spróbować wiśniowych. Właśnie to myślenie doprowadziło do czynu czyli upieczenia takich trochę odmieńców. Może ktoś się skusi na takie ciastko kolorze fioletowym :)) Składniki : - około 3/4 szklanki wiśni ( użyłem mrożonych ), - 100 g roztopionego masła, - 2 zawartości torebek herbaty owocowej ( użyłem wiśniowej ), - 1 jajko, - 1/2 szklanki cukru, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - około 2,5 szklanki mąki, - 50 g posiekanej(...)gorzkiej czekolady. Wykonanie : Wiśnie drobno posiekać ( najlepiej, gdy są zamrożone ). Przełożyć do miski, dodać cukier i jajko. Masło rozpuścić i do gorącego wsypać herbatę. Chwilę zaparzać i dodać do miski. Wymieszać i dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto, ewentualnie dosypać więcej mąki i schłodzić w lodówce przez 2 godziny lub w zamrażalniku przez godzinę. Z ciasta uformować kulki, spłaszczyć i piec
Przepisy Mikołajablogu. Ten zrobiłem na szybko, wieczorem, żeby był na drugi dzień. Wyszedł bardzo dobry :) Składniki : - 1 kg twarogu mielonego ( użyłem gotowego ), - 400 g kremówki, - 2 galaretki wiśniowe, - wiśnie drylowane, - 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej, - 2 duże łyżki nutelli, - 2 łyżki kakao zaparzonego małą ilością wody ( do konsystencji pasty ), - 2 łyżki żelatyny, - cukier waniliowy. Wykonanie : Galaretki rozpuścić w niepełnej szklance(...)rozpuszczoną, zimną żelatynę. Na koniec delikatnie wymieszać z połową ubitej kremówki. Masę serową wlać do tortownicy i wstawić do lodówki. Drugą część twarogu zmiksować z rozpuszczonymi galaretkami i wiśniami oraz delikatnie wymieszać z resztą kremówki. Wylać na warstwę czekoladową. Jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta może dodać cukru pudru. Najlepiej posmakować masy. Dla mnie bez sernik jest wystarczająco słodki
Przepisy Mikołajamąki kokosowej 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżki jogurtu Odrobina wrzątku Krem 350 g twarogu naturalnego President Pół dojrzałego banana Łyżka miodu Pół szklanki mrożonych wiśni 2 łyżeczki żelatyny + gorąca woda Ciasto Mąki połączyć, wlać około ćwierć szklanki wrzątku i wymieszać Dodać jogurt i zagnieść na elastyczne ciasto Włożyć na 15 minut do lodówki Po tym czasie ciastem(...)żeby uniknąć przyklejania się ciasta do wałka, następnie przełożyłam ciasto do formy i uzupełniłam ewentualne braki Piec około 15 minut a 180 stopniach Krem Serek President zblendować z bananem, wiśniami i miodem Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody, kiedy się rozpuści połączyć z masą serową Masę włożyć na kilka minut do lodówki, kiedy zacznie tężeć wylać na upieczony
HealthyCreationsupieczone w tortownicy 16 cm Ciasto 2 dojrzałe banany 60 g mąki owsianej 30 g mąki kokosowej 30 g mąki orkiszowej 350 g jogurtu naturalnego 2 jajka Łyżka kakao Wiśnie (mrożone) Odrobina sody/proszku do pieczenia Krem Kostka twarogu półtłustego Banan Łyżka miodu Ciasto Banany zblenduj z jajkami i jogurtem na gładką masę Dodaj do masy mąki, kakao, sodę/pdp(...)wymieszaj dokładnie Ciasto wylej do tortownicy Na wierzchu ułóż wiśnie (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać) Piecz około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni Po ostygnięciu przekrój ciasto Krem Twaróg zblenduj z bananem i miodem Kremem przełóż ciasto
HealthyCreationsłyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru wanilinowego Do nasączenia: 100ml cytrynówki 80-90ml wody Krem: 20g żelatyny + 140ml wody 350g mrożonych owoców (użyłam truskawek, porzeczki, jagód, maliny, wiśnie) 3 łyżki wody 1 łyżka cukru 600ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 500g serka mascarpone (też z lodówki) 5-6 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 fix do śmietany
Mała Cukierenka150g masła 200g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Beza kokosowa: 4 białka 200g drobnego cukru 200g kokosu Dodatkowo: 1 słoik kwaskowatego dżemu 100g rodzynek 1 większy słoik drylowanych wiśni Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka oraz jajka. Do jednolitej masy dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia i wykładamy na blaszkę. Ciasto smarujemy(...)dżemem, posypujemy wiśniami i rodzynkami. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, a na końcu kokos. Bezę wykładamy na owoce, równomiernie rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 190⁰C piekarnika i pieczemy od 30-40 minut. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem
Kuchnia w czekoladziełyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl mąki orkiszowej T650 200 ml oleju 180 ml wody gazowanej szczypta soli 1 torebka herbaty cherry&chocolate TEEKANNE 1 szkl wiśni z kompotu (bez pestek) 1 łyżeczka mąki pszennej Dodatkowo: 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao cukier puder Przygotowanie: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Miksując stopniowo dosypywać cukier(...)równe części. Do jednej części ciasta wsypać 2 łyżki mąki do drugiej 2 łyżki kakao oraz herbatę i wymieszać. Do silikonowej formy z kominem wlać białe ciasto, następnie kakaowe. Wiśnie oprószyć mąką i poukładać nierównomiernie na cieście. Włożyć do piekarnika nagrzanego z termoobiegiem na 175 stopni i piec około 60-70 minut do tzw suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika
Ala piecze i gotujewykładamy papierem( boków niczym nie smarujemy ani nie posypujemy). Pieczemy 40-45 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. Kroimy na 3 równe blaty. Składniki na krem wiśniowy: 400 g wiśni drylowanych ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozrobiona w niewielkiej ilości zimnej wody 4 łyżeczki żelatyny rozrobionej w ¼ szklanki gorącej wody 500 g mascarpone Wiśnie podgrzewamy z cukrem do jego
Domowe ciastacukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kostki margaryny Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Schładzamy w lodówce ok. godzinę. Składniki na frużelinę: 500 g wiśni drylowanych ( mrożonych) szklanka cukru 1 łyżeczka mąki + 1 łyżeczka wody 3 łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki gorącej wody Wiśnie smażymy z cukrem. Gdy cukier się rozpuści dodajemy mąkę rozrobioną
Domowe ciastanasączenie z dodatkiem mocnej kawy. Całość wykonana na mocnokakaowym biszkopcie, przełożona dwoma rodzajami mas: kremu a’la milky way oraz orzechowego. Jedynym owocowym akcentem w tym torcie są słodkie wiśnie przesmażone w cukrze. To tort bardzo słodki i bardzo mocno nasączony, sycący i według Jubilata był najlepszy;) Według mnie to jeden z lepszych jakie udało mi się poczynić- polecam! Składniki(...)orzechy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło miksujemy na puch. Partiami dodajemy masę mleczno orzechową i miksujemy na gęsty krem Dodatkowo: kilka sztuk połówek orzechów włoskich tarta czekolada wiśnie smażone w cukrze WYKONANIE: blat biszkoptowy + nasączenie ½ masy milky way nasączony blat biszkoptowy krem orzechowy nasączony blat biszkoptowy+ ½ masy milky way posypujemy tartą czekoladą i dekorujemy
Domowe ciastafont:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Torcik się kroi 😊 Torcik szwarcwaldzki, ale w prostszym , szybszym wykonaniu. Bardzo obficie nasączony kawowo- kakaowym ponczem czekoladowy biszkopt, z porządną warstwą wiśni przesmażonych w cukrze( można użyć dżemu). Zupełnie nie przesłodzony, a wręcz z nutką słodko – gorzkiej czekolady deserowej. Zamiast tradycyjnej masy śmietanowej, jak w tradycyjnym Szwarcwaldzkim wypieku, wymyśliłam sobie mleczną, lekką(...)łyżki kakao 3 łyżki cukru 300 ml gorącej wody Z podanych składników przygotowujemy nasączenie. Dodatkowe składniki: 1 słoik wiśni smażonych w cukrze lub dżemu wiśniowego Składniki na mleczną masę: 1 śnieżka w proszku 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone
Domowe ciastaZapraszam Kochani na ciacho lekkie jak pianka w mięciutkim biszkopcie i warstwą dżemu z wiśni. Ten wypiek o ciekawej fakturze wpadł mi do głowy całkiem niedawno , gdy moja rodzina zażyczyła sobie kolejnej wariacji sernikopodobnej 😊 Czekoladowo, słodko, a po schłodzeniu coś a’ la lodowy deser z nutą wiśni- w sam raz na te upały! Składniki na biszkopt
Domowe ciastacukru trzcinowego 4 duże jajka 140 g mąki pszennej 60 g dobrego kakao szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia po sporej garści niesolonych pistacji i posiekanych suszonych wiśni kakao do posypania Piernik nagrzewamy do 170 st.C. Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Biała czekoladę grubo siekamy i razem z tortownicą chowamy do zamrażalnika. W kąpieli wodnej(...)Mieszając trzepaczka lub mikserem wlewamy syrop klonowy i wsypujemy cukier. Dalej ubijając wbijamy po jednym jajku i wsypujemy mąkę z kakao i proszkiem oraz szczyptą soli. Dorzucamy orzechy i wiśnie i jeszcze raz wszystko mieszamy. Wyjmujemy torownicę z zamrażarki. Białą czekoladę dosypujemy do masy i szybko mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej tortownicy. Wygładzamy i wkładamy do pieca
Dzieje kuchennej Wiewióry