może być także gotowa Śnieżka) na wierzch: - 1 galaretka wiśniowa - ok. 1,5 szklanki gorącej wody - 2 kieliszki Jacka Danielsa Tennessee Honey - wydrążone wiśnie (użyłam wiśni ze słoika) Przygotowuję ciasto- ubijam białka ze szczyptą soli, stopniowo dodaję żółtka, następnie cukier, wymieszane mąki i proszek do pieczenia. Wszystko dodaję drobnymi partiami. Kiedy ciasto jest już dobrze(...)dodać nieco więcej whisky, a mniej wody, wg uznania i własnych preferencji :-) Odstawiam do stężenia. Ubijam śmietanę z cukrem. Wystudzone ciasto kroję i przekładam bitą śmietaną. Na wierzch wykładam wiśnie, a nie wylewam tężejącą galaretkę. Wstawiam do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie można już częstować się do woli ;-) SMACZNEGO
Wielopokoleniowoczekoladowy tort z wiśniami z motywem Misia, doskonały na urodziny lub Dzień Dziecka SKŁADNIKI Biszkopt: tortownica o śr 20 cm 3 jajka, ½ szkl. mąki pszennej, ½ szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu Poncz: ½ szkl. herbaty Krem: 1 szkl. mleka, 1 szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 1 kostka masła, 2 łyżki kakao Dodatkowo: wiśnie w syropie(...)rozrabiamy budyń, dodajemy do gotującego mleka. Ugotowany budyń studzimy. Masło miksujemy na puch, dodajemy budyń a na końcu kakao. Biszkopty nasączamy, 1 smarujemy połową kremu, układamy osączone z zalewy wiśnie, przykrywamy drugim biszkoptem. Tort smarujemy kremem. Biszkopty sklejamy ze sobą kremem i robimy z nich uszy. Z bitej śmietany robimy miśkowi oczy i buźkę. Kremem zdobimy tort
słodki bratekwyjątkowe ciasto, które zachwyca swoim smakiem, są tu wiśnie, masa czekoladowa, cukierki Michaszki, czegóż chcieć więcej? smakuje obłędnie, musicie spróbować!!! SKŁADNIKI Ciasto orzechowe: 4 jajka, 1/2 szkl. mąki, ½ szkl. cukru ½ szkl. zmielonych orzechów włoskich, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu Masa czekoladowa: 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 2 łyżki kakao, 30 ml likieru czekoladowego(...)śmietany 30%, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżka żelatyny, 8 cukierków Michaszki, Polewa: ½ op. czekolady mlecznej, ½ op. Czekolady gorzkiej 2 łyżki masła, 2 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: słoik wiśni drylowanych, paczka herbatników regionalnych blacky , herbata do nasączenia, liście czekoladowe do dekoracji WYKONANIE: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy
słodki bratek