wiśnia - 6835 przepisów (strona:150/456)

Ciasto kruche z budyniem i kwaśnymi owocami 157

Pomysł na ciasto do którego możecie wykorzystać zamrożone owoce - kruche z masą budyniową oraz śliwkami, porzeczkami, truskawkami oraz wiśniami. Najlepiej wybrać lekko kwaśne owoce, ponieważ świetnie będą smakować ze słodkim kruchym ciastem. Mleczko kokosowe możecie pominąć i zamiast niego wykorzystać mleko krowie. Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm: kruche ciasto 2 szklanki mąki pszennej(...)opakowania budyniu waniliowego bez cukru, każdy na 3/4 litra (1 opakowanie =74 g) 3 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka zwykłego cukru dodatkowo 450 g mieszanki kompotowej (śliwki, porzeczka, truskawki, wiśnie) cukier puder do dekoracji Zamrożone owoce przesypać do miski i odmrozić. W międzyczasie przygotować kruche ciasto : wszystkie składniki wsypać do miski i za pomocą robota kuchennego zagnieść na jednolitą masę

Ugotować
Kaczka w sosie wiśniowym / Duck with cherry sauce 180

szałwii 1 szklanka wody 1 sprawiona kaczka sól, pieprz i słodka papryka 3 łyżki miodu 3 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki sosu sojowego 1,5 szklanki świeżych lub mrożonych wiśni szczypta cynamonu Przygotowanie: W rondelku umieść szałwię wraz z wodą, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 5 minut. Następnie wyłów i wyrzuć listki a wodę zdejmij z ognia. Umytą(...)glazurą od czasu do czasu. Po upieczeniu powinna być miękka i rumiana. Odlej sos z pieczenia, usuń nadmiar tłuszczu i dodaj do niego glazurę z miski i wymieszaj z wiśniami. Dopraw cynamonem, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 7-8 minut, aż zacznie gęstnieć. Dopraw ewentualnie solą, pieprzem i cukrem jeżeli to konieczne. Podawaj kaczkę polaną sosem wiśniowym. Smacznego! English

karmelowy
Biszkoptowe naleśniki z konfiturą z wiśni 106

Dziś przepis na biszkoptowe naleśniki z książki Gotuję z Lewiatanem . Delikatne naleśniki podane z konfiturą z wiśni domowej roboty, od Mamy. Powrót do dzieciństwa, tego mi było trzeba.. Można podać je także z twarogiem, jogurtem i rodzynkami, dowolnymi dżemami, roztopioną czekoladą lub miodem. SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki wrocławskiej 3 jajka 2 żółtka 2 niepełne szklanki mleka 1 łyżka masła(...)łyżka cukru pudru szczypta soli olej do smażenia do podania konfitura z wiśni PRZYGOTOWANIE: Oddzielam żółtka od białek. Przesianą mąkę mieszam z mlekiem, wszystkimi żółtkami, cukrem, łyżką masła i solą. Starannie mieszam masę rózgą kuchenną lub mikserem. Ciasto ma być gładkie, odstawiam je na 30 minut. Z białek ubijam sztywną pianę, delikatnie łączę z ciastem, które odpoczęło. Za każdym razem

Zasmakuj Kuchni
Ciasto św Jakuba 166

wyjdą idealnie równe), owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Beza wiśniowa: 6 białek 6 łyżek cukru 3 kisiele wiśniowe (bez cukru) szczypta soli. wiśnie świeże, mrożone lub z kompotu (najważniejsze by je odsączyć z nadmiaru soku) Białka ubijamy z solą i cukrem na sztywną pianę, dodajemy kisiele i dokładnie mieszamy.  Jeśli używacie kisielu(...)była zbyt słodka Jedną część schłodzonego ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki (23x33 cm), na cieście wykładamy 1/3 piany białkowej, a na pianie układamy wiśnie. Rozwałkowujemy kolejną porcję ciasta i przykrywamy nim bezę. Podobnie przygotowujemy jeszcze 2 placki. Finalnie mamy mieć 3 placki: ciasto kruche/beza/ciasto kruche. Gotowe wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy

Cynamonowe szczęście
Kopiec kreta inaczej 95

piec 20-30 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Po upieczeniu ciasto zostawić na 10 minut w formie. Następnie wyjąć i ostudzić. Przygotowanie masy wiśniowej – odcedzić wiśnie. Soku powinno być około 450 ml. Jeżeli jest mniej uzupełnić wodą. Kisiel rozmieszać w 1/2 szklanki soku. Resztę soku zagotować. Do gotującego się soku wlewać powoli rozmieszany proszek (kisiel) Zagotować i wymieszać. Dodać(...)wiśnie, ponownie delikatnie wymieszać. Odstawić aż ostygnie. Jeżeli sok byłby za mało słodki to dosłodzić według uznania. Za pomocą dużej łyżki wydrążyć około 1/2 ciasta. Zostawiając dno i boki. Odłożyć ciasto na później. Do wydrążone go ciasto wlać masę kisielowo wiśniową. Masa śmietanowa – żelatynę rozmieszać w małej ilości zimnej wody. Zostawić żeby napęczniała, następnie zalać wrzącą wodą i wymieszać

Kuchnia Pokoleń
Miodownik wiśniowy 158

masła Mleko gotujemy z cukrami. Mąki rozrabiamy w odrobinie mleka ( dokładnie). Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem na krem. Składniki na frużelinę: 500 g wiśni drylowanych ( mrożonych) szklanka cukru 1 łyżeczka mąki + 1 łyżeczka wody 3 łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki gorącej wody Wiśnie smażymy z cukrem. Gdy cukier się rozpuści dodajemy mąkę rozrobioną w łyżce wody. Gotujemy aż masa

Domowe ciasta
Wiśniowy koktajl z bananem 115

Składniki: 400 g wiśni (np. mrożone) 400 g jogurtu naturalnego 2 banany 2 łyżki miodu 3 łyżki nasion chia 150 ml wody Sposób wykonania: Świerze wiśnie drylujemy, mrożone rozmrażamy. Nasiona chia zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 2 minuty aby napęczniały. Banany kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy na gładko

Qchnia po prostu
Murzynek z bitą śmietaną i wiśniami 250

cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki tortowej 8 jaj 1 cukier waniliowy Bita śmietana: 600 g śmietanki 36% 6 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru wydrylowane wiśnie z kompotu lub z nalewki Sposób wykonania: Margarynę, cukier, kakao i wodę podgrzewamy do momentu rozpuszczenia wszystkich składników. Odlewamy pół szklanki (polejemy tym później gotowe ciasto) a resztę studzimy(...)wyrośnięty wierzch i kruszymy go. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody. Mocno schłodzoną śmietankę miksujemy z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Na dolny blat wykładamy wiśnie i  przykrywamy je 2/3 ilości bitej śmietany. Na śmietanę nakładamy drugą część ciasta, którą smarujemy resztą śmietany. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem

Qchnia po prostu
Kakaowe ciasto z kisielem wiśniowym i masą śmietanowo-galaretkową 183

kremówki 30% 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru 2 galaretki bezbarwne o smaku winogron Winiary 2 szklanki przegotowanej wody Składniki na kisiel wiśniowy:     700 ml kompotu z wiśniami 1/2 szklanki wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru  50 g gorzkiej czekolady  blaszka o wymiarach 30/26cm Wykonanie biszkoptu kakaowego:   Jajka ubijamy z cukrem i cukrem(...)jeszcze raz delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, pieczemy biszkopt do suchego patyczka. Wykonanie kisielu : Do garnka przelewamy kompot z wiśniami, dodajemy cukier i zagotowujemy, w 1/2 szklance wody mieszamy mąkę ziemniaczaną, wlewamy do gotującego kompotu, gotujemy tak długo aż zgęstnieje i odstawiamy do wystygnięcia. Wykonanie masy śmietanowej: Galaretki rozpuszczamy

Sama słodycz i szczypta chili
Kompot wieloowocowy 221

Upały nie odpuszczają! Nic nie robi lepiej jak szklaneczka słodko - kwaśnego zimnego kompotu z owoców! Składniki: 1 kg wiśni, 0,5 kg śliwek, 2 jabłka, 2 gruszki, 4 łyżki cukru Przygotowanie: Wiśnie drylujemy. Śliwki przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Jabłka, gruszki, dzielimy na 4-8 części, usuwamy gniazda nasienne. Owoce wrzucamy do garnka. Zasypujemy cukrem, zalewamy około

Lena Gotuje
Naleśniki gryczane z twarogiem i owocami 111

LINK . Z dzisiejszymi dodatkami zaszalałam i wykonałam każdego naleśniki w innym zestawieniu smakowym. Miałam do wykorzystania mnóstwo owoców i ciężko było zdecydować się na jeden rodzaj do deseru. Wiśnia, borówka i malina należą do tych kwaśniejszych i w połączeniu z mąką gryczaną idealnie wstrzeliły się w moje gusta. Jak ktoś nie lubi, wystarczy więcej dosłodzić lub wybrać inne ulubione owoce(...)Składniki na 2 porcje: ▸120 g mąki (u mnie gryczana) ▸1 jajo ▸łyżka oleju  ▸woda  ▸200 g owoców (u mnie malina, borówka i wiśnia) ▸150 g twarogu chudego  ▸20 g wiórki kokosowe Przygotowanie: 1. Mąkę, jajo i olej mieszamy, dolewając stopniowo wody. Konsystencja ma być lejąca. Smażymy naleśniki beztłuszczowo. 2. Owoce rozdrabniamy z twarogiem, dosładzamy w razie

Zdrowie i pysznie na talerzu
Wuzetka 512

łyżka masła + dżem do przełożenia, nalepiej dosyć kwaśny – idealnie czarna porzeczka lub śliwka (choć ja tym razem zaszalałam i zrobiłam z domowym jagodowym :), 150 ml kremówki na dekorację, wiśnie na dekorację, wiśniówka lub herbata owocowa (w wariancie dla dzieci) na poncz Wuzetka – jak to zrobić? Biszkopt można przygotować sobie dzień wcześniej, żeby miał dużo czasu na przestygnięcie. Jajka(...)minimum 1 godzinę. Ciasto może zostać w lodówce nawet całą noc, im lepiej będzie schłodzone, tym łatwiej pokroić je na równe kawałki. Schłodzone ciasto dekorujemy ubitą śmietaną i wiśniami. Mi wuzetka najlepiej smakuje mocno schłodzona :) Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Wuzetka pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY

Ciastkozercy
Jak zrobić dżem? 300

kiszona kapusta strzeliła tak, że sąsiad myślał, że wojnę mu wypowiedziałam i rozpoczynam ostrzał jego posesji. W tym roku postawiłam na dżemy. Wyprodukowałam już dżem z czarnej porzeczki, malin, wiśni, moreli, brzoskwiń i trwam w amoku nadal. Chciałam wam napisać przepis idealny, taki wiecie – 3,5 g cukru i 27 owocków i 5:49 gotowania, ale się nie da. Okazuje(...)smażenia dżemu. Moja rada Nie sugerujcie się proporcjami. Jedni lubią mega słodkie przetwory, a dziwaki takie jak ja, kwaśne Próbujcie, dodawajcie cukru, odejmujcie cukru, dodawajcie do dżemów przypraw. Do wiśni można dodać imbir lub mahlep. Do czereśni – wanilię. Do śliwek zaś cynamon. Do jabłek – goździki. Do brzoskwiń i moreli – kardamon. Bawcie się i próbujcie. Potem, w zimie

ladykitchen
Pierś z kaczki podana z sosem wiśniowym 179

kluski francuskie kładzione lub kluski śląskie .  Składniki na 2 porcje: pierś z kaczki 2 średniej wielkości piersi z kaczki wraz ze skórką sól, pieprz sos wiśniowy 100 g wiśni w cukrze (przepis tutaj ) 1/2 szklanki wody + 1 łyżeczki domowej wegety opcjonalnie 1 łyżeczka sosu sojowego odrobina soku z cytryny pieprz do smaku Piersi z kaczki umyć i osuszyć. Skórkę(...)dołu. Smażyć 12 minut na średnim ogniu. Uwaga: wytopi się bardzo duża ilość tłuszczu, więc patelni nie smarujemy olejem!  W międzyczasie przygotować sos wiśniowy: na patelnię przełożyć wiśnie w cukrze i zalać je wodą wraz z dodatkiem domowej wegety oraz odrobiną sosu sojowego. Całość delikatnie popieprzyć. Smażyć, aż do wyraźnej redukcji sosu. Na sam koniec, sos posmakować i ewentualnie

Ugotować
Pierogi z wiśniami 176

śmietaną, jak kto lubi :) Ciasto na pierogi: 2,5 szkl mąki pszennej + do podsypywania 2 łyżki oleju jajko (można pominąć) ok 1 szkl gorącej wody Nadzienie: ok 300g wiśni bez pestek cukier trzcinowy Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, wlać olej i zamieszać. Wlać tyle wody aby wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na kilkanaście minut(...)odpoczęło. Cienko rozwałkować i szklanką wyciąć kółka. Na każdy kawałek ciasta nakładać po 2 wiśnie i posypać cukrem. Zlepić pierogi. W dużym garnku zagotować wodę z łyżką soli. Pierogi gotować ok 2 minuty od wypłynięcia. Pierogi podawać posypane cukrem trzcinowym lub polane śmietaną

Smakołyki Asi