wiśnia - 6835 przepisów (strona:157/456)

Szybkie ciasto wiśniowo-cytrynowe 181

jakże smaczny:) Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 4 jajka 3/4 szklanki oliwy szklanka cukru 1 duża cytryna (lub 2 małe) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 600 g wydrylowanych wiśni 2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia owoców cukier puder Sposób przygotowania: Otrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać(...)cytryny.  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy. Zmiksować na najniższych obrotach.  Na końcu dodać pianę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Wiśnie obtoczyć mąką, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Piec około 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego

na moim stole...
Kruche ciasto z wiśniami i czerwonymi porzeczkami. 126

zawiera owoce spód nie namaka, a soczystość pozostaje tylko w nadzieniu, no i po czwarte smaki idealnie się komponują tworząc spójną całość. Polecam! Składniki na kruche ciasto z wiśniami i czerwonymi porzeczkami  na tortownicę o średnicy 26-28 cm 400 g mąki pszennej (może być pół na pół z krupczatką) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka  kandyzowanej(...)cukru pudru 200 g masła 2 żółtka 1-2 łyżki kwaśnej śmietany- opcjonalnie, gdy ciasto wyjdzie za suche NADZIENIE: 350 g oczyszczonych, umytych czerwonych porzeczek 350 g umytych, wydrylowanych wiśni 4 łyżki bułki tartej 8 łyżek cukru      Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem na stolnicę, dodajemy skórkę cytrynową i pokrojone w kosteczkę masło

Rozpustne gotowanie
CIASTO CZEKOLADOWE Z MASĄ GRYSIKOWĄ I OWOCAMI ( WIŚNIAMI, BORÓWKAMI I PORZECZKAMI ) 238

Truskawki już prawie się skończyły na targach ( a szkoda , bo Ciasto Truskawkowy Pocałunek jest genialne! ) i godnie zastępują je inne owoce. Są borówki , wiśnie i porzeczki , które to właśnie postanowiłam wykorzystać do zrobienia kolejnego przepysznego ciasta, na które przepis dostałam od cioci. Kruche ciasto czekoladowe pokryte delikatną masą grysikową i owocami jest idealnym pomysłem do popołudniowej kawki i na rodzinną(...)proszek do pieczenia – 2 łyżeczki MASA: * białka – 5 szt * śmietana 18% kwaśna – 400 g * budyń śmietankowy bez cukru – 2 op * grysik/kasza manna – 120 g * wiśnie – ok.200 g * borówki – ok. 100 g * porzeczki czerwone – ok. 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO CZEKOLADOWE : Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, a następnie wsypujemy mąkę przesianą

Ostra na Słodko
wiśniowa frużelina 148

Składniki: 1kg kg wiśni 1 szkl.cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej  4 łużki zimnej wody sok z 1 cytryny   Wykonanie Wydrylowane wiśnie przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem, delikatnie mieszamy i odstawiamy je na 2 godziny aby puściły sok a następnie wstawiamy je na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Owoce gotujemy około 2-3 minuty, po czym powoli dodajemy

w mojej kuchni
Krucha tarta z wiśniami 526

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Krucha tarta z wiśniami to świetny pomysł na deser do kawy lub herbaty. Ja osobiście bardzo lubię kruche tarty, najlepiej smakują mi te z dodatkiem owoców. Są pyszne, szybkie i proste do zrobienia. W okresie letnim warto zrobić sobie kilka porcji kruchego ciasta za jednym razem(...)zamrozić. Później wystarczy tylko wyjąć ciasto z zamrażarki przygotować na szybko ulubione dodatki i upiec tartę. Post Krucha tarta z wiśniami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Tort Miś 146

ręce. Krem: 800 ml mleka 2 budynie czekoladowe 4 łyżki cukru kostka masła 1 łyżka kawy rozpuszczalnej Dodatkowo: słoik dżemu wiśniowego 100 ml wiśniówki + 50 ml wody wiśnie z kompotu gotowy krem do tortów smaku waniliowym 3-4 łyżki kakao 300 ml mleka czekolada Z mleka, cukru i proszku budyniowego gotujemy budyń. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na miękki(...)taką możliwość, róbcie tort w miarę chlodnym miejscu lub przy otwartym oknie. Zaczynamy od korpusu. Każdy blat nasączamy ponczem. Smarujemy cienką warstwą dżemu oraz kremu i układamy po kilka wiśni. Następnie przykrywamy następnym blatem i powtarzamy czynność aż dojdziemy do głowy. Łapki rąk, nóg i pyszczka sklejamy za pomocą dżemu lub kremu i przyklejamy do reszty. Jeśli będziemy mieć problem

My simple kitchen
Drobiowe pałki w miodowej marynacie podane na sosie żurawinowym 170

wymieszać. Marynować w lodówce przez całą noc. Zamarynowane mięso wyłożyć na blaszkę i piec w 180 stopniach przez około godzinę.  Sos:   150 g żurawiny  50 g wiśni  0,75 ml bulionu  1,5 łyżki mąki ziemniaczanej  Wykonanie sosu:  Suszoną żurawinę, wiśnie oraz wyciśnięty sok z pomarańczy przełożyć do garnuszka i zalać przygotowanym wcześniej

Krakowskie smaki Ani
Tort Śmietankowo- Wiśniiowy 208

serka mascarpone (500g) 5 łyżek cukru pudru 1 galaretka wiśniowa (rozpuszczona w 200ml wrzątku) 3 łyżeczki żelatyny( namoczonej w 0,5 szklanki wody) oraz: słoiczek dżemu wiśniowego lub wiśni w galaretce 3 kieliszki wódki lub likieru wiśniowego wiórki kokosowe lub płatki migdałowe(do posypania boków) kandyzowane wiśnie Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę ze szczyptą soli

Luźna Kuchnia
Tort wiśniowy z masą mascarpone, wiśniami, delicjami i galaretką 360

dżemu wiśniowego (ok. 400g)   Masa: 375 g mascarpone 375 ml śmietanki 30% 2 śmietan-fixy 6-7 łyżek cukru pudru Dodatkowo: 1 duża paczka Delicji wiśniowych 1 słoik wiśni drylowanych w soku własnym 2 galaretki wiśniowe 1. Biszkopt: białka ubić, dalej ubijając dodać cukier a następnie żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i razem z makiem(...)mascarpone i ubijać jeszcze chwilę do wymieszania składników.   6. Biszkopt z galaretką wyjąć z lodówki, posmarować masą i wyłożyć na nią Delicje (czekoladą do dołu). Na ciastka ułożyć wiśnie i całość zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Po tym czasie można ozdabiać.   A tak sobie poradziłam, gdy się okazało, że moja tortownica jest za niska

Kto ugości moich gości?
Serniczek z KRuszonkĄ Owsianą 199

owsianych Masa serowa: 50 dkg twarogu sernikowego lub śmietankowego 0,5 kubka cukru pudru 1 jajko 0,5 kubka kwaśnej śmietany 12 lub 18% cukier waniliowy 2 kubki mrożonych wiśni ( lub ze słoika) Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy przesianą mąkę. Z ciasta odkładamy mniejszą część, około 1/3, którą miksujemy jeszcze z płatkami. Pozostałym ciastem wykładamy blaszkę wyłożoną papierem(...)pieczenia.  Nakłuwamy widelcem Ser ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy jajko i śmietanę.  Masę serową wykładamy na przygotowany spód. Układamy na niej wiśnie,  posypujemy kruszonką.  Pieczemy ok. 35 minut w 180"C.  SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
890. Dutch baby z wiśniami. 105

lekko kawowy Dutch baby  z wiśniami* i płatkami migdałowymi *potem też z "sosem" wiśniowym, sok z wiśni zagęszczony mąką ziemniaczaną Jest tyle przepisów na tego omleta, że, aż głowa może rozboleć i weź tu wybierz takiego co to wyjdzie dobry, wiec jak zwykle z moim mózgiem stworzyłam własne proporcje, nie wygląda jak typowy, ale za to smaczny wyszedł

More food, love and dreams
Ciasto czekoladowe z owocami 159

owocami to koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Jest super prosty do przygotowania i smakuje z każdymi owocami. Przygotowanie polega tylko na wymieszaniu skadników łyżką. Robiłam już je zarówno z wiśniami ale z malinami było równie smaczne. Wiem, że ciasto na pewno będzie cieszyło się powodzeniem u osób, które ze względu na dietę nie jedzą jajek….Ciasto jest bardzo wilgotne(...)mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 2 łyżeczki sody 2 szklanki gorącej wody 3/4 szklanki oleju 2 łyżki octu 2 szklanki cukru + 2 łyżki na wierzch 1 łyżka kawy rozpuszczalnej wiśnie lub maliny lub nektarynki 1. Mąkę, kakao i sodę przesiać do miski, dodać 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej (proszku) i cukier. 2. W drugiej misce połączyć olej i ocet a następnie

UgotujmyTo.pl
Ciasto mocno czekoladowe z wiśniówką 219

Ciasto czekoladowe: 200 g masła 3 gorzkie czekolady 200 ml śmietanki 30% 150 g cukru 8 jajek 50 ml wiśniówki Konfitura wiśniowa: 450 g wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone) 2 - 3 łyżki cukru 50 ml wiśniówki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto czekoladowe: W dużej misce, w kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i pokruszoną na mniejsze kawałki czekoladę. Zdejmujemy rozpuszczoną czekoladę z kąpieli wodnej(...)minut w temperaturze 170°C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy jeszcze przez 20 - 30 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Konfitura wiśniowa: Wiśnie (zamrożone) przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem. Prażymy na małym ogniu, do czasu, aż nadmiar wody odparuje. Pod koniec gotowania dolewamy wiśniówkę. Ciasto podajemy z gorącą konfiturą. Udanych Walentynek

W kuchni Katie
Ciasto mocno czekoladowe z wiśniówką 258

Ciasto czekoladowe: 200 g masła 3 gorzkie czekolady 200 ml śmietanki 30% 150 g cukru 8 jajek 50 ml wiśniówki Konfitura wiśniowa: 450 g wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone) 2 - 3 łyżki cukru 50 ml wiśniówki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto czekoladowe: W dużej misce, w kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i pokruszoną na mniejsze kawałki czekoladę. Zdejmujemy rozpuszczoną czekoladę(...)minut w temperaturze 170°C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy jeszcze przez 20 - 30 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Konfitura wiśniowa: Wiśnie (zamrożone) przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem. Prażymy na małym ogniu, do czasu, aż nadmiar wody odparuje. Pod koniec gotowania dolewamy wiśniówkę. Ciasto podajemy z gorącą konfiturą. Smacznego

W kuchni Katie
BĘDZIE WAM CIEKŁA STRUŻKAMI Z KĄCIKÓW UST! NALEWKA Z OWOCÓW. NIEJEDNA! 325

kilka miesięcy. A będzie pięknie! Zrobiliśmy właśnie nalewkę wiśniowo-waniliową, morelowo-cynamonową, śliwkową, porzeczkową i orzechową. Wyobrażacie sobie te długie upojne wieczory? My tak…   składniki: 1 kg wiśni 1 kg cukru 2 laski wanilii 1/2 l spirytusu 1 kg śliwek 1 kg cukru 1/2 l spirytusu 1 kg czarnych porzeczek 1 kg cukru 1/2 l spirytusu(...)cukru 1/2 l wódki ok. 20 niedojrzałych orzechów włoskich 1 garść kory cynamonowca 1/2 świeżo startej gałki muszkatołowej 1/2 l spirytusu 1/2 l wody 1/2 kg cukru wykonanie: Wiśnie, porzeczki, śliwki (warto je naciąć, żeby szybciej puściły sok) i odpowiednie przyprawy zasypujemy w osobnych wielkich słojach cukrem. Najlepiej wsypać część owoców i przypraw, potem część cukru, znowu owoce, znowu cukier

GRUBY WAŁEK