Dziś przepis na biszkoptowe naleśniki. Delikatne naleśniki podane z konfiturą z wiśni domowej roboty. Powrót do dzieciństwa jak nic 😉 Można podać je także z twarogiem na słodko, jogurtem i rodzynkami, dowolnymi dżemami, roztopioną czekoladą lub miodem.
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki wrocławskiej
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 2 niepełne szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli
- olej do smażenia
- do podania konfitura z wiśni
PRZYGOTOWANIE:
Oddzielam żółtka od białek. Przesianą mąkę mieszam z mlekiem, wszystkimi żółtkami, cukrem, łyżką masła i solą. Starannie mieszam masę rózgą kuchenną lub mikserem.
Ciasto ma być gładkie, odstawiam je na 30 minut.
Z białek ubijam sztywną pianę, delikatnie łączę z ciastem, które odpoczęło. Za każdym razem przed nałożeniem porcji na patelnię zamieszaj ciasto, a gdy opadnie ubij trzepaczką.
Smaż cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Układaj na papierowym ręczniku.
Podawaj z konfiturą lub twarogiem z rodzynkami, posyp cukrem pudrem.
Smacznego:)
Kocham;>3
Jak tu nie kochać?!😍 pełna zgoda ❤
uwielbiam naleśniki, pyszności:)
Ja też 😊 dziękuję za komentarz 😘