wiśnia - 6835 przepisów (strona:164/456)

Sos jagodowy - doskonały do klusek na parze, naleśników, makaronu i lodów 87

zrównoważonym smaku - coś pysznego!!! Sos jagodowy możemy przygotować o każdej porze roku. Można go zrobić z mrożonych lub świeżych jagód. W ten sam sposób możemy przygotować sos z wydrylowanych wiśni, czereśni albo borówki amerykańskiej.  Składniki na sos jagodowy: Składniki jak cukier i sok cytrynowy warto dodać według własnego smaku, kosztując sos podczas gotowania.  2 szklanki świeżych lub mrożonych(...)jagód, borówek, wydrylowanych wiśni lub czereśni 1/3 szklanki naturalnego soku jabłkowego 3 płaskie łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka skrobi wymieszana z 2 łyżkami zimnej wody Sos jagodowy przepis Krok 1. Do rondelka włożyć jagody (lub inne wybrane owoce), cukier, wlać sok jabłkowy oraz sok cytrynowy, podgrzewać powoli cały czas mieszając - gotować na wolnym ogniu kilka minut

Moja Książka Kucharska
Ciasto z cukinii z jagodami i kruszonką 115

cukinii ), cytrynowe ciasto z cukinii (link:  Waniliowe Improwizacje: Cytrynowe ciasto z cukinii ), czekoladowe ciasto z cukinii (link:  Waniliowe Improwizacje: Czekoladowe ciasto z cukinii ), ciasto cukiniowe z wiśniami (link:  Waniliowe Improwizacje: Ciasto cukiniowe z wiśniami ), czekoladowe ciasto cukiniowo - jabłkowe (link:  Waniliowe Improwizacje: Czekoladowe ciasto cukiniowo - jabłkowe ) . SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Ciasto z pianką budyniową i jagodami 168

smaku śmietankowym na bazie piany z białek i oleju oraz kwaśne owoce - tym razem postawiłam na leśne jagody. Ciasto świetnie też smakuje z innymi owocami, np. malinami, truskawkami, z wiśniami, porzeczkami czy borówkami. Jednak, aby było ono idealnie zrównoważone w smaku, warto wybierać kwaśniejsze owoce, by przełamać słodycz pianki budyniowej. Ciasto mimo prostoty smakuje pysznie i zawsze znika w mgnieniu(...)domu to podstawowy wypiek każdego lata!  P.S. Sprawdź również przepis na CIASTO Z PIANKĄ BUDYNIOWĄ I WIŚNIAMI Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 200 g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 5 żółtek (jajka rozmiar L) szczypta soli Pianka budyniowa: 5 białek (jajka rozmiar L) 100 ml oleju ok. 3/4 szklanki drobnego

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto z pianką budyniową i jagodami 169

smaku śmietankowym na bazie piany z białek i oleju oraz kwaśne owoce - tym razem postawiłam na leśne jagody. Ciasto świetnie też smakuje z innymi owocami, np. malinami, truskawkami, z wiśniami, porzeczkami czy borówkami. Jednak, aby było ono idealnie zrównoważone w smaku, warto wybierać kwaśniejsze owoce, by przełamać słodycz pianki budyniowej. Ciasto mimo prostoty smakuje pysznie i zawsze znika w mgnieniu(...)domu to podstawowy wypiek każdego lata!  P.S. Sprawdź również przepis na CIASTO Z PIANKĄ BUDYNIOWĄ I WIŚNIAMI Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 200 g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 5 żółtek (jajka rozmiar L) szczypta soli Pianka budyniowa: 5 białek (jajka rozmiar L) 100 ml oleju ok. 3/4 szklanki drobnego

Kuchnia MagdaLeny
pyszna kasza manna waniliowa z masłem i owocami... 108

Składniki: mleko 3.2% 1 litr, woda 1/2 szklanki, masło 1 łyżka, kasza manna 12 łyżek, cukier wanilinowy 1 opakowanie, cukier 3 łyżki, sól 1/2 łyżeczki woda 1,5 litra, wiśnie 70 dag, śliwki 50 dag, cukier 3/4-1 szklanka, borówki 300 gram opakowanie   Kaszę manną, cukier wanilinowy, cukier wsypać do miski (nie będzie grudek po dodaniu do mleka ), wlać(...)minuty, mieszać aby kasza się nie przypaliła na dnie garnka. Zdjąć z ognia, nakryć talerzem ( nie będzie kożucha na kaszy ) i zostawić do wystudzenia, najlepiej ugotować wieczorem. Wiśnie bez pestek, śliwki bez pestek dać do garnka, wlać wodę, wsypać cukier, gotować z 5 minut na średnim ogniu, zostawić do wystudzenia, też wieczorem przygotować. Łyżką nakładać porcje kaszy i wlać

W Mojej Kuchni Lubię
Kompot z wiśni 84

Kompot z wiśni jest świetnym pomysłem na pyszne użycie świeżych wiśni w szczycie sezonu. To dość kwaśne owoce, dlatego też rzadko jadamy je "prosto z krzaczka". Do przetworów są idealne. - tylko 3 składniki - bardzo prosty kompot na zimę - gotowy do picia już po 3 dniach

AniaGotuje.pl
Tradycyjne ogórki kiszone 531

pewnego źródła 1 litr przegotowanej wody 30g soli kamiennej do przetworów (lekko czubata łyżka) 1 nieduża główka czosnku (do każdego dużego słoika wkładam 2-3 ząbki czosnku) 4 liście wiśni lub czarnej porzeczki (do każdego dużego słoika wkładam 2 liście) 5 cm korzenia chrzanu 2 listki laurowe 2 ziela angielskie 4 ziarenka czarnego pieprzu 1 pęczek kopru Ogórki kiszone stosowane(...)poprzek). Kawałek korzenia chrzanu (obranego i przekrojonego w paski). 1 listek laurowy. 1 ziele angielskie. 2 ziarenka czarnego pieprzu. Gałązkę kopru wraz z łodygą. Na wierzch kładę 2 liście wiśni lub czarnej porzeczki, możesz także użyć liści chrzanu lub winorośli. Niektórzy dodają również liście dębu. Zalewa do ogórków kiszonych. Wodę gotuję w garnku, dodaję sól i mieszam do rozpuszczenia. Odstawiam

Ania gotuje
Puszyste i pyszne rogaliki z owocami, rogaliki drożdżowe z wiśniami jagodami lub innymi owocami 111

Witam serdecznie, tym razem propozycja na pyszne i puszyste rogaliki drożdżowe ze świeżymi owocami. Polecam wypróbować przepis bo rogaliki są naprawdę pyszne, szczególnie jak dla mnie te z wiśniami. Do przygotowania rogalików będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie 16 rogalików na ciasto: 500 g mąki pszennej (typ do 550) – to jest około 3 szklanek i 2 łyżek mąki – szklanka(...)roztopionego i przestudzonego masło 1 jajko rozmiar L 30 g drożdży świeżych szczypta soli owoce: około 2 szklanek jagód lub innych owoców na przykład około 400 g wiśni około 1 łyżki mąki ziemniaczanej około 1 łyżki cukru pudru kruszonka: 4 łyżek mąki pszennej 2 łyżki masła o temperaturze pokojowej 2 łyżki cukru kryształ do pomalowania rogalików przed pieczeniem: 1 żółtko

Uwaga Babcia Gotuje
Kopiec kreta w czereśniowym sadzie 102

drobnych oczkach.  Śmietanę ubijamy, a potem dodajemy do niej serek mascarpone. Krem mieszamy ze startą czekoladą i wydrylowanymi i odsączonymi z nadmiaru soku czereśniami (czereśnie można zastąpić wiśniami wtedy słodki smak bananów będzie przełamany lekko kwaśną nutą). Ciasto czekoladowe lekko skrapiamy wiśniówką, układamy na nim całe , obrane banany, a następnie krem z wiśniami. Z kremu formujemy kopułę. Kopułę posypujemy

Bon appetit mon amie
Tradycyjne racuchy drożdżowe 157

Dodatkowo: olej do smażenia (lub masło klarowane) cukier puder do dekoracji Zalecam oczywiście do ciasta dodać w zależności od sezonowej dostępności: jabłka rabarbar truskawki banany jagody lub borówki maliny wiśnie Rodzynki także są mile widziane 🙂 Sposób wykonania tradycyjnych racuchów drożdżowych. Do przygotowania pysznych racuchów będziesz potrzebować przede wszystkim: dużej miski oraz patelni. Jeśli nie masz czasu oczekiwać na wyrastanie ciasta(...)drożdży Do racuchów drożdżowych możesz także dodać ulubione owoce lub rodzynki. Oprócz uniwersalnych jabłek możesz oczywiście użyć inne sezonowe owoce. Wiosną możesz wykorzystać rabarbar lub truskawki, a latem maliny, wiśnie lub jagody / borówki. Jestem pewna, że racuchy drożdżowe każdemu posmakują . Nie znam nikogo, komu by nie smakowały. Czy tradycyjne racuchy drożdżowe mają wadę? Oczywiście, że tak. Bardzo szybko znikają

Ania gotuje
TOP 10 CIAST Z BLOGA NA DZIEŃ DZIECKA I LATO! 157

PIEGUSEK CIASTO NUMER 2: RABARBAROWY TERCET CIASTO NUMER 3: KRUCHE CIASTO BUDYNIOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ CIASTO NUMER 4: TRUSKAWKOWA PIANKA NA JĘZYCZKACH CIASTO NUMER 5: CIASTO ŁACIATE Z WIŚNIAMI CIASTO NUMER 6: JAGODOWY BÓR – CIASTO SZPINAKOWE Z PIANKĄ JAGODOWĄ CIASTO NUMER 7: TRUSKAWKOWY SERNIK GOTOWANY CIASTO NUMER 8: NAJLEPSZE NA ŚWIECIE CIASTO CZEKOLADOWE Z TRUSKAWKAMI CIASTO NUMER 9: CZEKOLADOWA(...)CYGANKA Z WIŚNIAMI CIASTO NUMER 10: BUDYNIOWY BISZKOPT Z MALINOWĄ PIANKĄ Mam nadzieję, że wśród tych wypieków, albo tych pozostałych z bloga wybierzecie swoje ulubione na lato i nie jeden raz zagoszczą na Waszym stole! Dawajcie znać! Czekam na zdjęcia Waszych wypieków! The post TOP 10 CIAST Z BLOGA NA DZIEŃ DZIECKA I LATO! first appeared on Ostra na Słodko

Ostra na Słodko
Ogórki kiszone 98

naprawdę są przepyszne. PRZEPIS NA OGÓRKI KISZONE Składniki 2 kg ogórków 4 łyżki soli kamiennej 2 litry wrzątku 2 główki czosnku 10 cm korzenia chrzanu pęczek kopru liście wiśni lub czarnej porzeczki Wykonanie Do przygotowania ogórków potrzeba nam 4 wyparzone słoiki litrowe. Ogórki należy dokładnie umyć w zimnej wodzie. Na dno każdego słoika wrzucamy kilka gałązek kopru, liście wiśni

Alle Dobre!
Ogórki Kiszone 1073

Składniki 2 kg świeżych ogórków gruntowych pęczek kopru z baldachami 10 cm korzenia chrzanu 4 łyżki soli kamiennej 2 litry wrzątku 2 główki czosnku liście chrzanu, czarnej porzeczki lub wiśni 4 litrowe słoiki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do wykonania ogórków kiszonych będziemy potrzebować 4 litrowych słoików. Jeśli chcecie przygotować większą ilość ogórków, należy podwoić lub potroić każdy ze składników. Ogórki(...)mniejsze kawałki, a czosnek obieramy i dzielimy na piórka. Wszystkie składniki rozdzielamy po równo na 4 słoiki. Na dno każdego słoika wrzucamy koper, chrzan, czosnek oraz liście chrzanu i wiśni. Ogórki układamy ciasno, jeden obok drugiego, jasną stroną pionowo do góry. Na górę ogórków można również wyłożyć resztę dodatków, a na nie ułożyć na płasko kilka mniejszych ogórków

Przepiski.pl
Pastelowy Duet wiśniowo-brzoskwiniowy 92

serka mascarpone 500 g sera białego sernikowego 250 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru warstwa brzoskwiniowa: 250 g brzoskwiń z puszki 1 galaretka brzoskwiniowa warstwa wiśniowa: 150 g wiśni mrożonych 4 łyżki cukru   Przygotowanie: spód: Pokruszone na "piasek" herbatniki mieszamy z posiekanymi orzechami oraz rozpuszczonym masłem. Ciastka wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, dociskamy(...)koniec delikatnie dodajemy połowę ubitej śmietany. Masę przelewamy na spód z ciastek i odstawiamy do lodówki do stężenia masy. W tym czasie można przygotować drugą masę.  warstwa wiśniowa: Wiśnie podgrzewamy z odrobiną wody i cukrem, aż zrobią się miękkie i puszczą sok. Kiedy sok zrobi się gęsty całość miksujemy blenderem, a później przecieramy przez sito, żeby się pozbyć skórek

Bon appetit mon amie
Owsiane gofry – gofry na płatkach owsianych 144

mąki pszennej. Głównym składnikiem są płatki owsiane górskie. Do tego niewielka ilość mąki ziemniaczanej. Gofry wyszły pyszne. Idealnie smakują same, jak i z ulubionymi dodatkami. U nas dziś owoce (wiśnie w syropie, świeże borówki) lub konfitura truskawkowa. Prosto, szybko, a jak smacznie. Spróbujcie. Składniki: (na 4 gofry) 12 łyżek stołowych płatków owsianych górskich u mnie z Magia Kuchni 2 jajka(...)złoto. Jeśli macie słaba gofrownicę warto by zostały w niej chwilę dłużej niż wskazuje lampka kontrolna. Podajemy same lub z ulubionymi dodatkami. U nas dziś do wyboru: owoce (wiśnie z syropu i świeże borówki) lub truskawkowa konfitura. Smacznego Płatki owsiane i dużo innych dobrych produktów możecie nabyć w sklepie Magia Kuchnia . Tu każdy znajdzie coś dla siebie. Bogaty wybór, przystępne

Słodkie okruszki

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję