wiśnia - 6835 przepisów (strona:176/456)

Nalewka wiśniowa 110

Przepis na nalewkę wiśniową na wódce. Składniki 500 g wiśni 100 g cukru, gruby kryształ 500 ml czystej 38 proc. wódki Przygotowanie Wiśnie dokładnie opłukałem na sicie, oderwałem ogonki ( można tylko przyciąć ). Owoce pozakłuwałem ze wszystkich stron małym widelcem. Wrzuciłem je do zamykanej butelki z szeroką szyjką. Wsypałem cukier, całość zalałem wódką. Butelkę szczelnie zamknąłem. Odstawiłem na miesiąc ( najkrócej ), najlepiej

R'n'G Kitchen
Babeczki cherry w czekoladzie 77

mascarpone 80 g. czekolady gorzkiej 80 g. czekolady mlecznej Nadzienie 1 upieczona pokruszona babeczka 1/3 szkl. syropu wiśniowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/3 szkl. wody Dekoracja 9 wiśni (lub czereśni) koktajlowych Dziesięć zagłębień w blaszce do wypieku babeczek wysmaruj odrobiną masła. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij sztywną pianę mikserem. Wsyp cukier z wanilią oraz trochę cukru do wypieków(...)trochę wystygnie. Mascarpone zmiksuj krótko i dodawaj po trochę rozpuszczonej czekolady. Od razu przełóż krem do rękawa z dowolną tylką i wyciskaj sporo na każdą babeczkę. Wierzch udekoruj wiśnią koktajlową

Delicious Place
Lekki tort jogurtowy z galaretką z wina i owocami 121

oryginalnym przepisie i wtedy dodać więcej ksylitolu), albo po prostu użyć zwykłej owocowej galaretki, w smakach pasujących do owoców, które dodamy. Ja dałam truskawki, borówki oraz wiśnie - wszystkie owoce były mrożone. Torcik wyszedł pyszny, lekki i orzeźwiający, a wino choć było wyczuwalne to nie zdominowało smaku ciasta. Bardzo gorąco polecam :) Składniki: Biszkopt: 3 jajka  3 łyżki ksylitolu(...)łyżki mąki ziemniaczanej  szczypta soli  Masa jogurtowa: 600 ml jogurtu naturalnego 100 g ksylitolu 20 g żelatyny Galaretka z wina: 450 g mieszanych mrożonych owoców (np. wiśnie, borówki, truskawki) 300 ml czerwonego wytrawnego lub półsłodkiego wina* 50 g ksylitolu (do wina wytrawnego) 6 łyżek wody 20 g żelatyny Wykonanie: Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno tortownicy wyłożyć papierem

Healthy food explorer
Ogórki kiszone 516

Składniki : • ogórki (gruntowe, niezbyt duże) • czosnek (polski) • koper (najlepiej z łodygą) • świeży chrzan • opcjonalnie - liście czarnej porzeczki lub wiśni • sól do przetworów (kamienna) Przygotowanie : Ogórki umyć, ułożyć pionowo i ściśle w słoikach (czystych, suchych). Czosnek i chrzan obrać. Do każdego litrowego słoika włożyć: po 2 - 3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, gałązkę kopru z łodygą oraz 2 liście czarnej porzeczki(...)wiśni. Przygotować zalewę (potrzeba ok. 0,5 litra zalewy na 1 litrowy słoik): zagotować odpowiednią do ilości słoików porcję wody. Wsypać sól do przetworów w ilości 1 kopiasta łyżka soli na 1 litr wody. Wrzątek wlewać do przygotowanych słoików i natychmiast zakręcać. Ogórki muszą być w całości zanurzone w zalewie. Zwrócić uwagę by przy zakręcaniu krawędź górna słoika

KUCHNIA POLSKA
Krucha tarta z owocami bezą i kruszonką! 5 zasad idealnie kruchego ciasta. 150

Idealna do kawy czy lemoniady w ciepły letni dzień. Podstawą dobrej tarty jest kruche ciasto, im bardziej kruche i aromatyczne tym lepiej. Owoce powinny być kwaskowate, wybierz takie jak: wiśnie, maliny, jeżyny, porzeczki, agrest czy jagody. Możesz je łączyć w dowolnych kombinacjach. Kruszonka powinna być słodka i krucha. 5 zasad idealnie kruchego ciasta: - zawsze używaj produktów prosto z lodówki(...)opakowanie cukru waniliowego - opcjonalnie łyżka zimnej wody  W/w składniki zagniatamy na jednolite ciasto, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na kwadrans. Owoce: letnie kwaśne owoce np. jeżyny, maliny, wiśnie czy porzeczka. Na 1 szklankę owoców dodajemy 1 płaską łyżkę mąki ziemniaczanej. Wsad: 2,5 szklanki owoców 2,5 - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 3-4 łyżki cukru Beza: - 6 białek

SMYKWKUCHNI
Ogórki małosolne 139

ogórków (świeżych, niezbyt dużych, ze sprawdzonego źródła) • 5 gałązek kopru • kilka ząbków czosnku, obranych i przekrojonych na pół • 15 cm kawałek korzenia chrzanu • kilka liści porzeczki lub wiśni (niekoniecznie) • 1 i 1/2 litra wody • sól kamienna do przetworów Przygotowanie : Ogórki wymoczyć w zimnej wodzie (ok. 3 godziny). Następnie dokładnie umyć, umieścić w dużym słoju lub kilku mniejszych półtoralitrowych słoikach. Dodać(...)obrane i przekrojone na połówki ząbki czosnku, obrany i pokrojony na kilka kawałków chrzan, koper, liście porzeczki lub wiśni. W dużym słoju układamy ogórki na przemian z dodatkami, w mniejszych pionowo ogórki, w przestrzenie wciskamy dodatki. Wszystko zalać posoloną wodą (soli dajemy po czubatej łyżce stołowej soli na 1 litr wody, dokładnie mieszamy). Całe ogórki powinny być przykryte zalewą. Przykryć

KUCHNIA POLSKA
BABKA KAKAOWA Z JAGODAMI I WIŚNIAMI 112

szkl. cukru 2 jajka 100 g roztopionej czekolady 1 1/4 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki kakao 1/2 szkl. mleka 100 g wiśni 100 ml jagód 50 g posiekanej czekolady Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Po ok 7 minutach ubijania dodawać po 1 jajku cały czas mieszając. Mąkę przesiać z cukrem(...)kakao.  Do puszystej masy dodać roztopioną czekoladę. wymieszać do połączenia się składników. Dodać suche składniki w małych ilościach na przemian dolewając po odrobinie mleka. Do ciasta dodać wydrylowane wiśnię, jagody praz posiekaną czekoladę. Ciasto wylewamy do keksówki na wysokość 2/3 formy. Piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C. Po 50 minutach włożyć patyczek i sprawdzić

Kuchnia w oparach
Jak zrobić pierś z kaczki? 152

PIERŚ Z KACZKI Z LEKKĄ SAŁATKĄ Z CUKROWYM GROSZKIEM I BURCZAKAMI, PODANA Z SOSEM Z CZEREŚNI/ WIŚNI KACZKA to dla wielu trudny temat. To rodzaj mięsa, które łatwo zepsuć, łatwo przesuszyć, zrobić za twardą lub po prostu zamknąć tak mięso, że będzie zelówka.  Robienia kaczki uczyłam się chyba najdłużej, zawsze miałam do niej jakieś uwagi. Uczyłam się aż się(...)dołu. Mięso musi się rozluźnić i odpocząć. Będą z niego wypływały soki, tak ma być. SOS Soki które wypłynęły z mięsa wlej na patelnię, dodaj garść wydrylowanych czereśni lub wiśni, i drugą garść obranej porzeczki, odrobinę miodu i soli. Całość przesmaż, pamiętaj nie robimy konfitury, chodzi o to aby tylko owce się lekko podprażyły, ściągamy patelnię z ognia dodajemy

SMYKWKUCHNI
Czekowiśnia 128

Czekowiśnia to nic innego jak rodzaj dżemu z wiśni. Każdy, kto próbuje raczej nie kojarzy smaku z wiśnią a raczej z czekoladą. Wyśmienity smak doskonale zastępuje np nutellę, ale znacznie zdrowszy. Można używać do przekładania ciast, tortów. Nadziewania pączków ,rogalików, itp. Świetny dodatek do tostów. Szerokie zastosowanie, dość proste przygotowanie. Można przechowywać do drugiego … Czytaj dalej Czekowiśnia

gotuj ze mną
Relish z wiśni 73

Taki sos sprawdzi się zarówno do mięs jaki i .... można eksperymentować :) Składniki 1 kg wiśni 120 g małych cebulek 30 g korzenia imbiru 7 czubatych łyżek cukru 100 g miodu 8 goździków 3 łyżki octu z czerwonego wina 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka ziarenek gorczycy 1 łyzka marynowanego zielonego pieprzu 2 łyżeczki curry sól pieprz Przygotowanie Zagotowałem wydrylowane(...)wiśnie z cząstkami cebulek, posiekanym imbirem, zielonym pieprzem, gorczycą, goździkami, cukrem, octem, sokiem z cytryny i przyprawami (mieszając). Gotowałem, aż płyn prawie zupełnie wyparował. Zamknąłem w słojach

R'n'G Kitchen
Zupa wiśniowa z ziemniakami 104

Prosta zupa owocowa, podawana przed wyjściem w pole. Czasami miło wspominać stare, dobre czasy. Schłodzona, idealnie orzeźwia. Składniki 700 g wiśni 500-600 g ziemniaków 250 ml mleka 1 łyżka mąki 2 łyżki śmietany 18% cukier Przygotowanie Wiśnie myjemy, usuwamy pestki, zalewamy zimną wodą ( 1,5 l ), wsypujemy 2 łyżki cukru, gotujemy od momentu zawrzenia około 10 min. Mleko mieszamy

R'n'G Kitchen
Ciasto z kremem, wiśniami i galaretką 150

pieczenia Krem budyniowy: 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 żółtka 25 dkg margaryny Dodatkowo: 50 dkg wiśni drylowanych 1 galaretka wiśniowa Ciasto: białka oddzie lamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i przekładamy(...)powstały budyń i chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem. Na biszkopcie rozsmarowujemy krem , układamy na nim umyte i wydrylowane wiśnie, zalewamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki do czasu, aż galaretka dobrze stężeje. SMACZNEGO

Kuchnia u Bietki
Sernik bez sera 98

gustu. SKŁADNIKI: 3 szkl mąki tortowej  1 margaryna  Kasia 1 cukier waniliowy   4 łyżki cukru   1 proszek do pieczenia   5 żółtek 1/2 kg wydrylowanych wiśni MASA SEROWA:  5 białek   2 kwaśne śmietany 18% -duze kubki 2 budynie waniliowe   1 cukier waniliowy   1 szkl cukru pudru WYKONANIE: CIASTO KRUCHE ;  z podanych(...)wyłożyć blachę.   MASA SEROWA   białka ubić na sztywno dodać cukier i cukier waniliowy, wlać śmietany i dwa budynie dokładnie wymieszać i wylać na ciasto kruche,   wyłożyć wiśnie, pozostałe ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce o grubych oczkach na masę śmietanową.   piec około 50 minut w 180 stopniach do zrumienienia

Kuchnia Beaty
ucierane z wiśniami 114

wiecie, że szczególnie lubię proste ciasta, takie "babcine". Takim właśnie ciastem jest ucierane z owocami. Doskonałe do codziennej herbatki, nie trzeba czekać na specjalną okazję, żeby je upiec. Wiśnie można zastąpić dowolnymi owocami ale pamiętajcie, żeby te bardziej soczyste obtoczyć wcześniej w mące.  *foremka 24*24cm Składniki: 200 g masła 160 g cukru pudru 4 jajka 200 g mąki(...)opakowanie budyniu waniliowego  1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z cytryny 300 g wydrylowanych wiśni + 1 łyżka mąki Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Ucierając i wbijać po jednym jajku. Mąkę, budyń, skórkę cytrynową i proszek wymieszać i przesiać do masy jajecznej. Zmiksować krótko do połączenia składników. Wyłożyć ciasto do formy. Owoce obtaczać w mące i kłaść

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta kakaowa z wiśniami 140

zółtka szczypta soli nadzienie 1 kostka twarogu półtłustego 0,5 szkl cukru 0,5 szkl mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 białka 2 łyzki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki kakao wiśnie (2 duże garście ) drylowane Ciasto zagniatamy i wylepiamy formę do tarty.  Podpiekamy przez 14 min w temp 180 st. Ser, mleko, cukier, cukier waniliowy, białka i mąkę ziemniaczaną ubijamy(...)blenderem na puszystą masę. Odlewamy białej masy w kubek i dodajemy kakao po czym znów blendujemy dokładnie. Podpieczone ciasto wyjmujemy, rozkładamy drylowane wiśnie i oblewamy białym i kakaowym nadzieniem tak by powstała mozajka w dowolnym kolorze (u mnie przebija kakaowy, ponieważ biały dałam na spód. Pieczemy ok 20 min w tej samej temperaturze

Gotowanie jest łatwe