Przepis na : śniadanie
Dziś przepis na biszkoptowe naleśniki z książki Gotuję z Lewiatanem . Delikatne naleśniki podane z konfiturą z wiśni domowej roboty, od Mamy. Powrót do dzieciństwa, tego mi było trzeba.. Można podać je także z twarogiem, jogurtem i rodzynkami, dowolnymi dżemami, roztopioną czekoladą lub miodem. SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki wrocławskiej 3 jajka 2 żółtka 2 niepełne szklanki mleka 1 łyżka masła 1 łyżka cukru pudru szczypta soli olej do smażenia do podania konfitura z wiśni PRZYGOTOWANIE: Oddzielam żółtka od białek. Pr... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...