wiśnia - 6835 przepisów (strona:150/456)

TARTA Z KREMEM JOGURTOWYM I OWOCAMI LATA 114

Maliny, wiśnie, czereśnie, truskawki, borówka, jagody i aronie – któż z nas z utęsknieniem nie wypatruje ich na straganach w przystępnej cenie, by móc zakupić większe ilości?! Z owocami lata znajdziecie na blogu cale mnóstwo pysznych przepisów! Słodkie drożdżówki, ciasta ucierane, ciasta biszkoptowe, przeróżne torty, muffiny i tartaletki. Dziś zapraszam Was na przepyszną, kruchą tartę z lekkim, jogurtowym kremem(...)śmietana kwaśna – 1 łyżka KREM JOGURTOWY: * jogurt grecki – 400 g * cukier puder – 3-4 łyżki * wanilia * galaretka przezroczysta + 1 szkl wrzątku DODATKOWO: * ulubione owoce: maliny, truskawki, wiśnie, czereśnie SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE CIASTO: Mąkę przesiewamy z cukrem, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę śmietany i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy

Ostra na Słodko
GALETTE Z OWOCAMI LATA – TARTA RUSTYKALNA 101

ciacho właśnie zapraszam! Zainspirowana współpracą z marką BIELMAR , producentem znanej od lat PALMY , przygot owałam dla Was przepis na fantastyczne ciasto z dodatkiem soczystych owoców lata. Są w nim wiśnie, czereśnie, rabarbar i porzeczki – same dobroci lata! W sezonie, tak jak teraz wykorzystajcie świeże owoce! Poza sezonem śmiało możecie zastąpić je mrożonymi albo wykorzystać inne dary natury! Ciacho pyszne(...)pszenna – 300 g * PALMA – 200 g * cukier puder – 100 g * jajko L – 1 szt + śmietana 30% i jajko do wysmarowania ciasta DODATKI : * owoce lata (czereśnie,wiśnie, porzeczki i rabarbar) – ok. 500 g * mąka ziemniaczana – do obtoczenia * brązowy cukier SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Owoce oczyszczamy. Obtaczamy w mące ziemniaczanej wymieszanej z brązowym cukrem. Wszystkie składniki na ciasto

Ostra na Słodko
Ciasto kruszonkowe z owocami 94

miksera, bez długiego ugniatania i chłodzenia. Rach-ciach i gotowe! Możemy dodać do niego właściwie każde owoce, ale według mnie to ciasto najlepiej smakuje z owocami leśnymi lub wiśniami. Wtedy jest bardziej wyraziste, a słodycz jest przyjemnie przełamana kwaśnym smakiem. I wcale nie musimy czekać na takie ciasto do lata, bo bez obaw możemy wykorzystać mrożone owoce. To taki powiew(...)rozgotować, ale lekko podgrzać do momentu, aż puszczą sok i cukier się rozpuści. W zależności od kwasowości owoców, cukru dodajemy więcej lub mniej. Ja użyłam mrożonych owoców leśnych i wiśni, ale można wykorzystać tu jabłka, brzoskwinie czy truskawki. Kiedy w garnku pojawi się sok z owoców, to wsypujemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy i odstawiamy na bok. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy

Analiza Smaku
Czekolada z czerwonym pieprzem i płatkami kwiatów 178

pełne łyżki gorzkiego kakao 1 łyżka ksylitolu w pudrze (można zastąpić cukrem pudrem lub miodem) - albo więcej wg uznania pokruszone wysuszone płatki jadalnych kwiatów pokruszony pieprz czerwony garść suszonych wiśni Przygotowanie: Olej kokosowy podgrzewać na małym ogniu aż będzie całkiem płynny, dodać kakao i ksylitol w pudrze.  Energicznie wymieszać do połączenia wszystkich składników. Czekoladę przelać do foremki. Na wierzchu(...)ułożyć suszone wiśnie. Włożyć do zamrażarki na ok 20 minut. Po chwili w zamrażarce posypać czekoladę płatkami kwiatów i kawałeczkami rozgniecionego czerwonego pieprzu. Można zrobić to od razu po przelaniu do foremki, ale wtedy większość posypki może całkiem "utonąć" w czekoladzie. Ponownie włożyć do zamrażarki do całkowitego zastygnięcia. Czekoladę przechowywać w lodówce w szczelnym naczyniu.  Z pewnością nie przeżyje

Ze smakiem i z pasją
Wiśniowa delicja na specjalne okazje 120

wiśniowej – Sok wlać do garnka, mąkę ziemniaczaną rozmieszać w małej ilości wody. Rozmieszaną mąkę ziemniaczaną wlać do gotującego się soku, ciągle mieszać. Gotować aż masa zgęstnieje, następnie dodać wiśnie i wymieszać delikatnie. Odstawić do przestygnięcia. Letnią masę wiśniową rozłożyć na zimnym cieście. Jeśli sok nie jest za słodki można go lekko dosłodzić. Ja nie dodałam cukru ponieważ było wystarczająco(...)tyle żeby się dobrze żelatyna rozmieszała. Ostudzić żelatynę i odstawić żeby zaczęła gęstnieć, ale nie za mocno. Wlać gęstniejącą żelatynę do śmietany i wymieszać. Szybko wylać na masę z wiśni. Wstawić do lodówki. Masa bezowa – Białka ubić na sztywno, następnie dalej ubijać i wsypywać cukier. Po dodaniu całego cukru nadal chwilkę ubijać. Na papierze do pieczenia narysować kształt blaszki

Kuchnia Pokoleń
Ciasto kruche z budyniem i kwaśnymi owocami 149

Pomysł na ciasto do którego możecie wykorzystać zamrożone owoce - kruche z masą budyniową oraz śliwkami, porzeczkami, truskawkami oraz wiśniami. Najlepiej wybrać lekko kwaśne owoce, ponieważ świetnie będą smakować ze słodkim kruchym ciastem. Mleczko kokosowe możecie pominąć i zamiast niego wykorzystać mleko krowie. Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm: kruche ciasto 2 szklanki mąki pszennej(...)opakowania budyniu waniliowego bez cukru, każdy na 3/4 litra (1 opakowanie =74 g) 3 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka zwykłego cukru dodatkowo 450 g mieszanki kompotowej (śliwki, porzeczka, truskawki, wiśnie) cukier puder do dekoracji Zamrożone owoce przesypać do miski i odmrozić. W międzyczasie przygotować kruche ciasto : wszystkie składniki wsypać do miski i za pomocą robota kuchennego zagnieść na jednolitą masę

Ugotować
Kaczka w sosie wiśniowym / Duck with cherry sauce 170

szałwii 1 szklanka wody 1 sprawiona kaczka sól, pieprz i słodka papryka 3 łyżki miodu 3 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki sosu sojowego 1,5 szklanki świeżych lub mrożonych wiśni szczypta cynamonu Przygotowanie: W rondelku umieść szałwię wraz z wodą, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 5 minut. Następnie wyłów i wyrzuć listki a wodę zdejmij z ognia. Umytą(...)glazurą od czasu do czasu. Po upieczeniu powinna być miękka i rumiana. Odlej sos z pieczenia, usuń nadmiar tłuszczu i dodaj do niego glazurę z miski i wymieszaj z wiśniami. Dopraw cynamonem, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 7-8 minut, aż zacznie gęstnieć. Dopraw ewentualnie solą, pieprzem i cukrem jeżeli to konieczne. Podawaj kaczkę polaną sosem wiśniowym. Smacznego! English

karmelowy
Biszkoptowe naleśniki z konfiturą z wiśni 99

Dziś przepis na biszkoptowe naleśniki z książki Gotuję z Lewiatanem . Delikatne naleśniki podane z konfiturą z wiśni domowej roboty, od Mamy. Powrót do dzieciństwa, tego mi było trzeba.. Można podać je także z twarogiem, jogurtem i rodzynkami, dowolnymi dżemami, roztopioną czekoladą lub miodem. SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki wrocławskiej 3 jajka 2 żółtka 2 niepełne szklanki mleka 1 łyżka masła(...)łyżka cukru pudru szczypta soli olej do smażenia do podania konfitura z wiśni PRZYGOTOWANIE: Oddzielam żółtka od białek. Przesianą mąkę mieszam z mlekiem, wszystkimi żółtkami, cukrem, łyżką masła i solą. Starannie mieszam masę rózgą kuchenną lub mikserem. Ciasto ma być gładkie, odstawiam je na 30 minut. Z białek ubijam sztywną pianę, delikatnie łączę z ciastem, które odpoczęło. Za każdym razem

Zasmakuj Kuchni
Ciasto św Jakuba 157

wyjdą idealnie równe), owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Beza wiśniowa: 6 białek 6 łyżek cukru 3 kisiele wiśniowe (bez cukru) szczypta soli. wiśnie świeże, mrożone lub z kompotu (najważniejsze by je odsączyć z nadmiaru soku) Białka ubijamy z solą i cukrem na sztywną pianę, dodajemy kisiele i dokładnie mieszamy.  Jeśli używacie kisielu(...)była zbyt słodka Jedną część schłodzonego ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki (23x33 cm), na cieście wykładamy 1/3 piany białkowej, a na pianie układamy wiśnie. Rozwałkowujemy kolejną porcję ciasta i przykrywamy nim bezę. Podobnie przygotowujemy jeszcze 2 placki. Finalnie mamy mieć 3 placki: ciasto kruche/beza/ciasto kruche. Gotowe wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy

Cynamonowe szczęście
Kopiec kreta inaczej 85

piec 20-30 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Po upieczeniu ciasto zostawić na 10 minut w formie. Następnie wyjąć i ostudzić. Przygotowanie masy wiśniowej – odcedzić wiśnie. Soku powinno być około 450 ml. Jeżeli jest mniej uzupełnić wodą. Kisiel rozmieszać w 1/2 szklanki soku. Resztę soku zagotować. Do gotującego się soku wlewać powoli rozmieszany proszek (kisiel) Zagotować i wymieszać. Dodać(...)wiśnie, ponownie delikatnie wymieszać. Odstawić aż ostygnie. Jeżeli sok byłby za mało słodki to dosłodzić według uznania. Za pomocą dużej łyżki wydrążyć około 1/2 ciasta. Zostawiając dno i boki. Odłożyć ciasto na później. Do wydrążone go ciasto wlać masę kisielowo wiśniową. Masa śmietanowa – żelatynę rozmieszać w małej ilości zimnej wody. Zostawić żeby napęczniała, następnie zalać wrzącą wodą i wymieszać

Kuchnia Pokoleń
Miodownik wiśniowy 145

masła Mleko gotujemy z cukrami. Mąki rozrabiamy w odrobinie mleka ( dokładnie). Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem na krem. Składniki na frużelinę: 500 g wiśni drylowanych ( mrożonych) szklanka cukru 1 łyżeczka mąki + 1 łyżeczka wody 3 łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki gorącej wody Wiśnie smażymy z cukrem. Gdy cukier się rozpuści dodajemy mąkę rozrobioną w łyżce wody. Gotujemy aż masa

Domowe ciasta
Wiśniowy koktajl z bananem 107

Składniki: 400 g wiśni (np. mrożone) 400 g jogurtu naturalnego 2 banany 2 łyżki miodu 3 łyżki nasion chia 150 ml wody Sposób wykonania: Świerze wiśnie drylujemy, mrożone rozmrażamy. Nasiona chia zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 2 minuty aby napęczniały. Banany kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy na gładko

Qchnia po prostu
Murzynek z bitą śmietaną i wiśniami 243

cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki tortowej 8 jaj 1 cukier waniliowy Bita śmietana: 600 g śmietanki 36% 6 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru wydrylowane wiśnie z kompotu lub z nalewki Sposób wykonania: Margarynę, cukier, kakao i wodę podgrzewamy do momentu rozpuszczenia wszystkich składników. Odlewamy pół szklanki (polejemy tym później gotowe ciasto) a resztę studzimy(...)wyrośnięty wierzch i kruszymy go. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody. Mocno schłodzoną śmietankę miksujemy z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Na dolny blat wykładamy wiśnie i  przykrywamy je 2/3 ilości bitej śmietany. Na śmietanę nakładamy drugą część ciasta, którą smarujemy resztą śmietany. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem

Qchnia po prostu
Kakaowe ciasto z kisielem wiśniowym i masą śmietanowo-galaretkową 170

kremówki 30% 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru 2 galaretki bezbarwne o smaku winogron Winiary 2 szklanki przegotowanej wody Składniki na kisiel wiśniowy:     700 ml kompotu z wiśniami 1/2 szklanki wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru  50 g gorzkiej czekolady  blaszka o wymiarach 30/26cm Wykonanie biszkoptu kakaowego:   Jajka ubijamy z cukrem i cukrem(...)jeszcze raz delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, pieczemy biszkopt do suchego patyczka. Wykonanie kisielu : Do garnka przelewamy kompot z wiśniami, dodajemy cukier i zagotowujemy, w 1/2 szklance wody mieszamy mąkę ziemniaczaną, wlewamy do gotującego kompotu, gotujemy tak długo aż zgęstnieje i odstawiamy do wystygnięcia. Wykonanie masy śmietanowej: Galaretki rozpuszczamy

Sama słodycz i szczypta chili
Kompot wieloowocowy 210

Upały nie odpuszczają! Nic nie robi lepiej jak szklaneczka słodko - kwaśnego zimnego kompotu z owoców! Składniki: 1 kg wiśni, 0,5 kg śliwek, 2 jabłka, 2 gruszki, 4 łyżki cukru Przygotowanie: Wiśnie drylujemy. Śliwki przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Jabłka, gruszki, dzielimy na 4-8 części, usuwamy gniazda nasienne. Owoce wrzucamy do garnka. Zasypujemy cukrem, zalewamy około

Lena Gotuje