wiśnia - 6835 przepisów (strona:156/456)

Tort czekoladowo śmietanowy z wiśniami 163

litr mocnej czarnej herbaty z dodatkiem cytryny i cukru do nasączenia ciasta. -  od 800 ml do 1 litra śmietany kremówki schłodzonej - 4 łyżki cukru pudru - słoik pół litrowy wiśni lub czereśni w marmoladzie - pół kostki czekolady gorzkiej lub deserowej - 3 opakowania śmietan fix Gdy herbata do nasączenia ostygnie, a Ty już podzielisz biszkopt ubij na sztywno śmietanę. Podczas ubijania(...)nadzoru aby nie przesadzić i nie uzyskać masła. Dolną część ciasta ułóż na naczyniu, na którym tort będziesz podawać. Nasącz ją dokładnie zimną herbatą, po czym posmaruj marmoladą z wiśniami. Śmietanę podziel na 3 części i troszkę zostaw na ozdobienie tortu. Jedną z tych 3 części  rozsmaruj na biszkopcie. Weź drugą część ciasta i ułóż na śmietanie, ponownie nasącz

Pasje Jolki
Luksusowe ciasto z ajerkoniakiem i wiśniami 175

masy jajecznej, mieszać już bardzo delikatnie. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 C i piec 60-80 minut. Po 30 minutach rozłożyć wiśnie na cieście i dalej piec.Wiśnie porozkładać w odstępach, nie może być za dużo. Nie podaję dokładnie ilości, ponieważ to zleży jakiej blaszki użyjecie. Zawsze na koniec sprawdźcie patyczkiem stan upieczenia(...)Ciasto po 10 minutach wyjąć z blaszki i zostawić do ostudzenia, następnie posypać cukrem pudrem. Można dodatkowo podać z kleksem ubitej śmietany, polanym kisielem wiśniowym i obrzucić dodatkowo pozostałymi wiśniami. Kremówkę ubić na sztywno, na koniec wsypać łyżkę cukru pudru, delikatnie wymieszać. Kisiel wiśniowy – z 300 ml soku odlać trochę do rozmieszania mąki ziemniaczanej. Sok zagotować, wlać rozmieszaną mąkę

Kuchnia Pokoleń
Mus czekoladowy 187

kcal 1/4 szklanki cukru lub substytutu cukru 200 kcal 6 płaskich łyżek kakao 224 kcal 1 łyżka żelatyny 27 kcal szczypta soli aromat lub ekstrakt do smaku ewentualnie garść wiśni z nalewki Jeżeli wykorzystamy zwykły cukier kaloryczność jednej porcji to około 250 kcal. Jeżeli użyjemy stewii wówczas kaloryczność jednej porcji to około 200 kcal. W szklance mleka namoczyć żelatynę przez(...)kawałeczki czekoladę, pozostawić na jedną minutkę, aby się rozpuściło. Po tym czasie dodać mleko z żelatyną, wymieszać bardzo dokładnie aby wszystkie składniki się połączyły. Do pucharków powrzucać po kilka wiśni, zalać musem, odstawić do lodówki na godzinkę lub dwie. Smacznego

moj przepis na
Kompot z wiśni na zimę 129

Prosty i szybki kompot wiśniowy na zimę,niezastąpiony dodatek do obiadu. Składniki: 3 kilogramy wiśni 7 łyżek cukru na słoik 1 l. woda przegotowana gorąca Sposób przygotowania: Wiśnie myjemy, układamy do słoików do 3,4 wysokości słoika.Cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, wlewamy do każdego słoika, tak aby w każdym było po 7 łyżek cukru.Uzupełniamy każdy słoik

Bajeczna Kuchnia
Rogale z wiśniami i migdałową kruszonką 154

powinny dziś być rogale marcińskie, ale po pierwsze ani nie miałam maku białego, ani czasu na robienie takiego ciasta drożdżowego jak w oryginalnym przepisie..tak więc zrobiłam rogale z wiśniami z ciasto drożdżowego z przepisu na bułeczki , które nie dawno robiłam.Bułeczki były pyszny z tą migdałową posypką, tak więc rogaliki są takie same. 600 g mąki pszennej(...)esencji waniliowej Kruszonka: 50 g miękkiego masła 50 g mąki 50 g drobnego cukru 2 łyżki płatków migdałów, pokruszonych Do posmarowania:  jajko roztrzepane z 1 łyżką wody Dodatkowo wiśnie  Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkiem

Moje domowe kucharzenie
Maślane bułeczki z kruszonką 138

Kolejne wypiekanie na śniadanie i maślane bułeczki z tego przepisu.Polecam, bułeczki bardzo smaczne, ja dodatkowo nadziałam je wiśniami. Razem ze mną bułeczki piekły.. 600 g mąki pszennej  20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant) 40 g cukru 50 g masła 1 jajko 240 ml mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej Kruszonka: 50 g miękkiego masła(...)mąki 50 g drobnego cukru 2 łyżki płatków migdałów, pokruszonych Do posmarowania:  jajko roztrzepane z 1 łyżką wody Dodatkowo  wiśnie  Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkiem. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem. Wyrobić gładkie

Moje domowe kucharzenie
Szybki Obiad: wegańskie naleśniki z konfiturą z wiśni 155

dzisiejszym przepisie stawiam na wiśnie. Takie z tegorocznego, własnoręcznego zbioru, wydrylowane i gotowane na niewielkim ogniu przez kilkadziesiąt minut do wyparowania większości soku. Tak przygotowane zamknęłam w słoiku i po prostu zamknęłam w szafce, tylko po to, żeby podać je z naleśnikami kilka dni później. Pozostałe słoiki zapasteryzowałam i są gotowe na zimniejsze dni takie jak teraz. Gdy miałam już(...)wiśnie, przyszedł czas na same naleśniki. Ale tym razem wybrałam wersję wegańską. Postawiłam trochę poeksperymentować. Jeśli myślicie, że wegańskie naleśniki są w czymkolwiek gorsze od klasycznych, to jesteście w błędzie! Są tak samo pyszne i proste w przygotowaniu. Do ich przyrządzenia nie potrzeba jaj, a krowie mleko zastępuje jego roślinny odpowiednik - mleko owsiane (sojowe, migdałowe i ryżowe też się nadadzą

Pełna Lodówka
Ucierane ciasto z wiśniami i kruszonką 526

Składniki: 200 g masła 5 jajek 1 szklanka cukru 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g wiśni, wydrylowanych kruszonka: 1 1/2 szklanki mąki 150 g masła, schłodzonego 1/2 szklanki cukru pudru Wykonanie: Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do miski, posiekać, następnie rozetrzeć między palcami by powstała kruszonka. Mąki z proszkiem(...)jajku nie przerywając ucierania. Wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie szpatułką, do połączenia składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać i wyłożyć wydrylowane wiśnie. Na koniec posypać równomiernie kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 50 minut, do suchego patyczka. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Blaszka 24x38

magiczna kuchnia Kasi
Ciasto z wiśniami 189

SKŁADNIKI 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 3/4 kostki masła 4 jajka 2 szklanki wydrylowanych wiśni 3 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder szczypta soli  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do naczynia dodać 2 całe jajka, 2 żółtka i cukier poczym utrzeć na masę. Stopniowo dolewać rotopione letnie masło, dosypać mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i  aromat waniliowy(...)wyłożonej pergaminem.  Z pozostałych 2 białek ubić pianę na sztywno.  Na wierzch ciasta wylać ubite na sztywno białko, posypać cukrem pudrem a następnie ułożyć wydrylowane wiśnie. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku  przez około 50 - 60 minut.  Na koniec sprawdzić drewnianym patyczkiem stopień wypieczenia ciasta w środku. Wyłączyć piekarnik zostawiając w nim ciasto jeszcze

zielonacukinka
Styropian czyli sernik bez sera 219

sernik smakuje jak sernik , a sera w nim nie ma ni grama. Skąd nazwa tego ciasta  ??? trudno się doszukać , mimo ,że ciasto dość popularne. Ja wzbogaciłam jego smak wiśniami , co nadało lekkiego orzeźwienia. Składniki : Foremka 30x25 cm Ciasto: 3 szklanki maki (500 g) 1/3 szklanki cukru (70g) 250g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek  2 łyżki(...)litr jogurtu naturalnego 2 opakowania budyniu śmietankowego (proszek -40g każde op.) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g wiórków kokosowych Dodatkowo ok pół kg dowolnych owoców - u mnie wiśnie. Wykonanie : Mąkę , cukier i proszek do pieczenia wysypać na stolnicę , dodać  zimne masło i siekać wszystko az do uzyskania drobnej kruszonki . Dodać pozostałe składniki i zlepić jak najszybciej ciasto

Malinowa Kawiarenka
Domowa konfitura wiśniowa 161

konfitury są idealne jako dodatek do kanapek, do twarogu, naleśników, czy też słodkich racuchów. Zimą możemy się delektować smakiem minionego lata. Przygotowanie najlepszej domowej konfitury wiśniowej: 2 kg wydrylowanych wiśni zasypałam cukrem (na każde 250 g wiśni 3 łyżki cukru) zagotowałam i zostawiłam na noc, na drugi dzień dosypałam 500 g cukru żelującego 3:1, zamieszałam i zostawiłam na godzinę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Frużelina wiśniowa 127

Składniki: 1kg wydrylowanych wiśni 15 dag cukru 1 łyżka soku z cytruny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100 ml wody Sposób wykonania: W garnku wymieszać wiśnie z cukrem i podgrzewać na małym ogniu do jego rozpuszczenia. Dodać sok z cytryny. Gotować około 5 minut mieszając. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w wodzie i dodać do gorących owoców. Wszystko razem dokładnie wymieszać i podgrzewać

Qchnia po prostu
Pieczona owsianka z wiśniami 152

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Jak już wam wspominałam bardzo lubię pieczone owsianki, zresztą ostatnio tylko takie przygotowuję na śniadanie. Jedną z nich jest owsianka z dodatkiem wiśni i żurawiny. Jest bardzo smaczna i syta. Najlepiej smakuje z dodatkiem jogurtu np. greckiego. Polecam na śniadanko Ja podałam jeszcze gorącą owsiankę na marmurowej(...)desce, którą możecie kupić na stronie Podstawki.pl . Można na niej nie tylko kroić, ale także podawać przystawki lub ustawiać gorące naczynia. Polecam Post Pieczona owsianka z wiśniami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Tarta z ciasta filo, wiśni i amarantusa 142

znalezienie gotowej wersji tego ciasta, ale się udało ;) Gdzie kupiłam to ciasto, możecie zobaczyć w komentarzu niżej. Składniki forma o śr. 30 cm): - 4 płaty ciasta filo - 2 szklanki wiśni - 2,5 szklanki amarantusa ekspandowanego - 5 łyżek cukru brązowego - 5 goździków - 2 łyżeczki cynamonu, szczypta imbiru - masło/olej - 2 garści płatków migdałów Na patelnię wrzucić wiśnie razem z kilkoma łyżkami

Corner With Recipes
Tort czekoladowo-wiśniowy z kremem waniliowym i galaretką 139

średnicy 26 cm.  Przełożenie: 500 g mascarpone, schłodzonego 900 ml śmietany 36%, schłodzonej 3 łyżki cukru pudru ziarenka z jednej laski wanilii 2 galaretki z owoców leśnych słoik wiśni wydrylowanych Dzień wcześniej przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu, jednak rozpuszczamy ją w połowie sugerowanej ilości wody. Wylewamy ją do foremki, wyłożonej folią spożywczą. Na następny dzień kroimy w kostkę(...)puder, ziarenka wanilii i ubijamy do uzyskania gęstego kremu. Nie za długo, żeby masa nie zważyła się. Wykonanie: Na paterze układamy pierwszą warstwę biszkoptu, smarujemy kremem. Na krem układamy wiśnie i galaretkę. Nakładamy krem i przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Wierzch i boki pokrywamy pozostałym kremem. Boki tortu obsypujemy startą czekoladą bądź kakao. Wierzch tortu udekorowałam pozostałą galaretką oraz czekoladowymi kulkami

Moja Galeria Smaku