łyżki cukru 1 jajko (najlepiej większe wiejskie) 2 kostki czekolady białej z truskawkami bez cukru – u mnie z eSłoneczko cukier puder do oprószenia serniczka opcjonalnie 4-5 kandyzowanych wiśni Przygotowanie: Do miski przekładamy całą ricottę, wbijamy jajko, dodajemy budyń i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy cukier i znów mieszamy. Powinniśmy uzyskać gładką różową masę. Nasz wiśniowy serek przekładamy do naczynia/foremki(...)około 30 minut (czas pieczenia zależy od piekarnika, serniczek należy obserwować po około 25 minutach pieczenia). Podajemy oprószony cukrem pudrem. U mnie dodatkowo podany z przeciętymi na pół kandyzowanymi wiśniami. Smacznego
Słodkie okruszkidawno mnie tutaj nie było . Miałam urlop od bloga ;) chciałam Wam wynagrodzić jakoś brak nowych przepisów i wracam z pysznym jesiennym ciastem dla Was :) Dodatek orzechów ,wiśni kandyzowanych i jabłuszek ,czyni z tego ciasta niezwykły rarytas dla podniebienia. Zachęcam do wypróbowania przepisu :) Wymiary blaszki: 25x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 45-55 minut Składniki: 5 jajek(...)cukru pudru 175 g margaryny 4 jabłka sok z 1/2 cytryny wiśnie kandyzowane lub suszona żurawina 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżka skórki startej z cytryny 125 g mielonych orzechów włoskich 200 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania : Jabłka obieramy , przekrajamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Robimy nacięcia na wypukłej części jabłka i wkładamy jabłka
Różne smaki w kuchnismutno, gdy Ci źle, ciasto czekoladowe upiecz se ;) Inspiracją był przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami z bloga zjemto . Wiśni w domu nie miałam, ale za to dodałam garstkę orzechów włoskich i zamiast zwykłego cukru, użyłam cukru trzcinowego. Ciasto wyszło mięciutkie, puszyste. Bardzo polecam , pomimo mojej modyfikacji ciasto wyszło wyśmienite :) Wymiary blaszki: 32x22 cm Temp. pieczenia: 175C Czas
Różne smaki w kuchnimąki 0,5 szkl cukru 125 g masła 2 żółtka szczypta soli nadzienie 0,5 szkl cukru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao 60 g masła 80 g suszonych wiśni Z podanych składników zagniatamy ciasto, połowę wykładamy na dno okrągłej formy (np do tarty) z reszty formujemy warkoczyk i obkładamy dookoła. Pieczemy w temp 180 st przez(...)Studzimy. Cukier i wodę gotujemy ok 5-7 min, dodajemy masło i kakao, jeszcze chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia, ucieramy do uzyskania gładkiej polewy, dodajemy suszone wiśnie, mieszamy i szybko wykładamy na ciasto. Mazurek dekorujemy kolorowymi maczkami
Gotowanie jest łatwesztuki, margaryna 50 gram, mleko ciepłe 1/2 szklanki, drożdże świeże 25 gram, sól - szczypta NADZIENIE: twaróg 250 gram, żółtko 1 sztuka, cukier wanilinowy 1/2 opakowania, cukier 2 łyżki, wiśnie 1 szklanka KRUSZONKA: mąka tortowa 4 łyżki, cukier 2 łyżki, margaryna 2 łyżki, lukier biały - w opisie z podanych składników zagnieść sprężyste ciasto mikserem spiralami, przykryte odstawić do wyrośnięcia na około(...)rozwałkować na prostokąt na podsypanej mąką stolnicy na nadzienie składniki wymieszać dokładnie ze sobą, twarogu nie mielę, lubimy grudkowaty, na każdy z prostokątów wyłożyć połowę nadzienia i rozsmarować, poukładać wiśnie z kompotu lub świeże, zwinąć roladę, końcówki podwinąć pod spód, zostawić na blasze z papierem do pieczenia do wyrośnięcia na 30 minut z podanych składników (miękka margaryna) mikserem utrzeć kruszonkę
W Mojej Kuchni LubięDŻEM MORELOWY Konfitury można przygotowywać ze wszystkich gatunków owoców, ale najczęściej przyrządzamy je z truskawek, wiśni i moreli. W dobrze wysmażonych konfiturach owoce są całe, szkliste i nie wypływają na powierzchnię syropu. Dzisiaj przedstawiam przepis na domowy dżem morelowy - z tego przepisu można również przygotować dżemy z innych owoców np. z brzoskwiń, śliwek czy wiśni lub truskawek. Polecam
Moja Książka Kucharskaemigrantów ( mieszkających UK) używam - Bramley apple sauce w słoiczku- jak dla mnie idealne , nie za słodkie - pycha. Domową frużelinę - zrobiłam z mrożonych drylowanych wiśni, ale możecie zrobić z każdych owoców. Weźcie pod uwagę że niektóre zawierają więcej pektyny ( porzeczki, żurawiny) i będą gęstsze a inne nap. truskawki -mają tej pektyny dużo mniej(...)nich będziecie potrzebować odrobinę więcej żelatyny i mąki ziemniaczanej. 350 g owoców (użyłam wiśni) 6 g żelatyny 4-5 łyżek cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ( może być corn flour) rozpuszczonej w 2 łyżkach wody Wymieszać owoce z cukrem i delikatnie podgrzewać aż owoce puszczą sok i cukier się rozpuści. Dodać sok z cytryny
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwiórków, mąki i mleka kokosowego. Jest wegański i bezglutenowy, zdrowy i pyszny – szczególnie jeszcze lekko ciepły z dodatkiem polewy z jagód. Jagody oczywiście mrożone, można też zastąpić mrożonymi wiśniami. Zadanie wykonane:) 5.0 from 1 reviews Kokosowy jagielnik z jagodami Drukuj Prep time 40 min Cook time 50 min Total time 1 godzina 30 min kokosowy jagielnik czyli(...)też miód albo syrop ryżowy) ⅔ szklanki wiórków kokosowych 3 łyżki mąki kokosowej sok i skórka z jednej limonki na polewę: 2 szklanki jagód ( można zrobić z truskawkami albo wiśniami)- teraz oczywiście można wykorzystać mrożone. 2 łyki syropu z agawy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Instructions W robocie kuchennym rozdrobnić płatki owsiane z wiórkami, następnie dodać olej i syrop z agawy
Cooking for Emilymasła 70 g cukru jajko 70 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 ml mleka 15 g kakao dodatkowo: 150 g czekolady deserowej 3 łyżki wiśni z konfitury 18 jajeczek cukrowych (użyłam takich z czekoladą i orzeszkiem w środku) Masło rozpuścić i wystudzić. Jajko ubić z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem, kakao i mleko(...)końcu wlać masło i wymieszać. Ciasto przełożyć do papilotek i piec w 180*C około 15 minut. Wystudzić i wydrążyć środki, napełnić je wiśniami. Czekoladę rozpuścić nad parą, przełożyć do worka z małym otworkiem i wyciskać na babeczki gniazdka. Na wierzchu ułożyć po 3 jajeczka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazbóż ekspandowanych jęczmień i jagły Składniki: 2 szklanki jęczmień i jagły ekspandowanego Cenos Inspiruje 1 szklanka poziomek 1 łyżka ksylitolu zmielonego 300 g jogurtu naturalnego poziomki i wiśnia w syropie do dekoracji Sposób przygotowania: Poziomki miksujemy z ksylitolem i przekładamy do czterech słoiczków .Na zmiksowane poziomki wsypuje połowę ziarna i mieszam z musem poziomkowym. Łyżką nakładam jogurt(...)naturalny. Na jogurt sypię ekspandowane ziarna .Dekoruje poziomkami i wiśniami w syropie i podaję
Różowa kuchniaSkładniki: -45 dkg mąki 405 -3 dkg drożdży -300 ml ciepłego mleka -7 łyżek cukru -4 żółtka i jedno jajko -7 dkg masła -2 łyżki kakao -wanilia -szczypta soli -wiśnie drylowane -brzoskwinie lub jabłka z syropu Drożdże ucieramy z łyżką cukru. Dodajemy 150 ml mleka, 5 dkg mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy pozostały cukier, wanilię, 4 żółtka, szczyptę(...)mąki, wyrabiamy, dodajemy pozostałe stopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Ciasta odstawiamy do wyrośnięcia. Rozwałkowujemy na stolnicy. Kroimy na małe kwadraty. Na białym cieście układamy odsączone wiśnie, na ciemnym pokrojone w kostkę jabłka lub brzoskwinie. Formujemy kuleczki i układamy w natłuszczonej formie do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 25 minut w temperaturze
Maminek kulinarnyuwaga trzeba pilnować). DODATKI: poncz: pół szklanki wody, sok z 1 limonki (można dodać likieru kokosowego lub innego alkoholu) owoce: u mnie 150 g borówki amerykańskiej, 300 g rozmrożonych wiśni 80 g czekolady gorzkiej, posiekanej UŁOŻENIE TORU Pierwszy blat ułożyć w tortownicy, Nasączyć połową ponczu, Nałożyć kilka łyżek masy, Ułożyć wiśnie, Przykryć masą (powinno nam ubyć połowę masy) Przykryć drugim
coolinarnyZimą i na przednówku wzmacniam trochę odporność naturalnymi specyfikami, np. 100% sokiem z wiśni, który jest jednym ze składników tego koktajlu i miodem, do tego gruszka, quinoa i drugie śniadanie, albo podwieczorek z głowy ;) Składniki: 4 łyżki ugotowanej białej quinoy pół dużej dojrzałej gruszki 100 ml 100% soku z wiśni 1 łyżeczka miodu lipowego Wykonanie: Gruszkę kroimy na mniejsze
Quinoa Raz!łyżeczka ekstratu z wanilii) 140 g cukru brązowego nierafinowanego 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (Bio bez fosforanów) szczypta soli 150 g truskawek + 2 garści innych owoców (wiśni, rabarbaru, malin, borówek - na wierzch babeczek) Przygotowanie: Jajka i jogurt ogrzewamy do temperatury pokojowej. Ubijamy mikserem jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę (około 5 minut). Dodajemy jogurt(...)łyżką. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki i lekko mieszamy. Ciastem wypełniamy foremki na babeczki (około 12 szt.), wyłożone papilotkami. Górę babeczek dekorujemy pozostałymi owocami (np. wiśniami, rabarbarem borówkami). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 25 minut. Smacznego
Moja Mama Gotuje