buraczków ? 2 łyżki masła ? garść rodzynek ? 1/2 opakowania mrożonych śliwek bez pestek ? 1 jabłko ? 2 łyżki miodu ? sól, pieprz do smaku ? 1 łyżka octu winnego Sos wiśniowy ? 1 opakowanie wiśni bez pestek ? 100 ml czerwonego wytrawnego wina ? 1 łyżeczka cukru ? 1 łyżka masła ? cynamon do smaku Wykonanie: ? Udko obsmażyć na maśle, dodać włoszczyznę i przyprawy i dusić ok. 2 godzin(...)Buraczki usmażyć na maśle, dodać rodzynki, pokrojone w kostkę jabłko i śliwki. Doprawić miodem i octem. ? Skarmelizować cukier na patelni, dodać wiśnie, podlać winem i chwilę dusić. Doprawić cynamonem, dodać masło. ? Podawać udko pokrojone w plastry polane sosem wiśniowym z buraczkami i ziemniakami puree z koperkiem. Puree buraczkowe jest rewelacyjne, zaskakuje smakiem śliwki i rodzynek. Przepis ten pochodzi z warsztatów
To co kochamSkładniki: Biszkopt idealny ? 6 jajek ? 113 g mąki pszennej ? 85 g cukru Krem serowy ? 100 g mascarpone ? 4 łyzki cukru pudru ? 100 g śmietany 30% Sos wiśniowy ? 100 g wiśni mrożonych ? 3 łyżki cukru ? kieliszek wódki cherry ? 1/2 puszki gotowej masy makowej ? 2 czubate łyżki marmolady z różą ? 200 g orzechów ziemnych Wykonanie: ? Białka ubić na sztywno, dodać cukier(...)temp. 180 st.C przez 10 minut. ? Ubić śmietanę z cukrem na sztywno, dodać ser mascarpone i wymieszać na gładki krem. ? Na suchą patelnię wsypać cukier i skarmelizować go, dodać wiśnie i przesmażyć. ? Wlać wódkę i podpalić. Flambirować do wyparowania alkoholu. ? Sos zredukować o połowę aż będzie gęsty. ? Upieczony biszkopt jeszcze ciepły smarujemy marmoladą. ? Na wierzch wykładamy masę makową i równomiernie
To co kochamlistopada przez 6 tygodni. Po tym czasie upiekłam pierniki na 10 dni przed Wigilią: Składniki: – Ciasto na piernik dojrzewające – 3 słoiczki powideł śliwkowych – 1 słoiczek wiśni w syropie lub kandyzowanych – drobne srebrne cukiereczki – 2 gorzkie czekolady – 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: – Ciasto należy wyjąć z lodówki i odstawić na godzinkę, aby się uplastyczniło(...)wodnej. – Posmarować pędzelkiem boki i wierzch pierników czekoladą. – Każdy długi piernik podzieliłam na dwie części i wyszły mi 4 pierniki i gwiazda. – Udekorować pierniki drobnymi pierniczkami, wiśniami i srebrnymi cukierkami
To co kochamSkładniki: Kruche ciasto ? 2 szklanki maki ? 4 żółtka ? 200 g masła ? 1 łyżka cukru ? cukier waniliowy ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia ? szczypta soli Masa budyniowa ? 500 g rabarbaru ? garść wiśni – u mnie mrożone, na ładny kolor ? 1/2 szklanki cukru ? 2 łyżki masła ? 1 budyń waniliowy ? 150 ml mleka Beza ? 4 białka ? 1 szklanka cukru ? 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie(...)kilka godzin wcześniej obrać z włóknistej skórki i pokroić na 2 cm plastry. Zasypać cukrem. Ja zostawiłam na noc. ? W czasie gdy spód jest w piekarniku, zagotować rabarbar z wiśniami i masłem. ? Wlać mleko wymieszane z budyniem i zagotować. ? Masę budyniową wylać na podpieczony spód. Beza ? Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. ? Na koniec wymieszać z mąką
To co kochamsłodkości w postaci kruchych babeczek. Nadzienie to budyń czekoladowy z dodatkiem czekolady. Użyłam czekolady gorzkiej ale jak ktoś woli bardziej słodkie może użyć czekolady mlecznej. Do dekoracji wykorzystałam m.in. wiśnie, które pozostały mi po nalewce , bardzo dobrze się komponują z czekoladowym nadzieniem. składniki: kruche ciasto 300 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 50 g cukru pudru 2 żółtka(...)duży budyń czekoladowy (na 3/4 l mleka) 3 płaskie łyżki cukru 3/4 l mleka 60 g ciemnej czekolady, dałam gorzką wiórki kokosowe posiekane prażone orzechy laskowe pestki granatu wiśnie z nalewki Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Dodać żółtka i zagnieść jednolite ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią i schłodzić w lodówce
Monia miesza i gotujemamy też propozycje sałatek z kurczakiem. Świetnie sprawdzą się jako lekki obiad (szczególnie w upalne lato) lub jako kolacja w zastępstwie kanapek. Sałatka z kurczakiem Sałatka z kurczakiem i wiśniami Sałatka z kurczakiem, rukolą i miechunką Sałatka z kurczakiem i wiśniami Sałatka z kurczaka z miechunką Na tych propozycjach smocze menu dań z kurczakiem się nie kończy. W końcu
Bardzo Gruby Smokrównie dobrze mogą też stać sobie całą noc, a rano mieszamy i pieczemy. Tym razem moje drożdżowe ciasto upiekłam po raz pierwszy bez kruszonki. Górę posypałam tylko wydrążonymi wiśniami i płatkami migdałów. Wyszło równie pysznie jak z kruszonką 😉 Składniki: (na blachę 31cm x 41cm) 8 dkg świeżych drożdży 5 całych jaj (wcześniej roztrzepanych w miseczce) szczypta soli 3/4 szkl(...)oleju 1 szkl zimnego mleka 1 szkl cukru 1 cukier wanilinowy 5 szkl mąki skórka cytrynowa lub aromat cytrynowy 600 g wydrążonych wiśni (u mnie mrożone) 60 g płatków migdałów Wykonanie: Drożdże rozkruszyć na dnie miski, następnie wyłożyć na nie wszystkie składniki w podanej wyżej kolejności. Przykryć ściereczką i odstawić na min. 3 godziny. Po tym czasie ciasto wyrobić (można
Walijskie PichcenieZasypane cukrem dojrzałe i soczyste wiśnie, które ze smakiem wykorzystasz zimową porą. ROSTER WIŚNIOWY SKŁADNIKI 2 kilogramy polskich wiśni; 600 gramów cukru; cukier żelujący; kora cynamonowa; gwiazdki anyżu; wanilia; kardamon; przepis na roster wiśniowy z wanilią Artykuł Roster wiśniowy z wanilią pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaIdealne na jeden kęs, jako przekąska w pracy czy w szkole. WOW to połączenie galaretki i puszystej pianki, a całość oblana została czekoladą. D ostępne są w 3 smakach: * wiśnia * cytryna * pomarańcza Zarówno każda pianka jak i galaretka zapakowane zostały w osobny kolorowy papierek co też idealnie symbolizuje każdy z 3 wariantów smakowych. Galaretki w czekoladzie DOT i pianko- galaretki(...)galaretkami, jednak te wyjątkowo zachwyciły moje kubki smakowe. A to połączenie galaretki i pianki to już dla mnie uczta ;) Chyba dlatego, że w każdym wariancie smakowym realnie czuć smak wiśni, pomarańczy i cytryny. Jak sięgnie się po jedną, to na niej ciężko poprzestać :) Wpis powstał przy współpracy z Vobro
Zrób to smacznieNiezwykłe, korzenne ciasto czekoladowe z wiśniami i polewą czekoladową, to bardzo ciekawe, super puszyste i wilgotne ciasto w stylu brownie. To idealnie zimowy przepis. - z wiśniami w cieście - wilgotne i mocno czekoladowe - bardzo dokładny opis wykonania
AniaGotuje.plPyszna wiśniowa kostka na biszkopcie, to ciasto, do którego idealnie sprawdzą się wiśnie z kompotu. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu! :) Wiśniowa kostka – Składniki: Składniki na biszkoptowy spód: 4 jajka rozmiar M, temp. pokojowa 3/4 s The post Wiśniowa kostka z lukrem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojepostacie z ogromnymi oczami. Lubi oglądać anime, a w głośnikach jego komputera słychać zazwyczaj popularne utwory japońskich gwiazd. O kim mowa? O otaku, czyli miłośniku kultury Kraju Kwitnącej Wiśni. Brzmi jak opis Twojego dziecka? A może nastolatek uwielbia koreańską muzykę i dramy? Zapraszamy więc na obozy anime i manga 2023. Zobacz, jakie atrakcje przygotowaliśmy tym razem dla młodych uczestników(...)ołówkiem czy flamastrem w ręku. To również okazja do wzbogacenia swojej wiedzy na temat azjatyckiej kultury . Dzieci i młodzież przekonają się, jakie potrawy są popularne w Kraju Kwitnącej Wiśni i spróbują samodzielnie je przyrządzić. Dodatkowo poznają różnice kulturowe między Azją a Europą . To może szczególnie zaowocować w przyszłości, gdy zechcą się tam wybrać w podróż. Wybrane programy obozów anime
Słodkie okruszkipieczenia. Nieco większą połowę ciasta rozwałkować podsypując mąką i wyłożyć nią spód formy. Na cieście ułożyć masę migdałową, na niej ułożyć figi z daktylami. Posypać je wiśniami. Przykryć rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 40 minut. W formie odstawić do ostudzenia. Gdy ciasto ostygnie wyjąć z formy. Będzie lepsze(...)cukrem pudrem lub polukrować. Ciasto I : 750 g miodu (u mnie wielokwiatowy), 375 g mąki żytniej, 375 g mąki pszennej, bakalie : 130 g daktyli, 130 g fig, 130 g wiśni z konfitury lub nalewki, masa migdałowa : 250 g mąki migdałowej, 500 g cukru pudru, cukier lub ekstrakt waniliowy, 4 białka, ciasto II : 125 ml śmietanki 30%, 2 żółtka
królestwo garówgęsiną znajdziesz tutaj! Gęsina na Świętego Marcina – najlepsze przepisy CZERNINA Składniki włoszczyzna sól, majeranek, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie pół kilo wątróbki gęsiej 2 twarde gruszki 200 g wiśni mrożonych 100 g suszonych śliwek 50 ml octu jabłkowego lub wody z kiszonych ogórków Przepis na czerninę bez krwi Ugotować bulion z włoszczyzny, przypraw i wątróbki. Pod koniec gotowania odlać(...)pół litra bulionu, zmiksować go ze śliwkami a do garnka dodać pokrojoną w kostkę gruszkę i wiśnie. Na koniec wymieszać w garnku zmiksowane śliwki, dodać ocet jabłkowy i podawać z kluskami. Mogę być lane albo kupne łazanki. KRUPNIK NA GĘSINIE Z PODROBAMI Składniki: skrzydełka lub mięso rosołowe z gęsi – kilo 0,5 kg żołądków 0,5 kg serc
Ugotowane pozamiatanebardziej intensywna). Węch - jedno z najbardziej ciekawych doświadczeń, bardzo intrygujące, bo nos każdego z nas potrafi wychwycić inne nuty zapachowe. Zastanawiałam się nad tym, dlaczego jedni czują aromat wiśni, inni czereśni, a ktoś jeszcze inny wyczuje nutę porzeczki połączoną z wiśnią. Wysunę tezę, że przede wszystkim, wynika to z tego, jaki mamy aparat węchu, czyli w jakim stopniu mamy nasz
SMYKWKUCHNI