Masa makowa: 800 g masy makowej 4 łyżeczki kaszy manny 4 jaja 3 jabłka sok z cytryny 1/4 szklanki + 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru opcjonalnie suszone wiśnie i migdały w płatkach Polewa czekoladowo - kawowa: 100 g czekolady mlecznej 70 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka miodu lub golden syrup 2 łaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej 10 g masła(...)nadmiaru soku. Wszystko zmiksowałam krótko do połączenia się składników. Do makowej mieszanki dołożyłam pianę z białek i wmieszałam ją za pomocą łyżki do masy. Na koniec dorzuciłam suszone wiśnie. Masę wyłożyłam do tortownicy i tu możecie się śmiać, ale zrobiłam to na Blondynkę, bo poziom wypadł równo ze ściankami tortownicy i po raz pierwszy w życiu mocno trzymałam kciuki
Blondynka GotujePrawdziwa gratka dla tych, którzy uwielbiają oreo. Wiśnia dodaje świeżości i kwasowości deseru, oczywiście można użyć innych ulubionych owoców . Pyszny chrupiący spód i delikatne, kremowe masy to rozkosz dla podniebienia. Składniki na ciasteczkowy spód: 125g pokruszonych herbatników 40g cukru 85g masła Składniki na kremy: 500ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru frużelina wiśniowa 100 g ciasteczek(...)oreo Składniki na frużelinę wiśniową: 250g wiśni ½ cytryny 4 łyżki cukru 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Ponadto: Opakowanie okrągłych biszkopcików 2 szklanki przegotowanej wody ½ soku z cytryny 4 łyżeczki cukru 250ml 36% śmietanki 1 łyżka cukru pudru Maliny do dekoracji Ciasteczkowy spód: Masło topimy razem z cukrem, dodajemy pokruszone herbatniki. Wykładamy do formy, uciskamy i wstawiamy do lodówki
Słodki Zakątekbiałego octu winnego Krem kokosowy: • 500 g mascarpone (schłodzone) • 1 puszka 400 g mleka kokosowego (schłodzonego) • 1 op. cukru wanilinowego • 3 łyżki cukru pudru • 2 opakowania śmietan-fix Dodatkowo: • wiśnie w gęstym syropie lub ze spirytusu • pralinki kokosowe Raffaello Sposób przygotowania: 1. Pieczenie ciasta rozpocząć dzień wcześniej. Piekarnik nagrzać do 120 stopni C (góra-dół bez termoobiegu). 2. Do misy(...)Delikatnie zdjąć krążki bezowe z blachy, najlepiej podcinając je nożem. 9. Układać bezy na paterze, przekładając każdy krążek kremem (można ze szprycy), pralinkami i owocami. 10. Ozdobić pralinkami i wiśniami. Przechowywać w chłodzie. Smacznego
W mojej kuchnimacie ochotę na bardziej tradycyjne praliny, to polecam te czekoladowe z kwaśną posypką —>KLIK 200 g świeżych daktyli bez pestek 50 g mielonych migdałów 25 g suszonych wiśni bez pestek 10 g surowego kakao 20 g wiórków kokosowych łyżeczka dobrej przyprawy do piernika opcjonalnie puder truskawkowy do obtoczenia opcjonalnie jadalny brokat do obtoczenia Wszystkie składniki miksujemy(...)zbitą, klejącą masę. W Thermomoxie ustawiamy prędkość 5 na 20 sekund. W zwykłym malakserze miksujemy, aż daktyle i wiśnie będą gładkie. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe kuleczki (20 sztuk). Możemy obtoczyć je np. w liofilizowanych truskawkach, lub jadalnym brokacie. Przechowujemy je w lodówce. Smacznego :) Artykuł Piernikowe kulki z daktyli pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogproszku do pieczenia skórka otarta z połowy pomarańczy 3 łyżki (45 ml) ciemnego rumu szczypta soli 300 – 400 g ulubionych bakalii (u mnie: 100 g rodzynki + mieszanka suszonych wiśni, żurawiny i jagód; 100 g suszonych moreli; 100 g kandyzowanych owoców; 50 – 70 g mieszanych orzechów: włoskich, pekan i laskowych) RADA: Pamiętajcie, aby bakalie (poza orzechami) były dokładnie pokryte(...)nierównomiernie lub opadną na dno ciasta. Lukier: 1 szklanka (120 g) cukru pudru 3 – 4 łyżki (ok. 50 ml) soku z pomarańczy Przygotowanie: 1) Rodzynki oraz mieszankę suszonych wiśni, żurawiny i jagód zalać goracą wodą i odstawić na 15 min, następnie dobrze odsączyć, osuszyć i obtoczyć w mące. 2) Suszone morele pokroić w kostę i razem z mieszanką kandyzowanych
Fitsweet.meproszku do pieczenia skórka otarta z połowy pomarańczy 3 łyżki (45 ml) ciemnego rumu szczypta soli 300 – 400 g ulubionych bakalii (u mnie: 100 g rodzynki + mieszanka suszonych wiśni, żurawiny i jagód; 100 g suszonych moreli; 100 g kandyzowanych owoców; 50 – 70 g mieszanych orzechów: włoskich, pekan i laskowych) RADA: Pamiętajcie, aby bakalie (poza orzechami) były dokładnie pokryte(...)nierównomiernie lub opadną na dno ciasta. Lukier: 1 szklanka (120 g) cukru pudru 3 – 4 łyżki (ok. 50 ml) soku z pomarańczy Przygotowanie: 1) Rodzynki oraz mieszankę suszonych wiśni, żurawiny i jagód zalać goracą wodą i odstawić na 15 min, następnie dobrze odsączyć, osuszyć i obtoczyć w mące. 2) Suszone morele pokroić w kostę i razem z mieszanką kandyzowanych
Fitsweet.mesamemu łącząc po 1/3 łyżeczki zmielonej gorczycy, kolendry ziela angielskiego, goździków, anyżu gwiazdkowego, cynamonu, kminku , słodkiej papryki, otartego majeranku) 2 łyżki miodu 6 łyżek oleju 250 g mrożonych wydrylowanych wiśni 1 pomarańcza 1 łyżka mąki Mięso marynujemy przez noc w marynacie przygotowanej z oleju, przypraw i miodu, dokładnie obtaczając mięso i zostawiając w lodowce pod przykryciem. Na drugi(...)dzień przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, obok mięsa wykładamy mrożone wiśnie, dodajemy sok wyciśnięty z jednej pomarańczy, przykrywamy pokrywką i pieczemy mięso ok 1 godziny w temperaturze 180 C. Jeżeli udziec waży powyżej 1 kg czas pieczenia może wydłużyć się do 1,5h. Przed wyjęciem z piekarnika mięso odkrywamy a do powstałego sosu dolewamy 1/4 szklanki wody rozrobioną
W kuchennej krainieDzisiaj zapraszamy Was na kolejny przepis z naszej książki „Sezonowo Bezglutenowo”. Tym razem będzie to słodki wypiek jakim jest pyszny z dodatkiem wiśni tort czarny las :) Składniki na Tort Czarny Las: Biszkopt: 6 jajek 180g cukru kryształ 115g mąki ryżowej 30g mąki ziemniaczanej 15g mąki z tapioki 30g kakao Masa środek: 1l śmietanki
Kuchenne Wariacjejedną osobę w każdy chłodny dzień. Jeśli deser ma być podany dla młodszych domowników wystarczy nie dodawać wisienek Smacznego. Składniki: (na 1 porcję) 250 ml soku z wiśni 100% bez cukru – do nabycia w ZdrowyMarket24 1 płaska łyżka cukru trzcinowego 12 g mąki ziemniaczanej kilka podchmielonych wisienek* *użyłam takie jak wykorzystałam do przepisu na makowca Przygotowanie: Do garnuszka(...)wlewamy 150 ml soku z wiśni, zaczynamy gotować na małym ogniu. W trakcie dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Do pozostałej ilości soku dodajemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy. Mieszankę wlewamy do gotującego się soku, mieszamy chwilę (cały czas gotując) aż uzyskamy konsystencję kisielu. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy nasze podchmielone wisienki (kilka sztuk), mieszamy i przekładamy do pucharka. Podajemy od razu
Słodkie okruszkiczerwonej kapusty. 1 i 1/2 kg kiszonej kapusty ( (Przepis!) kilka liści laurowych ziele angielskie 2 sztuki czerwonej cebuli sól i pieprz do smaku kilka sztuk suszonej żurawiny i wiśni łyżeczka miodu szklanka czerwonego wina olej rzepakowy olej lniany z pierwszego tłoczenia do polania majeranek Na oleju zeszklić pociętą w piórka cebulę. Dodać kapustę i przyprawy. Ponieważ maja domowa kapusta jest(...)drobniutko pocięta - nie musiałam jej siekać. Dusić od czasu do czasu mieszając, wlać wino, odparować chwilę, dodać suszone owoce żurawiny i wiśni. Dodać łyżeczkę miodu. Dusić aż kapusta będzie miękka. Mnie zajęło to około 2 godzin
AZgotuj!OSÓB: 2 filety z kurczaka 2 łodygi selera naciowego 1 por 10 dag sera żółtego w kawałku 150 g mix sałat 5 ogórków konserwowych 3 łyżki suszonych wiśni Radix-bis 4 morele suszone Radix-bis 2 łyżeczki oleju kokosowego Radix-bis sól i pieprz do smaku 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka drobno posiekanej(...)natki pietruszki PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka myję, gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem oleju kokosowego a następnie kroję w kostkę. Suszone wiśnie zalewam wrzątkiem a następnie czekam ok 15 min i odcedzam. Morele kroję bardzo drobno. Pora i selera kroję drobno.ser żółty kroję w kostkę. Ogórki konserwowe drobno siekam. Do miski przekładam
Gotowanie Patkimasła 3 żółtka 3-4 łyżki cukru pudru 30 ml wódki 3 łyżki soku z cytryny Poncz: sok z 1 pomarańczy 100 ml przegotowanej letniej wody Dodatkowo: Wiśnie z zalewy spirytusowej szczypta kakao starta gorzka czekolada orzechy listki miety(...)kolejną warstwą. Gdy tort będzie już złożony posypać go po wierzchu wiórkami startej czekolady, oraz pozostałą masą z dodatkiem kakao wyciśniętą ozdobnie szpryca. Na koniec ułożyć na torcie wiśnie i posypać tort kawałeczkami orzechów. , oraz tymi połączonymi z kakao. Tort zakryć delikatnie folią i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Wyjąć z formy i podawać...Smacznego
Gosia gotujekasza i łagodna sałatka z pomidorów, papryki i ogórka. To danie bez wątpienia zaskoczy Waszą rodzinę. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 4 piersi z kaczki 350 g mrożonych wiśni bez pestek 200 ml słodkiego lub półsłodkiego czerwonego wina 1 gwiazdka anyżu 40 g cukru trzcinowego 1 duża cebula 150 g grzybów shimeji białych olej rzepakowy Wielkopolski z chili(...)końcem pieczenia kaczki, wyciągnąć mięso z piekarnika i przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem z obu stron, po czym ponownie włożyć do piekarnika (układając piersi skórą do góry). Odmrożone wiśnie przełożyć wraz z sokiem na patelnię. Dodać cukier trzcinowy, gwiazdkę anyżu i wlać wino. Całość gotować do momentu, aż płyn się zredukuje i powstanie nam gęsty sos. Kaszę ugotować
Passions hobbies lifemąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego bez cukru 100 g cukru 2 płaskie łyżki dobrego kakao 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia około 50 gr wiśni kandyzowanych (mogą też być z nalewki ;) Polewa czekoladowa: niecałe 20 g masła 4-5 łyżeczek cukru 3 łyżeczki kakao 2-3 łyżki zimnej śmietanki 30 % 1. Białka oddzielamy od żółtek(...)najwolniejszych obrotach do ich wchłonięcia. 2. Następnie dodajemy partiami, wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy całość łyżką albo szpatułką. 3. Na sam koniec dodajemy wiśnie i mieszamy delikatnie całość. Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Pieczemy w 170 stop. przez około 30-40 minut do tak zwanego suchego patyczka (patyczek drewniany, wbity
Gotowanie...to proste !wstępie – były zachwycone! ) rozsiadłyśmy się wygodnie, by poplotkować o facetach, modzie, urodzie i tych typowo babskich rzeczach. Wspólnie przygotowałyśmy przeróżne smakołyki! Było ciasto czekoladowe z wiśniami na gorąco, bruschetty z pomidorami, roladki z tortilli z piersią z kaczki, śledziowe koreczki mini kanapeczki z szynką parmeńską i serami. Nie zabrakło też mojego popisowego deseru czekoladowego! Ciasto czekoladowe(...)ostra-na-slodko.pl/2014/04/08/ciasto-czekoladowe-najlepsze-mokre-puszyste-latwe/ Wszystko smakowało wybornie i genialnie komponowało się z Saską , która towarzyszyła nam tego wieczoru! Nowa Saska, ta o smaku Wiśni z nutą rumu to idealny dodatek do czekoladowego ciasta! ( może być nawet świetnym pomysłem do nasączenia czekoladowych blatów przy robieniu tortu szwarcwaldzkiego! ). Saska Dzika Róża – wg. nas najlepsza z roladkami z tortilli z piersią kaczki Saska Czarny
Ostra na Słodko