wiśnia - 6835 przepisów (strona:162/456)

Ogórki małosolne na sucho 70

czasu, a naprawdę warto wypróbować przepis na ogórki małosolne na sucho . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ogórki małosolne na sucho: 1 kg ogórków gruntowych kawałek korzenia chrzanu 3 liście wiśni 3 liście porzeczki 2 gałązki kopru z baldachami 1 łyżka gorczycy 2 łyżeczki miałkiej soli 4 ząbki czosnku woreczek foliowy do kontaktu z żywnością (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Ogórki(...)bieżącą wodą. Można im odciąć końcówki, dzięki temu sól szybciej wniknie w ogórki. Następnie ogórki osuszyć przy pomocy ręczników papierowych. 2. Ogórki przekładamy do woreczka z zapięciem. Liście wiśni, porzeczek i kopru myjemy. Chrzan i czosnek obieramy. Do woreczka z ogórkami dokładamy liście, chrzan i czosnek. Dodajemy dwie łyżeczki miałkiej soli oraz jedną łyżkę gorczycy. Usuwamy nadmiar powietrza z woreczka

Gotuj z Prezesem
Racuchy z twarogiem 96

syropem klonowym, kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego. Posmarować ulubionym dżemem, polewą czekoladową lub czekodżemem śliwkowym . Dzieci bardzo lubią racuchy posmarowane domową bitą śmietaną i posypane sezonowymi owocami: truskawki, maliny, wiśnie, jagody lub borówki. Puszyste racuchy z jabłkami Wskazówki: Do racuchów z twarogiem używam twarogu tłustego lub półtłustego w kostce . Nie używam twarogu z wiaderka, który jest za rzadki. Racuchy smażę(...)tłuszczu podczas gdy właśnie smażą się racuchy. Zmienia to temperaturę smażenia i racuchy mogą wchłonąć tłuszcz. Do ciasta na racuchy możesz dodać ulubione owoce . Ja bardzo lubię borówki, jagody, wiśnie, banany oraz jabłka. Racuchy smakują doskonale na ciepło oraz po ostudzeniu . Gdy zastąpisz mąkę pszenną mąką owsianą lub kokosową, to otrzymasz racuchy bezglutenowe . Czekam na komentarze. Jestem ciekawa z czym

Ania gotuje
3 przepisy na pyszne desery zapiekane w kokilkach 74

łyżki mąki pszennej. Opcjonalnie możesz również dodać ekstrakt z wanilii, łyżkę ciemnego kakao lub odrobinę płatków kokosowych. Do nasmarowanych masłem kokilek przełóż masę, w środek wkładając wybrane owoce (wiśnie, jagody, truskawki lub czereśnie). Całość zapiekaj przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Deser doskonale będzie się komponował z odrobiną bitej śmietany, którą posypiesz startą na tarce czekoladą(...)Waniliowo-jagodowe desery zapiekane w kokilkach Nasmaruj kokilki masłem i do każdej włóż łyżeczkę jagód (opcjonalnie możesz wykorzystać również inne owoce, na przykład wiśnie, czereśnie, brzoskwinie lub truskawki). Ubij 3 białka jaj na sztywną pianę, dodaj je do utartych żółtek z cukrem (około 100g). Wsyp 6 łyżek mąki pszennej oraz dodaj około 300g homogenizowanego serka waniliowego. Aby uzyskać jeszcze intensywniejszy

Kuchennyviral.pl
Kuchnia perska – najlepsze potrawy 101

świeże zioła soki owocowe i koktajle ze świeżego arbuza, melona czy granatu rośliny strączkowe jak bób czy soczewica lody z pistacjami i z … sokiem marchewkowym kwaśne owoce jak berberys, wiśnie i śliwki słone deserki z owoców i soli Typowe posiłki Tradycyjne irańskie śniadanie składa się z chleba (nan, lawasz i inne), masła, labneh, chałwy, dżemu z marchewki lub różanego, jajek(...)gęsta zupa, która przypomina harirę. Zwykle z fasolą, albo soczewicą i kaszą, doprawia się ją sokiem z cytryny. Dania z ryżu – doprawiane szafranem, kardamonem i kurczakiem, albo wiśniami, albo koperkiem. Ryż w Iranie rządzi. Artykuł Kuchnia perska – najlepsze potrawy pochodzi z serwisu Ugotowanepozamiatane.pl

Ugotowane pozamiatane
Czosnek kiszony w główkach 508

przepis polecam wielbicielom czosnku, kiszonego czosnku :) Składnik i : duże główki czosnku koper, sól ziarna pieprzu i ziela angielskiego chrzan, liść laurowy, liście wiśni i czarnej porzeczki Przygotowanie: Główki czosnku obrać tak by widać było jego ząbki Przygotować zalewę podobną jaką używamy do kiszenia ogórków tj. 1 dość czubata łyżka soli na litr wody Do słojów włożyć gałązki kopru, korzeń chrzanu(...)kilka ziaren pieprzu i ziela, liść laurowy oraz po liści wiśni i czarnej porzeczki Ciepłą zalewę wlać do słojów, zakręcić dekielkami, przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do momentu aż zalewa lekko zmętnieje Przenieść słoje w chłodne, ciemne miejsce. Oprócz przyjemności konsumpcji taki czosnek będzie doskonałym ...lekarstwem. To prawdziwe źródło witamin i czysty antybiotyk. Pomysł od Zosi, dziękuję

Proste Potrawy
Kuchnia perska — najlepsze przepisy 64

żaden problem, bo jest to najlepszy ryż, jaki jedliście w całym waszym życiu. Towarzyszy mu mięso lub irański gulasz warzywny zwany choresz, często je się ryż z koperkiem wiśniami lub berberysem. I oczywiście sałatka sziraska z pomidorów i ogórków. Przypomina trochę basmati, a jego sekretem jest sposób gotowania. Ryż gotuje się na dwa razy — najpierw al dente. Gdy jest już(...)smak, dodaje się go odrobinę. Są lekko kwaskowe i to Irańczycy jedzą dużo kwaśnych potraw i kupują sobie kwaśne śliwki jako przegryzkę. Do dań z ryżu dodaje się często wiśnie lub owoce berberysu. Zamiłowanie do kwaśnego smaku to typowa cecha kuchni irańskiej. Ciekawe są też słone smaczki z owoców i soli, które przypominają dżem, ale nie są wcale słodkie

Ugotowane pozamiatane
Ogórki kiszone pokrojone w kostkę do sałatek 290

kopru (gałązki wraz z baldachami) 4 ząbki czosnku 5 cm korzenia chrzanu 2 listki laurowe 2 ziela angielskie 4 ziarenka pieprzu czarnego opcjonalnie 2 liście chrzanu lub 4 liście wiśni / porzeczki. Wskazówki W przepisie nie ma wody, ponieważ osolone ogórki puszczą sok. Gdybyście potrzebowali dorobić zalewę, bo np jeden słoik jest niepełny i nie macie już ogórków, to podaję proporcje(...)drobno pokrojonego korzenia chrzanu 1 gałązkę kopru wraz baldachami 1 listek laurowy (pokruszony) 2 ziarna pieprzu czarnego 1 ziele angielskie opcjonalnie 1 liść chrzanu lub po 2 liście wiśni / porzeczki Następnie za pomocą łyżki równomiernie przekładam z miski ogórki wraz z puszczonym sokiem (naturalna zalewa). Pozostawiam około 1,5 cm wolnej przestrzeni. Za pomocą patyczka lub noża kuchennego poruszam wewnątrz

Ania gotuje
Ogórki małosolne na sucho 334

gałązki koperku z baldachami 2 łyżeczki soli kamiennej, niejodowanej do przetworów 3 rozgniecione ziarna ziela angielskiego 2 pokruszone liście laurowe 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu opcjonalnie liść: chrzanu, dębu, wiśni lub porzeczki Sposób wykonania ogórków małosolnych na sucho Do przygotowania ogórków małosolnych na sucho potrzebować będziemy przede wszystkim większej torebki na mrożonki, najlepiej strunowej (pojemność 3 – 5 litrów oczywiście(...)Wszystko wrzucam do woreczka z ogórkami. Całość oprószam solą oraz świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Wrzucam też listki laurowe oraz ziarna ziela angielskiego. Opcjonalnie możemy też dodać liść: chrzanu, dębu, wiśni lub porzeczki. W woreczku zostawiam trochę powietrza i szczelnie zamykam lub zamykam za pomocą gumki recepturki . Następnie zawartością woreczka mocno potrząsam. Za pomocą rąk mieszam wewnątrz ogórki. Dzięki temu sól

Ania gotuje
Ciasto drożdżowe z wiśniami 70

Ciasto drożdżowe piekę często. Gdy dostępne są owoce sezonowe to robię je z nimi właśnie... Dziś padło na wiśnie.  Przepis mam ten sam od lat- sprawdzony. Można je upiec z jagodami, borówką amerykańską, agrestem czy właśnie drylowanymi wiśniami. Z tymi owocami sprawdziłam

Proste Potrawy
pyszna kasza manna z wiśniami... 70

Składniki: kasza manna 10 łyżek + woda zimna 1 szklanka, mleko 1 litr, cukier 1 łyżka, sól 3/4 łyżeczki, masło 1 łyżka wiśnie 1 kg, woda 2,5 litra, cukier 1 szklanka, cynamon 3/4 łyżeczki Kaszę manną wsypać do miski i wlać wodę, wymieszać - kasza nie ma gródek po dodaniu do mleka . Mleko z masłem, solą, cukrem zagotować i wlać kaszę(...)stale mieszając, gotować mieszając z 2 minuty. Kaszę zdjąć z ognia, nakryć talerzem garnek - nie ma kożucha po wystudzeniu. Wiśnie opłukać i wydrylować w drylownicy, wsypać do garnka i wlać wodę, wsypać cukier i cynamon, gotować z 5 minut na średnim ogniu, zostawić do wystygnięcia, podawać z porcją kaszy manny - najlepszy deser na upalne, letnie dni i nie tylko, kasza

W Mojej Kuchni Lubię
Ogórki małosolne – pyszne i chrupiące 195

Zalewa i dodatki Aby ogórki małosolne były kruche i smaczne potrzebny jest bazowy zestaw do kiszenia. W jego skład wchodzą: gałązki kopru korzeń chrzanu czosnek sól kamienna liście chrzanu, wiśni lub porzeczki W niektórych przepisach pojawiają się jeszcze inne dodatki, takie jak liść laurowy , ziarna gorczycy czy ziele angielskie , ale według mnie są zbędne i bardziej pasują do ogórków konserwowych(...)ogórków gruntowych 5-6 gałązek kopru 4-5 ząbków czosnku kawałek korzenia chrzanu 2-3 liście chrzanu, porzeczki lub wiśni 2 litry przegotowanej wody 2 czubate łyżki soli Kroki Ogórki opłucz, przełóż do miski i zalej zimną wodą na czas przygotowywania pozostałych składników. Wodę zagotuj, rozpuść w niej 2 czubate łyżki

Na-talerzu.pl
Tort czekoladowy z masą czekoladową 105

jako tort czekoladowy z bitą śmietaną. Ciekawie będzie również wyglądała ozdoba z popularnych pralinek Ferrero roche. Jeśli jednak chcielibyście przełamać odrobinę słodki smak czekolady, to przygotujcie tort czekoladowy z wiśniami i polewą, albo podajcie go wraz z delikatnie kwaśną konfiturą z malin, albo wiśni. Jestem wręcz przekonany, że czekoladowy tort z masą kajmakową zachwyci podniebienia wszystkich gości. W internecie znajdziecie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kakaowe muffinki z frużeliną wiśniową 91

puszyste, nie są przesłodzone chyba, że użyjemy mega słodkiej polewy, ich zrobienie zajmuje chwilę. Bardzo je lubię, czasem dodaję do nich kawałki gorzkiej czekolady a czasem właśnie odrobinę wiśni z frużeliny. Szczególnie uwielbiane przez dzieci. Idealne do zabrania na majowy piknik, wtedy nie oblewamy ich polewą. I tak są smaczne .  Koniecznie wypróbujcie J   Składniki na około 16 sztuk(...)drobnego cukru 16 g cukru wanilinowego 2 łyżki ciemnego kakao Dr.Oetker 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 mały słoiczek gęstej frużeliny wiśniowej (w sezonie można też dodać świeże wiśnie bez pestek) Dodatkowo: Dowolna polewa np. czekoladowa ja użyłam słony karmel Dr.Oetker   Sposób przygotowania:   Całe jajka wbić do misy miksera, ubijać z cukrami na gęstą jasną i puszystą pianę

Wanilia i Kardamon
Ciasto Jakuba - przekładaniec z wiśniami 105

Beza: 6 białek 6 łyżek cukru 3 kisiele wiśniowe Masa budyniowa: 2 opakowania budyniu waniliowego każdy na 0,5l mleka 3 szklanki mleka 250g masła lub margaryny Dodatkowe: słoik wiśni z kompotu cukier puder Składniki na ciasto zagnieść i wyrobić, można dosypać trochę mąki, aby się nie kleiło. Ciasto włożyć do miski i schłodzić w lodówce przez ok. godzinę(...)połączyć. Tak przygotowaną masę podzielić na pół, jedną część nałożyć na pierwszy blat, na to kolejny i reszta kremu, całość przykryć ostatnim blatem.  Ciasto posypać cukrem pudrem  Wiśnie kładziemy na pianę , przykrywamy ciastem i pieczemy. Ciasta po rozwałkowaniu nakłuwamy widelcem wtedy ładnie się piecze

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia