KORAL. Znamy je od dawna, ale pierwszy raz robiliśmy. Danie kuchni wschodniej, ukraińska kuchnia. Składniki: 125 g pszenicy 125 g niebieskiego maku 100 g rodzynek 50 g kandyzowanych wiśni 125 ml miodu akacjowego 100 ml rumu Przygotowanie: Pszenicę namoczyłem, gotowałem około godziny, zmieniłem raz wodę podczas gotowania. Miękką odcedziłem. Opłukany mak zalałem mlekiem i gotowałem na małym ogniu. Zmieliłem(...)razy. Przełożyłem do miski, dodałem miód, bakalie, pokrojone a wcześniej obrane ze skórek posiekane orzechy, kandyzowane wiśnie oraz rodzynki wcześniej namoczone i osączoną pszenicę. Wymieszałem. Wstawiłem na kilka godzin do lodówki. Kutia im starsza, tym lepsza. Smaki się cudnie mieszają
R'n'G KitchenBardzo lekki deser i nie za słodki. Składniki: * 990 ml jogurtu naturalnego gęstego * 4 – 5 łyżek nasion chia * 2 galaretki cytrynowe * 1 łyżeczka żelatyny * 2 galaretki wiśniowe * wiśnie świeże lub mrożone * 2-3 łyżki cukru Na spód: * 15 dkg herbatników kakaowych * 1 tabliczka czekolady mlecznej 10 dkg * 3 łyżki masła Do jogurtu naturalnego wsypałam nasiona chia i wymieszałam(...)chia przez chwilkę miksowałam i dolałam ostudzone i rozpuszczone galaretki. Wylałam na schłodzony spód herbatnikowy. Całość chłodziłam do momentu aż masa zacznie tężeć. Wyłożyłam wiśnie i zalałam dwoma tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 800 ml gorącej wody. Wstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia. Notatki: * można użyć galaretek o dowolnym smaku i dowolnych owoców *miałam
Pieprzyć z Fantazjątłuszcz: 2,5 g węglowodany: 11,9 g w tym cukry: 2,1 g SZCZUPŁA TALIA Skład: sok z jabłek, truskawek, porzeczek czarnych, porzeczek czerwonych, agrestu, wiśni Jest to sok, który chyba najbardziej odznacza się sporą ilością pływających w środku cząsteczek owoców. Nawet trafiła mi się duża, cała truskawka i połówka wiśni (choć spierałabym się, że to czereśnia). Nie jest
Podróż w kulinariaświeże owoce? Nazwa: jabłkowe, jabłkowo-malinowe, jabłkowo-wiśniowe przekąski Firma: Eko Snack Skład: Jabłkowe – 100% jabłka Jabłkowo-malinowe – 80% jabłka, 20% maliny Jabłkowo-wiśniowe – 80%, 20% wiśnie Masa netto: 30g Wartości odżywcze: Jabłkowe – 100g/186 kcal, tłuszcz – 1,4g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,2g, węglowodany – 42,3g w tym cukry – 38,4g, białko – 1,1g, sól(...)naszym zdaniem idealnie pasuje do niej cynamon <3 Jabłkowo-malinowa ma już delikatny kwasek typowy dla malin i duży plus za to, że nie ma malinowych pestek. Jabłko-wiśnia jest najkwaśniejsza, więc będzie idealna dla osób, które nie lubią zbyt słodkich przekąsek. Podsumowanie: Ślimaczki jadłyśmy z przyjemnością, idealnie wpasowały się w ramach deseru po obiedzie. Oczywiście nic nie zastąpi
Candy Pandascytryny 3 łyżki syropu np syropu z dzikiej róży nadzienie: 1 porcja kremu budyniowego bez nabiału i glutenu – przepis lub tradycyjnego kremu budyniowego – przepis 1 galaretka wiśniowa 200g wiśni mrożonych dekoracja: 1 porcja lukru maślanego – przepis kakao czerwony barwnik spożywczy 2 herbatniki na uszy 2 biszkopty na nos 2 zielone draże na oczy 6 paluszków na wąsy 1 różowa(...)nasączamy 1/3 wody z cytryna i syropem. Na warstwę wykładamy porcję kremu budyniowego. Na nią kładziemy drugi blat ciasta i nasączamy. Teraz wykładamy tężejącą galaretkę czerwoną wymieszaną z mrożonymi wiśniami i na nią kładziemy ostatni blat ciasta. Tort wstawiamy do lodówki na pół godziny. Teraz czas na dekorację. Przygotowujemy lukier maślany. Z białego lukru odejmujemy w pojemniki po 2 łyżki
Dorota Smakujenaturalnego ½ szklanki cukru ⅓ szklanki oleju Kropla olejku waniliowego Szczypta soli 2 szklanki mąki (bez dwóch łyżek) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao Dodatkowo: 1 szklanka mrożonych wiśni 2 łyżki mąki 1 tabliczka czekolady deserowej Masa marcepanowa do przygotowania sukulentów Sposób przygotowania: Jajka z cukrem ubijamy do białości, dodajemy jogurt, olej oraz wanilię, Następnie powoli dodajemy przesiane suche(...)składniki: mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao i sól. Mrożone wiśnie obtaczamy w mące i dodajemy do reszty. Gotową masę na muffinki przekładamy do specjalnej blaszki wyłożonej papilotkami i napełniamy je do ¾ wysokości. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200⁰C i pieczemy ok 20 minut (do suchego patyczka). W tym czasie z masy marcepanowej lepimy kwiaty. Najprościej posłużyć się foremkami
Kuchnia w czekoladziePrzepis na samo ciasto jest przy tym bardzo uniwersalny. Można bez problemu przerobić je na wersję z kakao i polać polewą czekoladową. Ale to najlepiej, jak już będą dostępne wiśnie… Nie od dziś wiadomo przecież, że wiśnie i czekolada to bajeczne połączenie smaków. Wracając jednak do ciasta w jasnej wersji kolorystycznej, to ja sama planuję jeszcze zrobić
Modern Cave GirlIdealnie pasują z różnymi owocami, świeżymi lub owocowymi sosami i biszkoptami. Tym razem deser z frużeliną z amaretto. Polecam serdecznie :) Składniki (4 porcje): Frużelina wiśniowa z amaretto: 250 g wiśni, świeżych lub mrożonych (wydrylowanych) 20-25 ml amaretto 1 łyżeczka żelatyny w proszku 3-4 łyżki cukru (lub do smaku, zależnie od owoców) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona(...)kremówki sok z 1/2 cytryny 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: biszkopty ladyfingers świeże owoce do dekoracji Przygotowanie: Przygotować frużelinę: żelatynę zalać dwoma łyżkami wody, zamieszać i zostawić do napęcznienia. Wiśnie wraz z cukrem i amaretto włożyć do garnuszka, postawić na maszynce i podgrzewać na średniej mocy palnika aż cukier się rozpuści, owoce puszczą sok a alkohol odparuje. Dodać rozrobioną mąkę
Kocham..lubię..gotuję..znajdziecie tutaj . Ciasto do wykonania w ekspresowym tempie, w małej formie nie wymagające dużej ilości składników. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nr 2 SERNIK WIEDEŃSKI Z ŻURAWINĄ I WIŚNIĄ Przepis znajdziecie tutaj . Klasyczny sernik ze słodkimi wstawkami w postaci owoców suszonych. Niezwykle puszysty i mokry. Wiśnie i żurawinę możecie zamienić na bardziej dostępne rodzynki
zdrowo i aktywniemnie poniosło, kupując aż 7 kg. Jestem smakoszką tych owoców i w sezonie jem je praktycznie co drugi dzień. Ogólnie mrożę wiele owoców takich jak: maliny, truskawki, jeżyny, porzeczkę, wiśnię, jagody. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do mrożenia użyłam woreczków na żywność, a nie zwykłych woreczków foliowych, bo wtedy mam pewność, że nie dostaje mi się powietrze i owoce nie przechodzą zapachem(...)mnie ochota, tylko jem je w pełnowartościowych posiłkach. Dlatego od razu przed zamrożeniem wymierzam sobie odpowiednią wagę i każda porcja jest taka sama. MROŻENIE OWOCÓW: Krok 1: Owoce przebieramy (wiśnie i inne owoce pestkowe należy wydrylować) i opłukujemy. Zostawiamy na sitku, aby nadmiar wody ściekł. Krok 2: Na talerze/płaskie miski wykładamy ręcznik papierowy i po niewielkiej porcji wysypujemy owoce
zdrowo i aktywnieKoszyczki z ciasta francuskiego z serem pleśniowym i wiśniami i prażoną czekoladą to oryginalna przekąska. Proste i efektowne! Koszyczki z ciasta francuskiego z serem, są bardzo łatwe do wykonania. Wystarczy, że w lodówce mamy gotowe ciasto francuskie, a niespodziewani goście nie sprawią nam żadnego problemu i w kilka chwil wyczarujemy do kawy pyszną przekąskę. Składniki: • 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)kawałeczków i przekładamy do foremek wyłożonych ciastem francuskim. Koszyczki pieczemy przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni. Po wyjęciu koszyczki wypełniamy po około 3 łyżeczki wiśni z prażoną czekoladą. Smacznego
Podróż w kulinariaminut, aby je przygotować. Nie potrzeba żadnych zdolności kulinarnych, aby je zrobić. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką. Do jego przygotowania można wykorzystać przeróżne sezonowe owoce: truskawki, jagody, śliwki, wiśnie czy jabłka. Ciasto wychodzi puszyste, mięciutkie i wilgotne, a do tego ładnie wyrasta mimo dużej ilości owoców (które opadają na dno w trakcie pieczenia). Jest idealne do popołudniowej kawy, kiedy nagle(...)caption id="attachment_8310" align="aligncenter" width="685"] Szybkie ciasto z owocami na maślance[/caption] Zobacz przepisy na inne ciasta z owocami: Puszyste Ciasto Z Truskawkami Czekoladowe Brownie Z Wiśniami Błyskawiczne Ciasto Z Owocami Sernik Na Zimno Z Brzoskwiniami Ucierane Ciasto Z Owocami Szybkie Ciasto Z Owocami Ciasto Drożdżowe Z Jagodami I Kruszonką Artykuł Szybkie ciasto z owocami na maślance
e-PrzepisyKulinarnemnie poniosło, kupując aż 7 kg. Jestem smakoszką tych owoców i w sezonie jem je praktycznie co drugi dzień. Ogólnie mrożę wiele owoców takich jak: maliny, truskawki, jeżyny, porzeczkę, wiśnię, jagody. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do mrożenia użyłam woreczków na żywność, a nie zwykłych woreczków foliowych, bo wtedy mam pewność, że nie dostaje mi się powietrze i owoce nie przechodzą zapachem(...)mnie ochota, tylko jem je w pełnowartościowych posiłkach. Dlatego od razu przed zamrożeniem wymierzam sobie odpowiednią wagę i każda porcja jest taka sama. MROŻENIE OWOCÓW: Krok 1: Owoce przebieramy (wiśnie i inne owoce pestkowe należy wydrylować) i opłukujemy. Zostawiamy na sitku, aby nadmiar wody ściekł. Krok 2: Na talerze/płaskie miski wykładamy ręcznik papierowy i po niewielkiej porcji wysypujemy owoce
Zdrowie i pysznie na talerzulekko wpadającego w fiolet 5-6 dużych plastrów świeżego chrzanu ( solidnych, dużych , grubości około 0,5 cm ) 4 gałązki kopru z dużymi baldachami kwiatowymi 2 liście chrzanu 6 listków wiśni 2 l wody prosto z kranu , bardzo zimnej 2 łyżki soli kamiennej , grubej Ogórki myjemy w zimnej wodzie , przekładamy do miski , ponownie zalewamy zimną wodą , tak żeby wszystkie były zanurzone(...)odstawiamy na godzinę . Po tym czasie upychamy do słoja razem z kawałkami chrzanu , liśćmi wiśni , pociętym ale nie obranym czosnkiem ( zawsze daję ze skórką jest jeszcze bardziej czosnkowo ) , upychamy całe , zwinięte łodygi kopru z baldachami . Dobrze jak koper ma nawet korzenie , tylko trzeba je opłukać z piasku i też do słoja Zalewamy zimną wodą z kranu w której rozpuszczamy wcześniej
Ogrodnik w podróżyosolonej, wrzącej wody. Ogórki można zalać także zimną solanką. Na każdy 1 litr wody przypada 1 łyżka soli. Możecie dodać do słoików także liście winogron, porzeczek czy wiśni. Będzie pysznie! W sklepach dostępne są też gotowe mieszanki do przygotowania ogórków małosolnych, które kupicie w torebce, wystarczy zalać wodą i zalewa gotowa. Ja jednak, wychowywana w kuchni przy babcinych złotych radach(...)SKŁADNIKI: 1,5 kg ogórków, jędrnych, twardych, nie uszkodzonych kilka gałązek kopru korzeń chrzanu, tak na oko 15 cm nieduża główka czosnku liście winogron, porzeczek lub wiśni – opcjonalnie zalewa to około: 2,5 l wody + 2,5 łyżki soli PRZYGOTOWANIE: Zalewę zagotowuję. Ogórki dobrze szoruję i wybaczam w zimnej wodzie przez 2 godziny. Dzięki temu ogórki spęcznieją. Aby szybciej
Zasmakuj Kuchni