wiśnia - 6835 przepisów (strona:165/456)

Ogórki kiszone w kamionce – prosty przepis 92

gałązki kopru 5-6 ząbków czosnku 1 łyżeczka rozgniecionych nasion gorczycy 4-5 ziaren ziela angielskiego kawałek korzenia chrzanu około 10 cm + 2 liście chrzanu 3 liście wiśni lub porzeczki 1 łyżka soli kamiennej na 1 litr wody 1 płaska łyżka cukru Przygotowanie: Garnek kamionkowy umyć i wytrzeć do sucha. Chrzan kroimy na małe kawałki. Ząbki czosnku obieramy(...)odcinamy ogonki. Uszkodzone sztuki odrzucamy. Ogórki do kiszenia powinny być twarde, nie uszkodzone. Ciasno układamy je w naszym garnku do kiszenia, przekładając je pokrojonym czosnkiem, koprem, chrzanem i liśćmi wiśni lub porzeczki. Teraz czas na wodę. Zagotowujemy ją w dużym garnku. Uwaga! Zasada jest taka, że na każdy 1 litr wody należy dodać 1 łyżkę soli kamiennej. Do gotującej się

Słodkie okruszki
Szybkie fit kuleczki a’la Lion 76

deser gotowy. Spróbujcie. Składniki: 15-16 daktyli bez pestek (około 50 g) 30 g wafli ryżowych 40 g masła orzechowego – u mnie crunchy z tubki kilka kandyzowanych wiśni  (około czubatej łyżki) – u mnie w błonniku aroniowym około 100 g mlecznej czekolady Przygotowanie: Daktyle zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na kilka minut. Odlewamy wodę. Daktyle rozgniatamy. Dodajemy do nich(...)pokruszone w rękach wafle ryżowe, masło orzechowe i drobno pokrojone suszone wiśnie. Wszystko mieszamy ręką. W razie potrzeby można dodać więcej masła orzechowego, by masa lepiej się lepiła. Z masy formujemy w dłoniach kulki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Każdą kuleczkę maczamy w rozpuszczonej czekoladzie i układamy an papierze do pieczenia. Kuleczki zostawiamy w chłodnym miejscu do czasu aż czekolada

Słodkie okruszki
Świąteczny mus czekoladowy 94

mascarpone Formagia 1 łyżeczka naturalnego kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika (bez mąki w składzie) Dodatkowo: pokruszony kawałek piernika (zamiennie można użyć miękkie pierniczki, muffinki piernikowe lub czekoladowe) wiśnie z syropu skórka pomarańczowa Przygotowanie: Do rondelka wlewamy kremówkę. Stawiamy na mały ogień. Po chwili dodajemy posiekaną czekoladę. Chwilę gotujemy. Zdejmujemy z palnika i mieszamy aż do rozpuszczenia się czekolady(...)piernika, kakao i wlewamy przestudzoną zawartość rondelka. Wszystko mieszamy ręczną trzepaczką, aż do uzyskania jednolitej masy. Na dno pucharków kruszymy piernika. Wlewamy naszą czekoladową masę. Wierzch każdego pucharka dekorujemy wiśniami i skórką pomarańczową. Pucharki wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Deser musi się dobrze schłodzić, wówczas nasz mus będzie miał odpowiednią konsystencję. S macznego The post Świąteczny mus czekoladowy first

Słodkie okruszki
Zakwas z buraczków czerwonych – zakwas na barszcz 56

buraków na kilka sposobów. Każda z nas wrzuciła do swojej butelki takie dodatki, na jakie miała ochotę. Do buraków możemy dodać niewielką ilość owoców, do wyboru: żurawinę, maliny, jeżyny, wiśnie, czarną lub czerwoną porzeczkę, aronię. Natomiast z przypraw w zależności od sezonu warto wykorzystać liście wiśni, liście czarnej porzeczki, kwiaty kopru, imbir, chrzan, czosnek, anyż, kardamon, czarny pieprz, goździki

Tajemnice Smaku
Kogel-mogel z owocami 43

MeCooks Kogel-mogel Składniki na kogel-mogel. 4 duże żółtka 5 łyżek cukru kryształu 3 łyżki soku z pomarańczy 30 dkg mrożonych owoców np. mieszanka owoców leśnych lub wiśni 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej 5 łyżek wody Jak zrobić kogel-mogel. Przygotowanie kogla-mogla należy zacząć od sparzenia jajek. Następnie, oddzielamy białka od żółtek i do średniej wielkości miseczki wkładamy(...)mogel Warto wiedzieć robiąc kogel-mogel. Najlepsze do podania z koglem-moglem będą wszelkiego rodzaju kwaśne owoce. Ja na ogół wybieram mieszankę owoców leśnych, ale równie dobrze sprawdzają się wiśnie oraz jeżyny. Lubisz desery z owocami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Deserek jogurtowy na zimno z borówkami. The post Kogel-mogel z owocami appeared first on MeCooks Blog

MeCooks
Nalewka z aronii 56

mocna. Zobacz jak krok po kroku w prosty i szybki sposób wykonać aroniówkę. Nalewka z aronii to kolejny alkoholowy wyrób. W tym roku robiłam już nalewkę z wiśni i nalewkę z czarnej porzeczki . Obie lada dzień będę odsączała :-). Moja babcia często robiła nalewki, które leniwie sączone zimową porą, przypominały nam wakacyjne smaki owoców . Poszłam w jej ślady i każdego roku(...)nabiera szlachetnego smaku i aromatu. Po tym czasie możesz powtórzyć odsączanie na gazie w celu otrzymania klarownej nalewki. Im dłużej trunek leżakuje, tym jest lepszy. Moja najstarsza nalewka z wiśni ma obecnie 8 lat 🙂 Wskazówki. Owoców aronii nie wyrzucam. Idealnie nadają się jako dodatek do ciast i deserów . Możesz je zblenderować i użyć jako składnik farszu na naleśniki . Nalewka

Ania gotuje
Ciasto z wiśniami i Oreo 127

Ciasto z wiśniami i Oreo Genialny przepis na puszyste i delikatne ciasto z masą śmietanową z dodatkiem smacznych ciastek Oreo, nikogo nie pozostawi obojętnym wobec siebie. Idealna propozycja na każdą okazję, zarówno do porannej filiżanki, aromatycznej kawy jak i na przeróżne uroczystości i święta. Kakaowe ciasto z masą i wiśniami, które wykonasz łatwo. Ten smak zaskoczy każdego. czytaj

Kulinarna Chwila
PUSZYSTE MUFFINKI Z WIŚNIAMI I KRUSZONKĄ 98

proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 szklanka mleka 1/2 szkl oleju 2 jajka skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego owoce (u mnie wydrylowane wiśnie) Kruszonka :  z tego przepisu Wykonanie: W jednej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy), a w drugiej wszystkie mokre (olej , mleko(...)jaja). Następnie mieszamy zawartość obu misek łyżką. Dodajemy skórkę cytrynową lub aromat. Otrzymane ciasto nakładamy do wysokości 1/2 papilotki. Na nie nakładamy po kilka wiśni, i ponownie łyżkę ciasta. Na wierzch każdej muffinki sypiemy trochę kruszonki. Wstawimy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, na około 25 minut

Walijskie Pichcenie
Przepis na kiszone jabłka 73

Grójeckich, np. odmiany Golden Delicious, Jonaprince litr przegotowanej lub filtrowanej wody 1 łyżka stołowa soli kamiennej  1 łyżka stołowa cukru do słoja możesz też włożyć po kilka liścii wiśni, porzeczki, winogron lub chrzanu 1. Rozpuść sól i cukier w ciepłej wodzie i pozostaw solankę do wystudzenia. Powinna osiągnąć temperaturę pokojową. 2. Jabłka dokładnie umyj. Jeśli masz małe jabłka(...)laski cynamonu opcjonalnie około 1 cm kawałek imbiru pokrojony na plasterki 15 goździków  1 łyżeczka nasion gorczycy do słoja możesz też włożyć po 5-6 liści wiśni, porzeczki albo winogron 1. Wodę z solą, cynamonem, goździkami i gorczycą doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj około 5 minut. Odstaw zalewę do przestudzenia. Kiedy osiągnie temperaturę pokojową rozpuść w niej

Cztery Fajery
Sos jagodowy - doskonały do klusek na parze, naleśników, makaronu i lodów 54

zrównoważonym smaku - coś pysznego!!! Sos jagodowy możemy przygotować o każdej porze roku. Można go zrobić z mrożonych lub świeżych jagód. W ten sam sposób możemy przygotować sos z wydrylowanych wiśni, czereśni albo borówki amerykańskiej.  Składniki na sos jagodowy: Składniki jak cukier i sok cytrynowy warto dodać według własnego smaku, kosztując sos podczas gotowania.  2 szklanki świeżych lub mrożonych(...)jagód, borówek, wydrylowanych wiśni lub czereśni 1/3 szklanki naturalnego soku jabłkowego 3 płaskie łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka skrobi wymieszana z 2 łyżkami zimnej wody Sos jagodowy przepis Krok 1. Do rondelka włożyć jagody (lub inne wybrane owoce), cukier, wlać sok jabłkowy oraz sok cytrynowy, podgrzewać powoli cały czas mieszając - gotować na wolnym ogniu kilka minut

Moja Książka Kucharska
Ciasto z cukinii z jagodami i kruszonką 88

cukinii ), cytrynowe ciasto z cukinii (link:  Waniliowe Improwizacje: Cytrynowe ciasto z cukinii ), czekoladowe ciasto z cukinii (link:  Waniliowe Improwizacje: Czekoladowe ciasto z cukinii ), ciasto cukiniowe z wiśniami (link:  Waniliowe Improwizacje: Ciasto cukiniowe z wiśniami ), czekoladowe ciasto cukiniowo - jabłkowe (link:  Waniliowe Improwizacje: Czekoladowe ciasto cukiniowo - jabłkowe ) . SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Ciasto z pianką budyniową i jagodami 128

smaku śmietankowym na bazie piany z białek i oleju oraz kwaśne owoce - tym razem postawiłam na leśne jagody. Ciasto świetnie też smakuje z innymi owocami, np. malinami, truskawkami, z wiśniami, porzeczkami czy borówkami. Jednak, aby było ono idealnie zrównoważone w smaku, warto wybierać kwaśniejsze owoce, by przełamać słodycz pianki budyniowej. Ciasto mimo prostoty smakuje pysznie i zawsze znika w mgnieniu(...)domu to podstawowy wypiek każdego lata!  P.S. Sprawdź również przepis na CIASTO Z PIANKĄ BUDYNIOWĄ I WIŚNIAMI Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 200 g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 5 żółtek (jajka rozmiar L) szczypta soli Pianka budyniowa: 5 białek (jajka rozmiar L) 100 ml oleju ok. 3/4 szklanki drobnego

Kuchnia MagdaLeny