Naleśniki biszkoptowe

Dziś przepis na biszkoptowe naleśniki. Delikatne naleśniki podane z konfiturą z wiśni domowej roboty. Powrót do dzieciństwa jak nic 😉 Można podać je także z twarogiem na słodko, jogurtem i rodzynkami, dowolnymi dżemami, roztopioną czekoladą lub miodem.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki wrocławskiej
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 niepełne szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • do podania konfitura z wiśni

PRZYGOTOWANIE:

Oddzielam żółtka od białek. Przesianą mąkę mieszam z mlekiem, wszystkimi żółtkami, cukrem, łyżką masła i solą. Starannie mieszam masę rózgą kuchenną lub mikserem.

Ciasto ma być gładkie, odstawiam je na 30 minut.

Z białek ubijam sztywną pianę, delikatnie łączę z ciastem, które odpoczęło. Za każdym razem przed nałożeniem porcji na patelnię zamieszaj ciasto, a gdy opadnie ubij trzepaczką.

Smaż cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Układaj na papierowym ręczniku.

Podawaj z konfiturą lub twarogiem z rodzynkami, posyp cukrem pudrem.

Smacznego:)

4 odpowiedzi na “Naleśniki biszkoptowe”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *