jest to, że ciasto długo zachowuje swoją świeżość i wilgotność. Pysznie smakuje z agrestem (z kompotu) lub z czarną porzeczką (także z kompotu). Dziś zapraszam na wersję z wydrylowanymi wiśniami 😍 Składniki: (u mnie foremka 35cmx23cm - jeśli macie mniejszą ciasto wyjdzie wyższe) 1 szklanka zsiadłego mleka lub kefiru 3 całe jaja 1/2 szk cukru 1 cukier waniliowy o wadze(...)Wszystkie składniki połączyć, wymieszać dokładnie przy użyciu łyżki. Kruszonka: składniki i przepis wykonania TUTAJ Do tego ciasta robię ją z podwójnej ilości składników. Dodatkowo: 1 szkl wydrylowanych wiśni Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w misce rózgą lub łyżką. Do masy dodać wyrobioną kruszonkę i owoce. Wymieszać całość. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić
Walijskie Pichceniepanna cotty, tworząc niesamowity efekt. Pyłki owocowe to drobno zmielone liofilizowane owoce, lekkie niczym pyłek kwiatowy. Do wyboru macie trzy sety pyłków: różowy (jeżyna, śliwka, czerwona porzeczka), fioletowy (truskawka, wiśnia, czarna porzeczka) oraz zielony (truskawka, wiśnia, czarna porzeczka, jeżyna, śliwka, czerwona porzeczka). Produkty te znajdziecie na allegro producenta pod nazwą użytkownika zdrowoposypane Do przygotowania panna cotty poza pyłkami i agarem
WegePrzepisszklanki cukru – 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia – 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej – 60 ml mleka – 2 jajka – szczypta soli – konfitura wiśnie w syropie – cukier puder do dekoracji Przygotowanie: Łączymy w jednej misce: przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce roztrzepać widelcem jajko razem z puree(...)lekko grudkowate ale mąka nie powinna być widoczna. Pamiętajmy aby nie mieszać zbyt długo składników. Ciasto wykładamy do papilotek lub foremek silikonowych na muffinki. Na wierzchu układamy 2-3 wiśnie w syropie. Babeczki pieczemy w temperaturze 180ᵒC przez około 35-45 minut (do tzw. suchego patyczka). Smacznego *Wskazówka Jak upiec dynię: około 2kg dyni umyć i pokroić na około
I LOVE LIFEowoców otrzymasz 1 litr soku. 1 kg aronii 500 ml wody sok z 1 małej cytryny (ewentualnie 20 g kwasku cytrynowego) garść liści: aronii, wiśni, czarnej porzeczki lub jeżyny (liście mają podobne właściwości prozdrowotne co owoce i dodatkowo konserwują sok) Sposób wykonania soku z aronii Zanim przystąpisz do wykonania soku z aronii przeczytaj dokładnie cały opis. Podaję zamienniki oraz czas(...)cierpliwie czeka na mój wolny czas na półeczce zamrażalki. Krok 2. Gotuję aronię z wodą Do garnka wrzucam przemrożone owoce i zalewam wodą. Wrzucam także umyte listki (aronii, wiśni, jeżyn lub czarnej porzeczki). Następnie zagotowuję, po czym zmniejszam ogień i gotuję przez 30 minut, aby tylko lekko bulgotało. Pamiętaj, aby co jakiś czas mieszać zawartość. Następnie odstawiam do ostudzenia. Jeśli
Ania gotujeczasu, a naprawdę warto wypróbować przepis na ogórki małosolne na sucho . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ogórki małosolne na sucho: 1 kg ogórków gruntowych kawałek korzenia chrzanu 3 liście wiśni 3 liście porzeczki 2 gałązki kopru z baldachami 1 łyżka gorczycy 2 łyżeczki miałkiej soli 4 ząbki czosnku woreczek foliowy do kontaktu z żywnością (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Ogórki(...)bieżącą wodą. Można im odciąć końcówki, dzięki temu sól szybciej wniknie w ogórki. Następnie ogórki osuszyć przy pomocy ręczników papierowych. 2. Ogórki przekładamy do woreczka z zapięciem. Liście wiśni, porzeczek i kopru myjemy. Chrzan i czosnek obieramy. Do woreczka z ogórkami dokładamy liście, chrzan i czosnek. Dodajemy dwie łyżeczki miałkiej soli oraz jedną łyżkę gorczycy. Usuwamy nadmiar powietrza z woreczka
Gotuj z Prezesemsyropem klonowym, kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego. Posmarować ulubionym dżemem, polewą czekoladową lub czekodżemem śliwkowym . Dzieci bardzo lubią racuchy posmarowane domową bitą śmietaną i posypane sezonowymi owocami: truskawki, maliny, wiśnie, jagody lub borówki. Puszyste racuchy z jabłkami Wskazówki: Do racuchów z twarogiem używam twarogu tłustego lub półtłustego w kostce . Nie używam twarogu z wiaderka, który jest za rzadki. Racuchy smażę(...)tłuszczu podczas gdy właśnie smażą się racuchy. Zmienia to temperaturę smażenia i racuchy mogą wchłonąć tłuszcz. Do ciasta na racuchy możesz dodać ulubione owoce . Ja bardzo lubię borówki, jagody, wiśnie, banany oraz jabłka. Racuchy smakują doskonale na ciepło oraz po ostudzeniu . Gdy zastąpisz mąkę pszenną mąką owsianą lub kokosową, to otrzymasz racuchy bezglutenowe . Czekam na komentarze. Jestem ciekawa z czym
Ania gotujełyżki mąki pszennej. Opcjonalnie możesz również dodać ekstrakt z wanilii, łyżkę ciemnego kakao lub odrobinę płatków kokosowych. Do nasmarowanych masłem kokilek przełóż masę, w środek wkładając wybrane owoce (wiśnie, jagody, truskawki lub czereśnie). Całość zapiekaj przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Deser doskonale będzie się komponował z odrobiną bitej śmietany, którą posypiesz startą na tarce czekoladą(...)Waniliowo-jagodowe desery zapiekane w kokilkach Nasmaruj kokilki masłem i do każdej włóż łyżeczkę jagód (opcjonalnie możesz wykorzystać również inne owoce, na przykład wiśnie, czereśnie, brzoskwinie lub truskawki). Ubij 3 białka jaj na sztywną pianę, dodaj je do utartych żółtek z cukrem (około 100g). Wsyp 6 łyżek mąki pszennej oraz dodaj około 300g homogenizowanego serka waniliowego. Aby uzyskać jeszcze intensywniejszy
Kuchennyviral.plświeże zioła soki owocowe i koktajle ze świeżego arbuza, melona czy granatu rośliny strączkowe jak bób czy soczewica lody z pistacjami i z … sokiem marchewkowym kwaśne owoce jak berberys, wiśnie i śliwki słone deserki z owoców i soli Typowe posiłki Tradycyjne irańskie śniadanie składa się z chleba (nan, lawasz i inne), masła, labneh, chałwy, dżemu z marchewki lub różanego, jajek(...)gęsta zupa, która przypomina harirę. Zwykle z fasolą, albo soczewicą i kaszą, doprawia się ją sokiem z cytryny. Dania z ryżu – doprawiane szafranem, kardamonem i kurczakiem, albo wiśniami, albo koperkiem. Ryż w Iranie rządzi. Artykuł Kuchnia perska – najlepsze potrawy pochodzi z serwisu Ugotowanepozamiatane.pl
Ugotowane pozamiataneprzepis polecam wielbicielom czosnku, kiszonego czosnku :) Składnik i : duże główki czosnku koper, sól ziarna pieprzu i ziela angielskiego chrzan, liść laurowy, liście wiśni i czarnej porzeczki Przygotowanie: Główki czosnku obrać tak by widać było jego ząbki Przygotować zalewę podobną jaką używamy do kiszenia ogórków tj. 1 dość czubata łyżka soli na litr wody Do słojów włożyć gałązki kopru, korzeń chrzanu(...)kilka ziaren pieprzu i ziela, liść laurowy oraz po liści wiśni i czarnej porzeczki Ciepłą zalewę wlać do słojów, zakręcić dekielkami, przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do momentu aż zalewa lekko zmętnieje Przenieść słoje w chłodne, ciemne miejsce. Oprócz przyjemności konsumpcji taki czosnek będzie doskonałym ...lekarstwem. To prawdziwe źródło witamin i czysty antybiotyk. Pomysł od Zosi, dziękuję
Proste Potrawyżaden problem, bo jest to najlepszy ryż, jaki jedliście w całym waszym życiu. Towarzyszy mu mięso lub irański gulasz warzywny zwany choresz, często je się ryż z koperkiem wiśniami lub berberysem. I oczywiście sałatka sziraska z pomidorów i ogórków. Przypomina trochę basmati, a jego sekretem jest sposób gotowania. Ryż gotuje się na dwa razy — najpierw al dente. Gdy jest już(...)smak, dodaje się go odrobinę. Są lekko kwaskowe i to Irańczycy jedzą dużo kwaśnych potraw i kupują sobie kwaśne śliwki jako przegryzkę. Do dań z ryżu dodaje się często wiśnie lub owoce berberysu. Zamiłowanie do kwaśnego smaku to typowa cecha kuchni irańskiej. Ciekawe są też słone smaczki z owoców i soli, które przypominają dżem, ale nie są wcale słodkie
Ugotowane pozamiatanekopru (gałązki wraz z baldachami) 4 ząbki czosnku 5 cm korzenia chrzanu 2 listki laurowe 2 ziela angielskie 4 ziarenka pieprzu czarnego opcjonalnie 2 liście chrzanu lub 4 liście wiśni / porzeczki. Wskazówki W przepisie nie ma wody, ponieważ osolone ogórki puszczą sok. Gdybyście potrzebowali dorobić zalewę, bo np jeden słoik jest niepełny i nie macie już ogórków, to podaję proporcje(...)drobno pokrojonego korzenia chrzanu 1 gałązkę kopru wraz baldachami 1 listek laurowy (pokruszony) 2 ziarna pieprzu czarnego 1 ziele angielskie opcjonalnie 1 liść chrzanu lub po 2 liście wiśni / porzeczki Następnie za pomocą łyżki równomiernie przekładam z miski ogórki wraz z puszczonym sokiem (naturalna zalewa). Pozostawiam około 1,5 cm wolnej przestrzeni. Za pomocą patyczka lub noża kuchennego poruszam wewnątrz
Ania gotujegałązki koperku z baldachami 2 łyżeczki soli kamiennej, niejodowanej do przetworów 3 rozgniecione ziarna ziela angielskiego 2 pokruszone liście laurowe 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu opcjonalnie liść: chrzanu, dębu, wiśni lub porzeczki Sposób wykonania ogórków małosolnych na sucho Do przygotowania ogórków małosolnych na sucho potrzebować będziemy przede wszystkim większej torebki na mrożonki, najlepiej strunowej (pojemność 3 – 5 litrów oczywiście(...)Wszystko wrzucam do woreczka z ogórkami. Całość oprószam solą oraz świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Wrzucam też listki laurowe oraz ziarna ziela angielskiego. Opcjonalnie możemy też dodać liść: chrzanu, dębu, wiśni lub porzeczki. W woreczku zostawiam trochę powietrza i szczelnie zamykam lub zamykam za pomocą gumki recepturki . Następnie zawartością woreczka mocno potrząsam. Za pomocą rąk mieszam wewnątrz ogórki. Dzięki temu sól
Ania gotujeCiasto drożdżowe piekę często. Gdy dostępne są owoce sezonowe to robię je z nimi właśnie... Dziś padło na wiśnie. Przepis mam ten sam od lat- sprawdzony. Można je upiec z jagodami, borówką amerykańską, agrestem czy właśnie drylowanymi wiśniami. Z tymi owocami sprawdziłam
Proste PotrawySkładniki: kasza manna 10 łyżek + woda zimna 1 szklanka, mleko 1 litr, cukier 1 łyżka, sól 3/4 łyżeczki, masło 1 łyżka wiśnie 1 kg, woda 2,5 litra, cukier 1 szklanka, cynamon 3/4 łyżeczki Kaszę manną wsypać do miski i wlać wodę, wymieszać - kasza nie ma gródek po dodaniu do mleka . Mleko z masłem, solą, cukrem zagotować i wlać kaszę(...)stale mieszając, gotować mieszając z 2 minuty. Kaszę zdjąć z ognia, nakryć talerzem garnek - nie ma kożucha po wystudzeniu. Wiśnie opłukać i wydrylować w drylownicy, wsypać do garnka i wlać wodę, wsypać cukier i cynamon, gotować z 5 minut na średnim ogniu, zostawić do wystygnięcia, podawać z porcją kaszy manny - najlepszy deser na upalne, letnie dni i nie tylko, kasza
W Mojej Kuchni Lubię