Kolejne zapasy na zimę. Dżem czereśniowy robiłam po raz pierwszy, ale jest naprawdę smaczny. W tym roku nie robiłam dżemu wiśniowego, z wiśni zrobiłam sok. Chociaż część wiśni jeszcze dojrzewa, także może jeszcze zrobię kilka słoiczków :) Składniki: 2 kg wydrylowanych czereśni 2 opakowania konfiturexu 1 szklanka cukru 3 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Wydrylowane czereśnie przełożyć do garnka. Zblendować
Agusiowe smakołykinajlepiej tortowej) 3 żółtka szczypta soli 3-4 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżka spirytusu (wódki) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia cukier puder do posypania wiśnie w syropie lub konfitura wiśniowa Przygotowanie: Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i przesiej ją. Dodaj śmietanę, żółtka, sól i alkohol. Wymieszaj składniki i zagnieć ciasto. Przygotuj teraz kawałki(...)najmniejszym krążkiem do dołu. Kiedy się zarumieni – odwróć i smaż jeszcze chwilę. Odsącz róże z nadmiaru tłuszczu. Udekoruj róże cukrem pudrem, a w środek nałóż konfiturę wiśniową lub wiśnię. Oponki serowe Ostatni przepis na oponki serowe to klasyczne i tradycyjne słodkości. Z podanych składników wychodzi ich ok. 30 sztuk. Składniki: 500 g mielonego twarogu 2–3 szklanki mąki
Rozdomowionasmażenia lub kokosowy Masa biała 150 ml śmietany 30% 250 ml serka maskarpone 2-3 łyżki cukru Masa czerwona 150 ml śmietany 30% 3 łyżki dżemu z całymi owocami wiśniami Dodatkowo do ustroju tortu Świeże listki mięty Kakao do posypania Tarta czekolada PRZYGOTOWANIE: Do jednej miski wlewamy 150 ml śmietanki i 250 ml serka mascarpone, dodaję łyżkę cukru pudru(...)pomocą miksera na sztywno. Do drugiej miski wlewamy pozostałe 150 ml śmietanki i dodaję szczyptę cukru, ubijamy na sztywno a następnie dodaję 3 łyżki powideł lub dżemu z całymi wiśniami. Miksuję. Na paterę przekładam raz biały naleśnik smaruję białą masą, a następnie kakaowy naleśnik i smaruję wiśniową masą. Tak do wykorzystania naleśników. Kolejno smaruję i dekorujemy tort według uznania. Pozostawiamy
Gotowanie Patkimiękkie czekoladowe ciasto jest tak dobre, że nawet bez owoców wzbudzi zachwyt, a jeżeli już z owocami to można po za truskawkami wykorzystać wiśnie, czereśnie, borówki. a nawet brzoskwinie czy morele. Konsystencją przypomina ciut biszkopt, więc śmiało można je czymś przełożyć i mieć tort, ale dzięki dodaniu czekolady nie jest suche. Nie mam pojęcia ile dni wytrzyma(...)było 10 minut, i dziś piekę jego wersję z wiśniami pozostałymi z kompotu Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: 300 g mąki pszennej 400 ml mleka roślinnego (u mnie było sojowe) 100 ml oleju roślinnego (słonecznikowy, rzepakowy, z pestek winogron) 1 tabliczka 100 g gorzkiej czekolady 1 banan 100 g cukru łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka proszku do pieczenia
greenscarfzawdzięcza pewnie dodatkowi mleka w proszku. Delikatny, kremowy, wilgotny, puszysty.W tej wersji piekłam po raz pierwszy, więc zrobiłam skromniejszą, ale dla chętnych – można dodać ulubione bakalie (rodzynki, suszone wiśnie czy morele…). Przepis znalazłam na blogu Obżarciuch . Na Wielkanoc… i nie tylko – gorąco polecam i życzę smacznego. Na Wielkanoc… i nie tylko polecam, do wyboru, więcej przepisów na serniki(...)śnieżny puch Sernik gotowany Chatka z ptasim mleczkiem Sernik jagodowy Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową Sernik krakowski Sernik ananasowo kokosowy Seromakowiec Sernik wiedeński bezglutenowy Sernik czekoladowy z wiśniami Sernik na zimno z owocami Tartaletki sernikowe ze śliwkami Mini serniczki cytrynowo czekoladowe Sernik z marakują Sernik tęczowy Sernik „Zebra” Sernik malinowy Chatka Puchatka Wydrukuj przepis The post Sernik
mojewypiekiinietylkocukru pudru - 10 jaj (o temp. pokojowej) - 140 g kaszy manny - 60 g mąki tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - daktyle 100 g - rodzynki 200 g - suszone wiśnie 50 g - 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego Przepis na ciasto półkruche podawałam na blogu już wielokrotnie, ale… dla przypomnienia. Najlepiej zagnieść je dzień wcześniej – wieczorem. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek(...)ucierając dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kaszę – dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy pokrojone daktyle, namoczone i odsączone z wody rodzynki oraz wiśnie, zmieniamy końcówkę robota na mieszadło – łączymy składniki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej – odciskamy sok (wypijamy go). Do masy dodajemy jabłka oraz mak – ponownie mieszamy. Ubijamy na sztywno pianę
mojewypiekiinietylkodżem morelowy . Składniki: 1,5 szkl mleka 50 ml soku z pomarańczy 5 łyżek nasion chia 2-3 łyżki syrop z agawy bio 1,5 łyżki kakao słoik wiśni deserowych Przygotowanie: Do mleka wlać sok z pomarańczy, syrop z agawy, wsypać kakao zmiksować a następnie wsypać nasiona chia dokładnie wymieszać i odstawić na około 3-4 godziny(...)czasie gdy nasiona pęcznieją należy je 3-4 razy przemieszać. Po tym czasie rozkładamy powstały budyń równomiernie do szklanych naczyń lub szklanek i na wierzch dajemy warstwę wiśni deserowych
Ala piecze i gotujesmaków ochoty! Sałatka z dzikiego ryżu, buraka i rukoli z dressingiem wiśniowym 1 torebka (125 g) mieszanki ryżu białego i dzikiego 2 duże buraki (upieczone) 50 g suszonych wiśni 50 g fety garść rukoli oliwa ocet balsamiczny Ryż gotujemy w garnku wg przepisu na opakowaniu. Upieczone buraki obieramy i kroimy w słupki. Wiśnie kroimy w paseczki i zlewamy octem
Dzieje kuchennej Wiewiórycukru pudru - 10 jaj (o temp. pokojowej) - 140 g kaszy manny - 60 g mąki tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - daktyle 100 g - rodzynki 200 g - suszone wiśnie 50 g - 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego Przepis na ciasto półkruche podawałam na blogu już wielokrotnie, ale… dla przypomnienia. Najlepiej zagnieść je dzień wcześniej – wieczorem. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek(...)ucierając dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kaszę – dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy pokrojone daktyle, namoczone i odsączone z wody rodzynki oraz wiśnie, zmieniamy końcówkę robota na mieszadło – łączymy składniki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej – odciskamy sok (wypijamy go). Do masy dodajemy jabłka oraz mak – ponownie mieszamy. Ubijamy na sztywno pianę
mojewypiekiinietylkoorzechów laskowych 3-4 łyżki cukru pół laski wanilii Krem z Ferrero Rocher ok. 125g serka mascarpone 200ml śmietanki 30 % 2 tabliczki czekolady mlecznej 8 pralinek Ferrero Rocher wiśnie w syropie (kilkanaście) Polewa/ Glazura 2 tabliczki czekolady mlecznej 3 łyżki słodkiej śmietanki 3 łyżki żelatyny Do dekoracji 8 pralinek Ferrero Rocher Opakowanie Kinder Bueno Sposób przygotowania: Biszkopt Rozpuszczamy czekoladę razem(...)czekoladę w kąpieli wodnej. Do serka mascarpone dodajemy pokruszone praliny Ferrero. Następnie przekładamy przestygniętą czekoladę do masy z serka. Na koniec łączymy wszystkie składniki z wcześniej ubitą śmietanką. Dorzucamy wiśnie i dokładnie mieszamy. Wykładamy masę na 2 warstwę tortu. Polewa/ Glazura Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Dodajemy 3 łyżki śmietanki oraz 3 łyżki żelatyny, rozpuszczonej w 1/2 szkl. gorącej wody
Pyszny Duetszklanka kaszki kukurydzianej 4 szklanki wody 0,5 kostki bulionu warzywnego 1 łyżka masła 75 g startego parmezanu Składniki na sos wiśniowo – żurawinowy: 2 łyżki suszonej żurawiny garść mrożonych wiśni 4 łyżki octu balsamicznego 4 listki rozmarynu 2 łyżki cukru Przygotowanie: MARYNATA KACZKI Piersi i udka kacze solimy obficie, przekładamy czosnkiem i rozmarynem. Przekładamy do naczynia, zamykamy i odkładamy(...)nada jej pożądany kształt. Wyrównać powierzchnie, pozostawić do wystygnięcia. Ostudzoną można kroić na kawałki. SOS WIŚNIOWO – ŻURAWINOWY Żurawinę należy moczyć w ciepłej wodzie pół godziny. W garnku umieszczany, mrożone wiśnie, żurawinę, zasypujemy cukrem, dodajemy ocet i rozmaryn. Gotujemy do momentu zredukowania płynu. Całość rozdrabniamy blenderem tworząc gęsty sos. Artykuł Kaczka konfitowana (Confit z kaczki) pochodzi z serwisu KieruneKuchnia
Kierunekuchniaprzezroczysta i desery wyglądają przepięknie. Jest lato więc myślałam nad deserem letnim ale jednocześnie smacznym. Wymyśliłam więc miętowy sernik na bazie spodu sernika florentyńskiego . Składniki: Spód: 25 g posiekanych wiśni kandyzowanych 25 g posiekanej skórki pomarańczowej 25 g posiekanej suszonej żurawiny 100 g zblendowanych płatków migdałowych 25 g mąki pszennej 50 g masła 60 g cukru 25 ml śmietany kremówki(...)cukierków miętowych 2 galaretki przezroczyste WINIARY posiekana czekolada gorzka lub mleczna Przygotowujemy spód: Rozpuszczamy masło z cukrem (cukier się całkowicie nie rozpuści). Zdejmujemy z ognia i dolewamy śmietankę. Wiśnie, skórkę pomarańczową, żurawinę, płatki migdałowe i mąkę i kakao mieszamy. Dodajemy do bakalii przestudzone masło z cukrem i mieszamy. Bakaliami z masłem wykładamy spód tortownicy i ugniatamy łyżeczką. Pieczemy spód
Kuchnia w oparachmężczyźni nie jesteśmy fanami kokosowych smaków. Miałam w szafce promocyjny zestaw mąki i cukru kokosowego. Chcąc je zużyć, wybrałam najprostszą wersję, a mianowicie muffiny. Dodałam do nich suszone wiśnie i żurawiny. Smak nas zaskoczył i kokosowym wypiekom mówimy: TAK! Składniki na 11-12 muffin: 2 jajka 1/3 szklanki oleju kokosowego 250 g sera ricotta 168 g mleka kokosowego 2/3 szklanki(...)wiórków kokosowych 1 niepełna szklanka cukru kokosowego ¾ szklanki mąki kokosowej ½ szklanki płynnego oleju kokosowego lub rzepakowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia po 70 g suszonej żurawiny i wiśni Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do jednej miski wsypać przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz wiórki. W drugiej misce umieścić ricottę, olej i rozkłócone jajka. Wymieszać zawartość
Czerwień i błękitłyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 450 g sera Mój ulubiony 1 szklanka śmietany 30 % 1/2 szklanki cukru pudru 25 ml likieru wiśniowego 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: wiśnie z likieru sok z cytryny+przegotowana woda Sposób przygotowania: Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Oddzielić żółtka od białek, dodać cukier i zmiksować, połączyć z makiem(...)przekroić na pół. Jeśli jest suchy, nasączyć ponczem z wody i soku z cytryny. Połowę masy przełożyć na blat i rozsmarować. Przykryć kolejnym blatem i pozostałą masą. Udekorować wiśniami i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego
Gosia gotujebiałego sera 3 żółtka zapach waniliowy starta skórka z cytryny 4 łyżki słodziku PECVA 2 łyżki posiekanych migdałów 2 łyżki rodzynek 3 łyżki miodu 200 g rozmrożonych wiśni przepis Ser biały mielimy 3 razy lub przeciskamy przez praskę do miski, następnie do sera dodajemy żółtka, odrobinę zapachu waniliowego, startą skórkę z cytryny, posiekane migdały, rodzynki, słodzik PECVA oraz miód. Wszystkie(...)składniki dokładnie łączymy mikserem. Na końcu do masy wrzucamy rozmrożone oraz odsączone z nadmiaru soku wiśnie i całość mieszamy łyżką. Salaterkę wykładamy czystą lnianą lub bawełnianą ściereczką a następnie przekładamy na nią paschę. Deser zawijamy ściereczką, przykrywamy talerzykiem i obciążamy czymś cięższym. Tak przygotowaną paschę wstawiamy do lodówki na około 8 – 10 godzin. Wyjmujemy z lodówki bezpośrednio przed podaniem
Smakowite Dania