serka mascarpone (500g) 5 łyżek cukru pudru 1 galaretka wiśniowa (rozpuszczona w 200ml wrzątku) 3 łyżeczki żelatyny( namoczonej w 0,5 szklanki wody) oraz: słoiczek dżemu wiśniowego lub wiśni w galaretce 3 kieliszki wódki lub likieru wiśniowego wiórki kokosowe lub płatki migdałowe(do posypania boków) kandyzowane wiśnie Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę ze szczyptą soli
Luźna Kuchniadżemu wiśniowego (ok. 400g) Masa: 375 g mascarpone 375 ml śmietanki 30% 2 śmietan-fixy 6-7 łyżek cukru pudru Dodatkowo: 1 duża paczka Delicji wiśniowych 1 słoik wiśni drylowanych w soku własnym 2 galaretki wiśniowe 1. Biszkopt: białka ubić, dalej ubijając dodać cukier a następnie żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i razem z makiem(...)mascarpone i ubijać jeszcze chwilę do wymieszania składników. 6. Biszkopt z galaretką wyjąć z lodówki, posmarować masą i wyłożyć na nią Delicje (czekoladą do dołu). Na ciastka ułożyć wiśnie i całość zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Po tym czasie można ozdabiać. A tak sobie poradziłam, gdy się okazało, że moja tortownica jest za niska
Kto ugości moich gości?owsianych Masa serowa: 50 dkg twarogu sernikowego lub śmietankowego 0,5 kubka cukru pudru 1 jajko 0,5 kubka kwaśnej śmietany 12 lub 18% cukier waniliowy 2 kubki mrożonych wiśni ( lub ze słoika) Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy przesianą mąkę. Z ciasta odkładamy mniejszą część, około 1/3, którą miksujemy jeszcze z płatkami. Pozostałym ciastem wykładamy blaszkę wyłożoną papierem(...)pieczenia. Nakłuwamy widelcem Ser ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy jajko i śmietanę. Masę serową wykładamy na przygotowany spód. Układamy na niej wiśnie, posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 35 minut w 180"C. SMACZNEGO
Luźna Kuchnialekko kawowy Dutch baby z wiśniami* i płatkami migdałowymi *potem też z "sosem" wiśniowym, sok z wiśni zagęszczony mąką ziemniaczaną Jest tyle przepisów na tego omleta, że, aż głowa może rozboleć i weź tu wybierz takiego co to wyjdzie dobry, wiec jak zwykle z moim mózgiem stworzyłam własne proporcje, nie wygląda jak typowy, ale za to smaczny wyszedł
More food, love and dreamsowocami to koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Jest super prosty do przygotowania i smakuje z każdymi owocami. Przygotowanie polega tylko na wymieszaniu skadników łyżką. Robiłam już je zarówno z wiśniami ale z malinami było równie smaczne. Wiem, że ciasto na pewno będzie cieszyło się powodzeniem u osób, które ze względu na dietę nie jedzą jajek….Ciasto jest bardzo wilgotne(...)mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 2 łyżeczki sody 2 szklanki gorącej wody 3/4 szklanki oleju 2 łyżki octu 2 szklanki cukru + 2 łyżki na wierzch 1 łyżka kawy rozpuszczalnej wiśnie lub maliny lub nektarynki 1. Mąkę, kakao i sodę przesiać do miski, dodać 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej (proszku) i cukier. 2. W drugiej misce połączyć olej i ocet a następnie
UgotujmyTo.plCiasto czekoladowe: 200 g masła 3 gorzkie czekolady 200 ml śmietanki 30% 150 g cukru 8 jajek 50 ml wiśniówki Konfitura wiśniowa: 450 g wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone) 2 - 3 łyżki cukru 50 ml wiśniówki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto czekoladowe: W dużej misce, w kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i pokruszoną na mniejsze kawałki czekoladę. Zdejmujemy rozpuszczoną czekoladę z kąpieli wodnej(...)minut w temperaturze 170°C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy jeszcze przez 20 - 30 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Konfitura wiśniowa: Wiśnie (zamrożone) przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem. Prażymy na małym ogniu, do czasu, aż nadmiar wody odparuje. Pod koniec gotowania dolewamy wiśniówkę. Ciasto podajemy z gorącą konfiturą. Udanych Walentynek
W kuchni KatieCiasto czekoladowe: 200 g masła 3 gorzkie czekolady 200 ml śmietanki 30% 150 g cukru 8 jajek 50 ml wiśniówki Konfitura wiśniowa: 450 g wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone) 2 - 3 łyżki cukru 50 ml wiśniówki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto czekoladowe: W dużej misce, w kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i pokruszoną na mniejsze kawałki czekoladę. Zdejmujemy rozpuszczoną czekoladę(...)minut w temperaturze 170°C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy jeszcze przez 20 - 30 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Konfitura wiśniowa: Wiśnie (zamrożone) przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem. Prażymy na małym ogniu, do czasu, aż nadmiar wody odparuje. Pod koniec gotowania dolewamy wiśniówkę. Ciasto podajemy z gorącą konfiturą. Smacznego
W kuchni Katiekilka miesięcy. A będzie pięknie! Zrobiliśmy właśnie nalewkę wiśniowo-waniliową, morelowo-cynamonową, śliwkową, porzeczkową i orzechową. Wyobrażacie sobie te długie upojne wieczory? My tak… składniki: 1 kg wiśni 1 kg cukru 2 laski wanilii 1/2 l spirytusu 1 kg śliwek 1 kg cukru 1/2 l spirytusu 1 kg czarnych porzeczek 1 kg cukru 1/2 l spirytusu(...)cukru 1/2 l wódki ok. 20 niedojrzałych orzechów włoskich 1 garść kory cynamonowca 1/2 świeżo startej gałki muszkatołowej 1/2 l spirytusu 1/2 l wody 1/2 kg cukru wykonanie: Wiśnie, porzeczki, śliwki (warto je naciąć, żeby szybciej puściły sok) i odpowiednie przyprawy zasypujemy w osobnych wielkich słojach cukrem. Najlepiej wsypać część owoców i przypraw, potem część cukru, znowu owoce, znowu cukier
GRUBY WAŁEKposmakowała (mnie i mojemu narzeczonemu), że postanowiliśmy zrobić ją sami. A oto efekty naszej wspólnej pracy. Polecam bardzo;) Składniki: 0.75 kg aronii około 15 liści z wiśni 1 kg cukru 1 litr wody 1 litr spirytusu łyżeczka kwasku cytrynowego Wykonanie: Owoce umieścić w garnku do soków i postępować zgodnie z instrukcją. Następnie przelać sok do większego garnka dodać liście(...)wiśni, cukier, wodę, kwasek cytrynowy i gotować przez około 20 minut do rozpuszczenia się cukru. Wystudzić, pozbyć się liści. Do wystudzonego soku dodać litr spirytusu i dokładnie wymieszać. Pozostawić na około 12 godzin do przegryzienia się. Gdy będzie już gotowy przelać do butelek. Im stoi dłużej tym nabiera większej mocy;) Jeżeli chcemy się pozbyć cierpkości z aronii należy ją zamrozić
Krakowskie smaki Aniobdarowanej osoby to najlepsza za niego zapłata. Swoją drogą chyba jeszcze nigdy nie spotkałam się z taką reakcją ;) Uwielbiam takie chwile;) Środek tortu to masa czekoladowa z dodatkiem wiśni i czekoladowe biszkopty. Przepis na tort tutaj: Tort czekoladowy z wiśniami
Krakowskie smaki Aniwiśnie w spirytusie dżem z czarnej porzeczki(...)minut .Gotowe ciasto przestudzić i przekroić na 3 części. Ubić na sztywno schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. . Na jeden blat ciasta wyłóż wiśnie ze spirytusu,a następnie polożyć połowę ubitej śmietany., Przykryć drugim blatem, lekko docisnąć. Drugi blat wysmarować dżemem z czarnej porzeczki i wyłożyć drugą połowę śmietany .Nakryć wszystko trzecim blatem......Włóż
w mojej kuchnisposób możemy też modyfikować jej smak dodając różne owoce w różnych proporcjach. Co roku jej smak jest inny, ale zawsze niezmiennie słodziutki i owocowy. SKŁADNIKI: 1kg owoców (u mnie wiśnie, maliny, truskawki, jagody, jeżyny, mirabelki) 400g cukru 250ml wódki 250ml spirytusu WYKONANIE: Owoce wkładam do dużego słoja stopniowo w miarę ich pojawiania się. Najpierw truskawki, później wiśnie, jagody, maliny
Pyry na Gazmałymi modyfikacjami. Składniki na ciasto: 3 jajka 175 ml oleju 175 ml mleka 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka 40 dag wiśni (mogą być mrożone lub z kompotu) Sposób wykonania: Białka oddzielić od żółtek z następnie ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubujania dodawać stopniowo po łyżce cukru i dalej ubijać. Następnie(...)dodać kakao i 2 łyżki mleka, wymieszać. Do blaszki wysmarowanej tłuszczem o wymiarach 33 x 20 cm wlać najpierw jasne ciasto, na górę wyłożyć ciasto z kakao, na wierzch wiśnie. Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić. Składniki na krem: 4oo ml mleka 1 budyń waniliowy w proszku 1 opalowanie cukru wanilowego 2 łyżki cukru 250 g masła
Na słodko lub wytrawnieBardzo lubię robić muffiny, bo nie wymagają zbyt dużego nakładu pracy, a zawsze w prosty sposób można upiec coś słodkiego. Połączenie czekolady i wiśni.. wspaniałe miękkie muffiny z kawałkami owoców :) Składniki na 12- 14 muffinek 1 szklanka świeżych lub zamrożonych wiśni bez pestek 2 szklanki mąki pszennej 2 – 3 łyżki kakao 1 i ½ łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku
Na słodko lub wytrawnieszklanka mleka 1 i ¼ szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 180 g czekolady gorzkiej 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo : 500 g czereśni lub wiśni bez pestek cukier puder do posypania. Sposób wykonania: Margarynę utrzeć z cukrami. Podczas ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku. Czekoladę rozpuścić i jeszcze ciepłą dodawać stopniowo do utartej masy cały(...)czas miksując. Cały czas miksując dodać po kolei zmieszane suche składniki i na koniec mleko. Do ciasta dodać czereśnie lub wiśnie i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto wypłoszyć na blasze i wyrównać . Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić ciasto
Na słodko lub wytrawnie