wiśnia - 6835 przepisów (strona:185/456)

Lekki tort kokosowo jogurtowy - idealny na wiosnę! 146

uwaga trzeba pilnować). DODATKI: poncz: pół szklanki wody, sok z 1 limonki (można dodać likieru kokosowego lub innego alkoholu) owoce: u mnie 150 g borówki amerykańskiej, 300 g rozmrożonych wiśni 80 g czekolady gorzkiej, posiekanej UŁOŻENIE TORU Pierwszy blat ułożyć w tortownicy, Nasączyć połową ponczu, Nałożyć kilka łyżek masy, Ułożyć wiśnie, Przykryć masą (powinno nam ubyć połowę masy) Przykryć drugim

coolinarny
Koktajl quinoa + gruszka + wiśnia 162

Zimą i na przednówku wzmacniam trochę odporność naturalnymi specyfikami, np. 100% sokiem z wiśni, który jest jednym ze składników tego koktajlu i miodem, do tego gruszka, quinoa i drugie śniadanie, albo podwieczorek z  głowy ;) Składniki: 4 łyżki ugotowanej białej quinoy pół dużej dojrzałej gruszki 100 ml 100% soku z wiśni 1 łyżeczka miodu lipowego Wykonanie: Gruszkę kroimy na mniejsze

Quinoa Raz!
Babeczki jogurtowe z truskawkami 116

łyżeczka ekstratu z wanilii) 140 g cukru brązowego nierafinowanego 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (Bio bez fosforanów) szczypta soli 150 g truskawek + 2 garści innych owoców (wiśni, rabarbaru, malin, borówek - na wierzch babeczek) Przygotowanie: Jajka i jogurt ogrzewamy do temperatury pokojowej. Ubijamy mikserem jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę (około 5 minut). Dodajemy jogurt(...)łyżką.  Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki i lekko mieszamy.  Ciastem wypełniamy foremki na babeczki (około 12 szt.), wyłożone papilotkami.  Górę babeczek dekorujemy pozostałymi owocami (np. wiśniami, rabarbarem borówkami).  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 25 minut. Smacznego

Moja Mama Gotuje
Babeczki dyniowe 108

kostki masła ( lub 7 łyżek dobrego oleju roślinnego) 1/3 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów) 1 łyżeczka sody oczyszczonej śliwki (po jednej na babeczkę) lub mrożone wiśnie. Przygotowanie: Około 1 kg dyni, kroimy na 4 części, układamy na blaszce miąższem do góry i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 50-60 minut. Następnie obieramy ze skórki(...)mieszamy (tylko do połączenia składników, nie za długo). Foremki na babeczki wykładamy papilotkami i do tak przygotowanych łyżką nakładamy ciasto. Na wierzchu układamy pokrojone na kawałki śliwki lub mrożone wiśnie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i pieczemy 20 minut. Smacznego! Autor: Córka

Moja Mama Gotuje
Jaglany deser z owocami 138

kaszę która została nam od obiadu. Do deseru użyłam owoce mrożone ale można dodać świeże.  1 i 1/2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej 1 szklanka jeżyn mrożonych 1/2 szklanki wiśni mrożonych 1/2 banana 1/2 szklanki płatków owsianych 1 łyżka miodu 1/2 szklanki mleczka kokosowego melisa Do deseru wykorzystam kaszę jaglaną ugotowaną która mi została z dnia poprzedniego.W trzech kokilkach układam(...)dnie jeżyny. Kaszę jaglaną zalewam mleczkiem kokosowym w miseczce. Kaszę przekładam na jeżyny. Na wierzchu układam wiśnie. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170 stopni na 30 minut.W między czasie na suchej patelni prażę płatki owsiane. Jak się lekko zrumienią dodaję do nich miód i mieszam. Płatki wykładam na pergamin i odstawiam do przestygnięcia. Na tej samej patelni przesmażam plasterki banana

wesoła kuchnia
Scones z rodzynkami i kandyzowanymi wiśniami. 99

przepisu z książki „Grandma's Recipes” Składniki na około 12 scones: 250g mąki pszennej łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka proszku do pieczenia 50g masła 50g cukru 50g rodzynek 50g kandyzowanych wiśni 150ml mleka Dodatkowo: masło do posmarowania dżem do posmarowania śmietana kremówka do przełożenia (około 200ml) Sposób przygotowania: ► Nagrzać piekarnik do 200 º C. ► Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz(...)sodą oczyszczoną. ► Dodać masło i wcierać je w mąkę aż do uzyskania konsystencji kruszonki. ► Następnie dodać cukier, rodzynki oraz kandyzowane wiśnie przecięte na pół. ► Dodać mleko i ugnieść ciasto do połączenia się składników ► Rozgnieść ciasto palcami (nie trzeba wałkować) na grubość 2cm i wycinać szklanką scones. ► Ułożyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 minut

wysmienity
Deser czekoladowo wafelkowy z pana cottą i owocami 125

wafelki ukryłam i waniliową masą przykryłam, które  kolorem i konsystencją kontrastowały, ale idealnie ze sobą smakowały.  Deser podałam z owocami lekko zmrożonymi, malinami, porzeczką czarną,  wiśniami, 🍒  czyli lekko kwaśnymi.  Smak ich ponownie wafelkami został osłodzony  jak dla mnie i moich gości to był deser wymarzony. 🍰🍸 💞 😊 Składniki na 6 porcji: masa czekoladowa: 200 g gorzkiej(...)białego, 2 łyżeczki żelatyny (wg proporcji podanej na opakowaniu na 400 ml płynu), ponadto: 6 herbatników, 2 wafelki Lussette smak mleczny i nugatowy  http://lusette.pl/ , owce mrożone: maliny, wiśnie, czarna porzeczka. Przygotowanie: Do przygotowania deserów potrzebne będą metalowe krążki, jeśli ich nie macie deser można przygotować np. w szklanych dużych kielichach. Krem czekoladowy: Śmietankę podgrzewamy w rondelku, po czym

Moniki Smakołyki
Torcik z wiśniami i galaretką 91

zostało. Podsyłam jednak przepis bo jest mega prosty i przede wszystkim bardzo smaczny! Składniki : * biszkopt z tego przepisu   * 2 wiśniowe galaretki  * szklanka kompotu wiśniowego * 450g wiśni * 400ml kremówki * 200g mascarpone  * cukier puder * pół tabliczki czekolady Przygotowanie : Biszkopt przekroić na pół. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku. Wymieszać z kompotem oraz wiśniami i wylać na biszkopt. Przykryć drugą

Magiczne Życie Marty
Tort śmietanowo wiśniowy 131

Biszkopt: na 1 jajko, 3 dkg mąki, 3 dkg cukru. Krem: 600 ml śmietany, 400 g serka homogenizowanego naturalnego,  2 śmietanfixy, 1/2 szklanki cukru pudru Mus: 500 g wiśni (ja brałam mrożone), cukier do smaku. Poncz: 2 pomarańcze, 1/2 cytryny, 1/2 szklanki wody, 3 łyżeczki cukru Do dekoracji: bita śmietana (wykorzystana z kremu), mus wiśniowy, galaretka wiśniowa. Przygotowanie(...)śmietanę na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem. Bitą śmietanę dodajemy stopniowo do serka - mieszając ręcznie. Poncz: wyciskamy sok z pomarańczy i cytryny i mieszamy z osłodzoną wodą. Mus: wiśnie rozmrozić, włożyć do blendera wraz z cukrem pudrem i zblendować. Cukru dałam do smaku, ale tak żeby mus był lekko kwaskowy. Biszkopt po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu kroimy

Państwo Wojtczuk gotują
Ciasto jaglane z owocami leśnymi 160

jaglanej - 2 łyżki cukru - 1,5 szklanki mleka roślinnego - 1,5 szklanki wody - 1,5 łyżki roztopionego oleju kokosowego - 1/4 szklanki wiórków kokosowych - 1 jabłko - maliny mrożone - jagody mrożone - wiśnie w syropie - płatki migdałowe do posypania Do miski wsypuję suchą kaszę jaglaną, cukier, wiórki kokosowe, następnie wlewam mleko, wodę i olej kokosowy.  Wszystkie składniki mieszam. Jabłko obieram ze skórki(...)kroję w kostkę. Zawartość miski przelewam do tortownicy (u mnie porcelanowa forma na tartę- 29 cm). Następnie ciasto posypuję po górze jabłkami, wiśniami oraz płatkami migdałowymi. Ciasto piekę w temp. 180 st. C przez 50 minut. Ciasto najlepiej smakuje jeszcze gorące :) Na drugi dzień można je odgrzać na patelni z odrobiną wody. Smacznego

Receptura smaku
Walentynkowa tarta czekoladowa na ciasteczkowym spodzie z musem i kremem czekoladowym 128

czekoladowym 50 gram masła Mus czekoladowy: 100 gram czekolady deserowej 50 ml śmietany 36% 1 białko jaja Krem czekoladowy: 100 gram serka mascarpone 100 gram czekolady mlecznej Dodatkowo: wiśnie z syropu posypka czekoladowa i truskawkowa/ wiśniowa 1 batonik czekoladowy  Lusette do dekoracji W malakserze umieszczam pokrojone drobno batoniki i masło. Całość miksuję na gładką masę. Formę do tarty(...)stopniowo dodaję do niej rozpuszczoną czekoladę deserową. Do tak przygotowanej masy dodaję stopniowo ubite białko delikatnie mieszając. Przygotowany mus przekładam do tarty z ciasteczkowym spodem. Posypuję całość wiśniami z syropu. Ponownie umieszczam formę w lodówce. Czekoladę mleczną rozpuszczam w kąpieli wodnej. Studzę. Mascarpone miksuję z czekoladą i przekładam do rękawa cukierniczego. Tak przygotowanym kremem dekoruję tarte. Batonika

Mango Papaja
Udziec z jelenia z quinoą i pyszną surówką 137

gram udźca z jelenia 200 ml czerwonego wytrawnego wina 1 ząbek czosnku 1 gałązka rozmarynu kilka gałązek tymianku kilka ziaren jałowca 1duża  wędzona śliwka nowosądecka  4 wiśnie (mogą być mrożone) 50 ml 100% soku wiśniowego  1 plaster podwędzanego boczku 3 łyżki smalcu kolorowy pieprz sól Wykonanie: Jeleninę oczyszczamy z błon i marynujemy na noc w winie. Następnie(...)przed końcem pieczenia rozcinamy woreczek.  Po upieczeniu wyjmujemy jeleninę i zostawiamy na chwilę, żeby "odpoczęła". Sos i pozostałe składniki z woreczka przelewamy do rondelka i gotujemy razem z wiśniami i sokiem wiśniowym, aż zredukujemy o połowę. Przecedzamy przez sitko, owoce możemy z powrotem wrzucić do sosu, jeśli mamy ochotę.  Na surówkę obieramy dwie marchewki (ja użyłam fioletowo-pomarańczowych

Quinoa Raz!
Tort z Czarnego Lasu- Schwarzwälder Kirschtorte 177

Witajcie, dzisiaj przepis na czekoladowy tort z wiśniami z Czarnego Lasu czyli Schwarzwälder Kirschtorte. Tradycyjny Schwarzwälder to mocno czekoladowy biszkopt przełożony bitą śmietaną z wiśniami i mocno nasączony likierem wiśniowym. Pieczony w okrągłej formie, ozdobiony wiórkami z czekolady i kandyzowaną wisienką. Przypuszczam, że jest to najbardziej znany tort w Niemczech. Dlaczego nazwa

dolcevitainmykitchen
Wuzetka 178

mąki, 40 g masła. krem: 500 ml śmietanki kremówki 30%, 2-3 łyżki ksylitolu (zamiast cukru), 1 żelatyna fix do deserów, 100 ml wrzątku, 50 ml zimnej wody. dodatkowo: wiśnie w syropie. Przygotowanie:  Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z  połową ksylitolu (cukru) na puszystą masę. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę z drugą połową(...)wykładamy papierem do pieczenia (spód) a boki smarujemy masłem. Wylewamy ciasto i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu przecinamy biszkopt na pół i nasączamy syropem z wiśni rozcieńczonym z wodą. Krem: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z ksylitolem (cukrem). Pod koniec dolewamy rozpuszczoną i zmiksowaną żelatynę w wodzie (wg przepisu na opakowaniu - wymieszana z zimną wodą i wrzątkiem

Aga w kuchni