będzie inna – w zależności od użytych owoców, pogody, ilości cukru i fantazji sporządzającego. Składniki: • owoce sezonowe od wiosny do jesieni – truskawki, maliny, wiśnie, jagody, brzoskwinie, śliwki węgierki, gruszki i wiele innych – wszystkie w tej samej ilości, np. po 250 g • 2 pomarańcze • 2 cytryny • mała paczka rodzynek(...)dokładać owoce, cukier i alkohol. • Ilość nalewki zależy od ilości owoców. Można dodawać owoce takie jakie lubimy, rodzaj jest dowolny. Za każdym razem szczelnie zamykać słój. • Wiśnie i czereśnie drylujemy, brzoskwinie i morele bez pestek ale ze skórą, jabłka i gruszki bez gniazd nasiennych. • Jako ostatnie dodajemy pomarańcze i cytryny sparzone, pokrojone
To co kochamKruche ciasto • 2 szklanki maki • 4 żółtka • 200 g masła • 1 łyżka cukru • cukier waniliowy • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • szczypta soli Masa budyniowa • 500 g rabarbaru • garść wiśni – u mnie mrożone, na ładny kolor • 1/2 szklanki cukru • 2 łyżki masła • 1 budyń waniliowy • 150 ml mleka Beza • 4 białka • 1 szklanka cukru • 2 łyżeczki mąki(...)pokroić na 2 cm plastry. Zasypać cukrem. Ja zostawiłam na noc. • W czasie gdy spód jest w piekarniku, zagotować rabarbar z wiśniami i masłem. • Wlać mleko wymieszane z budyniem i zagotować. • Masę budyniową wylać na podpieczony spód. Beza • Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać
To co kochamminutę :) Musli przygotowałam z bezglutenowych składników. Chrupiących i słodki efekt dała mieszanka oleju kokosowego z cukrem kokosowym i masłem orzechowym. Całość dopełniają pyszne liofilizowane owoce, w akcencie tropikalnym (pomijając wiśnie :D). Wyszło mega pysznie, bardzo chrupiąco i przyjemnie słodko :) Składniki: 100 g płatków owsianych bezglutenowych 100 g płatków quinoa 100 g płatków teff 50 g oleju kokosowego(...)cukru kokosowego 50 g masła orzechowego "crunchy" Owoce liofilizowane: 15 g banana (ELENA) 15 g ananasa (ELENA) 15 g mandarynki (ELENA) 15 g wiśni (ELENA) Przygotowanie: Wszystkie rodzaje płatków wsyp do miski i wymieszaj. W rondelku rozpuść olej kokosowy, w trakcie dodaj cukier kokosowy, a na koniec masło orzechowe. Podgrzewaj aż całość się rozpuści. Następnie wlej do płatków
Zdrowie na języku :PSkładniki: 25 dkg porzeczek czarnych lub czerwonych 20 dkg żurawin, malin lub wiśni 15 dkg cukru 0,9 l wody Sposób przygotowania: Owoce umyć, jagody oberwać z szypułek, wiśnie wypestkować, lekko zmiażdżyć. Owoce zalać wodą, dodać cukier i kilkakrotnie zagotować, odcedzić, płyn oziębić. Podawać w wysokich szklankach. Jeżeli napój jest mocno oziębiony, podawać go ze słomką
Przepisy kulinarne babci Antoninyuchylonych drzwiczkach zimną śmietanę ubić w wysokim naczyniu mikserem z cukrem pudrem i śmietan fixem na sztywno, całą śmietanę wyłożyć na środek bezy na śmietanie rozłożyć odsączone z kompotu wiśnie bez pestek - beza jest na wierzchu i spodzie chrupiąca, ze śmietaną i wiśniami smakuje wybornie...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięWitajcie. Znów sezonowy wypiek :) Wiewiórka jest bardzo wdzięcznym ciastem. Wszelkie modyfikacje mile widziane. U mnie pojawiły się wiśnie z syropu, żurawina, jabłka, rodzynki i oczywiście orzechy :) Polecam. Ciasto nadaje się i na małą (24x28cm) i na dużą (26x34cm) blaszkę. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki oleju ewentualnie 1/2 łyżeczki cynamonu(...)garść posiekanych orzechów włoskich 3 jabłka pokrojone w kostkę 2 łyżki rodzynków 2 łyżki suszonej żurawiny 1/2 szklanki wiśni z syropu ( KLIK ) Sposób przygotowania: 1. Jajka ucieramy z cukrem na puch. 2. Dodajemy porcjami mąkę przesianą z sodą i cynamonem, a na końcu olej. 3. Do ciasta dodajemy owoce, orzechy i bakalie, mieszamy łyżką. 4. Ciasto przekładamy do dowolnej foremki
Kuchnia domowa Anibardzo smaczne, choć na życzenie mojej córki niezbyt krwiste. Polecam, to nie jest trudne. SKŁADNIKI: 2 piersi z kaczki ze skórą sól pieprz 1 szklanka świeżej żurawiny 10-12 wiśni (mrożonych) 2 łyżki miodu kilka kropel soku z cytryny 2-3 łyżki białego wina A jak to zrobić: Piersi z kaczki naciąć od strony skóry w kratkę do głębokości mięsa(...)minut, jeśli chcemy, aby mięso nie było krwiste wydłużyć czas pieczenia o kolejne 4 minuty. Po upieczeniu piersi położyć na desce, żeby "odpoczęły". Do garnka wsypać umytą żurawinę i wiśnie, dodać miód i sok z cytryny. Całość dusić około 15 minut, od czasu do czasu mieszając i podlewając winem. Mięso pokroić na grube plastry i podawać ułożone na sosie
Kuchnia w opałachkrupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki ciemnego kakao Do nasączenia u mnie likier amaretto Z podanych składników upiec biszkopt wymiary formy 25x37cm Masa wiśniowa Składniki: 700g wiśni drylowanych w syropie, w kompocie 500ml soku wiśniowego 4 płaskie łyżki cukru Laska cynamonu Skórka z dobrze wyszorowanej cytryny 50g mąki ziemniaczanej rozpuszczonej z połowie szklanki zimnej wody Masa(...)cukrem, cynamonem oraz skórką cytrynową. Gotować na małym ogniu ok 10 minut po czym skórkę i cynamon wyjąć z soku. Przygotować mąkę ziemniaczaną wlać do soku i zagotować. Dodać wiśnie i dokładnie wymieszać. Odstawić do lekkiego wystudzenia, po czym wyłożyć masę wiśniową na nasączony wcześniej biszkopt. Masa serowa Wykonanie: Śmietanę ubić dodając do niej obie kawy. Przygotować żelatynę
W garach u Gosiprzełożenia: 500ml śmietany kremówki 36% 500g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru 3 łyżki nutellii Polewa: 1 gorzka czekolada 100g u mnie Goplana 100ml śmietanki kremówki Dodatkowo: wydrążone wiśnie. U mnie owoce pochodzą z wcześniej robionej nalewki. Wykonanie: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, osobno rozprowadzić serek z nutellą. Połączyć razem z ubitą śmietaną. Wystudzony biszkopt przekroić(...)części, nasączyć (u mnie amaretto), posmarować częścią masy ułożyć wiśnie. Przykryć drugą częścią biszkoptu , znów posmarować masą. Rozprowadzić czekoladę w śmietance ( na parze) i przygotować polewę
W garach u Gosihansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pogoda za oknem szaro-bura więc na osłodę dnia powstały czekoladowe muffiny z wiśniami i polewą czekoladową. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru Szczypta soli 2-3 łyżki kakao 2 jajka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego ( niezbyt gęstego) 1/3 szklanki oleju 50g startej gorzkiej(...)czekolady 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej Dodatkowo: wydrylowane wiśnie lub tak jak u mnie domowa frużelina wiśniowa( na bazie cukru i mąki ziemniaczanej) 50g gorzkiej czekolady+ śmietanka 30-36% na polewę. Wykonanie: Jajka wraz z cukrem oraz solą ubić do białości. Dodać jogurt oraz oliwę, następnie mąkę z kakao oraz proszkiem i sodą, wymieszać
W garach u Gosiżadnym wypadku nie przytłaczająca. Czekolada jest bardzo bardzo miękka. Szybko się rozpuszcza. Bardzo smaczna, i choć lubię cynamon to jakoś inne warianty smakowe bardziej mnie zauroczyły :) WIŚNIA I WANILIA kakao - masło kakaowe, kakao w proszku (50%) * olej kokosowy * ciemny syrop z agawy * wiśnie (14%) * wanilia (1%) * karob * cynamon * sól
Zdrowie na języku :PMalinowe serniczki z suszonymi wiśniami i żurawiną podane z pestkami granatu i sosem czekoladowym MALINOWE SERNICZKI Z BAKALIAMI /przepis własny/ 350 g twarogu sernikowego 30 g malinowego budyniu w proszku (bez cukru) duże jajko łyżka masła kakaowego (można zastąpić zwykłym) 15 g soczystych wiśni Bakalland 15 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland szczypta soli kilka kropel ekstraktu waniliowego
Poranek na słodkoporcja/ 100 g ugotowanej soi 1 banan (ok. 100 g) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli jajko 2 łyżki mąki pełnoziarnistej łyżka mąki bananowej pasek czekolady kilka wiśni namoczone w wodzie różanej ziarna kakao 1. Soję zmiksować na gładką masę z bananem i jajkiem. 2. Dodać proszek do pieczenia, sól i obie mąki, ponownie zmiksować. 3. Piekarnik nastawić(...)stopni. 4. Do masy pokrojoną czekoladę. 5. Przelać masę do natłuszczonego żaroodpornego naczynia. 6. Wierzch udekorować wydrylowanymi wiśniami i ziarnami kakao. 7. Piec około 25 minut (u mnie tryb "ciasto"). 8. Lekko ostudzić i podawać. Smacznego! ENGLISH VERSION: *** BANANA SOY CAKE [Recipe author] / 1 serving / 100 g of cooked soybeans 1 banana (approx. 100 g) 1/3 teaspoon baking powder pinch
Poranek na słodkoŚMIETANĄ JAJKA W KILKU ODSŁONACH BUŁKI Z GRZYBAMI BABECZKI Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ CZEKOLADOWE MUFFINKI Z BURAKAMI SEROWY CHLEB CHACZAPURI KASZA JAGLANA Z WARZYWAMI I JAJKIEM UCIERANE CIASTO Z WIŚNIAMI KASZA JAGLANA Z PIECZARKAMI I WARZYWAMI LENIWE PIEROGI KLUSKI NA PARZE Z GRZYBOWYM FARSZEM DESER SEROWO-JAGODOWY WALENTYNKOWE PLACUSZKI KORONKOWE NALEŚNIKI PIECZONE BATATY PLACKI WARZYWNE Z SOSEM Z BOCZNIAKÓW MAKOWE(...)CIASTO Z WIŚNIAMI INDYJSKI KURCZAK W SOSIE CURRY Z CHLEBKIEM NAAN FILECIKI Z KURCZAKA Z NUTĄ INDII LEKKIE CIASTO JOGURTOWO-CYTRYNOWE BRUKSELKA W SEZAMIE PIETRUSZKOWE KOPYTKA JOGURT NATURALNY GOŁĄBKI Z KASZĄ I PIECZARKAMI PIECZONE PIEROGI Z KAPUSTĄ ZIEMNIAKI FASZEROWANE JABŁKA POD BEZOWĄ PIERZYNKĄ SAŁATKA NA CIEPŁO Z TOPINAMBURU ZAWIJANIEC Z KAPUSTĄ I MIĘSEM BROWNIE PIEROGI Z MIĘSEM SERNIK WIEDEŃSKI SKRZYDEŁKA
harrisa