wiśnia - 6835 przepisów (strona:175/456)

CZY ZDROWE ODŻYWIANIE JEST DROGIE? MOJE WYDATKI Z CAŁEGO MIESIĄCA 123

warzywami Dzień piąty : Śniadanie:  kanapki z jajkiem (zapomniałam o zdjęciu) II Śniadanie:  ciasto z kaszy jaglanej z mrożonymi owocami (można użyć malin, truskawek, jagód, borówek, porzeczek, wiśni) Obiad:  soczewica z ryżem z poprzedniego dnia Kolacja:   danie z kaszą gryczaną z poprzedniego dnia Dzień szósty: Śniadanie:  kanapki z jajkiem II Śniadanie: ciasto z poprzedniego dnia Obiad(...)jeśli nie jest ona ukierunkowana na konkretny cel (np. uzupełnienie niedoborów danej witaminy). Niektóre składniki można wymieniać jeśli akurat trafimy na promocje, np. maliny z truskawkami, jagodami, borówkami, wiśniami; cukinia z bakłażanem; pomidory z papryką; rukola ze szpinakiem, jarmużem lub roszponką.  Zdrowe odżywianie rożni się nieco zimą i latem. Latem mamy całą paletę świeżych, sezonowych owoców i warzyw, natomiast

Powiedz dietom nie
Ciasto FALE DUNAJU 129

jajka, osobno białka i żółtka • 3/4 szkl. cukru • 3/4 szkl. oleju • 3/4 szkl. mleka • 2 szkl. mąki pszennej • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 2 łyżki kakao • 2 łyżki mleka • wiśnie, mogą być z kompotu KREM: • 400 ml mleka • 1 budyń waniliowy • 2 łyżki cukru • 1 cukier waniliowy • 2 łyżki soku z cytryny • 250 g masła, w temperaturze pokojowej PRZYGOTOWANIE : CIASTO(...)25x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, do drugiej połowy ciasta dodać przesiane dwie łyżki kakao i dwie łyżki mleka, dokładnie wymieszać i wylać równomiernie na jasne ciasto, ułożyć odsączone wiśnie (można lekko je wcisnąć ręką), formę wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, piec ok. 30 minut (do suchego patyczka), odstawić do wystygnięcia. KREM: Z mleka, budyniu w proszku

KUCHNIA POLSKA
Zdrowe batony daktylowo orzechowe 83

orzechowego i daktyli! 1 szklanka daktyli  Radix-bis 2 łyżki gładkiego masła orzechowego 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka nasion chia 2 łyżki suszonych wiśni  Radix-bis 3 łyżki orzechów nerkowca  Radix-bis 60 g gorzkiej czekolady 70% Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odsączamy z zalewy. Daktyle przekładamy(...)głębszej miski. Dodajemy masło orzechowe. Całość blendujemy blenderem na gładką masę. Ja używam ręcznego blendera. Do masy dokładamy wiórki kokosowe, płatki owsiane, nasiona chia, suszone wiśnie oraz rozbite tłuczkiem orzechy nerkowca. Całość mieszamy dokładnie łyżką. Masa musi być dość zwarta. Wszystko przekładamy do prostokątnego pojemnika wyłożonego folią spożywczą. Wylepiamy dno, wygładzamy i wstawiamy do lodówki na 30-40 minut. Gorzką

VioletoweKucharzenie
Grube puszyste omlety z owocami i sosem wiśniowym 123

porozrzucać owoce. Jeszcze chwilkę smażyć i delikatnie przewrócić omlet na drugą stronę. Ponownie smażyć na minimalnym ogniu. Smażenie trwa dość długo, ponieważ omlet czy naleśnik jest gruby. Ja użyłam wiśnie ze słoika, dlatego miałam sos wiśniowy Wykonanie sosu – sok zagotować i powoli wlewać mączkę ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości wody. Sos powinien mieć konsystencję średnio rzadkiego kisielu. Podanie

Kuchnia Pokoleń
Lecznicza nalewka z aronii 955

zdrowotnych. Wzmacniają naczynia krwionośne, chronią przed zawałem, pomagają przy niedokwaśności żołądka i nadciśnieniu. Nalewkę z aronii można przygotować na wiele sposobów. Często spotykanym jest jest przepis z wykorzystaniem liści wiśni. Dodanie do nalewki liści wiśni to jeden z najskuteczniejszych sposobów na to, by aronia straciła swoja cierpkość. Podobny efekt uzyskuje się poprzez wcześniejsze przemrożenie owoców. Dużą popularnością cieszą się warianty

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Nalewka z aronii 151

SKŁADNIKI -2 kg aronii przemrożonych 7 dni -1,5 litra alkoholu 55-70 % -cukier trzcinowy 0,6-0,8 kg -4 szt. goździki -1 laska wanilii -100 liści wiśni - sok z cytryny WYKONANIE  Umyte rozmrożone owoce staramy się jak najlepiej zmiażdżyć aby oddały jak najwięcej soku. Następnie owoce zalewamy alkoholem i dodajemy goździki, laskę wanilii, liście wiśni oraz

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Deser z galaretek 178

zrobienia, pyszny deser z galaretek. Pierwsza jasnozielona warstwa to galaretka z serkiem waniliowym, a druga ciemnoczerwona to naturalny sok wiśniowy z żelatyną. Pierwsza słodziutka, druga jak to owoce wiśni bardziej wytrawna i cierpka, a razem tworzą idealnie uzupełniającą się całość, mniam! Muszę Wam się tylko przyznać, że ten deser ma jedną wadę: trzeba na niego cierpliwie poczekać, aż wszystko zastygnie(...)warto! :D  Składniki na 3 porcje: Zielona warstwa: 1 galaretka agrestowa 1 szklanka wrzątku 200 g serka homogenizowanego waniliowego  Ciemnoczerwona warstwa: 200 ml soku z wiśni (u mnie 100% przecierowy sok od Lifeberry *) 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka żelatyny w proszku   Galaretkę agrestową rozpuścić w szklance wrzątku i odstawić do ostygnięcia. Gdy zacznie delikatnie gęstnieć zmiksować

Simply Food
Tort kasztanowo-kakaowy z jogurtowym kremem i czereśniami (bez glutenu, cukru białego) 105

połówki cytryny -mąka kokosowa ok 4 łyzki Polewa daktylowo-kakaowa -80g daktyli -3 łyżki gorzkiego kakao - ½ szkl. ciepłej wody -2 płaskie łyżeczki żelatyny + ¼ szkl. wody Dodatkowo -czereśnie (lub wiśnie) -dżem wiśniowy lub czereśniowy (do posmarowania blatów) -kakao (do ozdoby) BISZKOPT KASZTANOWY Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania(...)posmarować dżemem. 2. Nałożyć na blat z dżemem krem, najlepiej ze szprycy czy woreczka z odciętym końcem a po bokach i do środka ułożyć w dowolnej konfiguracje czereśnie bądź wiśnie (na bokach są owoce z pestkami aby trzymały piętra i nie wyciskał się z nich sok). 3. Nałożyć kolejny blat i powtórzyć czynności z dżemem, kremem i owocami

Candy Pandas
Zupa wiśniowa z makaronem 86

upalne dni nie mamy apetytu na bogaty obiad, raczej na coś chłodnego, ale ile możemy jeść chłodników, więc może zimne zupy owocowe?? SKŁADNIKI: 2 słoiki wiśni z cukrem 5 goździków 1 ziarno kardamonu 1 łyżka miodu cukier do smaku kisiel wiśniowy i cytrynowy woda makaron WYKONANIE: wiśnie z sokiem przelewamy do garnka, dodajemy wodę, gożdziki, kardamon, miód, kisiele rozprowadzamy

Kuchnia Beaty
Nalewka wiśniowa 116

Przepis na nalewkę wiśniową na wódce. Składniki 500 g wiśni 100 g cukru, gruby kryształ 500 ml czystej 38 proc. wódki Przygotowanie Wiśnie dokładnie opłukałem na sicie, oderwałem ogonki ( można tylko przyciąć ). Owoce pozakłuwałem ze wszystkich stron małym widelcem. Wrzuciłem je do zamykanej butelki z szeroką szyjką. Wsypałem cukier, całość zalałem wódką. Butelkę szczelnie zamknąłem. Odstawiłem na miesiąc ( najkrócej ), najlepiej

R'n'G Kitchen
Babeczki cherry w czekoladzie 82

mascarpone 80 g. czekolady gorzkiej 80 g. czekolady mlecznej Nadzienie 1 upieczona pokruszona babeczka 1/3 szkl. syropu wiśniowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/3 szkl. wody Dekoracja 9 wiśni (lub czereśni) koktajlowych Dziesięć zagłębień w blaszce do wypieku babeczek wysmaruj odrobiną masła. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij sztywną pianę mikserem. Wsyp cukier z wanilią oraz trochę cukru do wypieków(...)trochę wystygnie. Mascarpone zmiksuj krótko i dodawaj po trochę rozpuszczonej czekolady. Od razu przełóż krem do rękawa z dowolną tylką i wyciskaj sporo na każdą babeczkę. Wierzch udekoruj wiśnią koktajlową

Delicious Place
Lekki tort jogurtowy z galaretką z wina i owocami 124

oryginalnym przepisie i wtedy dodać więcej ksylitolu), albo po prostu użyć zwykłej owocowej galaretki, w smakach pasujących do owoców, które dodamy. Ja dałam truskawki, borówki oraz wiśnie - wszystkie owoce były mrożone. Torcik wyszedł pyszny, lekki i orzeźwiający, a wino choć było wyczuwalne to nie zdominowało smaku ciasta. Bardzo gorąco polecam :) Składniki: Biszkopt: 3 jajka  3 łyżki ksylitolu(...)łyżki mąki ziemniaczanej  szczypta soli  Masa jogurtowa: 600 ml jogurtu naturalnego 100 g ksylitolu 20 g żelatyny Galaretka z wina: 450 g mieszanych mrożonych owoców (np. wiśnie, borówki, truskawki) 300 ml czerwonego wytrawnego lub półsłodkiego wina* 50 g ksylitolu (do wina wytrawnego) 6 łyżek wody 20 g żelatyny Wykonanie: Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno tortownicy wyłożyć papierem

Healthy food explorer