wiśnia - 6835 przepisów (strona:149/456)

Czekoladowe muffiny z nadzieniem serowym 180

sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki soli 1/2 szkl. wody 1/2 szkl. jogurtu greckiego w temp. pokojowej 1/3 szkl. oleju 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Opcjonalnie: kilka wiśni z kompotu W małej miseczce umieszczamy twaróg (ja wykorzystałam gładki twaróg sernikowy, który został mi z innego wypieku. Jeśli macie twaróg w kostce, należy go wpierw przepuścić przez praskę). Dodajemy(...)wysokości przygotowanym ciastem kakaowym (mniej więcej po 1 łyżce). Na środku umieszczamy po 1 czubatej łyżeczce zmrożonego nadzienia serowego, w które opcjonalnie możemy włożyć po 1-2 wiśniach z kompotu. Na wierzch dajemy resztę ciasta kakaowego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Muffinki najlepiej smakują po lekkim przestudzeniu (początkowo są baardzo miękkie). Źródło

Smaki Na Talerzu
Skubaniec 74

białka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie) 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 200 g dżemu z czarnej porzeczki (najlepiej z małą ilością cukru 150-200 g wiśni (mogą by mrożone) Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml. Z mąki, żółtek (białka wykorzystamy do piany), masła i proszku do pieczenia zagniatam ciasto (nie musi być kulka, może być konsystencja mokrego(...)stopni i wstawiam pierwszą warstwę na 15 minut. W tym czasie pozostałe ciasto wyrabiam z kakao. Blaszkę z pierwszą warstwą wyciągam z piekarnika, ciasto smaruję dżemem, układam wiśnie i rozkruszam na to warstwę kakaową. Następnie wstawiam ciasto do piekarnika ponownie na 15 minut. Międzyczasie przygotowuję pianę. Wszystkie białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję powoli szklankę cukru. Pianę umieszczam

Słodki sentyment
Marmurkowe ciasto z wiśniami 113

jajek 1,5 szkl cukru 2/3 szkl oleju łyżka cukru migdałowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 szkl mąki pszennej  2 łyżki kakao  2 szkl wydrylowanych wiśni świeżych lub z kompotu   Ciasto: Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Nadal miksując dolewać olej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać z ubitymi jajkami. Ciasto(...)podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać. Ciasto na przemian przelewać do foremki (24x36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Widelcem zrobić esy-floresy i posypać wiśniami. Piec ok 40 minut w 175 stopniach. Ostudzić, posypać cukrem pudrem

Smakołyki Asi
Mus czekoladowy 101

kcal 1/4 szklanki cukru lub substytutu cukru 200 kcal 6 płaskich łyżek kakao 224 kcal 1 łyżka żelatyny 27 kcal szczypta soli aromat lub ekstrakt do smaku ewentualnie garść wiśni z nalewki Jeżeli wykorzystamy zwykły cukier kaloryczność jednej porcji to około 250 kcal. Jeżeli użyjemy stewii wówczas kaloryczność jednej porcji to około 200 kcal. W szklance mleka namoczyć żelatynę przez(...)kawałeczki czekoladę, pozostawić na jedną minutkę, aby się rozpuściło. Po tym czasie dodać mleko z żelatyną, wymieszać bardzo dokładnie aby wszystkie składniki się połączyły. Do pucharków powrzucać po kilka wiśni, zalać musem, odstawić do lodówki na godzinkę lub dwie. Smacznego

moj przepis na
Kisiel wiśniowy 54

Kisiel wiśniowy Składniki: 300g wiśni ( mogą być mrożone, waga po wydrylowaniu) 400-450 ml wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru Wykonanie: Z podanej ilości wody odlać ½ szklanki wody. Wiśnie umyć, pozbawić ogonków i pestek. Przełożyć do rondelka, dodać cukier, zalać pozostałą wodą i gotować do miękkości. Gotować do miękkości, jeżeli będą zbyt kwaśne można dodać cukier. kisiel wiśniowy

Pomysłowa kuchnia
Frużelina wiśniowa 92

Frużelina z mrożonych wiśni jest błyskawiczna do przygotowania. Używacie mrożonek? Uwielbiam mrożone wiśnie chociażby dlatego, że nie trzeba ich drylować. W sezonie można użyć oczywiście świeżych owoców. Frużelina wiśniowa to świetny dodatek do deserów, lodów, naleśników, śniadaniowej owsianki, gofrów i do przekładania tortów

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Keto tort naleśnikowy (Paleo, LowCarb) 153

lada znaczenie Gotowe keto naleśniki przełożyłam czekoladowym musem z awokado . Czyli bardzo podobnie jak w przypadku zeszłorocznego tortu . Do tego ostatni już chyba rzut letnich owoców (malin, wiśni i borówek) i urodzinowe małe co nieco gotowe! A że cheat day w trakcie tygodnia…? No to co? Z okazji urodzin można! Tym bardziej, że jak spojrzycie na wykaz makroskładników, to wygląda(...)jajowatej Nadzienie 2 awokado dojrzałe 50 g czekolady gorzkiej lub niskowęglowodanowej 1 szklanka gęstego mleka kokosowego 10 kropli stewii w płynie 120 g malin 120 g borówek 25 g wiśni Sposób przygotowania Naleśniki Jajka zblendować z mlekiem, wodą oraz solą. Dodać łuski babki jajowatej i dalej blendować. Odstawić na 5 minut. W międzyczasie rozgrzać patelnię. Jeszcze raz zblendować masę naleśnikową

Modern Cave Girl
Naleśniki gryczane z twarogiem i owocami 77

LINK . Z dzisiejszymi dodatkami zaszalałam i wykonałam każdego naleśniki w innym zestawieniu smakowym. Miałam do wykorzystania mnóstwo owoców i ciężko było zdecydować się na jeden rodzaj do deseru. Wiśnia, borówka i malina należą do tych kwaśniejszych i w połączeniu z mąką gryczaną idealnie wstrzeliły się w moje gusta. Jak ktoś nie lubi, wystarczy więcej dosłodzić lub wybrać inne ulubione owoce(...)Składniki na 2 porcje: ▪ 120 g mąki (u mnie gryczana) ▪ 1 jajo ▪ łyżka oleju  ▪ woda  ▪ 200 g owoców (u mnie malina, borówka i wiśnia) ▪ 150 g twarogu chudego  ▪ 20 g wiórki kokosowe Przygotowanie: 1. Mąkę, jajo i olej mieszamy, dolewając stopniowo wody. Konsystencja ma być lejąca. Smażymy naleśniki beztłuszczowo. 2. Owoce rozdrabniamy z twarogiem, dosładzamy w razie

zdrowo i aktywnie
Frużelina wiśniowa 77

Frużelina wiśniowa to idealny dodatek do lodów i innych deserów. Frużelina wiśniowa – Składniki Wiśnie 400g Mąka ziemniaczana 1 łyżeczka Cytryna 1 łyżka soku Cukier 100g Frużelina wiśniowa – Wykonanie Wiśni The post Frużelina wiśniowa appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Ciasto z kremem karpatkowym i wiśniami 57

Ciasto z kremem karpatkowym i wiśniami – lepsze niż niejeden tort! :) Blaszka o wym. 25cm x 25cm. Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej   Skład The post Ciasto z kremem karpatkowym i wiśniami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Ogórki kiszone 1208

ogórki kiszone niezbędna jest woda, sól (najlepiej kamienna niejodowana – taka do przetworów), czosnek, korzeń chrzanu, koper wraz z baldachami oraz dodatkowo można użyć liści chrzanu, dębu lub wiśni. Niektórzy dodają jeszcze do ogórków kiszonych ziele angielskie i liście laurowe – ale moim zdaniem są one zbędne i ja ich nie dodaję. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zalewa do ogórków kiszonych jest(...)chrzanu – ok. 15 cm (można dać więcej, ale wtedy ogórki będą miały ostrzejszy smak) 2 litry wrzątku 4 płaskie łyżki soli kamiennej opcjonalnie: liście chrzanu, dębu, porzeczki lub wiśni (ale nie za dużo – wystarczy po 1 dużym liściu lub kilku małych) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ogórki kiszone: Przygotować 2 kilogramy ogórków. Najlepiej ze swojego ogródka lub postarać

Kulinarne Przeboje
Ogórki kiszone wg przepisu taty 112

nawozów (zamiast kupować je w markecie lepiej dołożyć pare zł i kupić je na targu). Przepis na około 6 słoików. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 kg ogórków gruntowych liście wiśni gorczyca koper czosnek sól kamienna woda mineralna (ja kupuje wodę oaza 5 litrów z biedronki) lub najlepiej ze studni (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Dokładnie myjemy słoiki i je wyparzamy. Następnie(...)ogórek był dobrze umyty. warto do tego celu wykorzystać np szczotkę. Na dno każdego słoika wrzucamy trochę ziaren gorczycy, ząbek czosnku (można go rozpołowić na pół), 2-3 listki wiśni oraz baldachim z kopru. Do słoików wkładamy wcześniej umyte ogórki tak aby były jak najciaśniej wciśnięte. Następnie robimy zalewę. Do 2 litrów wody dodajemy 4 łyżki soli kamiennej (2 łyżki

Blog kulinarny S9.PL
Sernik na zimno na kruchym czekoladowym spodzie oblany wiśniową frużeliną 87

łyżki masy serowej do żelatyny, wymieszać, a potem całość przelać do sera i jeszcze raz wymieszać). Wykładamy na warstwę płatków i wstawiamy do lodówki Frużelina wiśniowa: 700 g wiśni 5 łyżeczek żelatyny 3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 3 łyżkach wody Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Wydrylowane i umyte(...)wiśnie mieszamy  z cukrem. Stawiamy na palniku i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą sporo soku). Dodajemy sok z cytryny, wodę z mąką, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Do gorących owoców dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Studzimy i wykładamy na  masę serową. Chłodzimy kilka godzin w lodówce. Smacznego   var widgetParams = "{ 'Id':'1914fb15-0ac0

Cynamonowe szczęście