kostki masła ( lub 7 łyżek dobrego oleju roślinnego) 1/3 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów) 1 łyżeczka sody oczyszczonej śliwki (po jednej na babeczkę) lub mrożone wiśnie. Przygotowanie: Około 1 kg dyni, kroimy na 4 części, układamy na blaszce miąższem do góry i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 50-60 minut. Następnie obieramy ze skórki(...)mieszamy (tylko do połączenia składników, nie za długo). Foremki na babeczki wykładamy papilotkami i do tak przygotowanych łyżką nakładamy ciasto. Na wierzchu układamy pokrojone na kawałki śliwki lub mrożone wiśnie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i pieczemy 20 minut. Smacznego! Autor: Córka
Moja Mama Gotujekaszę która została nam od obiadu. Do deseru użyłam owoce mrożone ale można dodać świeże. 1 i 1/2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej 1 szklanka jeżyn mrożonych 1/2 szklanki wiśni mrożonych 1/2 banana 1/2 szklanki płatków owsianych 1 łyżka miodu 1/2 szklanki mleczka kokosowego melisa Do deseru wykorzystam kaszę jaglaną ugotowaną która mi została z dnia poprzedniego.W trzech kokilkach układam(...)dnie jeżyny. Kaszę jaglaną zalewam mleczkiem kokosowym w miseczce. Kaszę przekładam na jeżyny. Na wierzchu układam wiśnie. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170 stopni na 30 minut.W między czasie na suchej patelni prażę płatki owsiane. Jak się lekko zrumienią dodaję do nich miód i mieszam. Płatki wykładam na pergamin i odstawiam do przestygnięcia. Na tej samej patelni przesmażam plasterki banana
wesoła kuchniaprzepisu z książki „Grandma's Recipes” Składniki na około 12 scones: 250g mąki pszennej łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka proszku do pieczenia 50g masła 50g cukru 50g rodzynek 50g kandyzowanych wiśni 150ml mleka Dodatkowo: masło do posmarowania dżem do posmarowania śmietana kremówka do przełożenia (około 200ml) Sposób przygotowania: ► Nagrzać piekarnik do 200 º C. ► Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz(...)sodą oczyszczoną. ► Dodać masło i wcierać je w mąkę aż do uzyskania konsystencji kruszonki. ► Następnie dodać cukier, rodzynki oraz kandyzowane wiśnie przecięte na pół. ► Dodać mleko i ugnieść ciasto do połączenia się składników ► Rozgnieść ciasto palcami (nie trzeba wałkować) na grubość 2cm i wycinać szklanką scones. ► Ułożyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 minut
wysmienitywafelki ukryłam i waniliową masą przykryłam, które kolorem i konsystencją kontrastowały, ale idealnie ze sobą smakowały. Deser podałam z owocami lekko zmrożonymi, malinami, porzeczką czarną, wiśniami, 🍒 czyli lekko kwaśnymi. Smak ich ponownie wafelkami został osłodzony jak dla mnie i moich gości to był deser wymarzony. 🍰🍸 💞 😊 Składniki na 6 porcji: masa czekoladowa: 200 g gorzkiej(...)białego, 2 łyżeczki żelatyny (wg proporcji podanej na opakowaniu na 400 ml płynu), ponadto: 6 herbatników, 2 wafelki Lussette smak mleczny i nugatowy http://lusette.pl/ , owce mrożone: maliny, wiśnie, czarna porzeczka. Przygotowanie: Do przygotowania deserów potrzebne będą metalowe krążki, jeśli ich nie macie deser można przygotować np. w szklanych dużych kielichach. Krem czekoladowy: Śmietankę podgrzewamy w rondelku, po czym
Moniki Smakołykizostało. Podsyłam jednak przepis bo jest mega prosty i przede wszystkim bardzo smaczny! Składniki : * biszkopt z tego przepisu * 2 wiśniowe galaretki * szklanka kompotu wiśniowego * 450g wiśni * 400ml kremówki * 200g mascarpone * cukier puder * pół tabliczki czekolady Przygotowanie : Biszkopt przekroić na pół. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku. Wymieszać z kompotem oraz wiśniami i wylać na biszkopt. Przykryć drugą
Magiczne Życie MartyBiszkopt: na 1 jajko, 3 dkg mąki, 3 dkg cukru. Krem: 600 ml śmietany, 400 g serka homogenizowanego naturalnego, 2 śmietanfixy, 1/2 szklanki cukru pudru Mus: 500 g wiśni (ja brałam mrożone), cukier do smaku. Poncz: 2 pomarańcze, 1/2 cytryny, 1/2 szklanki wody, 3 łyżeczki cukru Do dekoracji: bita śmietana (wykorzystana z kremu), mus wiśniowy, galaretka wiśniowa. Przygotowanie(...)śmietanę na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem. Bitą śmietanę dodajemy stopniowo do serka - mieszając ręcznie. Poncz: wyciskamy sok z pomarańczy i cytryny i mieszamy z osłodzoną wodą. Mus: wiśnie rozmrozić, włożyć do blendera wraz z cukrem pudrem i zblendować. Cukru dałam do smaku, ale tak żeby mus był lekko kwaskowy. Biszkopt po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu kroimy
Państwo Wojtczuk gotująjaglanej - 2 łyżki cukru - 1,5 szklanki mleka roślinnego - 1,5 szklanki wody - 1,5 łyżki roztopionego oleju kokosowego - 1/4 szklanki wiórków kokosowych - 1 jabłko - maliny mrożone - jagody mrożone - wiśnie w syropie - płatki migdałowe do posypania Do miski wsypuję suchą kaszę jaglaną, cukier, wiórki kokosowe, następnie wlewam mleko, wodę i olej kokosowy. Wszystkie składniki mieszam. Jabłko obieram ze skórki(...)kroję w kostkę. Zawartość miski przelewam do tortownicy (u mnie porcelanowa forma na tartę- 29 cm). Następnie ciasto posypuję po górze jabłkami, wiśniami oraz płatkami migdałowymi. Ciasto piekę w temp. 180 st. C przez 50 minut. Ciasto najlepiej smakuje jeszcze gorące :) Na drugi dzień można je odgrzać na patelni z odrobiną wody. Smacznego
Receptura smakuczekoladowym 50 gram masła Mus czekoladowy: 100 gram czekolady deserowej 50 ml śmietany 36% 1 białko jaja Krem czekoladowy: 100 gram serka mascarpone 100 gram czekolady mlecznej Dodatkowo: wiśnie z syropu posypka czekoladowa i truskawkowa/ wiśniowa 1 batonik czekoladowy Lusette do dekoracji W malakserze umieszczam pokrojone drobno batoniki i masło. Całość miksuję na gładką masę. Formę do tarty(...)stopniowo dodaję do niej rozpuszczoną czekoladę deserową. Do tak przygotowanej masy dodaję stopniowo ubite białko delikatnie mieszając. Przygotowany mus przekładam do tarty z ciasteczkowym spodem. Posypuję całość wiśniami z syropu. Ponownie umieszczam formę w lodówce. Czekoladę mleczną rozpuszczam w kąpieli wodnej. Studzę. Mascarpone miksuję z czekoladą i przekładam do rękawa cukierniczego. Tak przygotowanym kremem dekoruję tarte. Batonika
Mango Papajagram udźca z jelenia 200 ml czerwonego wytrawnego wina 1 ząbek czosnku 1 gałązka rozmarynu kilka gałązek tymianku kilka ziaren jałowca 1duża wędzona śliwka nowosądecka 4 wiśnie (mogą być mrożone) 50 ml 100% soku wiśniowego 1 plaster podwędzanego boczku 3 łyżki smalcu kolorowy pieprz sól Wykonanie: Jeleninę oczyszczamy z błon i marynujemy na noc w winie. Następnie(...)przed końcem pieczenia rozcinamy woreczek. Po upieczeniu wyjmujemy jeleninę i zostawiamy na chwilę, żeby "odpoczęła". Sos i pozostałe składniki z woreczka przelewamy do rondelka i gotujemy razem z wiśniami i sokiem wiśniowym, aż zredukujemy o połowę. Przecedzamy przez sitko, owoce możemy z powrotem wrzucić do sosu, jeśli mamy ochotę. Na surówkę obieramy dwie marchewki (ja użyłam fioletowo-pomarańczowych
Quinoa Raz!Witajcie, dzisiaj przepis na czekoladowy tort z wiśniami z Czarnego Lasu czyli Schwarzwälder Kirschtorte. Tradycyjny Schwarzwälder to mocno czekoladowy biszkopt przełożony bitą śmietaną z wiśniami i mocno nasączony likierem wiśniowym. Pieczony w okrągłej formie, ozdobiony wiórkami z czekolady i kandyzowaną wisienką. Przypuszczam, że jest to najbardziej znany tort w Niemczech. Dlaczego nazwa
dolcevitainmykitchenmąki, 40 g masła. krem: 500 ml śmietanki kremówki 30%, 2-3 łyżki ksylitolu (zamiast cukru), 1 żelatyna fix do deserów, 100 ml wrzątku, 50 ml zimnej wody. dodatkowo: wiśnie w syropie. Przygotowanie: Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z połową ksylitolu (cukru) na puszystą masę. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę z drugą połową(...)wykładamy papierem do pieczenia (spód) a boki smarujemy masłem. Wylewamy ciasto i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu przecinamy biszkopt na pół i nasączamy syropem z wiśni rozcieńczonym z wodą. Krem: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z ksylitolem (cukrem). Pod koniec dolewamy rozpuszczoną i zmiksowaną żelatynę w wodzie (wg przepisu na opakowaniu - wymieszana z zimną wodą i wrzątkiem
Aga w kuchniktoś jeszcze ??? Udanego poniedziałku Wam życzę :-). Składniki: 450 g mąki pszennej 5 żółtek szczypta soli 1 łyżka spirytusu 3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany Dodatkowo: konfitura wieloowocowa, wiśniowa, różana lub wiśnie cukier puder do posypania olej rzepakowy do smażenia Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, żółtka, spirytus i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Ciasto wybijamy wałkiem jakieś 10 - 15 minut, by pojawiły(...)wrzucamy róże, najmniejszym krążkiem do spodu. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym. Po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem i na środek dajemy marmoladę lub wiśnie. Smacznego
kruche babeczkiSkładniki: (na 2 porcje) 75 g czekolady mlecznej* 200 ml zimnego mleczka kokosowego (u mnie z eSłoneczko ) 1/2 łyżki ciemnego kakao (u mnie z eSłoneczko )* 3 łyżeczki konfitury z wiśni opcjonalnie: bita śmietana i odrobina kakao *można użyć innej czekolady np. gorzkiej. Wówczas użycie kakao nie będzie konieczne. Przygotowanie: Połamaną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Umieszczamy miseczkę z czekoladą(...)kakao, mieszamy. Masę przelewamy do małych pucharków i wstawiamy do lodówki. Po około 1/2 godziny (,gdy masa już lekko zaczyna tężeć) dodajemy po 1 i 1/2 łyżeczki konfitury z wiśni na porcję (konfiturę można też dodać dopiero po całkowitym stężeniu musu na wierzch). Mus zostawiamy w lodówce do stężenia. Ja dziś wyjęłam go szybciej, był na wpół stężały (taki też
Słodkie okruszkikońcu stwierdziłam, że poczekam do świąt, bo mak to przecież taki świąteczny dodatek 😉 Żeby znowu nie było tak zwyczajnie, zrobiłam po swojemu- z dodatkiem ciasta z wiśniami. Tak w ogóle, to wydawało mi się, że typowa "panienka" wyjdzie mi bardzo niska, stąd pomysł na wykonanie tego wiśniowego spodu. Koniec końców- ciasto mega smaczne i nie tylko świąteczne :) Możecie(...)wiśniowy: 4 białka 3/4 szklanki mąki (+ 3 łyżki do owoców) 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1 łyżka cukru z wanilią 1łyżeczk proszku do pieczenia 1 mały słoiczek drylowanych wiśni 2 placki makowe: 10 białek szczypta soli 1 szklnka cukru 100g migdałów 100g kokosu 150g maki 4 żółtka Krem: 400 ml mleka UHT (kartonowe) sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
Kuchnia w czekoladzieWYKONANIE: ŚREDNIE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 1-2 Składniki: 3 50 g polędwicy wieprzowej, 2 duże garście wydrylowanych wiśni, 2 łyżki masła, 10 listków mięty, tymianek, sól, pieprz, kawałek suszonej chili peperoncini (mały), 5 łyżek wina półsłodkiego (u mnie Mogen David), 2 łyżeczki cukru (płaskie), łyżeczka mąki ziemniac zanej + odrobina wody(...)zagęszczenia. Przygotowanie: Na maśle podsmażam wiśnie - około 5 minut. Dodaję szczyptę tymianku i soli, posiekaną miętę, chili, cukier oraz wino, gotuję kolejne 5 minut. Sos zagęszczam mąką dokładnie rozrobioną w wodzie. Mieszam. Mięso kroję w plastry (około 1 cm.), lekko spłaszczam dłonią, posypuję solą, pieprzem (najlepiej świeżo mielone) i tymiankiem. Smażę na rozgrzanym ogniu około 1-1,5 minuty
JejKuchnia