cały czas w jedną stronę to biszkopt opadnie i będzie w nim piękny zakalec? U mnie tak było. Ale wiecie co? To nieprawda :) A wykorzystując ostatnie w tym sezonie wiśnie powstał niski biszkopt z wiśniami. Składniki: 4 duże jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok. 400 g wiśni - mogą być
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Pyszne, ucierane ciasto o intensywnie cytrynowym smaku, z dodatkiem ziarenek maku i wiśni. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, bez użycia miksera ;) Miękkie, delikatne, długo zachowuje świeżość. Nam smakowało bardzo :) Polecam! Składniki: 325 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 110 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 50 g maku 3/4 szklanki mleka 1 jajko 1/4 szklanki oleju(...)skórka z 1 cytryny 200 wiśni Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać mak, cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Do suchych składników wlać mleko i olej, dodać roztrzepane jajko, skórkę oraz sok z cytryny. Całość dokładnie połączyć. Wiśnie wydrylować, mrożone wcześniej rozmrozić. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Wystudzić. Smacznego
Domowa cukiernia Ewymaku suchego - zaparzyć i zmielić 2 - krotnie, 3/4 szk. cukru 2-3 łyżki miodu 2-3 jaja bakalie aromat migdałowy Dodatkowo: słoik wydrylowanych wiśni lub kawałki twardej marmolady Lukier: 3/4 szkl cukru pudru 1 lyżka śmietany kilka kropel soku z cytryny Wszystkie składniki utrzeć razem do połączenia i uzyskania jednolitej masy Żółtka utrzeć z cukrem, miodem, aromatem migdałowym(...)dodać mak i bakalie. Na końcu dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Na przygotowaną formę rozwałkować pierwszą część ciasta. Na ciasto porozrzucać połowę wiśni lub pokrojoną na kawałki twardą marmoladę , wyłożyć połowę maku, na to drugą część ciasta. Czynność powtórzyć: rozrzucić pozostałe wiśnie lub marmoladę, rozłożyć mak i przykryć trzecią częścią ciasta. Nakryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaTarta nie zawiera jajek, nabiału, cukru, mąki (glutenu), ani tym bardziej tytułowej czekolady. To pewnie zapytacie, czy to w ogóle jest smaczne? Zapewniam – jest, i to bardzo (kwaśne wiśnie i słodka czekolada to połączenie idealne wśród deserów). P.S. Porcja jest nieduża bo ciasto było robione na próbę (kto bardzo głodny, radzę podwoić ilość składników). Składniki na spód: ½ szklanki migdałów ½ szklanki(...)lnianego 1 łyżka gorzkiego kakao Składniki na krem i wierzch: 1 dojrzałe awokado 1-2 łyżki ciemnego kakao 2-3 łyżki słodkiego syropu, np. z daktyli, agawy/miodu 1 szklanka wiśni Namocz migdały, po 2 godzinach odcedź. Zblenduj z daktylami, siemieniem i kakao. Powstanie plastyczna masa, którą wyłożysz formę do ciasta lub (jak ja) zwykły talerzyk deserowy o średnicy
Qlinarnie i QlinarnieBlok czekoladowy- to smak dzieciństwa dla mnie :) Zrobiłam go z połowy składników, a zamiast orzechów, które powinny być w każdej czekoladzie (oczywiście dla mnie) dodałam suszone wiśnie. Wyszło bardzo smacznie :) Składniki: 200 g niebieskiego mleka w proszku (sypkiego), 1/3 szklanki cukru, 70 g masła, 1/4 szklanki wody, 3-4 łyżki kakao, 1 garść suszonych wiśni, 200 g herbatników- u mnie(...)rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i wodę. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści na małym ogniu. Do gorącego masło dolewamy wodę, dodajemy kakao i mleko w proszku. Mieszamy. Następnie dodajemy suszone wiśnie i pokruszone herbatniki (łamałam każdy na 3 lub 4 kawałki). Mieszamy, tak by wszystkie herbatniki były obtoczone masą. Przekładamy do jakiegoś małego pojemniczka (ja użyłam takiego kwadratowego, plastikowego na żywność
Aga w kuchniPapierówki i wiśnie w moim ogrodzie mocno obrodziły, więc nastał czas przygotowania z nich różnych smakołyków. Dziś proponuję kompot, bardzo smaczny, orzeźwiający, świetny na upalne dni. Oczywiście jeśli nie mamy papierówek, mogą być każde inne jabłka :) Polecam :) Składniki - jabłka papierówki ( lub każde inne ) 4-5 sztuk - wiśnie 2 garści - cukier 3 łyżki - woda 3 litry Wykonanie Jabłka obieram ze skórki(...)kroję w ósemki, wiśnie obieram z szypułek. Owoce przekładam do garnka i zalewam ok. 3 litrami wody, jak się zagotuje dodaję 3 łyżki cukru ( można więcej ). Mieszam i gotuję na wolnym ogniu ok.10 minut. Kompot podaje schłodzony :) Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródwyłożonej papierem do pieczenia i piec około 50 minut w 170 stopniach. Wierzch udekorować polewą oraz posypać kokosem. Wspaniale smakuje na zimno z dodatkiem herbaty wiśniowej BIFIX Owoce wiśni zawierają w swoim składzie wiele cennych witamin i soli mineralnych, a także kwasy owocowe, które wspomagają pracę układu trawiennego oraz pobudzają przemianę materii. Zawarte w wiśniach pektyny wspomagają oczyszczanie(...)organizmu ze szkodliwych substancji. Wiśnie są także źródłem bioflawonoidów, które, ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające, wspomagają redukcję wolnych rodników i uszczelniają ściany naczyń krwionośnych. Herbatka o wspaniałym smaku i aromacie, doskonała na gorąco jak i serwowana na zimno z lodem. Doskonale orzeźwia i odpręża. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnicukru kryształu 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 1/2 kg mąki dodatkowo 2 łyżki kakao 7 białek 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej powidło śliwkowe orzechy wiśnie Przygotowanie: Wszystkie podane składniki, z wyjątkiem kakao, wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto. Oczywiście pamiętamy, by mąką przesiać, wówczas nasze ciasto będzie lepsze :) Gotowe ciasto dzielimy na trzy części(...)Kakaowe ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. Jasne ciasto wykładamy na mocno natłuszczoną blachę i smarujemy je powidłem. Na powidło ścieramy na tarce połowę kakaowego ciasta i układamy wiśnie. Z 7 białek i szklanki cukru ubijamy pianę i dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Pianę wylewamy na wiśnie, posypujemy szklanką posiekanych orzechów i ścieramy na to połowę ciemnego ciasta. Placek
Lawendowe Niebojedzenie :) Mamy dla Was propozycję przekąski świątecznej lub tak jak my ją przygotowaliśmy, bardziej sylwestrowej. Idealne na przekąskę w sylwestrowy wieczór. Zobaczcie jak je przygotować. Ciasteczka z brzoskwiniami, wiśniami i chutney. Składniki: 2 ciasta francuskie 1 puszka brzoskwiń chutney wiśnie w syropie płatki migdałów brązowy cukier Ciasto rozkładamy na stolnicy i kroimy na równe kwadraty o boku(...)każdy kwadrat kładziemy kawałek brzoskwini, jedną wiśnię z syropu i odrobinę chutney-a. My użyliśmy chutney "Limon & papaja", ale możecie użyć innego. Sklejamy ciasteczka i smarujemy oliwą z oliwek. Posypujemy brązowym cukrem i płatkami migdałów. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C. Podajemy ciepłe lub na zimno. Ciasteczka są przepyszne, ponieważ nie są zbyt słodkie
vegetanieKremowe różyczki to dekoracja z cyklu tych, które lubię najbardziej: jej wykonanie trwa dosłownie kilka sekund i wygląda super :) Do tego przepisu zdecydowałam się na kruche babeczki z domowymi wiśniami z dodatkiem śmietany kremówki i krem śmietankowy . Do zrobienia kremowych różyczek niezbędna będzie tylka (dzióbek) do szprycy w kształcie zamkniętej gwiazdki (zdjęcie zamieszczam niżej we wpisie). Składniki na babeczki(...)szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkladnki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanka mleka 1/4 szklanki śmietany kremówki +domowe wiśnie ze słoika Składniki na krem śmietankowy +czerwony barwnik spożywczy Wszystkie suche składniki na babeczki mieszamy w misce. Dodajemy mleko, śmietankę, olej, jajko i dokładnie mieszamy. Do blaszki wyłożonej papierowymi papilotkami nakładamy
CiastkozercyOprócz tradycyjnej polskiej kuchni cenię sobie własnego wyrobu trunki. Moja ulubiona nalewka - pyszna wiśniowa! Nie jest trudna w przygotowaniu, a naprawdę bardzo dobra. SKŁADNIKI: 1 kg wydrylowanych wiśni 0,7 - 1kg cukru 250 ml wody źródlanej 500 ml spirytusu WYKONANIE: Wydrylowane wiśnie zasypać w dużym słoju cukrem i odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 doby, aby owoce(...)puściły sok, 10-20 wiśni zostawić z pestkami- dodają specyficznego smaczku, W tym czasie kilkakrotnie potrząsać słojem lub mieszać drewnianą łyżką, aby cukier się rozpuścił, w trzeciej dobie owoce wraz z sokiem zalać spirytusem i odstawić na okres min. 2 miesięcy (im dłużej, tym lepiej), Od czasu do czasu wstrząsać zawartością słoja, Po tym okresie oddzielić owoce od aromatycznego płynu
Kuchnia Beatysię w ustach, z posmakiem migdałów i chrupiącymi migdałami w słupkach na wierzchu. Zobacz również przepisy na inne ciasta czekoladowe ----> Brownie , brownie z kajmakiem i orzechami , brownie z wiśniami i orzechami nerkowca , czekoladowe ciasto z wiśniami i kremem śmietankowym , czekoladowe ciasto nocnych łez , rolada czekoladowa , muffinki czekoladowe z wiśniami , muffinki czekoladowo-bananowe , mus czekoladowy , Stefania - czekoladowe ciasto z kaszy
Moje QulinariaCzekolada, pomarańcze, chili i wiśnie, czekolada pełna smaku i niespodzianek, czyli taka jak Ja :) Zrobiłam i ofiarowałam w prezencie, dałam kawałek siebie? Z pewnością był to prezent od serca. Nie potrzebowałam na to dużo czasu, jedynie trochę chęci. Strasznie musiałam się powstrzymywać, aby nie sypnąć czegoś więcej. Powstrzymałam się i pozostałam przy smakach, które dobrze ze sobą zagrają. Składniki(...)czekolady gorzkiej 1 garść kandyzowanej skórki pomarańczowej kilka suszonych wiśni szczypta grysu chili Wykonanie: Czekoladę połamałam na małe kawałeczki i rozpuściłam w kąpieli wodnej. DO ciepłej czekolady wmieszałam skórkę pomarańczową i wylałam całość do pojemnika. Na wierzchu powciskałam suszone wiśnie, a na koniec posypałam taflę grysem chili. Prawda, że szybko? SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeSkładniki : 3 kg dojrzałych wiśni cukier woda Sposób wykonania : Wiśnie oczyścić, opłukać, wsypać do litrowych słoików do 2/3 wysokości. Do każdego słoika wsypać po 6 łyżek cukru, uzupełnić do pełna wodą , zakręcić pokrywkami. Pasteryzować 20 minut w temperaturze około 95 C. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu przez okres 1 roku. Kompocik jest pyszny, ja robię(...)wiśni z mojego ogrodu. Życzę smacznego
Przepisy i porady kulinarne