wiśnia - 6835 przepisów (strona:183/456)

Nalewka wiśniówka. 378

Składniki : 1 i 1/2 kg dojrzałych wiśni 1 l spirytusu 70 % 250 ml wody 20 dkg cukru 1/2 laski wanilii  Sposób wykonania :   W iśnie umyj, osusz, wydryluj ( 10-15 dkg zostaw z pestkami ). Owoce wsyp do dużego słoja, dodaj rozkrojoną wzdłuż wanilię , zalej alkoholem. Słój zamknij i odstaw na 1 miesiąc. Co pewien czas wstrząśnij lekko słojem. Następnie(...)zagotuj wodę, rozpuść w niej cukier, zbierz szumowiny. Wiśnie przecedź przez gazę. Do ciepłego ( ale nie gorącego ! ) syropu wlej nalew z odcedzonych owoców i wymieszaj. Trunek wlej do czystego słoja, szczelnie zamknij i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na 3 miesiące. Po tym czasie trunek przefiltruj przez gazę lub filtr, rozlej do butelek, zakorkuj. Nalewkę odstaw w ciemne chłodne miejsce

Przepisy i porady kulinarne
Delikatny kokosowy serniczek (z mlekiem kokosowym) 157

kokosowego – polecam duży kartonik z Kuchnie Świata 4 łyżki cukru kokosowego 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej cukier puder do oprószenia serniczka chipsy kokosowe do przyozdobienia (opcjonalnie) – kandyzowana wiśnia i listki świeżej mięty Przygotowanie: Do miski przekładamy cały twaróg sernikowy, wbija całe jajko, dolewamy mleko kokosowe i cukier, dokładnie i energicznie mieszamy składniki do połączenia. Na koniec dodajemy mąkę(...)około 25 minut (należy je obserwować). Zostawiamy na około 5 minut w uchylonym wyłączonym piekarniku. Następnie wyciągamy oprószamy cukrem pudrem i posypujemy kokosowymi chipsami. Wierzch można dodatkowo ozdobić kandyzowaną wiśnią i listami świeżej mięty. Serniczek najlepiej je się łyżeczką Smacznego

Słodkie okruszki
TRUSKAWKOWA TARTA JAGLANA – bezglutenowa , wegańska , bez laktozy 137

MASA: * mleko kokosowe – 400 ml * kasza jaglana ( sucha ) – 150 g * woda – 150 ml * truskawki – ok. 100 g * do posłodzenia: cukier, cukier brązowy, ksylitol, erytrytol – do smaku DODATKOWO: * granat * kandyzowane wiśnie SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Daktyle wcześniej namaczamy, odsączamy, dodajemy orzechy, olej kokosowy, kakao i 2 łyżki wody – wszystko razem dokładnie blendujemy na gładką masę. Tak przygotowaną wylepiamy tortownicę wyłożoną na spodzie(...)płyny wsiąkną, zdejmujemy z ognia, dodajemy zmiksowane truskawki, mieszamy, zostawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut. Słodzimy do smaku, wyciągamy na schłodzone ciasto, wyrównujemy, układamy pokrojone truskawki oraz kandyzowane wiśnie i świeże pestki granatu. Wkładamy na co najmniej 3 godziny do lodówki. Podajemy schłodzone. Smacznego! Ps. mocy czerwony kolor jest u mnie spowodowany dodaniem szczyty czerwonego barwnika. WPIS POWSTAŁ

Ostra na Słodko
Czekoladowo-jabłkowe ciasto 3 minutowe. Mini ciasto. 191

łyżki kakao – ciemnego do wypieków lub naturalnego kakao 1/2 soczystego jabłka 1 jajko M 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Skworcu cukier puder do oprószenia kandyzowane wiśnie Skworcu (idealna ozdoba do każdego ciasta) Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao, mieszamy wszystko łyżką. Następnie dodajemy olej i wbijamy całe jajko, mieszamy do uzyskania(...)naczynia do zapiekania. Wkładamy do mikrofalówki na 3 minuty (u mnie 3 minuty, moc 800W), nie dłużej aby nie przesuszyć ciasta. Podajemy oprószone cukrem pudrem z połówkami kandyzowanych wiśni. Ciasto można dodatkowo przełożyć ulubioną konfiturą (dziś pominęłam). Smacznego

Słodkie okruszki
Śląskie Smaki 2017 i jabłko pieczone z marcepanem i wiśniami. 155

lasu: Grzybionka - zupa z leśnych grzybów (tym razem borowikowa) Gulasz myśliwski - w dwóch wersjach (z sarny i dzika) a z sadu: J abłko pieczone z marcepanem i wiśniami To ostatnie degustował nawet sam Remigiusz Rączka i  powiem nieskromnie  "palce oblizywał" :)   JABŁKA PIECZONE 8 jabłek 8 łyżeczek marcepanu  płatki migdałowe lekko sprażone owoce do dekoracji sos czekoladowy(...)Jabłka myjemy, odkrawamy poziomo czapeczkę tuż pod ogonkiem, wydrążamy środek i napełniamy masą marcepanową (najlepiej własnej roboty) Nakrywamy jabłka czapeczką i zapiekamy. Przed podaniem pod czapeczkę wkładamy wiśnie lub inne owoce w likierze, posypujemy płatkami migdałowymi. Podajemy z sosem czekoladowym. Niestety mimo wykwintnych dań nie zmiesciliśmy się w pierwszej trójce, ale przyjemność gotowania na dziedzińcu zameczku w Koszęcinie pod estradą

Gotuj Sam!
Granola z migdałami 193

malinowy) - 2 łyżki brązowego cukru (light muscovado) - 1 łyżeczka różowej soli himalajskiej - 2 łyżki oleju rzepakowego - 200 g rodzynków - 100 g suszonej żurawiny - garść suszonych moreli - 120 g suszonych wiśni - 100 g suszonych jagód goji Do dużej miski wsypujemy (kolejność dowolna): płatki owsiane, słonecznik, sezam, przypawy (cynamon, imbir, cukier muscovado), migdały, różową sól himalajską. Dodajemy olej rzepakowy i miód oraz(...)piekarnika nagrzanego do 170ºC na ok. 40 minut, co jakiś czas mieszając. Upieczoną granolę wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ustudzenia. Do ostudzonej dodajemy pokrojone na kawałki morele, suszone wiśnie, rodzynki, żurawinę oraz jagody goji. Mieszamy i przekładamy do czystych i suchych słoików, szczelnie zamykanych. Granola z migdałami może być podana z mlekiem, kefirem lub jogurtem naturalnym. To propozycja

mojewypiekiinietylko
Omlet kakaowy 150

Pomysł na omlet na bazie płatków owsianych. Dziś pomysł na błyskawicznie szybki omlet na słodko z płatków owsianych z dodatkiem kakao i dżemu z wiśni. Danie na bazie samych zdrowych składników bez dodatku cukru. Wykonanie nie zajmie więcej niż 15 minut ;). Składniki : - pół szklanki płatków owsianych - łyżka kakao - 1/4 szklanki ciepłej wody - 1 jajko - łyżka mąki kukurydzianej - dżem z wiśni

Kuchenne innowacje
“W słoiku” – recenzja 147

najwyżej ziemniaki i gdy warzywa są drogie czy pozbawione smaku. To szukanie najlepszych odmian owoców, żeby zagwarantować sobie najlepsze przetwory – zdobywanie gdzieś po znajomych pomidorów lima, mirabelek, wiśni nadwiślańskiej, pigwowca czy szarej renety. To odtwarzanie dawnych smaków i metod, żeby uzyskać niezapomniany smak rodzinnych specjałów, które kojarzą nam się z bliskimi, którzy odeszli. To eksperymenty – czatnej czy bałkański(...)kiszonki, granolę, pesto, dressingi do sałatek, suszone owoce, nalewki czy pasztety.   Które przepisy z tej książki chciałabym zapakować do słoika? Dobrze wygląda słoik z pieczonym rabarbarem, frużeliną wiśniową, wiśnie korzenne z octem, morele z tymiankiem, śliwki w herbacie, marynowane rzodkiewki, macerat malinowy, kiszone pomidorki z winogronami, chipsy z cukinii, dżem z boczku i fig dressing z mango i imbirem

Ugotowane pozamiatane
Babka z przepisu Dziadka 175

łyżeczki proszku do pieczenia - ¾ szklanki + 1 łyżka oleju (200 ml) - 2 łyżeczki esencji pomarańczowej - świeżo starta skórka z 1 cytryny - świeżo starta skórka z 1 pomarańczy - 125 g suszonych wiśni Dodatkowo: - lukier pomarańczowy (1/2 szklanki cukru pudru utrzeć z kilkoma łyżkami soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy i odrobiną skórki pomarańczowej) - opcjonalnie cukier puder do oprószenia zamiast lukru * szklanka – u mnie(...)cały czas ubijając, dodajemy skórkę z cytryny i pomarańczy oraz cienką strużką wlewamy olej z esencją pomarańczową. Po połączeniu składników dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz suszone wiśnie lekko oprószone mąką. Całość delikatnie mieszamy rózgą. Ciasto przekładamy do formy babkowej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 165ºC i pieczemy ok. 45 minut (do suchego

mojewypiekiinietylko
Szybki deser czekoladowy 116

Składniki: (na 2 porcje, ilości orientacyjne) około 12 szt. słomki ptysiowej Brześć 2 łyżki sosu czekoladowego + do ozdobienia szklanek bita śmietana 2 gałki lodów czekoladowych do ozdoby – 2 wiśnie kandyzowane, listki świeżej mięty Przygotowanie: Na dno szklaneczek wykładamy po 5 sztuki (złamanych na pół) słomek ptysiowych. Zalewamy je około łyżką sosu czekoladowego (można dać go więcej jeśli lubicie). Sosem(...)też robimy dowolne wzorki na ściankach szklanek. Następnie nakładamy porcję bitej śmietany. Na wierzch dajemy gałkę lodów czekoladowych, kandyzowaną wiśnię, słomkę ptysiową i listki świeżej mięty. Podajemy od razu. Smacznego

Słodkie okruszki
Jak przygotować i pasteryzować kompoty? 154

domowy i, rzecz jasna - najlepszy. Słynąc z jabłek oraz witając sezonowość owocową w kuchni powinniśmy przygotowywać kompoty owocowe często. Do przyrządzania kompotów najlepiej nadają się: agrest, brzoskwinie, czarne jagody, wiśnie, jabłka, gruszki, maliny, morele, śliwki (węgierki, renklody, mirabelki), truskawki. Piłam domowe kompoty z wiśni, także z białych winogron, wspaniałe. Najczęściej oczyszczamy owoce, usuwamy z nich gniazda nasienne, szypułki i inne

Zasmakuj Kuchni
Szybki deser z cynamonowym jabłuszkiem na chrupiących waflach 175

www.facebook.com/siejejewafle/ Składniki: 1 większe jabłko (twardsze, soczyste) 1 łyżka masła 1 łyżka cukru cynamon 6 wafli SiejeJe – u mnie Wafle Amarantusowe BioJeJe listki świeżej mięty kandyzowane wiśnie, w sezonie świeże Przygotowanie: Jabłko obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Na patelni topimy masło, następnie dodajemy cukier i karmelizujemy go przez chwilę (powinien lekko zbrązowieć). Następnie dodajemy nasze jabłka(...)Bierzemy po 2 sztuki wafli (pamiętajmy, że są delikatne stąd potrzeba dwóch sztuk) i nakładamy po łyżce jogurtu naturalnego i porcji cynamonowych jabłek. Zdobimy listkami świeżej mięty i kandyzowaną wiśnią. Podajemy od razu. Wafle są delikatne, deser nie może długo czekać na podanie. Smacznego

Słodkie okruszki
Jadłospis #5 - 1200 kcal 467

Podwieczorek   ok  120 kcal Serek wiejski z wiśniami    KalkulatorKalorii.net Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany Serek wiejski 97 100 11.83 5 2.66 Wiśnie drylowane (słoik) 23 30 0.12 0.15 5.4 Podsumowanie

Atlas Smaków
Czekoladowe ciasto z wiśniami, pachnące rumem 156

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Czekoladowe, wilgotne ciasto z dodatkiem wiśni, pachnące rumem.Uważam, że najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu. Składniki: 125g masła lub margaryny do pieczenia 3 jajka (białka osobno) 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 ml wody 1 szklanka cukru 2 płaskie łyżki kakao kilka kropel rumowego olejku 200 g dowolnego dżemu u mnie domowy wiśniowy plus garść wiśni deserowych (można użyć mrożonych) Przygotowanie: Masło, wodę, cukier i kakao rozpuścić w rondelku, chwilkę razem gotować na małym ogniu . Odstawić aby masa wystygła. Do wystudzonej masy dodać żółtka, przesianą mąkę

W garach u Gosi
Śledzik w zalewie kwiatowo-gruszkowej 163

innego śledzia w oleju pokrojonego na kilkucentymetrowe kawałki) pół słoika gruszek w occie wraz z zalewą pół małej czerwonej cebuli pokrojonej w piórka kilka wiśni bez pestek do dekoracji (mogą być mrożone) Jak przygotować śledzie w zalewie gruszkowej? Śledzie (bez cebuli) odsączyć z zalewy, przełożyć do miseczki, dodać cebulę i zalać zalewą ze słoika z gruszkami. Zostawić na noc. Następnego(...)dnia udekorować gruszkami pokrojonymi na duże kawałki i wiśniami. Artykuł Śledzik w zalewie kwiatowo-gruszkowej pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane