buraków na kilka sposobów. Każda z nas wrzuciła do swojej butelki takie dodatki, na jakie miała ochotę. Do buraków możemy dodać niewielką ilość owoców, do wyboru: żurawinę, maliny, jeżyny, wiśnie, czarną lub czerwoną porzeczkę, aronię. Natomiast z przypraw w zależności od sezonu warto wykorzystać liście wiśni, liście czarnej porzeczki, kwiaty kopru, imbir, chrzan, czosnek, anyż, kardamon, czarny pieprz, goździki
Tajemnice SmakuMeCooks Kogel-mogel Składniki na kogel-mogel. 4 duże żółtka 5 łyżek cukru kryształu 3 łyżki soku z pomarańczy 30 dkg mrożonych owoców np. mieszanka owoców leśnych lub wiśni 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej 5 łyżek wody Jak zrobić kogel-mogel. Przygotowanie kogla-mogla należy zacząć od sparzenia jajek. Następnie, oddzielamy białka od żółtek i do średniej wielkości miseczki wkładamy(...)mogel Warto wiedzieć robiąc kogel-mogel. Najlepsze do podania z koglem-moglem będą wszelkiego rodzaju kwaśne owoce. Ja na ogół wybieram mieszankę owoców leśnych, ale równie dobrze sprawdzają się wiśnie oraz jeżyny. Lubisz desery z owocami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Deserek jogurtowy na zimno z borówkami. The post Kogel-mogel z owocami appeared first on MeCooks Blog
MeCooksmocna. Zobacz jak krok po kroku w prosty i szybki sposób wykonać aroniówkę. Nalewka z aronii to kolejny alkoholowy wyrób. W tym roku robiłam już nalewkę z wiśni i nalewkę z czarnej porzeczki . Obie lada dzień będę odsączała :-). Moja babcia często robiła nalewki, które leniwie sączone zimową porą, przypominały nam wakacyjne smaki owoców . Poszłam w jej ślady i każdego roku(...)nabiera szlachetnego smaku i aromatu. Po tym czasie możesz powtórzyć odsączanie na gazie w celu otrzymania klarownej nalewki. Im dłużej trunek leżakuje, tym jest lepszy. Moja najstarsza nalewka z wiśni ma obecnie 8 lat 🙂 Wskazówki. Owoców aronii nie wyrzucam. Idealnie nadają się jako dodatek do ciast i deserów . Możesz je zblenderować i użyć jako składnik farszu na naleśniki . Nalewka
Ania gotujeCiasto z wiśniami i Oreo Genialny przepis na puszyste i delikatne ciasto z masą śmietanową z dodatkiem smacznych ciastek Oreo, nikogo nie pozostawi obojętnym wobec siebie. Idealna propozycja na każdą okazję, zarówno do porannej filiżanki, aromatycznej kawy jak i na przeróżne uroczystości i święta. Kakaowe ciasto z masą i wiśniami, które wykonasz łatwo. Ten smak zaskoczy każdego. czytaj
Kulinarna Chwilaproszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 szklanka mleka 1/2 szkl oleju 2 jajka skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego owoce (u mnie wydrylowane wiśnie) Kruszonka : z tego przepisu Wykonanie: W jednej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy), a w drugiej wszystkie mokre (olej , mleko(...)jaja). Następnie mieszamy zawartość obu misek łyżką. Dodajemy skórkę cytrynową lub aromat. Otrzymane ciasto nakładamy do wysokości 1/2 papilotki. Na nie nakładamy po kilka wiśni, i ponownie łyżkę ciasta. Na wierzch każdej muffinki sypiemy trochę kruszonki. Wstawimy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, na około 25 minut
Walijskie PichcenieGrójeckich, np. odmiany Golden Delicious, Jonaprince litr przegotowanej lub filtrowanej wody 1 łyżka stołowa soli kamiennej 1 łyżka stołowa cukru do słoja możesz też włożyć po kilka liścii wiśni, porzeczki, winogron lub chrzanu 1. Rozpuść sól i cukier w ciepłej wodzie i pozostaw solankę do wystudzenia. Powinna osiągnąć temperaturę pokojową. 2. Jabłka dokładnie umyj. Jeśli masz małe jabłka(...)laski cynamonu opcjonalnie około 1 cm kawałek imbiru pokrojony na plasterki 15 goździków 1 łyżeczka nasion gorczycy do słoja możesz też włożyć po 5-6 liści wiśni, porzeczki albo winogron 1. Wodę z solą, cynamonem, goździkami i gorczycą doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj około 5 minut. Odstaw zalewę do przestudzenia. Kiedy osiągnie temperaturę pokojową rozpuść w niej
Cztery Fajeryzrównoważonym smaku - coś pysznego!!! Sos jagodowy możemy przygotować o każdej porze roku. Można go zrobić z mrożonych lub świeżych jagód. W ten sam sposób możemy przygotować sos z wydrylowanych wiśni, czereśni albo borówki amerykańskiej. Składniki na sos jagodowy: Składniki jak cukier i sok cytrynowy warto dodać według własnego smaku, kosztując sos podczas gotowania. 2 szklanki świeżych lub mrożonych(...)jagód, borówek, wydrylowanych wiśni lub czereśni 1/3 szklanki naturalnego soku jabłkowego 3 płaskie łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka skrobi wymieszana z 2 łyżkami zimnej wody Sos jagodowy przepis Krok 1. Do rondelka włożyć jagody (lub inne wybrane owoce), cukier, wlać sok jabłkowy oraz sok cytrynowy, podgrzewać powoli cały czas mieszając - gotować na wolnym ogniu kilka minut
Moja Książka Kucharskacukinii ), cytrynowe ciasto z cukinii (link: Waniliowe Improwizacje: Cytrynowe ciasto z cukinii ), czekoladowe ciasto z cukinii (link: Waniliowe Improwizacje: Czekoladowe ciasto z cukinii ), ciasto cukiniowe z wiśniami (link: Waniliowe Improwizacje: Ciasto cukiniowe z wiśniami ), czekoladowe ciasto cukiniowo - jabłkowe (link: Waniliowe Improwizacje: Czekoladowe ciasto cukiniowo - jabłkowe ) . SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjesmaku śmietankowym na bazie piany z białek i oleju oraz kwaśne owoce - tym razem postawiłam na leśne jagody. Ciasto świetnie też smakuje z innymi owocami, np. malinami, truskawkami, z wiśniami, porzeczkami czy borówkami. Jednak, aby było ono idealnie zrównoważone w smaku, warto wybierać kwaśniejsze owoce, by przełamać słodycz pianki budyniowej. Ciasto mimo prostoty smakuje pysznie i zawsze znika w mgnieniu(...)domu to podstawowy wypiek każdego lata! P.S. Sprawdź również przepis na CIASTO Z PIANKĄ BUDYNIOWĄ I WIŚNIAMI Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 200 g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 5 żółtek (jajka rozmiar L) szczypta soli Pianka budyniowa: 5 białek (jajka rozmiar L) 100 ml oleju ok. 3/4 szklanki drobnego
Kuchnia MagdaLenysmaku śmietankowym na bazie piany z białek i oleju oraz kwaśne owoce - tym razem postawiłam na leśne jagody. Ciasto świetnie też smakuje z innymi owocami, np. malinami, truskawkami, z wiśniami, porzeczkami czy borówkami. Jednak, aby było ono idealnie zrównoważone w smaku, warto wybierać kwaśniejsze owoce, by przełamać słodycz pianki budyniowej. Ciasto mimo prostoty smakuje pysznie i zawsze znika w mgnieniu(...)domu to podstawowy wypiek każdego lata! P.S. Sprawdź również przepis na CIASTO Z PIANKĄ BUDYNIOWĄ I WIŚNIAMI Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 200 g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 5 żółtek (jajka rozmiar L) szczypta soli Pianka budyniowa: 5 białek (jajka rozmiar L) 100 ml oleju ok. 3/4 szklanki drobnego
Kuchnia MagdaLenySkładniki: mleko 3.2% 1 litr, woda 1/2 szklanki, masło 1 łyżka, kasza manna 12 łyżek, cukier wanilinowy 1 opakowanie, cukier 3 łyżki, sól 1/2 łyżeczki woda 1,5 litra, wiśnie 70 dag, śliwki 50 dag, cukier 3/4-1 szklanka, borówki 300 gram opakowanie Kaszę manną, cukier wanilinowy, cukier wsypać do miski (nie będzie grudek po dodaniu do mleka ), wlać(...)minuty, mieszać aby kasza się nie przypaliła na dnie garnka. Zdjąć z ognia, nakryć talerzem ( nie będzie kożucha na kaszy ) i zostawić do wystudzenia, najlepiej ugotować wieczorem. Wiśnie bez pestek, śliwki bez pestek dać do garnka, wlać wodę, wsypać cukier, gotować z 5 minut na średnim ogniu, zostawić do wystudzenia, też wieczorem przygotować. Łyżką nakładać porcje kaszy i wlać
W Mojej Kuchni LubięKompot z wiśni jest świetnym pomysłem na pyszne użycie świeżych wiśni w szczycie sezonu. To dość kwaśne owoce, dlatego też rzadko jadamy je "prosto z krzaczka". Do przetworów są idealne. - tylko 3 składniki - bardzo prosty kompot na zimę - gotowy do picia już po 3 dniach
AniaGotuje.plpewnego źródła 1 litr przegotowanej wody 30g soli kamiennej do przetworów (lekko czubata łyżka) 1 nieduża główka czosnku (do każdego dużego słoika wkładam 2-3 ząbki czosnku) 4 liście wiśni lub czarnej porzeczki (do każdego dużego słoika wkładam 2 liście) 5 cm korzenia chrzanu 2 listki laurowe 2 ziela angielskie 4 ziarenka czarnego pieprzu 1 pęczek kopru Ogórki kiszone stosowane(...)poprzek). Kawałek korzenia chrzanu (obranego i przekrojonego w paski). 1 listek laurowy. 1 ziele angielskie. 2 ziarenka czarnego pieprzu. Gałązkę kopru wraz z łodygą. Na wierzch kładę 2 liście wiśni lub czarnej porzeczki, możesz także użyć liści chrzanu lub winorośli. Niektórzy dodają również liście dębu. Zalewa do ogórków kiszonych. Wodę gotuję w garnku, dodaję sól i mieszam do rozpuszczenia. Odstawiam
Ania gotuje