wiśnia - 6835 przepisów (strona:153/456)

Wiśnie zapiekane pod migdałową kruszonką 102

smaczną słodką przekąskę lub deser do kawy. Robi się szybko a znika jeszcze szybciej. Z powodzeniem możemy wykorzystać też inne owoce sezonowe, choć migdały najlepiej komponują się właśnie z wiśniami. Składniki: wiśnie około 4 szklanek 100g miękkiego masła 60g zmielonych migdałów 4 łyżki płatków migdałów około 3/4 szklanki cukru mąka Sposób przygotowania: Owoce myjemy i drylujemy. Układamy w czterech kokilkach

Pyry na Gaz
Śmietankowo-wiśniowe babeczki 132

kandyzowanej skórki cytrony Targroch (doskonale wzbogaca smak babeczek) 1/3 szklanki oleju 1 szklanka mleka (u mnie 2%) 1 jajko M po 1 łyżeczce z owocem (wisienką) Stovit Naturalnie owocowe Wiśnie Do podania: sos wiśniowy deserowy do polania babeczek płatki migdałowe (u mnie Targroch) Przygotowanie: Do jednej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, płaską łyżkę budyniu śmietankowego (proszek) i cukier. Mieszamy(...)koniec dodajemy kandyzowaną skórkę cytrony, krótko mieszamy. Blachę na muffinki wykładamy papilotkami. Nakładamy masę do 3/4 wysokości papilotki, następnie do każdej babeczki nakładamy po 1 łyżeczce Naturalnie owocowe z wiśnią. Babeczki pieczemy około 20 minut (do tzw. suchego patyczka) w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na środkowym poziomie. Po przestudzeniu babeczki polewamy sosem wiśniowym (deserowym) i posypujemy płatkami migdałowymi. Smacznego

Słodkie okruszki
Lekki sernik na zimno z wiśniami i orzechami 135

sernik, którego można jeść bez końca.... ;-) Zapraszam do wykonania!  SKŁADNIKI: - 1/2 kg twarogu sernikowego - 1/2 szklanki cukru - 2 galaretki cytrynowe - garść drobno posiekanych orzechów włoskich - 2 galaretki wiśniowe - wiśnie bez pestek (świeże lub ze słoika) - herbatniki do wyłożenia blachy Galaretki cytrynowe rozpuścić w 800 ml gorącej wody. Przestudzić. Zmiksować ser z cukrem, dodać orzechy i schłodzoną galaretkę. Powstałą masę(...)wylać na blaszkę obłożoną herbatnikami. Zostawić do stężenia. W tym czasie rozpuścić galaretki wiśniowe w ok. 800 ml wody. Kiedy masa twarogowa jest już gotowa, wyłożyć wiśnie i zalać gęstniejącą galaretką wiśniową. Całość zostawić na kilka godzin w lodówce. Sernik jest rewelacyjny w smaku, cudownie winny, po prostu przepyszny ;-) SMACZNEGO! :-) * * *  Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować  Wielopokoleniowo

Wielopokoleniowo
Ciasto jogurtowe z czekoladą i wiśniami (szybkie i tanie) 112

szklanka cukru 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego Dodatkowo: 50g czekolady (użyłam mlecznej z mojej ulubionej Cukieterii ) 1 słoik wiśni w syropie (polecam Dagomy ) (***) 2 łyżki mąki ziemniaczanej  Wiśnie odsączyć z syropu i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Żółtka oddzielić od białek.  Białka ubić na sztywno, a następnie połączyć

Di gotuje
Pudding chia z musem wiśniowym 126

wiśniowym, ale świetnie sprawdzą się również truskawkami, które tanieją z dnia na dzień ;).     Składniki: (na 2 porcje)   1 szkl mleka 3 łyżki nasion chia 250 g wiśni 3 łyżki miodu lub syropu klonowego     Przygotowanie:   DZIEŃ WCZEŚNIEJ WIECZOREM Nasiona chia przesypać do miseczki, zalać mlekiem i bardzo dokładnie wymieszać trzepaczką. Odstawić(...)grudki. Po tym czasie dodać 2 łyżki miodu (lub więcej, jak lubicie), ponownie wymieszać i wstawić do lodówki na całą noc (u mnie ok. 12 godzin).   RANO Wiśnie odpestkować, zmiksować blenderem na purre i dosłodzić łyżką miodu. Teraz wystarczy już tylko przełożyć pudding chia do dwóch szklaneczek lub słoiczków i delikatnie wyłożyć na niego mus wiśniowy

Nastoletnie Wypiekanie
Koktajl KiBa 217

KiBa – to skrót od składników napoju, który jest w niemczech niesamowicie popularny. Kirsch – Banane (wiśnia i banan). KiBa jest świeta – ktoś kto wpadł na to połączenie smakowe powinien dostać jakąś nagrodę. Bo tutaj (w Niemczech) tę mieszankę piją nie tylko dzieci ale równie często i chętnie sięgają po nią dorośli. Do przygotowania koktajlu potrzebujemy: 2 średniej wielkości(...)banany 3 garście wiśni (ja wzięłam ze słoika, ale w sezonie polecam świeże) 200 ml mleka np migdałowego, ryżowego 200 ml soku wiśniowego (tego ze słoika) Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy. Przelewamy do szklanek. Jeżeli chcecie żeby napój był dodatkowo orzeźwiający to możecie użyć mocno schłodzonych owoców i dodać kilka kostek lodu. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Ciasteczka kokosowo-bananowe 165

słodko. Poniższe ciasteczka są bardzo proste do przygotowania oraz mocno sycące. Do ich przyrządzenia będziecie potrzebować tylko kilka składników: bananów, płatków owsianych, wiórek kokosowych oraz suszonych kwaśnych owoców, np. wiśni,  żurawiny lub malin.  Składniki: 2 bardzo dojrzałe banany 1 opakowanie wiórków kokosowych (100 g) 4/5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych, np. bezglutenowych (80 g) garść kwaśnych, suszonych owoców(...)wiśni, żurawiny, malin) odrobina soku z cytryny Banany obrać i zmiksować za pomocą blendera. Do musu bananowego dodać wiórki kokosowe, płatki owsiane, wlać odrobinę soku z cytryny i wsypać pokrojone na mniejsze części suszone owoce. Całość dokładnie ze sobą wymieszać. Formę (o wymiarach 20 cm x 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę kokosowo-bananową. Za pomocą dłoni

Ugotować
Tradycyjna Wuzetka 299

czubata łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Krem: ok. 700 ml śmietany 30-36% ok. 3 łyżki cukru pudru fix do ubijania śmietany (opcjonalnie) konfitura wiśniowa wiśniówka (ewentualnie wódka) wiśnie do dekoracji Polewa czekoladowa: 100 ml śmietanki kremówki 30% 100 g czekolady deserowej łyżka wódki Tradycyjna Wuzetka - Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Blaszkę wykładamy pergaminem, boki(...)gładkiej, jednolitej konsystencji. Odrobinę przestudzamy i przygotowan ą czekolad ą polewamy wierzch cias ta. Dobrze schłodzone ciasto kroimy na kwadraty i dekorujemy "kleksami" bitej śmietany. Wuzetkę możemy dodatkowo udekorować wiśniami.   Moje posty

Słodka Strona
Muffiny migdałowe z kulą śnieżną 214

łyżeczki proszku do pieczenia krem 200 ml śmietany 30 % 1 biała czekolada kule śnieżne 4 łyżeczki żelatyny firmy Gellwe 8 łyżeczek zimnej wody 15 małych baloników 15 wykałaczek dodatkowo wiśnie czerwone kandyzowane firmy Targroch 1. Do przesianej mąki pszennej z proszkiem dodajemy mąkę migdałową i cukier kokosowy. Mieszamy suche składniki. 2. Zmielone siemię lniane rozprowadzamy z 3 łyżkach zimnej wody(...)kulą. Smacznego życzy Kategoria: Ciasteczka , Przepisy , Słodkości i desery Tagged: bita śmietana , cukier kokosowy , czekolada , dla dzieci , Gellwe , kinderbal , muffiny , mąka migdałowa , olej rzepakowy , siemię lniane , słodki prezent , Targroch , wiśnie , żelatyna

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Rolada bezowa z kremówką, mascarpone, nutellą i wiśniami z amaretto 184

bezowa. :) Składniki : 5  białek 275 g drobnego cukru 70 g płatków migdałowych Masa: 250 ml śmietany 36 % 500 g mascarpone 5 łyżek nutelli słoiczek wiśni w amaretto Przygotowanie: Białka ubijamy z cukrem, na początku na średnich obrotach, stopniowo zwiększając obroty. Ubitą bezę rozsmarowujemy na blasze wyłożonej papierem. Końcówkę z jednej strony , tam gdzie będziemy zwijać(...)orzechami i migdałami była na dole. Czekamy chwilkę aż beza leciutko przestygnie i rozsmarowujemy na niej krem. Na  cienkim końcu układamy jedna za drugą odsączone wiśnie  tak że później akurat wyjdą nam w samym środku i zwijamy bezę. Wkładamy zawinietą bezę w papierze do lodówki najlepiej na 2 - 3 godz. u nas leżała

Lili w kuchni
Bożonarodzeniowy sernik pomarańczowo czekoladowy 171

łyżki kakao 0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka likieru kawowego 3 łyżki mąki pszennej Do dekoracji :  posypki w kolorze czerwonym i niebieskim oraz Decorada o smaku mango wiśnie z kompotu  starta czekolada deserowa  200 g serka mascarpone  Wykonanie :  Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 1.Ciastka i masło wrzucamy do malaksera i ,miksujemy(...)konieczności można lekko wydłużyć czas pieczenia. 7. Po wystudzenia dekorujemy sernik. Do szprycy cukierniczej przekładamy serek mascarpone i wyciskamy zgrabne rozetki. Posypujemy wierzch startą czekoladą a brzegi dekorujemy odsączonymi wiśniami z kompotu

vaniliowoczekoladowa
Jak kupowaliśmy choinkę. I szafranowe drożdżowe supełki 178

soli 550 g mąki pszennej nadzienie: 100 g surowego marcepanu 75 g miękkiego masła 50 g cukru skórka otarta z 1 pomarańczy dodatkowo: 25 g rodzynek 50 g suszonych wiśni 1 jajko 1 łyżka mleka 2 łyżki cukru perłowego Szafran zalać wodą, odstawić na 5 minut. Masło rozpuścić, wymieszać z szafranem. Ewentualnie lekko podgrzać (płyn nie powinien mieć więcej niż(...)odstępy. Tak samo postąpić z drugim kawałkiem ciasta. Odstawić do napuszenia na 20-25 minut. Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać cukrem perłowym. Powciskać w nie rodzynki i wiśnie. Piec w 215 st. C. przez 12-14 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Oczywiście, można je uformować tradycyjnie, pomijając wtedy marcepanowo-pomarańczowe nadzienie. Tylko po co, skoro jest tak pyszne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta wiśniowa z kokosem 153

Tarta wiśniowa czy tarta owocowa to raj dla zmysłów i podniebienia. Aromatyczny kokos idealnie pasuje do wiśni dlatego polecam tartę gorąco do kawy czy herbaty. Wiśnie miałam świeże ale równie dobrze sprawdzą się mrożone czy ze słoika. Kruche ciasto, kwaskowate wnętrze i beza kokosowa dopełnia całości, pyszne połączenie. Tarta wiśniowa z kokosem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Murzynek przekładany wiśniami i bitą śmietaną 153

też jajek na żółtka i białka ubijane osobno, czym ułatwiłam sobie pracę. Ciasto upiekłam poprzedniego dnia wieczorem, przykryłam ściereczką aby nie wyschło, a następnego dnia zrobiłam resztę. Murzynek przekładany wiśniami i bitą śmietaną tortownica 24 cm Ciasto: kostka margaryny ( 250 g ) 1,5 szkl. cukru ¾ szkl. wody 4 łyżki kakao do wypieków 3 jajka w temp. pokojowej 2 szklanki mąki(...)grubo posmarować konfiturami wiśniowymi nie żałując soku, który nasączy ciasto. Konfitury nie powinny dochodzić do krawędzi ciasta. Trzeba zostawić co najmniej pół cm wolnego miejsca od krawędzi ciasta. Na wiśniach rozsmarować prawie połowę śmietany i przykryć drugim krążkiem murzynka. Resztą śmietany pokryć górę i brzegi ciasta. Posypać startą białą czekoladą i udekorować jeżynami. Przechowywać w lodówce, najlepiej jeśli mamy paterę

Posadzone i zjedzone
Dżem wiśniowo-agrestowy 226

doskonałego, kwaśnego dżemu wiśniowo-agrestowego.  Trudno się zdecydować, który dżem jest najlepszy ale z cała pewnością ten jest w mojej prywatnej najlepszej trójce! PYCHA!   Składniki: 950g wiśni 950g agrestu 0,95 kg cukru 2 płaskie łyżeczki kwasu cytrynowego laska wanilii lub opcjonalnie mały cukier waniliowy Sposób przygotowania: Wiśnie wydrylować. Agrest obrać z ogonków. Owoce gotować na wolnym ogniu

Pyry na Gaz