ciasto. Wykładamy nim foremkę (ok. 23x33cm, wyłożoną papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 190 st. C na rumiano. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. składniki na warstwę z galaretką i wiśniami: 3 galaretki wiśniowe 1000 ml gorącej wody ok. 450 – 500 g wiśni, mogą być mrożone lub z syropu wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej
Domowy Smak Jedzeniamasła 120 g cukru 1 jajko 3 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli Kruszonka: 100 g mąki pszennej 100g cukru 80 g zimnego masła około 500 g drylowanych wiśni masło do smarowania blachy bułka tarta do posypania blachy Sposób wykonania: Drożdże kruszymy i ucieramy z cukrem. Mleko podgrzewamy do temperatury 37°C i wlewamy do drożdży. Mieszamy. Do dużej(...)oprószamy bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy, wygładzamy natłuszczoną ręką, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Na wyrośniętym cieście układamy wiśnie. Kruszonka: Na stolnicę wysypujemy mąkę oraz cukier. Dodajemy pokrojone, schłodzone masło. Wszystko razem drobno siekamy do uzyskania drobnych okruchów ciasta. Ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około
Qchnia po prostupuszystym ,śmietankowym kremem i kwaśnymi owocami to doskonałe trio dla każdego łasucha. Składniki:/4 porcje/ ciasteczka amaretti /1 op./ serek mascarpone/250g/ śmietanka 30% /150 ml/ wiśnie mrożone ok.400 g /w sezonie świeże/ cukier puder lub słodzik do smaku/1-2 łyżki/ Wykonanie: -Śmietanę ubić na sztywno,pod koniec dodać cukier/ok.1-2 łyżki/. -Ubitą śmietanę połączyć(...)serkiem miksując krótko na gładki krem. -Rozmrożone wiśnie lekko odsączyć. -Do szklanych pucharków nakładać warstwami ciasteczka, krem i owoce. -Gotowy deser wstawić do lodówki
Zakamarki mojej kuchniłyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 łyżki gorzkiego kakao Krem: 500g serka mascarpone 500ml śmietanki kremówki 30-36% 5 łyżek cukru pudru Frużelina wiśniowa: ok 400g drylowanych wiśni (świeżych, mrożonych lub z kompotu) 2 łyżki cukru 1/3 szklanki wody 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki wody Dodatkowo: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów – 200g 1 szklanka likieru kawowego(...)Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 40 minut – do suchego patyczka. Upieczone ciasto odkładamy do wystudzenia *** *** W międzyczasie przygotowujemy frużelinę. Wiśnie (u mnie mrożone) przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier i zagotowujemy *** *** Gdy cukier się rozpuści dodajemy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z około 1/4 szklanki wody, mieszamy i zagotowujemy. Frużelina powinna mocno zgęstnieć. odkładamy
Blog z ApetytemKeto ciasto czekoladowe z wiśniami poleca się na świąteczny stół. Szybkie, proste i czekoladowe - czego chcieć więcej...? Idealne, jeśli organizujecie Święta na ostatni moment. :) Artykuł Keto ciasto czekoladowe z wiśniami (Paleo, LowCarb) pochodzi z serwisu Dieta ketogeniczna, Paleo i LowCarb - sposób na zdrowie
Modern Cave GirlSkładniki: 300 g mąki 150 g jogurtu naturalnego 1/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 200 g masła 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa wiśniowa: 25 dkg wiśni 10 dkg … Czytaj dalej Ciasto jogurtowe z wiśniami
czarrna od kuchniserowa: 1/2 kg mielonego sera (może być z wiaderka) 200 ml śmietanki 30% 1/2 szklanki cukru 2 łyżki żelatyny Warstwa owocowa: 2 galaretki wiśniowe 0,5 kg mrożonych drylowanych wiśni 600 ml gorącej wody (do galaretek) Dodatkowo: ok 40 sztuk (20 dkg) herbatników kakaowych ok 40 sztuk (20 dkg) maślanych herbatników 1 puszka masy kajmakowej *** Przygotowujemy masę(...)kolejną warstwą jasnych herbatników *** *** Wykładamy pozostałą masę serową *** *** Całość zakrywamy ostatnią już warstwą kakaowych herbatników *** *** Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odkładamy do wystudzenia. Następnie do galaretki wrzucamy mrożone wiśnie, mieszamy *** *** Jak tylko zacznie tężeć wykładamy na ciasto (galaretka szybko tężeje) *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc *** *** SMACZNEGO *** Polecam również: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA
Blog z Apetytemwiśni przygotowany w sokowniku to najprostsza i najłatwiejsza metoda robienia domowych soków. Jeśli robicie soki z różnych owoców, to warto zakupić sokownik, a dzięki niemu zaoszczędzicie wiele czasu! Domowy sok wiśniowy jest pyszny, zdrowy i bardzo aromatyczny. Nie kupicie takiego w sklepie. Sklepowe wersje są bardzo rozcieńczone, a procent owoców w takich sokach... Read More Artykuł Sok z wiśni pochodzi
SprawdzonaKuchnia.plUwielbiam ciasta z sezonowymi owocami. To rustykalne galette z wiśniami to cud miód na talerzu i radość dla zmysłów. Ciasto robi się szybko i szybko zniknie, zapewniam. Zaczynamy wypiekanie? zapraszam. Galette z wiśniami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDomowy dżem z wiśni, czy może być coś lepszego? To bardzo smaczny dodatek do naleśników, kanapek, domowych gofrów oraz ciast. Przepis jest prosty, choć wymaga od nas troszkę pracy przy drylowaniu owoców. Drylowanie moim zdaniem jest koniecznie, aby dżem nie miał goryczki no i był przyjemny w jedzeniu. Nie chcemy mieć w dżemie pestek, na... Read More Artykuł Dżem(...)wiśni pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia
SprawdzonaKuchnia.plcoś a'la te ciastka z McDonalda. Zrobicie je zarówno z ciasta filo jak i z ciasta francuskiego choć polecam mocniej filo - jest superowe. WSKAZÓWKI: Zamiast czereśni możesz użyć wiśni. Świetna jest również wersja z prażonymi jabłkami i cynamonem. Do wiśni możesz dodać odrobinę chilli. Jeżeli masz ochotę na coś czekoladowego to wystarczy, że do każdego rożka nałożysz 1 kostkę
Czarnawisienkatortów i ciast - gofrów, pancakes oraz klasycznych naleśników - lodów Składniki na 6 słoiczków czereśni/wiśni w syropie: 1l wody 300 g cukru ok. 700g -1kg wiśni/czereśni Przygotowanie: 1. Wodę gotujemy z cukrem przez 5 min. od momentu pierwszych bąbelków. 2. Słoiki wyparzamy i nakładamy do nich umyte i wydrylowane czereśnie/wiśnie (możemy(...)się nie dotykały. Gotujemy je tak przez ok. 15 min. Następnie wyciągamy słoiki, odwracamy do góry dnem, przykrywamy ręcznikiem/ściereczką. Wyciągamy dopiero gdy będą całkowicie przestudzone. Wiśnie/czereśnie gotowe są do spożycia już po 3-4 dniach, ale mogą leżeć w piwnicy/spiżarni kilka miesięcy (a nawet lat). Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać
Czarnawisienkawgranej do urządzenia. Chociaż kto wie – może kiedyś tam zagości ;) Nie jest to jednak zwykłe ciasto drożdżowe, a ciasto drożdżowe z masą serową i sezonowymi owocami. Ja użyłam wiśni i malin – Wy śmiało możecie zamienić na inne ulubione! Chrupiąca kruszonka to KROPKA NAD I, która dopełnia całość. Spróbujcie! Gorąco polecam! SKŁADNIKI : CIASTO: * mąka pszenna – 400 g * mleko(...)budyń śmietankowy – 40 g * mleko – 125 ml KRUSZONKA: * mąka pszenna 180 g * masło – 80 g * cukier – 160 g * żółtko- 1 szt OWOCE: * wiśnie i maliny- ok. 500 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO: 100 ml mleka wlewamy do dzbanka, dodajemy masło, wkładamy mieszadło do zup. Rozpuszczamy 2 minuty / 45C / prędkość 2. Wylewamy, dostawiamy. Do pojemnika wkładamy nóż
Ostra na Słodkocoś słodkiego do kawy lub za chwilę mają przyjechać goście. Łatwe ciasto z owocami przygotujecie w kilka minut. Wystarczy zmiksować składniki i dodać ulubione owoce. U mnie dziś wiśnie z syropu, ale sprawdzą się też brzoskwinie, truskawki, jabłka, maliny, borówki i wiele innych owoców. Tu można wykorzystać to, co akurat mamy pod ręką. A jeśli szukacie innych przepisów na szybkie(...)klasy M niepełna szklanka cukru 2 płaskie łyżki cukru waniliowego 0,5 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 czubate łyżeczki kakao* ulubione owoce: u mnie 150 g wiśni z syropu (waga owoców) cukier puder do oprószenia ciasta *użyłam słodzonego stąd jaśniejszy kolor, ciemniejszy uzyskacie używając naturalnego kakao Przygotowanie: Formę (u mnie
Słodkie okruszki